TOPlist


Přiměřené množství jídla a kouzlo „zdravého talíře“

 

Množství přijaté energie je samozřejmě přímo úměrné i velikosti porce, kterou sníme. A jaké množství jídla zkonzumujeme v jedné porci je, do jisté míry, dáno i způsobem, jakým se nabízí, servíruje a prodává.Pokud sníme stejné množství jídla v poklusu z umaštěného papíru, zasytí nás psychicky daleko méně, než když ho hezky upravíme, pěkně prostřeme a v příjemné pohodě vychutnáme.

Když si dáme stejné množství jídla na malý a na velký talíř, bude se nám zdát, že na malém talíři je ho daleko více. Množství jídla je totiž ovlivněno spíše dojmem než skutečným množstvím.

Malý kviz!

Tipněte si, kolik gramů přílohy je na obrázcích.

Bramborová kaše Brambory vařené

Hranolky smažené Bramborový knedlík

(Řešení na konci článku)

Princip zdravého talíře

Velmi častým problémem hubnoucích je servírování vhodného množství hlavního jídla.

Dobrou pomůckou nám může být „Princip zdravého talíře“, který pomůže zajistit, aby každé jídlo obsahovalo všechny potřebné živiny, a to ve správném poměru a množství. Můžeme ho využít především při servírování hlavních jídel, ale i snídaní či svačin.

Talíř rozdělíme na pomyslné čtvrtiny. Přitom jedna bude obsahovat potraviny dodávající našemu tělu zejména bílkoviny – tedy maso, ryby, drůbež, druhá přílohu, dodávající našemu tělu především sacharidy (brambory, rýže, těstoviny, pečivo aj.), a zbylé dvě čtvrtiny, tedy zhruba polovina talíře, zeleninu. Možná, že by se někdo mohl pozastavit nad tím, že princip zdravého talíře nepočítá s tuky? Uvědomme si ale, že tuky jsou přirozeně obsaženy v potravinách a používají se při přípravě jídel. Každé jídlo by mělo být doplněno vhodným nápojem.

Ukázky principu zdravého talíře pro jídelníček dětí

Princip zdravého talíře lze modifikovat i pro jídelníček dětí. Talíř lze totiž podobně rozdělit na třetiny, kdy jedna třetina bude náležet bílkovinné složce, druhá složce sacharidové složce a třetí zelenině.

Následující obrázky ukazují, jak lze v praxi princip zdravého talíře využít při servírování pokrmů.

Ukázka principu „Zdravého talíře“ pro snídani



Ukázka principu „Zdravého talíře“ pro svačinu

Ukázka principu „Zdravého talíře“ pro oběd nebo večeři

TIP pro hospodyňky!

Při výběru přílohy k vašim pokrmům vsaďte na kvalitu, kterou zaručuje v řetězcích Albert značka Albert Quality. Albert Quality garantuje, že se k zákazníkovi dostanou výrobky kvalitní, čerstvé a chuťově i aromaticky dokonalé.

Řešení tipovací otázky:

Bramborová kaše 200 g

Brambory vařené 200 g

Hranolky smažené 50 g

Bramborový knedlík 90 g

Hodnocení (82 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

14. 11. 2013 17:27

viden

Já si servíruji jídlo na menší černý talířek, zeleninu si dávám do mističky, vždy to vypadá jakože toho je víc než skutečně, místo knedlíků si vždy dám přílohu, které je více/rýže, těstoviny, brambory/Hranolky nejím nemám ne ně ani chuť.

14. 11. 2013 07:12

ajanka

Bezva obrázky a dobrá inspirace,teďka rodině nebudu už tak přilepšovat :-).Moc hezky znázorněno a je fajn,že jsou tam i talíře pro děti.Trošku jsem v tom tápala,ale teďka už to bude mnohem snažší.

13. 11. 2013 19:47

Katulata

no tak to jsem teda u všeho tipovala o dost víc- 300g/500g/100g/150g
ten talíř je malý nebo velký? protože u mě 200g brambor vypadá uplně jinak!!!

13. 11. 2013 19:44

důležitá je denzita, pak nevadí ani velký talíř :)

13. 11. 2013 08:49

renca4

Fakt dobrá inspirace!

