TOPlist
Sledujte nás:

Proč by vláknina neměla chybět v našich jídelníčcích?

Zpět

Ing. Hana Málková

 

Vláknina je směs pro člověka nestravitelných nebo jen částečně stravitelných polysacharidů (a některých dalších látek), to ale neznamená, že nám nic nepřináší a není nutné ji konzumovat. Je tomu přesně naopak. Vláknina je jednou ze složek našeho jídelníčku, která pozitivně působí na náš zdravotní stav. Nejčastěji bývá vláknina spojována se správným zažíváním, pokud máte v této oblasti problémy, může to být způsobeno právě nevhodnou skladbou stravy a nedostatečným příjmem vlákniny.

Pozitiva vlákniny jsou daleko rozsáhlejší, z dlouhodobého hlediska působí jako prevence řady onemocnění, a to kardiovaskulárních onemocnění, obezity, diabetu II. typu a některých nádorových onemocnění, zejména rakoviny tlustého střeva. Je prokázáno, že lidé, kteří jedí hodně vlákniny, trpí civilizačními nemocemi daleko méně než ti, v jejichž jídelníčku je vlákniny málo. V potravě přijímáme jednak vlákninu rozpustnou a také vlákninu nerozpustnou, oba typy mají trochu odlišné účinky.

Hlavní přínosy vlákniny

  • Zvyšuje pocit nasycení – rozpustná vláknina intenzivně pojímá vodu – bobtná. Abyste této vlastnosti využili, musíte dostatečně pít v průběhu celého dne. Nabobtnaná vláknina zvyšuje objem tráveniny v žaludku a zpomaluje jeho vyprazdňování, což vede k vyššímu a delšímu pocitu nasycení.
     
  • Urychluje průchod tráveniny tlustým střevem a snižuje tak riziko zácpy.
     
  • Snižuje glykemický index přijaté potravy, tím reguluje hladinu cukru v krvi – vláknina aktivně zpomaluje vstřebávání sacharidů a tuků z potravy. Tím významně upravuje jejich metabolismus.
     
  • Snižuje hladinu cholesterolu.
     
  • Označuje se za jakýsi kartáč, který čistí naše střeva.
     
  • Vláknina je schopna na sebe ve střevech vázat nežádoucí látky obsažené v potravě i látky vznikající při trávení a chrání tím sliznici střev před poškozením. Má tedy ve střevě protirakovinný a ochranný účinek.
     
  • Vláknina podporuje zdravou střevní mikroflóru a zabraňuje množení patogenních mikroorganismů ve střevech. 

Doporučená denní dávka vlákniny je 30 g, obvykle však konzumujeme pouze kolem 10–15 g. Pokud však na vlákninu nejste zvyklí, navyšujte její příjem postupně.

Pár základních rad si můžete přečíst zde


Chcete zjistit, kolik vlákniny obsahuje váš jídelníček?

Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom s příjmem energie, makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Program vám spočítá i příjem vlákniny. Narozdíl od jiných programů je obsah vlákniny uveden opravdu u všech položek v databázi a celkový denní příjem tak není nijak zkreslený. 

Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma.

Hodnocení (68 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 04. 2017 16:47
tak hurá do vlákniny
05. 04. 2017 18:56
Něco jsem věděla něco ne
05. 04. 2017 14:01
Zase nove informace
05. 04. 2017 14:01
Zase nove informace
05. 04. 2017 10:09
mám pocit, že s příjmem vlákniny mám asi nejmenší problém tedy ze všech témat od začátku roku, protože miluji ovesnou kaši, ovoce atd. ale ráda se poučím dále
04. 04. 2017 22:10
začíná to být zajímavé :-)
04. 04. 2017 20:30
Masa55 , nojo, o "zalévání" vlákniny už jsem pala hned na začátku v "dubnové" diskusi. Já třeba vločky, než si je někam přidám, tak si jepředem navlhčím.
04. 04. 2017 19:58
Já mám problémy se zažíváním a vlákniny jím docela dost, ale nějak mi to moc nepomáhá :-(
04. 04. 2017 18:09
Něco jsem věděla, něco ne. Bohužel na prevenci zácpy to moc nefunguje. :-(
04. 04. 2017 13:14
jsem dost zmatená z dostupných doplňků stravy ve smyslu vlákniny - doufám, že v průběhu tohoto měsíce díky Prožij rok zdravě se v této problematice zorientuji
04. 04. 2017 09:27
Na mne to má taky takový účinek, čím víc vlákniny tím větší ucpání, ale je fakt, že jsem k tomu málo pila, tak se musím do lákniny pustit znova a to s dostatečným pitím.
03. 04. 2017 22:54
nevěděla jsem že vláknina snižuje cholesterol s tím bojuju,tak jsem zvědavá
03. 04. 2017 21:39
vlákninu se snažím jíst, ale jestli v dostatečném množství...?
03. 04. 2017 20:29
Na mě má vláknina spíš ucpávací efekt, a to i při postupném navyšování a dostatečném příjmu tekutin. Na 30 g se asi nedostanu, mám vypozorované optimum mezi 15 až 20 gramy
03. 04. 2017 20:06
postupnost je pro mě cesta k úspěchu
03. 04. 2017 20:01
No dobře, ale jak ji do sebe dostat.
03. 04. 2017 20:01
No dobře, ale jak ji do sebe dostat.
03. 04. 2017 20:00
No dobře, ale jak ji do sebe dostat.
03. 04. 2017 18:54
Děkuji za přehled
03. 04. 2017 18:08
No to jsem se dozvěděla taky až tady, že čím víc luštěnin ( vláknin ) musím o to víc pít !!! jinak budu trpět !!!!
03. 04. 2017 16:43
Jednou jsem začala jíst hodně vlákniny v domnění, že mi to pomůže lépe hubnout, a chytila jsem takovou zácpu, že jsem se jí dlouho nemohla zbavit. Proto si teď dám pozor, (před) poslední věta tohoto článku je tam uvedena oprávněně.
03. 04. 2017 14:29
Myslím, že i když jsem se polepšila, tak 30g ještě nedosahuju :(
03. 04. 2017 13:49
Vláknina je jak malá kouzelnice v našem těle, musím ji objevit......
03. 04. 2017 12:59
Já můžu říct,že mi vláknina zrychluje průchod celým trávením :-)), někdy až moc.
03. 04. 2017 12:21
Bezva info
03. 04. 2017 12:21
Mám problém s vlákninou, dostanu do sebe max.ráno chléb a pak během dne pár kousků zeleniny a ovoce
03. 04. 2017 12:07
Už jsem zvědavá na články o vláknině, které mi pomohou ji do jídelníčku bez větší námahy dostat.
03. 04. 2017 09:57
Dosud jsem vlákninu neřešila, protože zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky mi nedělají problém.
03. 04. 2017 09:48
V lednu jsem si zamilovala domácí müsli a v únoru zas luštěniny všeobecně. Teď mám spíš problém uhlídat, abych neměla vlákniny zbytečně moc :D
03. 04. 2017 09:23
podle sebekoučinku ji mám asi ještě pořád málo
03. 04. 2017 09:17
Mám jí pořád málo
03. 04. 2017 09:14
Pěkný článek, jsem zvědavá zda se mi podaří vlákninu navýšit
03. 04. 2017 08:36
S vlákninou mám také problém.
03. 04. 2017 08:28
To je pravda, vychází mi tak kolem 15 g vlákniny denně.
03. 04. 2017 08:13
Mám pocit, že vláknina v mém žaludku nebobtná a průchod střevy neurychluje...tak jsem moc zvědavá na tipy.
03. 04. 2017 07:50
Vidím, že je fakt moc důležitá. Jsem zvědavá i na podrobnosti.
03. 04. 2017 07:20
Krásně přehledně napsáno. Díky za hezký úvod do světa vlákniny. :-)
03. 04. 2017 06:04
Děkuji za hezký přehed :-)

Naši partneři