TOPlist
Sledujte nás:

Co vám chybí v databázi potravin?

Zpět
Ve skupině: Nový Sebekoučink
Počet členů: 33
Založeno: 01. 09. 2016

Nenašli jste v databázi nějakou potravinu? Na databázi stále pracujeme a dále ji aktualizujeme a budeme rádi za jakékoli podněty.

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 04. 2021 20:07

Ahoj. Zpětná vazba od jedné z kurzistek. Zelenina v jídle se nezapočítává do příjmu zeleniny (špenátová polévka) a pak by v hotových jídlech/fastfood uvítali něco mexického - buritos a pod.

02. 04. 2021 08:10

Dobrý den, jak dostanu hodnoty jídel z databáze potravin do sebekoučinku? děkuji M

01. 04. 2021 22:34

A hnětení těsta! Velmi aktuální! (případně útěk před pomlázkou - apríl! :-D)

01. 04. 2021 22:31

Dobrý den, zatím jsem zaznamenala chybějící: vejce sázené ("volské oko"), Spak Majonéza Master v jídlokoučinku (chápu, že to nejsou zrovna preferované potraviny :-D ) a více prací v domácnosti - věšení prádla, vaření, mytí nádobí, zametání, vytírání, luxování, drobný úklid, malý/velký nákup... jsou to drobnosti, ale tvoří velkou část mého dne, přeci jen jimi nějakou energii spálím a vykonává je mnoho z nás. Na to, že tam je položka "rybaření v tekoucí vodě vestoje"... :-D Také mi chybí možnost zapsat počet kroků, pokud nejdu přímo na procházku, ale různými pochůzkami po zahradě, s košem, nebo třeba na nákupu ve velkém supermarketu se mi jich za den nastřádá třeba 6000 (pravda, ten supermarket si můžu převést na chůzi po rovině 2 km/h). Díky!
Také bych se přimlouvala za uvedenou funkci skenování čárkového kódu.

26. 03. 2021 10:12

Dobrý den, určitě je to dobrá funkce, ale bohužel velmi náročná. Nepodařilo se nám zatím vymyslet, jak čárové kódy jednotlivých produktů získat. Databázi potravin kvůli správnosti údajů a spolehlivosti nikde nepřejímáme, ale tvoříme si ji sami ručním opisem hodnot, takže to je poměrně náročná záležitost a k čárovým kódům se jednoduše nedostaneme...

25. 03. 2021 11:09

Dobrý den, chybí mi celkově možnost skenovat čárový kód potravin, kdy se následně objeví nutriční hodnoty a konkrétní produkt. Je škoda, že tu tuto funkci nemáme. Nezvažovali jste to? Kalorické tabulky to mají a je to super.

24. 03. 2021 13:48

Krupp44: Vločkovou polévku do databáze přidám, nicméně hodnoty se mohou velmi lišit dle konkrétní receptury, proto pokud polévku vaříte doma, tak se vyplatí si aspoň jednou navážit vstupní suroviny a dle toho hodnoty hotové polévky vypočítat (můžete si polévku zadat jako vlastní recept).

24. 03. 2021 13:46

Evulee: Nápad je to určitě dobrý, ale bohužel to úplně takto automaticky nejde. Každou potravinu hodnotíme "ručně" na základě složení, nutričních hodnot a znalostí našich odborníků, nejde to úplně zautomazitovat a nastavit jednoznačné výpočty.

24. 03. 2021 13:43

MiroKa: Kimchi do databáze v dohledné době přidám, zatím můžete počítat s těmito hodnotami:
130 kJ, B 1,7 g, T 0,4 g (z toho SAFA 0,1 g), S 4 g (z toho cukry 1,5 g), sůl 1,1 g, vláknina 2 g. Může se to lišit určitě dle konkrétní receptury, tohle jsou průměrné hodnoty.

22. 03. 2021 11:26

vločková polévka

04. 03. 2021 08:04

Dobrý den, bylo by možné na stránky dát "kalkulačku", do které bych zadala údaje potraviny z obalu (kJ, ...) a ve výsledku by se mi ukázaly "semaforky". Je spousta potravin, které v databázi nejsou a touto možností by bylo hned možné zjistit, zda jsou všechny 3 semaforky zelené nebo je to jinak. Je to jenom nápad, nevím, jak moc složité by to bylo....

