- Autor: Zuzana Zuzka
 - Doba přípravy (min.): 30
 - Uživatelský recept
 - Porce: 10.00
 
Ingredience
| Potravina | Množství (g/ml) | 
|---|---|
| Vločky ovesné | 450 | 
| Vejce celé (syrové) | 250 | 
| Allnature Erythritol | 100 | 
| Čekankový sirup Original | 120 | 
| Olej běžný (průměr) | 120 | 
| Rybíz červený | 400 | 
| Voda | 50 | 
| Citronová šťáva | 20 | 
| Kypřící prášek do pečiva | 12 | 
| Sůl | 5 | 
Dochucovadla:
citronová kůra
Energetická hodnota celkem: 14279 kJ
                                                        Bílkoviny (g): 94, 
                                                        Tuky (g): 171, 
                                                        Sacharidy (g): 366,
                                                        SAFA (g): 24,
                                                        Cukry (g): 33,
                                                        Vláknina (g): 159,
                                                        Sůl (g): 6
                                                        
                                                        
Energetická hodnota na 1 porci: 1428 kJ
Bílkoviny (g): 9.4, Tuky (g): 17.1, Sacharidy (g): 36.6, SAFA (g): 2.4, Cukry (g): 3.3, Vláknina (g): 15.9, Sůl (g): 0.6
Postup přípravy
Ovesné vločky namixujeme mixérem nebo v tříštivém kávomlýnku na mouku, přisypeme 1 prášek do pečiva, nastrouhaná kůra z 1 menšího citronu Žloutky smícháme se 125 ml oleje a se 150 ml vody (chceme-li jako sladidlo použít čekankový sirup s erythritolem, pak jsem dala 100 g sirupu a 50 ml vody). Poté vmícháme 150 g cukru nebo podle chuti ( já použila 100g erythritolu + výše uvedený čekankový sirup), můžeme použít jen erytritol (na chuti bude malý "kovový" ocásek) nebo xylitol (pak bublaninu nedávat zvířatům). Z bílků ušleháme sníh se štávou z 1/2 citronu a špetkou soli. Tekutou složku smícháme se suchou směsí. Vznikne husté těsto, do kterého opatrně vmícháme našlehaný sníh. Vzniklé těsto vlijeme do vymazaného pekáčku, posypeme nejlépe výrazným ovocem - rybíz, maliny, meruňky, višně..... a pečeme na 175 °C cca 30 minut. Pozn.: na doslazení lze samozřejmě použít obyčejný/ třtinový cukr, já použila erythritol a čekankový sirup, neboť jsou málo kalorická, vhodná pro diabetiky a v bublanině netvoří "divnou" umělou chuť. Při použití xylitolu nedávejte zvířatům, hlavně psům, ve větší dávce je jim nebezpečný. Budete-li sladit pouze xylitolem a sníte najednou větší množství, může mít sladidlo projímavé účinky.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.