07. 08. 2013 09:56

icicek

ted nemám na týden možnost si jídlo vážit a sem zvědavá jak to dopadne,ale snažím se vždy doplnit zeleninou..tak si myslím že tý sním tak 400g

07. 08. 2013 09:55

icicek

tak jsem trefila jen knedlíky.talířky moc hezké!taky to tak budu dělat.

07. 08. 2013 09:55

icicek

tak jsem trefila jen knedlíky.talířky moc hezké!taky to tak budu dělat.

16. 06. 2013 22:22

Moc hezké talíře, nechám se inspirovat :)

15. 05. 2013 20:48

mimino

15.5.2013
Dobrá metoda,ale pro zapisování do Sebekoučinku je lepší vážení.

18. 04. 2013 17:11

befeleme

dobrá metoda-používám ji

15. 03. 2013 21:55

Krak.en

ty jo... dobrej nápad s čtvrtkama talíře a půlkou pro zeleninu. Ne vždycky se dá vážit a třeba na obědě v restauraci mám problém jak to pak zapíšu nebo spíš kolik toho sníst

15. 03. 2013 18:06

MartinaSilna

Krásné fotky, ale kolik je na nich příloh jsem bohužel neodhadla.

15. 03. 2013 18:04

belle.poupee

Moc jsem teda ty gramy nedhadla..

05. 03. 2013 21:07

jira58

Kaši jsem uhádla i hranolky ostatní ne.Co chválím je talíř rozdělený do denních dávek pokrmů.Začnu se tím řídit.Jsem tu týden a semaforky mi
nejdou vstříc,jak bych potřebovala.

04. 03. 2013 13:46

Mrazova

Tak jsem myslela, že ta kaše je těžší :-)

03. 03. 2013 14:37

veruanka

já za 3 :-))

03. 03. 2013 13:41

mamkajarka

Také nemám odhad :-(... ale zelenina na talíři mi nevadí :-)... klidně i místo přílohy :-)

03. 03. 2013 13:28

jilkajda

Dneska mě čtvrtku talíře tabral nastrouhaný kedluben a mrkev. Byla to mňamka

01. 03. 2013 21:51

Kveta Silna

Jsem nadšená z té zeleniny, z té poloviny talíře, mám ji ráda.

01. 03. 2013 20:13

tkoskubova

Docela dobře odhaduji

01. 03. 2013 09:56

jannnina

Ani se mi nechce věřit, že ty hranolky mají jen 50 g.

01. 03. 2013 07:31

JaninaDseznamcz

čtvrtinové rozdělení talíře používám, jak jste nám ukázali a ve většině případů to opravdu funguje :)))
když jsem zkoušela pak potraviny vážit tak to odpovídalo i KJ je to super

28. 02. 2013 18:18

MamkaPaja

Nemam vubec odhad

28. 02. 2013 18:04

tkoskubova

Netrefila jsem knedlíky

28. 02. 2013 17:51

Vlamadira

uhodla

28. 02. 2013 16:49

Alenka.Silna

Takže já to neuhádla, ještě se mám co učit.

28. 02. 2013 16:04

To rozdělení talířků je dobrý tip.

28. 02. 2013 14:32

muriela

Neuhodla jsem jen knedlíky :-)

27. 02. 2013 21:40

tomicek

Uhodla jsem jen hranolky. Takže nic moc

27. 02. 2013 21:27

slapajda

Na to, jak dlouho už vážím potraviny, tak můj odhad nic moc :-(

27. 02. 2013 21:19

tatranek

Pravidelně jím oběd,ale v poslední době jsem si zvykla na menší porce a jsem syta až až. Dodržuju i to,že si dám k obědu přibližně 200g zeleniny. :-)

27. 02. 2013 21:16

EdKom

To je zajímavé. Do teď jsem si rozvrhovala jídlo špatně.

27. 02. 2013 20:09

Miladka

Nejjednodušší je zelenina, u té nejde množství přehnat.

27. 02. 2013 19:58

vlaja

Nejsou zdravé a nezdravé potraviny, ale zdravá a nezdravá množství.To jsem dnes slyšela v Peklu na talíři, margariny vs. másla

27. 02. 2013 17:27

tkoskubova

dnes jsem trefila brambory i kaši

27. 02. 2013 17:26

tkoskubova

Napište komentář...

