TOPlist
Sledujte nás:

Ruský boršč

Zpět
  • Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury teplých pokrmů
  • Veřejné stravování
  • Porce: 1.00

Ingredience

Dochucovadla:

sůl, bobkový list, nové koření, paprika mletá, kosti

Energetická hodnota celkem: 1035 kJ

Bílkoviny (g): 12, Tuky (g): 18, Sacharidy (g): 8, SAFA (g): 8, Cukry (g): 3, Vláknina (g): 1, Sůl (g): 2

Postup přípravy

Pečlivě omyté a rozsekané kosti vložíme do vhodné nádoby, přidáme opláchnuté hovězí a vepřové maso, zalijeme stanovenou dávkou vody, uvedeme do varu, mírně osolíme, přidáme bobkový list a nové koření, oloupanou a rozkrájenou cibuli a zvolna vaříme nejméně 2 hodiny. Vepřové maso vyjmeme dřív, aby se nerozvařilo. Po uvaření hovězího masa vývar procedíme hustým cedníkem, přidáme očištěnou, opláchnutou a na hrubší nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a hlávkové zelí, oloupané opláchnuté a na kostičky nakrájené brambory, opláchnutá a na menší kousky nakrájená rajčata a krátce povaříme. Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky, mírně ji rozškvaříme, lehce na ní zpěníme papriku a přidáme do polévky. Prosátou mouku rozšleháme pečlivě se smetanou, za stálého promíchání vlijeme do polévky a vaříme nejméně půl hodiny. Potom do polévky přidáme uvařenou, oloupanou červenou řepu, nakrájenou na hrubší nudličky, vložíme kostičky nakrájeného hovězího a vepřového masa, polévku přichutíme citronovou šťávou a cukrem a znovu krátce povaříme.

Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 06. 2012 13:23
Daring má pravdu. Ale musím říct že jsem procestoval Ukrajinu a část Ruska, a pomalu v každé dědině se vařil trošku jinak. Zahuštěnej jsem ale nejedl nikde. I přes to díky za recept.
07. 02. 2012 10:13
Darig má pravdu, tohle s ruským borščem nemá vůbec nic společného.
01. 09. 2011 17:59
Při vší úctě rusové boršč nezahušťují a už vůbec ne smetanou na vaření. Polévka se dělá čirá a na talíř si každý nandá lžičku zakysané smetany. Citron tam nepatří vůbec a uzenina také ne. To si pletete se soljankou. Pokud chcete docílit kyselé chuti, přidejte kysané zelí. Boršč má spoustu variant, ale toto ne. Vyrůstala jsem v ruské rodině a nikdo to takto nedělal. Boršč je především lehké, ale syté zeleninové jídlo s kusem masa, ale ne s moukou a smetanou.

Naši partneři