TOPlist
Sledujte nás:

Nešvary dětských jídelníčků – poučme se z chyb!

Zpět

Jana Divoká

Chceme-li zkvalitňovat stravovací návyky dítěte, je nutné nejprve zmapovat jejich výchozí stav. Podívejme se nyní, s jakými nejzásadnějšími problematickými místy v jídelníčcích dětí se v praxi můžeme setkat: 

  • Nepravidelný jídelní režim

Děti často nesnídají, nenosí svačiny a spoléhají na automaty či školní bufety, večer pak dohání denní deficit. Nezřídka děti konzumují potraviny i mimo jídelní režim. Mezi jídly by neměla být větší pauza než tři hodiny.

Jestliže dítě spíše nesvačí, je vhodné, aby si nosilo svačiny připravené z domova. Minimalizuje se tak nevhodný výběr potraviny z automatu či školního bufetu. Má-li dítě odpolední aktivity a vrací-li se ze školy pozdě, je určitě žádoucí, aby mělo s sebou i odpolední svačinu.

  • Nevyvážený příjem a výdej energie – zejména absence pohybové aktivity

Ukazuje se, že právě absence pohybové aktivity, resp. vyšší podíl „nepohybu“  a zároveň nadměrný příjem energie je nejvýznamnějším činitelem při vzniku nadváhy či obezity. Je tedy třeba dítě vést od malička k různým pohybovým aktivitám a minimalizovat čas, který stráví před obrazovkou televize či u počítače. 

  • Nedostatečný  nebo nevhodně řešený pitný režim

Mnoho rodičů s kterými se v praxi setkáváme si naříká na špatný pitný režim dítěte. Denně by mělo dítě přijmout kolem 1,5 l tekutin.  Do tohoto množství se samozřejmě počítají i tekutiny obsažené v jídle. Mezi nápoje zajišťující vhodný pitný režim patří zejména voda, ovocný čaj,  vody s příchutí (s nižší energetickou hodnotou), zředěná šťáva z čerstvého ovoce nebo zředěný džus. Nedoporučují se nápoje s kofeinem, chininem či energetické drinky a samozřejmě alkoholické nápoje.      

  • Nedostatek zeleniny a ovoce.

Nedostatek zeleniny a ovoce je velmi častým „prohřeškem“ nejen dětských jídelníčků. V případě zeleniny by se však nemělo jednat o záležitost jednorázové konzumace většího množství. Je doporučeno podávat ji v menším množství ke každému dennímu jídlu. Ukazuje se, že pro děti je při konzumaci zeleniny velmi důležitý vzor rodiče. Děti snáze přijímají zeleninu nakrájenou na kousky a pěkně naservírovanou na talířku.

  • Nedostatečné zastoupení potravin dodávajících do těla zejména bílkoviny

V dětských jídelníčcích velmi často absentují tvrdé a přírodní sýry, zakysané mléčné výrobky, jako jsou jogurty, tvarohy nebo kefír, libová masa a ryby. A naopak  - četněji je zastoupeno pečivo (několik kusů denně i v rámci jednoho jídla), přílohy, sladkosti a sladká jídla, tj. zdroje sacharidů.

  • Časté zařazování smažených jídel, slaných pochutin (chipsů, slaných arašídů), jídel z fast foodů, polotovarů (pizzy) a uzenin

Výše zmíněné potraviny jsou dětmi velmi oblíbené. Návštěvy fast foodů mívají většinou i „společenský“ aspekt. Děti zde tráví čas s vrstevníky, rodiče užívají návštěvy rychlého občerstvení jako odměny. Je těžké „brát“ dětem něco příjemného, je ale možné vést je k tomu, že rychlé občerstvení navštíví, ale dají si polovinu toho, co obvykle, nebo si z nabídky vyberou méně kalorickou potravinu (salát, ovocnou taštičku místo smetanových zmrzlinových pohárů, malou porci hranolků bez tatarské omáčky apod.).

