TOPlist


Buchty s mákem, domácí celozrnné

  • Uživatelský recept
  • Autor: muriela
  • Porce: 16.00
  • Doba přípravy (min.): 180

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
Mouka špaldová celozrnná250
Máslo čerstvé nesolené50
Droždí čerstvé lisované20
Mléko čerstvé plnotučné (3,5 % tuku)525
Žloutek (syrový)20
Cukr hnědý (řepný, třtinový)50
Cukr bílý (řepný, třtinový)27.5
Mák200
Jablko300
Rum10

Energetická hodnota celkem: 13115 kJ

Bílkoviny (g): 101, Tuky (g): 148, Sacharidy (g): 333 SAFA (g): 45 Cukry (g): 138 Vláknina (g): 74 Sůl (g): 1

Energetická hodnota na 1 porci: 820 kJ

Bílkoviny (g): 6.3, Tuky (g): 9.3, Sacharidy (g): 20.8 SAFA (g): 2.8 Cukry (g): 8.6 Vláknina (g): 4.6 Sůl (g): 0.1


Dochucovadla:

sůl 3g, citronová kúra z bio citronu, máslo na vymazání formy a potření buchet

Postup přípravy

Předem si uvaříme makovou náplň: jedno velké(300-400g) sladké jablko (třeba Jonagold) oloupeme a nastrouháme na hrubo. Do kastrolku dáme 200g mletého máku, přidáme 50g třtinového cukru, 400-500ml mléka, lžíci rumu a nastrouhané jablko. Promícháme a vaříme asi 10 min do zhoustnutí. Na poslední dvě minuty varu přidáme 50g rozinek. Necháme vychladit na pokojovou teplotu. Těsto: 50g másla, kvasnice a vejce necháme ohřát na pokojovou teplotu. Do větší mísy, nejlépe plastové nebo dřevěné(kov a sklo jsou studené materiály a těsto pak hůře kyne), navážíme 250 g mouky, v mouce vytvoříme důlek. 125 ml mléka ohřejeme tak, aby mléko bylo vlahé, navážíme si 25g bílého cukru krupice. Asi polovinu vlahého mléka nalijeme do důlku v mouce, přidáme lžíci cukru (z odváženého množství) a rozdrobenou půlku kostky droždí. Vidličkou lehce vmícháme trochu okolní mouky, až je kvásek hustý asi jako těsto na palačinky. Vrch kvásku zaprášíme lehce moukou, mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme kvásek vykynout - asi 10-15 min. Zatím k cukru přidáme 2,5g vanilkového cukru, 3g soli a na jemno nastrouhanou kůru z biocitronu. Do zbytku mléka přidáme žloutek a rozšleháme vidličkou. Jakmile vzejde kvásek, přidáme do mísy změklé máslo, zbytek mléka se žloutkem a zbytek cukru se solí a strouhanou kůrou. Těsto důkladně propracujeme, až je hladké a nelepí. Z těsta vytvoříme malý bochánek a necháme ho pod utěrkou kynout asi 1 hodinu, pak těsto přeložíme a znovu necháme přikryté kynout asi hodinu. Poté těsto opět přeložíme a na vále vyválíme na tenkou placku, tu rozdělíme nožem na 16 dílů, do každého dílku vložíme vrchovatou lžíci náplně a vytvoříme buchty (těsto je vláčné, dobře se sním pracuje, dobře se spojuje k sobě). Dno pečící formy pokryjeme pečícím papírem, stěny vymažeme máslem. Buchty klademe do formy, spojem dolů, aby lépe držely. Nakonec buchty potřeme rozpuštěným tukem (používám kokosový olej, je možné použít i máslo nebo domácí sádlo) - hlavně spoje mezi buchtami, aby se nelepily k sobě. Pečící nádobu přikryjeme utěrkou a ještě necháme buchty kynout asi 45 minut. Pečeme do zaltova asi 30 minut. Uvedené množství je do velké 4litrové remosky, na plech do trouby se vejde zhruba dvojnásobek. Část makové náplně zbyde (na dvojitou dávku těsta by stačila asi náplň z 300g máku) ... dá se sníst buď samostatně, nebo ze stejného těsta lze připravit i koláč - pak těsto vyválíme do tvaru pečící formy tak,aby okraje byly trochu vyvýšené. Spodek koláče pokryjeme zbylým mákem, přidáme třeba vypeckované švestky, nebo namícháme tvarohovou náplň a koláč posypeme drobenkou (používám drobenku z ovesných vloček: 5 lžic ovesných vloček, 1 lžíce špaldové mouky, trochu skořice, 15g třtinového cukru, vrchovatá lžíce kokosového oleje nebo másla (asi 35g)) a pečeme do zlatova (asi 40 minut).

Mohlo by Vás zajímat

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

29. 08. 2018 17:20

muriela

Ještě k tomu doplním: doma mám sortiment "zdravých" moučníků širší - třeba výborný je jablečný štrůdl z tvarohového těsta (tam se nepřidává ani gram cukru) nebo různé koláče s posypkou - viz třeba v postupu k receptu buchet, ale přece jenom buchty jsou na cestování nejlepší - nic z nich neodpadává, člověk si neumaže ruce, dobře se přenášejí v batohu ... tak proto volím ty buchty ... jinak teoreticky, taky peču chleba, žitný kváskový, tak i ten bych mohla vzít s sebou ... jen je tu otázka, co na něj??

29. 08. 2018 16:27

muriela

Na všechny své výlety vždy peču makové buchty (pokud mám mák), takže, pokud mne Peguška nebude potřebovat, budou zase makové buchty :-)

29. 08. 2018 14:43

Jirina55

Muri. Našla jsi cestu k popularizaci zdravé výživy. Začni plánovat jídelníček na první říjnovou neděli ... A já tu ruku natáhnu včas....

29. 08. 2018 10:39

muriela

Evi, napadlo mě úplně totéž :-)

28. 08. 2018 22:21

sifaka

Holky nedělejte........jsem 3 dny z Prahy doma, buchty jsem videla v krabičce jak Muri nabízela a jak to tu všechno čtu, už začínám slintat!!!!Faaakt, nedělám si srandu!...... a to vůbec není hezké, bo už jsem v posteli:-o

28. 08. 2018 21:57

coumba

Takové krásné a bohaté komentáře ještě určitě žádný recept na Stobu nemá:-)

28. 08. 2018 21:35

zdenalan

Děvčata, děkuji za radu a určitě udělám, ta náplň je zajímavé, také jí udělám.

28. 08. 2018 21:32

Sanyz

Slivovica není nápoj....ta se nepije...je to lék...podávà se po šťopečkách:-)

28. 08. 2018 21:01

sifaka

Tedy nevím kam mám psát dříve ale jak to sleduju-buchty jsou tu na roztrhání....Muri by vyhrála cenu za nejkomplikovanější popis výroby a nejvýživnější komenty.
Co se týče nabídky nápojů, tady chce někdo vidět lemura, jak posléze leze po zdi.No neva, srandě se nebráním jenže to by nebyl sportovně turistický den ale kalorické extempore.....víte, že se nemáme přežírat ani o víkendu?...........pro nápoje to platí jakbysmet.....tak nevím.............

28. 08. 2018 20:31

Jirina55

Já na to budu mít lidi...Pomáhat a chránit nemají rádi veselé řidiče

28. 08. 2018 20:22

ajanka

Zlati: slivovica moc neuspěla, holky nám daly košem, tož teď už zbývají jen ty frgále , ale možná se snižující se venkovní teplotou ta slivovička posléze přijde vhod :-).

28. 08. 2018 20:16

muriela

za mě frgále

28. 08. 2018 20:09

Sanyz

U mě máte na výbêr....frgále nebo slivovica:-)))

28. 08. 2018 20:08

muriela

Už se těším na další setkání :-)

28. 08. 2018 19:51

Jirina55

Zajímavé téma . Já vás pohostím po starém slovanském zvyku ....

28. 08. 2018 19:04

ajanka

Sifaka: taky nemám muže troubu, ale spotřebič vlastním a jde mi to s ním na výbornou :-). Takže v mém případě hrozí, že když něco vymyslím, tak to realizuji a pytlíček se svačinkou bude pro každého účastníka :-)). Tak snad nás nebude tolik, že bych musela přijet s naditou krosnou :-))!

28. 08. 2018 18:42

sifaka

Pytlíčky super nápad!...podle zásad STOBu...a co já nešťastnice budu dělat?...nepeču...nemám totiž doma žádnýho troubu....jen Kokeše:-/

28. 08. 2018 18:20

ajanka

Taky si je vyzkouším udělat :-). Snad se povedou a budou vypadat tak hezky jako ty tvoje :-). A dobrý nápad na příště, každou zabalit zvlášť a rozdat :-) . Tak kdyby mě něco napadlo napéct na další stobí šlápoty, už vím jak to potom pořešit :-)

28. 08. 2018 12:08

Sanyz

Ač jsem neochutnala..asi upeču...mňam:-)

28. 08. 2018 10:58

muriela

Holky, to mě mrzí, měla jsem pocit, že nemáte zájem a nechtěla jsem se vnucovat, příště buchty zabalím po jedné do malých sáčků a každý si ji pak může sníst, kdy bude chtít :-)
Hani, děláš chybu, to těsto je moc dobré, úplně se rozplývá na jazyku a je ho
opravdu minimum ... Ale když na tom budeš trvat, trochu náplně ti nechám ... jinak to jablko tam vůbec není poznat

28. 08. 2018 09:53

Macatice

ajanka: _Nabízelo (nebo na mě Muri speciálně pamatovala - v botanické jsem dostala předposlední.

zdenalan: A musím říct, že žádnou celozrnnost jsem nepoznala. Ono totiž - viz dále...

Sifaka: To těsto přece tvořilo jen tenký obal místo papírového košíčku, aby se ta náplň nerozpadla :-)


28. 08. 2018 08:41

ajanka

Taky jsem neochutnala :-(. Na nádraží jsem byla ještě najezená z vlaku a potom už se nenabízelo, nebo jsem to nějak propásla ?

28. 08. 2018 04:48

Jirina55

A já jsem je pro samé breptání ani neochutnala ....

27. 08. 2018 23:13

coumba

Děkuji za recept, určitě na ně brzo dojde. Byly moc dobré

27. 08. 2018 22:36

sifaka

Muri, příště prosím pro mne jen náplň!To strouhané jablko je zajímavé.

27. 08. 2018 11:42

muriela

Špaldová mouka má lehounkou oříškovou příchuť, takže nepatrně jinou chuť těsto má, navíc je trochu tmavší než to z bílé pšeničné mouky, ale myslím, že kdybys při ochutnávání měla zavřené oči a předem ti neřekli, že je těsto z jiné mouky, nepoznáš to ... navíc bych řekla, že těsto vydrží být vláčné déle

26. 08. 2018 19:57

zdenalan

Na buchty jsem celozrnou mouku ještě nepoužila, nevím zda je to na chuti znát.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma