TOPlist
Sledujte nás:

Zdravé neznamená drahé. Jezme dobře i v neklidné době

Zpět

Autor článku: Bc. Karolina Ponocná Kamberská, recenze Ing. Hana Pávková Málková

Ceny elektřiny a plynu se zbláznily. Inflace zdražila všechno od propisek po jízdenky. Na čem začneme šetřit? Jídlo se nabízí jako jedna možnost. Člověk dokáže přežít i o rýži s cibulí. Jenže… Zničit si zdraví by v konečném součtu vyšlo dráž. Pojďme hledat způsoby, jak si užívat kvalitní jídlo a přitom neohrozit křehký rodinný rozpočet.


“Když já na to nemám”, slýcháme občas v poradnách. Ceny biopotravin a různých superzázraků nás někdy uvádějí v mrákoty, které řešíme nákupem balíčku levných oplatek. Absurdita této situace nám sice dojde vzápětí, ale to už letí prázdný papír od oplatek do popelnice.

Jak jíst dobře a nekrást? Mnohé finty vymyslely generace před námi a my si je můžeme jen připomenout. 


První pravidlo je jasné: vařit.

Kdo vaří doma, klidně i úplně jednoduchá jídla ze základních surovin, dělá to nejlepší pro svou peněženku i pro svoje zdraví. Inspirovat se můžete stovkami receptů na stránce STOBklub. 

Brambory, vajíčka, špenát, pažitka. Z pár základních a levných surovin vykouzlíte lahůdku pro celou rodinu. Recept najdete zde


Od čumáčku po ocásek

Tak zní princip zabíjačky. Z prasete se zkrátka nic nevyhodí, však i krev se dá zpracovat do skutečných lahůdek! 

Pro naše účely ho pozměníme: od zobáčku po ocásek. Podívejme se na to, jak efektivně zpracovat kuřecí maso. Zobáček jíst nebudeme, ale doporučujeme stejně koupit celé kuře.

Stačí letmý pohled na cenovky: za kilo stehen nebo prsních řízků dáte mnohem víc, než za kilo celého kuřete.Vyplatí se trochu práce s nožem a nůžkami. Začínající kuchaři z toho mívají zbytečný strach - poradí maminka nebo youtube.

Možná namítnete, že chcete upéct 4 stehna pro celou rodinu, nebo potřebujete více řízků, než uděláte z jednoho kuřete. I tehdy se vyplatí koupit dvě celá kuřata a rozporcovat je. Čtyři stehýnka dáte péct, ze skeletů uvaříte vývar a prsíčka naložíte na zítřek do bylinkové marinády, nebo schováte do mrazáku.

Vynalézavá kuchařka vždy ušetří. Pokud vám chybí zkušenost, může pomoci knížka Jitky Rákosníkové Recyklovaná kuchařka. Jitka je odbornice na prvorepublikovou kuchyni a tak má praktické triky našich prababiček v malíku. 

Kreativní využívání všeho (včetně zbytků od včerejška) je i zábavné. Pocit, že dokážete z mála vyrobit hostinu, dodává člověku klid v duši. 

Recept na poctivý kuřecí vývar s kupou kořenové zeleniny a pohankou najdete zde. 


Polévka je grunt

I tady je tradice inspirací. Zelňačka, bramboračka, kulajda, boršč, silné vývary, fazolačka… Hutné polévky dodávají našemu tělu tekutiny, minerální látky, vitaminy, většinou i nějakou tu bílkovinu, zvlášť v případě vývarů nebo luštěninových polévek. Do polévky navíc snadno schováte spoustu levné sezónní zeleniny

Pokud si odvyknete zahušťovat polévky spoustou jíšky (lžíce nevadí), jedná se o ideální jídlo, které je levné, zdravé a výživné. V chladném období roku navíc polévka umí zahřát - to se letos bude hodit. K večeři většině z nás stačí dobrá polévka s krajícem kvasového chleba. A k obědu? Když si dáte jako první chod polévku, druhého už stačí poloviční porce. V případě masa třeba 70 g, což byla potravinářská norma za první republiky. A také je to další způsob, jak ušetřit.


Do trouby po dvojicích

Spousta z nás si za lockdownů navykla péct doma chléb. Byla to módní vlna, ale kdo začal péct své vlastní chleby, těžko se vrací k těm kupovaným. Nojo, ale co s tou drahou elektřinou? Rozpalovat troubu také něco stojí.

Většina z nás už má dneska horkovzdušnou troubu (mimochodem, díky cirkulaci vzduchu je její spotřeba o 40 % nižší). A v ní můžete snadno péct dvě jídla ve dvou patrech. Samozřejmě je potřeba, aby si spolu v troubě rozuměla, a to nejen podobnou teplotou pečení, ale i vůní. Tvarohový koláč pečený vedle česnekových brambor by nikoho neoslnil. 

