TOPlist
Sledujte nás:

Upozornění: Jedná se o recept uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat nutriční zásady STOBu.

Kalamáry na česneku a chilli s čerstvými těstovinami

Zpět
  • Autor: Dasa53
  • Doba přípravy (min.): 15
  • Uživatelský recept
  • Porce: 1.00

Ingredience

Dochucovadla:

chilli, pepř, suché bílé víno

Energetická hodnota celkem: 1868 kJ

Bílkoviny (g): 35, Tuky (g): 9, Sacharidy (g): 56, SAFA (g): 2, Cukry (g): 4, Vláknina (g): 5, Sůl (g): 1

Postup přípravy

Jako první si dáme vařit vodu na těstoviny, kterou řádně osolíme. Pak očistíme kalamáry tak, že je omyjeme pod tekoucí vodou, oddělíme tělo, hlavu a chapadla (máme tedy tři části z každého kusu), z těla vytáhneme kost s vnitřnostmi, z hlavy vytlačíme kůstku. Těla nakrájíme na kroužky ca 1 cm, hlavy necháme celé a chapadla též. Na rozpálenou pánev nalijeme olivový olej a dáme do něj nejprve na drobno pokrájenou cibulku (může být i jarní) a po zesklovatění přidáme na minutu nebo dvě plátky česneku a chilli papričky (bez jader, pokud nechcete hodně pálivé jídlo). Na pánev přidáme kousky kalamárů a prudce orestujeme. Podlijeme asi 0,5 - 1 dl suchého bílého vína a necháme ho rychle odpařit, pak stáhneme příkon na minimum, osolíme, opepříme a přiklopíme pánev poklicí na ca 5-10 minut (kalamáry změní barvu). Mezi tím si vhodíme do vařící vody čerstvé těstoviny a vaříme je asi 2-4 minuty (POZOR! jsou mnohem rychleji vařené, než sušené). Nakonec přidáme na pánev čerstvý opraný baby špenát a necháme ho jen zavadnout asi minutu pod poklicí. Slijeme malou část vody z těstovin do pánve, aby se udělala omáčka, slijeme těstoviny do cedníku/děrované misky a vložíme je do pánve. Vše promícháme a necháme pod poklicí asi minutu spojit chutě. Nandaváme na hluboký talíř.

Fotografie

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

06. 08. 2019 15:04
Tak o víkendu jdu do toho. Ještě kouknu, kde koupím kalmáry. Jednoho mám ve vedlejší kanceláři, ale toho nechám žít.
02. 08. 2019 12:56
nevzdavatse: na to mám recept taky - nekupujte si je mražené, opravdu je velký rozdíl v chuti i konzistenci masa, když koupíte čerstvé (jsou po ulovení taky zmražené, ale jsou šetrně rozmrazované). mražené jsou po tepelné úpravě gumové a nemají chuť. také nemám moc ráda jejich přípravu, protože jsou pro nás suchozemce prostě "divné", ale po uvaření jsou opravdu bezvadné i nutričně, i chuťově. a kupte si ty malé, do 25 cm i s chapadly. ty velké jsou trošku tužší, když se moc dlouho vaří, ty malé nejsou tak náročné na přípravu.
01. 08. 2019 22:31
Recept vypadá dobře. Můj problém ale je, že ač nevím proč, protože většinu plodů moře miluju, kalamáry nedokážu. Ale "nikdy neříkej nikdy" :-), třeba se mi to jednou povede přehodnotit.

Naši partneři