27. 02. 2013 17:20

Sapinka6

Já trefila jen hranolky a brambory ;)

27. 02. 2013 14:08

sarka 22

Tak to já netrefila vůbec :-)

27. 02. 2013 11:33

Banaska

Tak jsem dopadla půl na půl, trefila jsem brambory a kaši, no nevadí, hranolky nejíme a brambrknedle už ani nevím, kdy byly naposledy, máme rádi halušky, ale to se musím mít na pozoru, moc mi chutnají...

26. 02. 2013 22:23

Bohdanaa

Nějak jsem se netrefila :-( To je asi i důvod proč přílohy stále vážím :-)

26. 02. 2013 22:20

jarmilabeerova

Tak jsem to taky tipovala správně,už to mám trochu v oku.A ty talířky jsou fakt dobrý,dělám to a opravdu to má svůj účel.

26. 02. 2013 21:58

danipetkova

kromě hranolků jsem se trefila. Mám už trošku cvik z brožury "Talířky" Musím napsat, že mě v mé redukci váhy pomohly asi nejvíc a nejefektivněji.

26. 02. 2013 20:40

pilotka-f1

ahoj babinka, máme na fotke stejného chlapečka :))))))))

26. 02. 2013 20:18

Jarunka 1

Taky jsem se trefila jen napůl,ale talířky jsou výborná pomůcka!

26. 02. 2013 20:01

babinka18

Okrem hranolkov som uhádla všetko.

26. 02. 2013 19:53

Lubicka

no, koukám, že nejsem moc tipovací typ, měla jsem dvě špatně.

26. 02. 2013 19:25

gabag

Tak už vím,proč si jídlo vážím:)...HRANOLKY A KNEDLÍK JSEM TYPLA DOBŘE...jenže tohle stejně moc nejím...hranolku někdy sním jednu dvě manželovi ...

26. 02. 2013 18:37

Petra71

Taky jsem se netrefila u hranolků a knedlíků. Jak tak koukám na ty talíře, budu muset u sebe na tom zapracovat. Většinou navážím, ale s paráděním se nezdržuju.

26. 02. 2013 17:57

tkoskubova

Trefila jsem se na 50-60%,zajímavé počteníčko

26. 02. 2013 17:18

saiphy

Hm, tak v kvízu jsem docela pohořela.. :) Ty hranolky mě pěkně překvapily. Jinak moc pěkný článek.

26. 02. 2013 15:12

katkastill

toto je dobrá pomůcka s tím rozdělování talíře - člověk zhruba podle toho odhadne bez vážení...

26. 02. 2013 15:04

hakykralova

Krása. Úplně se mi sbíhají sliny. A Knedlíky jsem tipla špatně.

26. 02. 2013 13:34

MartinaSilna

Nevíte někdo, zda příspěvky tohoto typu se dají uložit na vlastní stránky STOBu?

26. 02. 2013 12:59

kokodyl

Děkuji, myslím,že to všichni víme, ale opakování matka moudrosti :-)))

26. 02. 2013 12:36

Damalka

jednoduché a přitom tak účinné... dříve jsem taky zdobila talíře...safra! proč už to nedělám??? moc díky za článeček

26. 02. 2013 12:27

pilotka-f1

super pomůcka :)

26. 02. 2013 12:22

madridacka

Já taky hranolky nejím a ani knedlíky, ale zeleniny mám většinou více.

26. 02. 2013 12:17

Hana2

Hranolky nejím, takže jsem je ani neodhadla. Talíře si snažím také takto upravovat, někdy se mi to povede a mám zeleniny dost, jindy ne, ale snažím se, aby převažovalo to správné - dostatek zeleniny, bílkovin a méně příloh.

26. 02. 2013 11:51

Veve12

Hranolky jsem neodhadla, protože je nejím. Ne nadarmo se říká, že se jí o očima. Hned to lépe chutná, když je to hezky naservírované na talíři :-))

26. 02. 2013 11:30

ijedlinska

Souhlasím. Jakmile je to i pastva pro oči je to jako dvojnásobná porce :-)

26. 02. 2013 10:25

Katerina24

Moc pěkně udělané, snažím se to tak dělat také, takže vím, že to funguje.

26. 02. 2013 10:24

zuzikra

Kaši, brambory a knedlíky jsem odhadla, ale hranolky ne, to bude tím že v jejich vážení nemám takovou praxi, protože je moc nejím a to je dobře :)

26. 02. 2013 10:15

dneska

Mám radost, že jsem odhadla dobře váhu příloh, ale zklamaná jsem z toho jak vypadá zdravý talíř, protože takto ten můj rozhodně nevypadá a myslím, že při zdravém talíři budu mít hlad. Protože je to však jen dohad, vyzkouším to a uvidíme. V minulosti jsem se snažila před hlavním jídlem servírovat trochu syrové zeleniny, což bylo někde doporučeno pro zdravé zažívání a menší množství následně snězeného jídla a výsledek byl jen ten, že jsem si pochutnala na obojím.

26. 02. 2013 10:07

Pyszkova

Taky si talíře takhle zdobím. Všimla si toho i má nevěsta. Tak jsem ji vysvětlila, že jím očima a když si to takhle hezky naservítuji - nesním toho tolik. Na snídani si ukrojím 3 tenoučké plátky chleba /cca 60 g/ nebo celozrnné pečivo rozpůlím, nemažu třeba cottagem či tvarohovou pomazánkou apod.a doplním zeleninkou - je toho pak na talírři hodně. Už jsem si na to tak zvykla, že když si to takhle neudělám - mám pocit, že jsem toho zbaštila málo.

26. 02. 2013 09:58

cleir

Netipla jsem skoro nic, pozitivní je snad jen to, že jsem myslela, že je to víc:D

26. 02. 2013 09:30

gabrielles

Zkusím to s tím zdravým talířem, takhle krásně to naaranžovat - dobrá pomůcka - díky !!!

26. 02. 2013 09:30

Bobulle

Jsem totálně vedle, jak ta jedle :-) netipla jsem nic :-D Zlatá moje váha, já to prostě v tom oku ještě pořád nemám :-/

26. 02. 2013 09:29

Lidus

Bezva článek, u brambor a kaše jsem se netrefila.

26. 02. 2013 09:25

hrosice

No, zdání klame. Moc inspirativní článeček.

26. 02. 2013 09:00

malinovanada

jj, on je bramborový knedlík pěkně těžký a hutný

26. 02. 2013 08:33

PerditaX

Přestřelila jsem br. knedlík - asi dělám větší.

26. 02. 2013 07:43

IrenaM

až na hranolky jsem se trefila :-)

26. 02. 2013 07:05

dvurukaplicky

Dobrá pomůcka při sestavení jídelníčku.

26. 02. 2013 06:22

JaninaDseznamcz

Gramáž jsem trefila jen u vařených brambor,ale to nevadí.
Jinak to vypadá báječně,takové rozdělení jsem ještě neviděla děkujeme za něj :)

26. 02. 2013 06:14

jilkajda

No, mám se v odhadu ještě co učit. Takže nadále budu vážit

23. 02. 2013 11:52

filipova

gramáže jsem odhadla dobře jen hranolky jsem hádala 100 g

15. 02. 2013 20:46

Hanuja

Tak gramáže příloh jsem neohodla, jen jeden talíř. Princip rozdělení talířů se ale snažím dodržovat. Většinou to jde, někdy se mně čvrtiny trochu posunou.

06. 01. 2013 11:54

iveta.slunicko

Brambory jsem taky uhodla, ale hranolky mne ani nenapadlo hádat .... inspirativní fotečky Děkuji

10. 03. 2012 08:30

myrtil

Kaši a brambory jsem taky uhodla, hranolky jsou poloviční než můj odhad, ale to se nedivím, skoro je nejím. A moje oblíbené knedlíky jsem dost nadhodnotila! Pravděpodobně dělám větší.

10. 03. 2012 08:11

Martja

Kaši a brambory jsem odhadla :o) Hranolky ne, myslela jsem, že jich bude víc (asi to bude tím, že je už rok nebaštím) a knedlíky jsem též myslela, že jsou těžší .o). Jinak díky za fotky, jsou pěkné a inspirativní,

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma