TOPlist
Sledujte nás:

Co vám chybí v databázi potravin?

Zpět
Ve skupině: Nový Sebekoučink
Počet členů: 34
Založeno: 01. 09. 2016

Nenašli jste v databázi nějakou potravinu? Na databázi stále pracujeme a dále ji aktualizujeme a budeme rádi za jakékoli podněty.

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 09. 2021 14:14

Nadvornikova: Špagetovou dýni jsem přidala do databáze. Hodnoty jsou průměrné, vždy záleží na konkrétní odrůdě, zralosti atd., ale zrovna u zeleniny, kde je energetická hodnota i obsah živin nízký, rozdíly nebudou nijak zásadní. Špagetová dýně je výborná pečená - stačí ji rozpůlit, vydlabat semínka a upéct v troubě (můžete ochutit libovolným kořením a lehce zakápnout olejem). Potom vidličkou vydlabete "špagety" a ty můžete použít do libovolného jídla - do salátu, masové směsi, nahradit jimi část klasických špaget apod.

21. 09. 2021 11:33

Vypěstovala jsem špagetové dýně, jakou mají nutriční hodnotu? Máte zkušenosti s úpravou? Děkuji za informaci.

05. 08. 2021 11:46

MartiVan:
Děkuji za upozornění, jedná se o nové výrobky, do databáze je určitě přidám. Složením vypadají pěkně.

05. 08. 2021 11:41

info@sluzbyduha.cz
Dobrý den, u tepelně upravované zeleniny je vždy lepší si zadat původní množství v syrovém stavu a případné další ingredience, které při přípravě přidáte (např. olej). Právě v množství oleje (ale i v samotné tepelné úpravě, jak dlouho zeleninu pečete nebo grilujete) se může tepelně upravená zelenina hodně lišit, každý je zvyklý přidat jiné množství oleje a hodnoty jsou pak radikálně odlišné. Proto je lepší si zadat hodnoty jednotlivě konkrétně podle vašeho postupu.
Pokud se jedná o grilovanou zeleninu v restauraci, tak tam můžete jen orientačně odhadnout, jak moc tučná se vám zelenina zdála, vždy je potřeba počítat s tím, že je to jen nějaký odhad. Ale pro tyto účely do databáze přidám i průměrné hodnoty grilované zeleniny. Pokud si ji ale připravujete doma, raději zapište zvlášť zeleninu a tuk, určitě to tak budete mít přesnější.

29. 07. 2021 11:04

Pohánek: https://ovsanek.cz/pohanek-pro-odborniky/

29. 07. 2021 11:04

Ovsánek - zakysaný výrobek z naklíčeného ovsa: https://ovsanek.cz/ovsanek-pro-odborniky/

28. 07. 2021 20:09

Dobrý den,
nenašla jsem v databázi grilovanou zeleninu ani pečenou zeleninu. Děkuji.

27. 07. 2021 10:43

babicky: Dobrý den, u Fitkoučinku bohužel již zapsanou aktivitu upravovat nelze. Tam ji můžete jen vymazat a zapisovat novou aktivitu.

23. 07. 2021 12:40

Hanka Malkova:
Dobrý den, ano máte pravdu, děkuji za upřesnění. U Fitkoukočinku to lze také editovat? (webverze)

21. 07. 2021 11:26

babicky:
Dobrý den, myslíte v mobilní aplikaci nebo ve webové verzi? Ale v obou je to možné - je potřeba dané jídlo rozkliknout a pak můžete množství jednotlivých zapsaných potravin libovolně upravovat. V mobilní aplikaci se to dělá pomocí ikonky tužky u dané položky.

21. 07. 2021 10:43

Dobrý den,

nemám ani tak připomínku k databázi potravin, ale k funkcionalitě Sebekoučinku. Uvítal bych, kdyby byla doprogramována funkcionalita - editace množství již zadané potraviny nebo nápoje (je možnost pouze zadat výmaz celé položky). Děkuji

14. 07. 2021 11:41

Šárka J.: Dobrý den, taliány v databázi najdete pod názvem Naše maso Talián v kategorii Uzeniny, masné výrobky. Jedná se sice o tento konkrétní výrobek, ale můžete to brát jako průměrnou hodnotu. Pokud máte balenou potravinu, tak se podívejte na obal, jestli hodnoty přibližně sedí. Ale zrovna u masných výrobků je potřeba brát hodnoty vždy trochu s rezervou a mohou se lišit i v závislosti na konkrétním kousku, z jakého masa je zrovna výrobek vyrobený apod.
Žervé máme v databázi v mnoha provedeních - najdete ho v kategorii Sýry čerstvé, termizované. Občas je trochu složité najít položky v konkrétní kategorii, rychlejší je proto vyhledávání potravin pomocí vyhledávače - při zápisu do Sebekoučinku máte nahoře vlevo pole hledat, tam stačí napsat název potraviny a program vám už potom vyhledá potraviny, které názvu odpovídají.

10. 07. 2021 09:59

A ještě nemohu najít geravis/žervé (různé druhy, ale neašla jsem žádný)

09. 07. 2021 08:22

Dobrý den, prosím o doplnění výživové hodnoty taliánů. Děkuji.

07. 04. 2021 20:07

Ahoj. Zpětná vazba od jedné z kurzistek. Zelenina v jídle se nezapočítává do příjmu zeleniny (špenátová polévka) a pak by v hotových jídlech/fastfood uvítali něco mexického - buritos a pod.

02. 04. 2021 08:10

Dobrý den, jak dostanu hodnoty jídel z databáze potravin do sebekoučinku? děkuji M

01. 04. 2021 22:34

A hnětení těsta! Velmi aktuální! (případně útěk před pomlázkou - apríl! :-D)

01. 04. 2021 22:31

Dobrý den, zatím jsem zaznamenala chybějící: vejce sázené ("volské oko"), Spak Majonéza Master v jídlokoučinku (chápu, že to nejsou zrovna preferované potraviny :-D ) a více prací v domácnosti - věšení prádla, vaření, mytí nádobí, zametání, vytírání, luxování, drobný úklid, malý/velký nákup... jsou to drobnosti, ale tvoří velkou část mého dne, přeci jen jimi nějakou energii spálím a vykonává je mnoho z nás. Na to, že tam je položka "rybaření v tekoucí vodě vestoje"... :-D Také mi chybí možnost zapsat počet kroků, pokud nejdu přímo na procházku, ale různými pochůzkami po zahradě, s košem, nebo třeba na nákupu ve velkém supermarketu se mi jich za den nastřádá třeba 6000 (pravda, ten supermarket si můžu převést na chůzi po rovině 2 km/h). Díky!
Také bych se přimlouvala za uvedenou funkci skenování čárkového kódu.

26. 03. 2021 10:12

Dobrý den, určitě je to dobrá funkce, ale bohužel velmi náročná. Nepodařilo se nám zatím vymyslet, jak čárové kódy jednotlivých produktů získat. Databázi potravin kvůli správnosti údajů a spolehlivosti nikde nepřejímáme, ale tvoříme si ji sami ručním opisem hodnot, takže to je poměrně náročná záležitost a k čárovým kódům se jednoduše nedostaneme...

25. 03. 2021 11:09

Dobrý den, chybí mi celkově možnost skenovat čárový kód potravin, kdy se následně objeví nutriční hodnoty a konkrétní produkt. Je škoda, že tu tuto funkci nemáme. Nezvažovali jste to? Kalorické tabulky to mají a je to super.

24. 03. 2021 13:48

Krupp44: Vločkovou polévku do databáze přidám, nicméně hodnoty se mohou velmi lišit dle konkrétní receptury, proto pokud polévku vaříte doma, tak se vyplatí si aspoň jednou navážit vstupní suroviny a dle toho hodnoty hotové polévky vypočítat (můžete si polévku zadat jako vlastní recept).

24. 03. 2021 13:46

Evulee: Nápad je to určitě dobrý, ale bohužel to úplně takto automaticky nejde. Každou potravinu hodnotíme "ručně" na základě složení, nutričních hodnot a znalostí našich odborníků, nejde to úplně zautomazitovat a nastavit jednoznačné výpočty.

24. 03. 2021 13:43

MiroKa: Kimchi do databáze v dohledné době přidám, zatím můžete počítat s těmito hodnotami:
130 kJ, B 1,7 g, T 0,4 g (z toho SAFA 0,1 g), S 4 g (z toho cukry 1,5 g), sůl 1,1 g, vláknina 2 g. Může se to lišit určitě dle konkrétní receptury, tohle jsou průměrné hodnoty.

22. 03. 2021 11:26

vločková polévka

04. 03. 2021 08:04

Dobrý den, bylo by možné na stránky dát "kalkulačku", do které bych zadala údaje potraviny z obalu (kJ, ...) a ve výsledku by se mi ukázaly "semaforky". Je spousta potravin, které v databázi nejsou a touto možností by bylo hned možné zjistit, zda jsou všechny 3 semaforky zelené nebo je to jinak. Je to jenom nápad, nevím, jak moc složité by to bylo....

18. 02. 2021 13:52

SALÁT "KIMČI"

18. 02. 2021 13:52

SALÁT "KIMČI"

19. 01. 2021 13:41

Děkuji, ale já si nikam nic nevkládám, já jen koukám, zda ty věci co jím, mají zelené semaforky. Můžete z databáze potravin vše, co má všechny semaforky zelené, dát navíc ještě do speciální samostatné databáze? Počítačově by to určitě bylo snadné. Člověk by si rychle bez dlouhého klikání z toho vybral do celodenního jídelníčku co mu chutná k nahrazení toho, co třeba teď jí nevhodně.

19. 01. 2021 10:04

pebro: Dobrý den, do databáze tuňáka přidám, ale můžete si případně vkládat i vlastní potraviny (a opsat hodnoty z obalu), pokud potřebujete položku hned. Ale v případě tuňáka můžete zapsat i jinou značku nebo průměrnou hodnotu tuňáka ve vlastní šťávě - hodnoty se téměř neliší.

18. 01. 2021 13:47

Dobrý den, prosím přidat do databáze potravin Tuňák Franz Josef in brine (ve vlastní šťávě), jím pravidelně tu konzervu 170 g a zajímalo by mě, zda má všechny semaforky zelené, děkuji.

07. 01. 2021 16:18

Pardon : "uzeniny a masné výrobky"

07. 01. 2021 16:17

JARM33: https://www.stobklub.cz/potravina/589312/, škvarky jsou zařazeny do " uzeniny a jiné výrobky"

07. 01. 2021 11:56

Hledal jsem kalorickou hodnotu vepřových škvarků, ale nenašel jsem ji. Je možné ji doplnit?

09. 10. 2020 14:01

Dobrý den, neuvažujete o tom, že by VLASTNÍ POTRAVINY, co si kdo uloží, mohly být veřejné? Tím by se databáze okamžitě rozrostla...

21. 09. 2020 07:23

Dobrý den,
po čase jsem se vrátila k původnímu sebekoučinku a zjistila jsem, že všechny moje oblíbené potraviny, vlastní recepty i fotka na mé stránce je pryč....musím tedy zadávat vše znovu???H.

18. 09. 2020 13:25

Dobrý den, tak ještě mi tam chybí grilovaná zelenina mix - Ratatouille :) nebo jen na grilu nějaký mix :) a pak je tam žitný chleba, ale dost často si dávám takovou tu žitnou BIO placku z Lidlu, a úplně mi to nepřijde složením jako chleba. Můžu zadat jako chleba? Děkuji i za předchozí odpovědi. D

16. 09. 2020 11:17

dagple:
Dobrý den, u většiny potravin objem a hmotnost odpovídá, můžete tedy zadávat podle váhy (což se měří snadněji než objem), u nápojů můžete i podle objemu. Zásadní rozdíl je ale například ve zmrzlinách, kde je potřeba zadat hmotnost v gramech (na obale jsou uvedeny hodnoty v ml i g).