18. 02. 2021 13:52

SALÁT "KIMČI"

18. 02. 2021 13:52

SALÁT "KIMČI"

19. 01. 2021 13:41

Děkuji, ale já si nikam nic nevkládám, já jen koukám, zda ty věci co jím, mají zelené semaforky. Můžete z databáze potravin vše, co má všechny semaforky zelené, dát navíc ještě do speciální samostatné databáze? Počítačově by to určitě bylo snadné. Člověk by si rychle bez dlouhého klikání z toho vybral do celodenního jídelníčku co mu chutná k nahrazení toho, co třeba teď jí nevhodně.

19. 01. 2021 10:04

pebro: Dobrý den, do databáze tuňáka přidám, ale můžete si případně vkládat i vlastní potraviny (a opsat hodnoty z obalu), pokud potřebujete položku hned. Ale v případě tuňáka můžete zapsat i jinou značku nebo průměrnou hodnotu tuňáka ve vlastní šťávě - hodnoty se téměř neliší.

18. 01. 2021 13:47

Dobrý den, prosím přidat do databáze potravin Tuňák Franz Josef in brine (ve vlastní šťávě), jím pravidelně tu konzervu 170 g a zajímalo by mě, zda má všechny semaforky zelené, děkuji.

07. 01. 2021 16:18

Pardon : "uzeniny a masné výrobky"

07. 01. 2021 16:17

JARM33: https://www.stobklub.cz/potravina/589312/, škvarky jsou zařazeny do " uzeniny a jiné výrobky"

07. 01. 2021 11:56

Hledal jsem kalorickou hodnotu vepřových škvarků, ale nenašel jsem ji. Je možné ji doplnit?

09. 10. 2020 14:01

Dobrý den, neuvažujete o tom, že by VLASTNÍ POTRAVINY, co si kdo uloží, mohly být veřejné? Tím by se databáze okamžitě rozrostla...

21. 09. 2020 07:23

Dobrý den,
po čase jsem se vrátila k původnímu sebekoučinku a zjistila jsem, že všechny moje oblíbené potraviny, vlastní recepty i fotka na mé stránce je pryč....musím tedy zadávat vše znovu???H.

18. 09. 2020 13:25

Dobrý den, tak ještě mi tam chybí grilovaná zelenina mix - Ratatouille :) nebo jen na grilu nějaký mix :) a pak je tam žitný chleba, ale dost často si dávám takovou tu žitnou BIO placku z Lidlu, a úplně mi to nepřijde složením jako chleba. Můžu zadat jako chleba? Děkuji i za předchozí odpovědi. D

16. 09. 2020 11:17

dagple:
Dobrý den, u většiny potravin objem a hmotnost odpovídá, můžete tedy zadávat podle váhy (což se měří snadněji než objem), u nápojů můžete i podle objemu. Zásadní rozdíl je ale například ve zmrzlinách, kde je potřeba zadat hmotnost v gramech (na obale jsou uvedeny hodnoty v ml i g).

K zeleninovému salátu - zadám tuto položku do databáze, ale zatím můžete klidně zadat jen jeden druh zeleniny (např. rajče, které má takové průměrné hodnoty) a není třeba rozepisovat všechny druhy zvlášť.

13. 09. 2020 22:43

A ještě prosím dotaz - jak poznám, jestli ta daná surovina se zapisuje v ml nebo v g? Nebo je to srovnatelné?Např. 5gr oliv oleje vs 5 ml oliv oleje? Děkuji. D

13. 09. 2020 22:41

Dobrý den, mně tam chybí Zeleniový salát bez zálivky - mix listů, paprika, rajče, okurka. Vhledávání nic nenašlo, a není někdy v mých silách to tam naklepat postupně, když je těch zelenin víc. Šlo by něco takového přidat? Děkuji

01. 09. 2020 18:01

Děkuji moc, v ovoci jsem je nehledala..ale díky za tip s vyhledáváním ;-)

01. 09. 2020 09:09

Hluchaja:
Olivy se řadí mezi ovoce, takže je najdete v kategorii Ovoce - ovoce konzervované. Pokud nějakou potravinu nemůžete v kategoriích najít, tak stačí do pole Hledat zadat název potraviny a zobrazí se vám položky, které názvu odpovídají. Je to většinou rychlejší zapisovat potraviny takto než hledat v kategoriích.

31. 08. 2020 18:40

Dobrý den, nenašla jsem nikde olivy. Poradíte mi prosím?

18. 08. 2020 14:23

bohuslavmalenak:
Tyto výrobky v databázi jsou - v kategorii Mléčné výrobky - Tvarohy.

18. 08. 2020 11:36

Dobrý den.
Bohušovická mlékárna - protein tvaroh?