S chlebem ráda peču třeba dva rozkrojené lilky, potřené olivovým olejem. Z upečených lilků pak vydlabu dužninu, smíchám ji s česnekem, solí, pepřem, římským kmínem, a mám oblíbenou lilkovou pomazánku. Jindy putuje můj chléb do trouby společně s rozkrájenou dýní hokaido. Z upečené dýně bude třeba polévka, pyré k pečenému masu nebo samostatné jídlo (tehdy k ní dělám jogurtový dip s česnekem).


Co je z přírody, to je zadarmo - a také zdravé 

Letos přišla obrovská úroda jablek, ale ne každý má za domem sad. Pokud nevíte, kam vyrazit na šťavnatá jablíčka, hrušky, švestky nebo další ovoce, prostudujte si portál www.na-ovoce.cz. Parta nadšenců tam mapuje místa ve volné přírodě, kde zbytečně opadávají pod strom nejlepší plody přírody. 

A co s nimi, když se snažíte vyhýbat sladkému pečivu, a všechno nestihnete sníst syrové? Například štrúdl, pokud si ho upečete z celozrnné mouky a budete šetřit cukrem, je neškodnou podzimní lahůdkou. 

Jablka, skořice, tvaroh – kombinace, která nikdy nezklame. Recept na jablečný štrúdl s tvarohem najdete zde.

Báječné jsou i křížaly. Zkuste je vytáhnout k večernímu posezení s návštěvou místo předražených a nezdravých chipsů. Na sušení křížal není třeba plýtvat elektřinou. Stačí nakrájet jablíčka na tenké plátky, navléknout je na nit a rozvěsit na vzdušné teplé místo. Budou navíc krásnou podzimní dekorací.

Houbaření ani nemusíme zmiňovat. Je to náš národní sport, který dokáže pozvednout ducha, tělo - i obyčejné rizoto. 

Zajímavé jsou divoké byliny. Máme je spojené s jarem, ale například bršlice kozí noha nám nabídne čerstvé šťavnaté listy po dešti i v září. Hodí se na špenát, pesto, do polévek i pomazánek. O divokých bylinách už vyšla spousta knížek. Investovat do některé z nich se vyplatí, protože poté ušetříte za ovadlé kupované byliny i za potravinové doplňky z lékárny.


Šetřit není trapné

Občas se někdo pohoršuje, že český spotřebitel kouká jen na ceny. Ale nedejme se. Není žádný důvod kupovat oblíbenou kávu za 129 korun, když víte, že ji budou za měsíc mít za 60… Pokud chcete platit férovou cenu přímo výrobcům potravin, vyplatí se rozprostřít sítě na venkově. Prodej výpěstků rovnou “od sousedky” se vyplatí oběma stranám, protože odpadne zprostředkovatel v podobě obchodníka. Chce to trochu pozornosti a času. 

Pokud čas nemáte a jedinou možností je pro vás supermarket, všímejte si jeho privátních značek. Bývají levnější, ale to neznamená, že jsou méně kvalitní - často je vyrábí stejná firma, jejíž dražší “značkový” výrobek je vedle v polici. 

V akcích můžete kupovat i tropické ovoce. Pokud se vám nelíbí cena banánů, počkejte na chvíli, kdy je budou mít za polovic, a pak jich doma půlku pokrájejte a zamrazte. Můžete pak jen odebírat a mixovat s mlékem na mládeží oblíbený “nice cream”. 


Levné, zdravé, skvělé

V našem podzimním seriálu vám nabídneme řadu tipů, jak dobře jíst i s omezeným rozpočtem. Nenechme se složitou dobou odradit od dobrého jídla. Přináší nám zdraví, energii, radost ze života. Tedy přesně to, co potřebujeme.

A jak se s rostoucí cenou potravin popasujete vy? Podělte se o své vychytávky v komentářích. 

Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

13. 09. 2022 13:35
Moc pěkně napsané, některé rady též používám a něco si vypěstuji na zahradě a zbytek nakupuji když je akce.
13. 09. 2022 12:30
Jo jo, článek se mi líbí a i v praxi některé rady aplikuji. Ale pořád je se co učit a platí, že opakování je matka moudrosti.
13. 09. 2022 11:30
Díky za tento článek - pozvedl mysl i ducha, žaludek na sebe nenechá dlouho čekat. :-)
12. 09. 2022 22:43
Kdo má zahrádku, lépe to zvládá, brambory třeba vůbec nekupuji, jinak nakupuji jen to, co se spotřebuje, aby se nic nevyhodilo, snažím se tedy zužitkovat i ten zobáček i ocásek.
12. 09. 2022 20:09
Snažím se pěstovat si hodně sama.

Naši partneři