K zeleninovému salátu - zadám tuto položku do databáze, ale zatím můžete klidně zadat jen jeden druh zeleniny (např. rajče, které má takové průměrné hodnoty) a není třeba rozepisovat všechny druhy zvlášť.

13. 09. 2020 22:43

A ještě prosím dotaz - jak poznám, jestli ta daná surovina se zapisuje v ml nebo v g? Nebo je to srovnatelné?Např. 5gr oliv oleje vs 5 ml oliv oleje? Děkuji. D

13. 09. 2020 22:41

Dobrý den, mně tam chybí Zeleniový salát bez zálivky - mix listů, paprika, rajče, okurka. Vhledávání nic nenašlo, a není někdy v mých silách to tam naklepat postupně, když je těch zelenin víc. Šlo by něco takového přidat? Děkuji

01. 09. 2020 18:01

Děkuji moc, v ovoci jsem je nehledala..ale díky za tip s vyhledáváním ;-)

01. 09. 2020 09:09

Hluchaja:
Olivy se řadí mezi ovoce, takže je najdete v kategorii Ovoce - ovoce konzervované. Pokud nějakou potravinu nemůžete v kategoriích najít, tak stačí do pole Hledat zadat název potraviny a zobrazí se vám položky, které názvu odpovídají. Je to většinou rychlejší zapisovat potraviny takto než hledat v kategoriích.

31. 08. 2020 18:40

Dobrý den, nenašla jsem nikde olivy. Poradíte mi prosím?

18. 08. 2020 14:23

bohuslavmalenak:
Tyto výrobky v databázi jsou - v kategorii Mléčné výrobky - Tvarohy.

18. 08. 2020 11:36

Dobrý den.
Bohušovická mlékárna - protein tvaroh?

06. 08. 2020 13:12

IvetaKol:
Fazolové lusky najdete v databázi pod názvem Fazolky. Čerstvé budou mít velmi podobné hodnoty jako vařené (jejich hmotnost se při vaření zásadně nemění).

31. 07. 2020 09:23

Dobrý den, chybí mi v seznamu fazolové lusky (čerstvé x vařené). Pěstujeme na zahrádce, často konzumuji.Děkuji

30. 07. 2020 15:39

meadow:
V databázi ho najdete pod názvem závin, ale přidám i název štrúdl, aby to bylo i takto dohledatelné. Je tam závin listový s jablky a závin jablečný křehký. Ale je pochopitelné, že se můžou hodnoty hodně lišit dle konkrétní receptury, takže se jedná jen o průměrné hodnoty. Pokud závin pečete doma, tak je nejlepší si suroviny navážit a zadat jako vlastní recept. Tak to budete mít určitě nejpřesnější.

30. 07. 2020 10:51

Nenašel jsem jabldečný štrůdl. URčitě se ale liší ten v cukrárně a ten domácí s minim. množstrvím list. těsta a s prakticky samými jablky .

28. 07. 2020 14:02

holivet: Ano, krůtí mortadellu přidám, ale tak jako se různí hodnoty, co jste našla, tak se asi budou různit i hodnoty v reálu. Každý výrobek může být jinak tučný, obsahovat jiné % masa apod. Takže i tak počítejte s tím, že hodnoty jsou spíše průměrné :-) Ale pro základní orientaci to určitě stačí.

28. 07. 2020 14:01

meadow:
Pro tento případ mi přijde asi nejlepší řešení si zadat vlastní recept o 1 porci s hodnotou 400 kJ (surovinu si můžete vybrat v podstatě libovolnou a jen dát takové množství, aby to dohromady dalo těch 400 kJ - může to být třeba 143 g bílého polotučného jogurtu :-)). A pak už jen budete zadávat tento recept a zadáte příšlušný počet porcí odpovídající počtu talířků.

Více příspěvků

Naši partneři