  • Malá rozmanitost jídelníčků

V mnoha případech se v praxi setkáváme s tím, že se k obědu a večeři podává v jeden den stejné jídlo nebo se opakuje totéž hlavní jídlo po dva dny. Měli bychom mít na paměti, že jedině pestrým jídelníčkem zajistí dítěti přísun všech nutných živin. Inspirovat se lze v literatuře – kuchařkách.

  • Výjimečné příležitosti (oslavy, svátky, návštěvy, pobyty u babičky apod.) vybízí děti k vybočení z jídelního režimu

Jak již bylo řečeno, rodiče jsou při změně stravovacích a pohybových návyků potomků mocným vzorem. Je nutné zdůraznit, že příkladem by měla jít celá rodina. Obzvláště problematické bývají vztahy s prarodiči, pro které je jídlo prostředkem „vyjádření lásky“ k dítěti. Měli bychom se pokusit o to, aby se rodina snažila oslabovat pozici jídla při různých výjimečných, zejm. svátečních příležitostech.

  • Jídlo se konzumuje u televize nebo počítače, je doprovázeno jinou činností

Děti by se měli naučit, že se jídlo jí na jednom místě pro něj určeném (doma stůl, ve škole svačina v lavici apod.).

Jak zkvalitnit stravovací návyky svého dítěte?

Změna stravovacích návyků je otázkou dlouhodobou. Ukazuje se, že přísná omezení, resp. zákazy některých potravin nejsou u dětí velmi účinná. Spíše je inspirují k tajné konzumaci zakázaného. Cílem intervence by mělo být „dostat jídlo pod kontrolu“.

Hodnocení (30 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 02. 2014 10:48
Můj vnuk je odmítač všeho,maminka je z něho opravdu zoufalá,samozřejmě by se cpal rohliky,fasty a nesmysly.Odrazilo se to na jeho váze.Co s tím?Počítač a sezení u něho je nešvar dnešní doby.Nepomohou domluvy,rozčilování,ba ani příkazy.Poučme se z chyb,ale jak?Mají s tím problémy dospělí,kteří mají víc rozumu jak děti
13. 11. 2013 09:09
Ještě tak radu, jak odnaučit dítě, aby vyžadovalo sladkosti a víc pilo.
19. 09. 2013 14:11
Vlastní příklad rodičů funguje bezchybně, mám to vyzkoušené. Dcera od doby mého hubnutí se STOBem vyžaduje " to co má maminka".
25. 06. 2013 23:06
mladší 3,5 letá dcera do loňského září (nástup do MŠ) jedla vše a sama... nyný už měsíc "bojujeme" s větou - to nejim, to mi nechutná.... dopracovala to tak daleko, že odmítá ryby, kuře, mrkev v polévce (když jí vidím jak vybírá tu strouhanou, tak by mě kleplo... :-)), vařenou zeleninu téměř všechnu, ..... no doufám, že jí to brzy přejde, protože o obědě, kdy bych se v klidu a s radostí najedla už si nechávm dlouho jenom zdát... snažím se jí do jídla nenutit, chci aby pouze ochutnala a i to bývá problém... už jsem zkoušela i že nedostane nic jiného, dostala totéž k svačině, večeři, druhý den k snídani... o svačině dopolední už nechtěla ani slyšet.... , k obědu se podívala... vypila pití a čekala až dojíme... pak jsem to vzdala... jogurt k odpolední svačině (po 24 h odmítání oběda) slupla i sestře.. :-) tak snad to je jenom rozmar jejího věku a po prázdninách bude "opisovat" jídlo ve školce po jedlíkách....
25. 06. 2013 22:59
moje 7 letá dcera jí téměř vše.... ve škole jim ale bohužel často vaří z polotovarů a s téměř absencí zeleniny... na výběr mají ze třech někdy 4 jídel - 3x do týdne mají sladké jídlo... snažím se s ní jídlo vybírat předem doma, když čteme jídelníček.... a když si vybere sladké, tak k tomu přizpůsobím stravování k snídani, svačině.... doma jí naštěstí v pohodě a zelenině a ovoci se nevyhýbá... občas bývá problém pití.... za celý den ve škole a družině je schopná nevypít ani 0,5l šťávy z domova... ze začátku to bylo běžné, teď už si ve škole pití dělá druhé... a původní z rána jí zbyde tak jednou týdně....
16. 06. 2013 17:16
Pravda :-)
16. 06. 2013 10:46
Ano rekla bych ze stejne je to i v dospelosti.Ja sama jsem se naucila kontrolovat az ted :(
16. 06. 2013 08:59
Líbí se mi termín "Chronický odmítač". To jsem byly já do 26 let, byla jsem hodně štíhlá (vyzáblá), hlad jsem nepociťovala a bylo zajímavé, že jsem byla úplně zdravá. Ale i tehdy jsem byla hodně mlsná.
20. 05. 2013 07:53
Největší vliv je vliv rodinný.
14. 05. 2013 23:52
Tak děti jsem snad naštěstí naučila pravidlenosti a pestrosti.
14. 05. 2013 23:38
Snažím se naučit své děti více pít...kupodivu jim nevadí pramenitá voda z kohoutku. Na jídlo nejsou naštěstí vybíravé...
14. 05. 2013 23:06
14.5.2013
Jak se chovaji rodice,tak se chovaji a ji deti.
14. 05. 2013 15:54
Maxxx to má vychytaný....., prcek gabag je sladkej....mooorka: děláš to výborně....Všechno chce svůj čas
14. 05. 2013 10:33
Určitě vlastní příklad rodičů je pro děti velmi důležitý.
Ale myslím, že zas tak moc vadit nebude, když má dítě dva dny po sobě stejné jídlo, pokud je jídelníček pestrý v průběhu delší doby. A ohledně oslav ... pokud se v rodině slaví několikrát do roka narozeniny, nešlo by to brát jako plánované vybočení z běžného režimu? To snad není tak velký hřích ? ...
14. 05. 2013 09:01
To nejsou jen dětské nešvary - stejné chyby dělají celé rodiny
14. 05. 2013 08:51
Gabag: hlavně, když to potom snědl :-)

