TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Rybí ceviche s mangem

Zpět
  • Autor: Martin Pavek
  • Doba přípravy (min.): 50
  • STOB recept
  • Porce: 2.00

Upozornění: Konzumace syrových ryb se nedoporučuje v těhotenství, u dětí nebo citlivých osob (se sníženou imunitou). Zdraví jedinci se nemusí syrových ryb obávat, je ale třeba vybírat čerstvé ryby z osvědčených a důvěryhodných zdrojů.

Ingredience

Dochucovadla:

chilli, koriandr

Energetická hodnota celkem: 1053 kJ

Bílkoviny (g): 30, Tuky (g): 2, Sacharidy (g): 29, SAFA (g): 1, Cukry (g): 20, Vláknina (g): 6, Sůl (g): 0

Energetická hodnota na 1 porci: 527 kJ

Bílkoviny (g): 15, Tuky (g): 1, Sacharidy (g): 14.5, SAFA (g): 0.5, Cukry (g): 10, Vláknina (g): 3, Sůl (g): 0

Postup přípravy

Čerstvou rybu omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky (cca 1-2 cm). Pro přípravu lze využít jakoukoli bělomasou rybu (mořský vlk, platýs, treska), případně i lososa, podmínkou však je, aby byla ryba opravdu čerstvá a z důvěryhodného zdroje. K rybě přidáme na jemno nakrájenou šalotku a zalijeme větším množstvím citronové a limetové šťávy, tak aby byly všechny kousky ryby ponořené ve šťávě. Necháme cca 30 min odpočinout (kyselina citronová způsobí tzv. denaturaci bílkovin a maso se "uvaří" za syrova). Papriku a mango očistíme a nakrájíme na kostičky a přidáme k rybě. Na závěr dochutíme solí, chilli a čerstvým koriandrem. Podáváme s žitným knäckebrotem nebo čerstvým pečivem.

Fotografie

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

31. 08. 2020 09:47
Těhotným bych konzumaci syrových ryb určitě nedoporučovala, děkuji za podnět a připíšu to raději ještě přímo k receptu.
Zde to platí stejně jako u tataráku - je potřeba mít maso z důvěryhodných zdrojů a pak si myslím, že není třeba se toho obávat. Ale pochopitelně u citlivých osob, nebo právě u těhotných, bych volila raději tepelně upravené maso.
27. 08. 2020 11:42
recept vypadá zajímavě a výsledný pokrm je jistě velmi chutný. Já mám ale trochu problém s konzumací syrové ryby. Byly popsány případy přenosu parazitů ze syrového rybího masa, např. těhotným se zásadně nedoporučuje konzumace sushi právě z těchto důvodů.
Můžete se k tomu prosím vyjádřit ?
24. 08. 2020 14:33
Taky mne to láká, určitě zkusím.
24. 08. 2020 14:18
Tedy lososa jako "tatarák" jsem už jedla a chutnal mi, tohle vypadá zajímavě a vyzkouším při první příležitosti, jakmile budu mít čerstvou rybku.

Naši partneři