06. 08. 2020 13:12

IvetaKol:
Fazolové lusky najdete v databázi pod názvem Fazolky. Čerstvé budou mít velmi podobné hodnoty jako vařené (jejich hmotnost se při vaření zásadně nemění).

31. 07. 2020 09:23

Dobrý den, chybí mi v seznamu fazolové lusky (čerstvé x vařené). Pěstujeme na zahrádce, často konzumuji.Děkuji

30. 07. 2020 15:39

meadow:
V databázi ho najdete pod názvem závin, ale přidám i název štrúdl, aby to bylo i takto dohledatelné. Je tam závin listový s jablky a závin jablečný křehký. Ale je pochopitelné, že se můžou hodnoty hodně lišit dle konkrétní receptury, takže se jedná jen o průměrné hodnoty. Pokud závin pečete doma, tak je nejlepší si suroviny navážit a zadat jako vlastní recept. Tak to budete mít určitě nejpřesnější.

30. 07. 2020 10:51

Nenašel jsem jabldečný štrůdl. URčitě se ale liší ten v cukrárně a ten domácí s minim. množstrvím list. těsta a s prakticky samými jablky .

28. 07. 2020 14:02

holivet: Ano, krůtí mortadellu přidám, ale tak jako se různí hodnoty, co jste našla, tak se asi budou různit i hodnoty v reálu. Každý výrobek může být jinak tučný, obsahovat jiné % masa apod. Takže i tak počítejte s tím, že hodnoty jsou spíše průměrné :-) Ale pro základní orientaci to určitě stačí.

28. 07. 2020 14:01

meadow:
Pro tento případ mi přijde asi nejlepší řešení si zadat vlastní recept o 1 porci s hodnotou 400 kJ (surovinu si můžete vybrat v podstatě libovolnou a jen dát takové množství, aby to dohromady dalo těch 400 kJ - může to být třeba 143 g bílého polotučného jogurtu :-)). A pak už jen budete zadávat tento recept a zadáte příšlušný počet porcí odpovídající počtu talířků.

28. 07. 2020 13:56

nada: Přepočet porcí někdy opravdu nefunguje, ale přijde mi to spíše náhodné a nemělo by to být tím, že se jedná o příliš velké množství porcí nebo naopak moc malou porci. Už jsem to s programátorem řešila a tato omezení zrušil, ale pořád někde asi je problém a zatím se nepodařilo zjistit, kde. Ale ještě to jednou zkusíme prozkoumat.

25. 07. 2020 16:07

Dobry den, Mestemacher Trvanlivý žitný chléb celozrnný se slunečnicovými semeny ma nove kaloricke hodnoty:
Energie: 834 kJ
Bilkoviny: 5,4 g
Tuky: 3,5 g
Sacharidy: 30,5 g
SAFA: 0,4 g
Cukry: 2,6 g
Vláknina: 12 g
Sůl: 1,2 g

24. 07. 2020 11:40

Nebyla by možnost přidat do databáze potravin v sekci uzeniny hodnoty pro krůtí salám "mortadella s olivami"?Nějaké hodnoty jsem sice našla,ale hodně se různí.Díky

24. 07. 2020 09:36

Pro Nadu. Nejde mi teď o průměrný obsah živin. Jde mi čistě o kJ a o zjednodušení zapisování. PRostě se jen mrknout na publikaci Talířky a zapsat za den počet talířků. Já si to píši třeba do snídaně za celý den , ale je možné si to zapsat kdekoliv. Jídlo navíc si píši do jídla navíc, taky v počtu talířků. Samozřejmě že při tomto zapisování nemůžu hodnotit skladbu potravin, ale opakuji, že o to mi teď nejde. Jde mi jen o čas. O něco jako je například už dostupné zjednodušení zapisování fyzické aktivity. S tím "modelovým" talířkem to bylo nedomyšlené, chtěl jsem jen poukázat na možnost zápisu čistě jen kJ !!! za celý den pro ty, co nechtějí zapisovat každé jídlo zvlášť a nezajímají se o složení potravy. Ten výběr stravy lze z hlediska složení si lze i bez zapisování do jisté míry i označením talířků zelenou či žlutou barvou a vzděláváním o složení potravy. Tak díky za Vaši reakci .

23. 07. 2020 19:26

meadow:
Jako analytik si nedovedu představit modelový talířek s průměrným obsahem živin, konfrontovaný s konkrétními potravinami, které průměrné hodnoty živin nesplňují. Jeden modelový talířek to nevyřeší. Výsledkem jsou nejspíš jen zelené semaforky bez reálného příjmu potravin.
Spíš bych viděla modelové vlastní recepty k snídani, obědu, večeři, masité, bezmasé, sladké, které mohu v Jídlokoučinku upřesňovat co do ingrediencí i počtu porcí.
Kreativitě se meze nekladou, systém je tvárný.

22. 07. 2020 22:44

Chybi mi tam modelovy talirek. Nepisi si jidlo, ale pisi si pocet talirku. Vytvoril jsem si "talirek" s 400 kj a prumernym obsahem zivin a dal jej do sekce vlastni potraviny, Zrychli to zadavani potravin

22. 07. 2020 14:27

Hanka Málková, vvmirka:
Popsaný fígl uvést ve vlastních receptech 800 g uvařeného jídla jako 800 porcí nefunguje, hodnoty jsou příliš malé na přepočet a 1 g porce se nezobrazí, ani nejde změnit. Funguje uvést v receptu 8 porcí po 100 g, zvážit porci např. 320 g a změnit v ingrediencích 1 porci/100 g na 3.2 porce/320g.

22. 07. 2020 07:34

cokocka: Dobrý den, v nejbližších dnech přidám do databáze kategorii rostlinných dezertů a "jogurtů", mám to již rozpracované. Pokud máte na mysli nějaké konkrétní značky, co vám chybí, tak případně napište. Děkuji

17. 07. 2020 21:05

Dobrý večer, postrádám jakýkoliv rostlinný jogurt. Nebo mandlový, kokosový,ovesný.. je jich spousta. Jako vegan bych je opravdu ocenila) děkuji*

14. 07. 2020 21:57

Děkuji za odpověď. A ten fígl z posledního odstavce je bezva.

14. 07. 2020 12:27

vvmirka: Ano, na rozšiřování databáze neustále pracujeme - za poslední dva měsíce jsme přidali přes 3000 položek a postupně na aktualizici stále pracujeme, je to trochu nekonečná práce.. :-) Ale oproti kalorickým tabulkám se lišíme v tom, že hodnoty prochází kontrolou a můžete se na ně spolehnout. V kalorických tabulkách je sice nesrovnatelně více položek, ale nejsou nijak kontrolované, u mnoha položek chybí vláknina, cukry, jedna potravina je tam v několika variantách se zcela odlišnými hodnotami apod., často pak výsledek může být hodně zkreslený. To by se vám u naší databáze stát nemělo :-)

Ohledně vlastních receptů - je potřeba pracovat s hmotností uvařeného jídla - takže si vždy uvařené jídlo celé zvažte a podle toho potom poměrově můžete zadat, kolik porcí jste z celého jídla snědla. Například celé hotové jídlo váží 800 g (zadáte si ho při tvorbě receptu jako jednu porci), vy sníte 200 g, takže si v Sebekoučinku zadáte, že jste snědla čtvrtinu z celkového množství (200/800) - tedy 0,25 porce. Můžete si celkovou hmotnost uvařeného jídla případně poznamenat do názvu vlastního receptu nebo postupu, abyste to věděla pro příště.

Anebo můžete využít takový fígl - zvážíte si celkovou hmotnost hotového jídla a zadáte to jako počet porcí - tedy ve výše uvedeném případě jako 800 porcí. A potom už při zadávání do Sebekoučinku zadáte jako porci příslušné množství v gramech, co jste snědla (tedy 200 g).
Každopádně pracujeme na vylepšení programu a v nové verzi bude snad přepočet na 100 g řešený trochu jednodušším způsobem, nicméně se stejně nedá vyhnout tomu, že se u vařeného/pečeného jídla vždy musí zvážit i celková hmotnost uvařeného jídla, aby potom přepočty seděly.

13. 07. 2020 22:13

Dobrý den, dříve jsem používala Kalorické tabulky.cz, nyní jsem si předplatila Sebekoučink a jsem nemile překvapená, že databáze potravin je výrazně menší než u Kalorických tabulek. Pracujete na rozšíření ? A pokud si zadám vlastní recept, uvítala bych někde zaznamenat kalorickou hodnotu na 100g. Počet porcí je velmi orientační hodnota.

13. 07. 2020 13:22

Dobrý den, v databázi jsou uzená krůtí prsa, hodnoty budou velmi podobné, takže můžete zadat určitě takto. Ale do databáze přidám i kuřecí.

10. 07. 2020 19:45

Dobrý den,ráda používám při přípravě salátů uzené kuřecí prso.
V databázi jsem hodnoty nenašla.Nejsem si jistá co nejpodobnějšího mám zadat.Třeba pečené prso bez kůže?

Naši partneři