Já dávám na výběr. Když vymyslí něco jiného: "to nebylo v nabídce". Celkem to funguje.
14. 05. 2013 08:18
k snídani se prcka vždycky ptám,co bude jíst...dneska si poručil rajčata,jahody a bonbony a:)))) dostal,chleba se sýrem,rajčata a kakao:) A šel se urazit do ložnice...
14. 05. 2013 07:52
někdy je těžké přesvědčit dítě, aby jedlo to, co je zdravé....zvlášť u 2 letého caparta s obdobím vzdoru...
14. 05. 2013 07:47
Moorka: dělala s to výborně - osobní příklad je nejpřesvědčivější!
14. 05. 2013 07:44
Pokud byly mléčné výrobky levné, tak jsem je jedla jenom já, když zdražily, začala je jíst celá rodina. Tak nevím, co jsem dělala špatně?
14. 05. 2013 07:29
Respektuju stravování svých vnoučat, laskominy jim kupuju výjimečně, nedávám jim nic instantního ani nic z fast foodů.
14. 05. 2013 06:40
pěkně sepsané a pravdivé
14. 05. 2013 06:12
Moje dcera i obě snachy jsou ve výživě dětí rozumné, dbají na správnou výživu. U nás doma se kdysi jedlo, jak byly možnosti, o zdravé výživě nepadlo slovo, byla jiná doba.
14. 05. 2013 06:09
Ano, co se v mládí naučíš .......
14. 05. 2013 01:03
Pěkný článek, asi nejtvrdší oříšek je pro mě jít příkladem v tom, že jí se za stolem a v klidu. S oslavami je to také trefné. Ale jak na to?
14. 05. 2013 00:40
Snažím se svým vnukům podávat zdravá ahezky upravená jídla. Má dcera a snychy jsou uvědomělé maminky, které připravují svým dětem zdravá jídla.
14. 05. 2013 00:12
Důslednost a vlastní příklad jsou dost důležitým faktorem ve výživě dětí.

Naši partneři