TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

TerezaBenickova

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 48
Celkem: 1470
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

TerezaBenickova

Jak psát blog?

Výzva č. 12: Jarní detox? Nepotřebuju!

24. 03. 2019

Nazvala bych to „jarní záplavou“. Jarní záplavou článků, příspěvků, rad (ať už babských či rádoby odborných) a tipů, jak na DETOXIKACI organismu.

Vypadá to, jako by snad ani člověk, který se po zimě pořádně neprolije zeleninovými šťávami (aktuálně je nejvíce v kurzu celerová), očistnými čaji a vitaminovými přípravky, nemohl zbytek roku přežít ve zdraví. 

Proto se v dnešní době najde pravděpodobně jen velmi málo lidí, kteří ještě nějaký ten „detox“ nevyzkoušeli, nebo o něm alespoň neuvažovali. Ruku na srdce – neprožili jste si někdy i vy nějakou „detoxovou aférku“?

Ani masová obliba však z detoxu (nebo lépe řečeno detoxů, jelikož možností, jak zaručeně vyčistit tělo od toxických látek, je celá řada) nedělá smysluplný a fungující prostředek, jak posílit své zdraví.

Naopak. Ve skutečnosti je představa, že se v našem organismu hromadí toxické a jiné nebezpečné látky, které lze bezpečně odstranit pouze párdenním hladověním či pitím čajů a šťáv, mylná.

Přirozené procesy detoxikace probíhají v našem těle bez našich vnějších zásahů den co den, a to především díky činnosti jater a ledvin. Pokud tyto orgány a své tělo člověk dlouhodobě zatěžuje nezdravým způsobem života, pak nárazový a krátkodobý detox skutečně není řešením a ničemu nepomůže.

Nevěříte? Pak se určitě nezapomeňte podívat ani na článek, který jsme pro vás k této Výzvě připravili, a ve kterém se na mýtus detoxikace kouknete skrze odborný pohled nutriční terapeutky.

Detoxikujte celoživotně

Pojďme se ale na celý ten „detoxikační mýtus“ podívat ještě z jiného úhlu pohledu, než jen z toho ryze odborného.

Předtím, než jsem se pustila do psaní tohoto blogu, jsem si prohlédla bezpočet internetových stránek, online magazínů a blogů, které všechny do jednoho slibovali ten zaručeně nejlepší návod, jak na správný detox organismu. A kromě celé řady nesmyslných (a občas i nebezpečných) rad a nepodložených sdělení, jsem si všimla ještě jedné zajímavé skutečnosti. Některé z těch rádoby rad, které vám mají pomoci očistit tělo od toxických látek, zlepšit zdraví a zvýšit vaši energii, totiž nebyly nesmyslné. Naopak. Zdály se občas jak vystřižené z některých našich již proběhlých (nebo i chystaných) Výzev.

Jaké to byly? A můžeme si z nich něco odnést?

1. Nezapomínejte na pitný režim

„Nezapomínejte na hydrataci.“ „Pijte 8 – 9 sklenic čisté vody denně.“ aj.

Ano, všechny detoxikační návody zdůrazňovaly právě důležitost dostatečného pitného režimu.

Každému je ale jasné, že dostatečný pitný režim založený především na neslazených nápojích a vodě, je pro naše zdraví nezbytný. Proto by měl být součástí každého našeho dne po celý rok, nejenom jednou v roce v rámci „detoxu“.

2. Jezte všímavě

„Jezte pomalu a soustředěně.“ Každé sousto důkladně žvýkejte, vnímejte jeho chuť a vůni.“ aj.

Naučit se jíst v klidu a soustředěně, užívat si každé sousto a naslouchat signálům těla, bylo naší desátou a pro mnohé velkou Výzvou. Všímavé jedení nemusí být sice nutně součástí úplně každého našeho jídla, nicméně umět si vyhradit na jídlo čas alespoň párkrát do týdne a vychutnat si ho se vším všudy, je rovněž důležitou součástí zdravého životního stylu. Nebyla by vážně škoda trénovat všímavé jedení jen jednou za rok během detoxu?

Pokud vám tato oblast stále dělá problém, naučte se jíst (a žít) všímavě s naším novým online kurzem Všímavostí k sobě.

3. Hýbejte se

„Posilujte tělo přirozeným pohybem.“Nezapomínejte se denně hýbat.“ aj.

A ano, i pohybu, zvláště tomu rutinnímu, už jsme se v našem projektu věnovali, stejně jako se mu věnovaly hojně i články s návody na detox organismu.

Pamatujete ještě na Výzvu Nelením, nesedím? Využijte prvních skutečně jarních dní, jděte na procházku, vyrazte na kola, nebo vyzkoušejte úplně nový druh pohybu.

Protože pohyb patří do zdravého životního stylu stejně tak jako pestrý a vyvážený jídelníček a myslet bychom na něj měli v průběhu celého roku. :-)

4. Nežijte bez zeleniny

„Jezte hlavně zeleninu. Buďte vynalézaví a dopřávejte si ji ve formě polévek, salátů, vařenou i pečenou…“ aj.

Ne, nejezte hlavně zeleninu, protože v pestrém a vyváženém jídelníčku by mělo být zastoupené daleko širší spektrum potravin a živin. Nicméně zelenina by v ideálním případě opravdu měla být samozřejmou a vítanou součástí téměř každé vaší porce.

A pokud jste se zapojili i do naší zeleninové výzvy, dobře víte, že zelenina může mít v jídelníčku skutečně rozmanité využití a podoby. Stačí zapojit fantazii a na zeleninu, která je zdrojem celé řady zdraví prospěšných látek, nezapomínat nejenom na jaře, ale po celý rok.

5. Buďte vždy připraveni

„Odolejte pokušení.“ „Pokušení v podobě sladkostí nebo tučných sladkých pochoutek na vás bude číhat všude. Proto je nutné, abyste s sebou vždycky nosili zdravé obědy a svačiny.“ aj.

Je to tak. Chutím během dne, které by vás jinak sváděly do nejbližší cukrárny nebo fast foodu, nejlépe předejdete tím, že si budete svůj jídelníček plánovat a připravovat si alespoň část jídelníčku s předstihem a doma. 

Možná už vás napadá, kam tím vším mířím. Nesmyslnost těch všech možných i naprosto nemožných krátkodobých detoxů spočívá mimo jiné v tom, že zdraví prospěšné návyky (z nichž jsem tu některé vyjmenovala) vykresluje jako něco výjimečného, co máme zařadit do života jen na chvíli a až ve chvíli, kdy už je nám „ouvej“ a tělo si žádá „detox“.

To je však veliký omyl. Zdravé návyky mají smysl pouze pokud jsou trvalou a příjemnou součástí života. A pokud budou, pak věřte, že žádný detox (ani jarní, ani letní a ani ten úplňkový nebo jakýkoliv jiný) potřebovat nebudete. :-)

Výzva pro vás

Jelikož tento týden má více než cokoliv jiného upozornit na nesmyslnost fenoménu jarního detoxu a zbořit tak jeden zakořeněný a častý mýtus, možná v něm chybí přímá výzva ke zlepšení nějakého návyku či zařazení úplně nového.

Proto naše výzva pro vás tento týden zní – zamyslete se nad tím, jaká z třeba již zmíněných oblastí, vám stále dělá potíže a zaměřte se na ní. Nedaří se vám třeba zařadit do jídelníčku ryby či zeleninu? Stále máte málo pohybu? 

Berte příchod jara jako impulz pustit se do dalších (trvalých!) změn a nenechte se zlákat zbytečnými detoxy.  

Dejte o tom, že detoxikace je více než cokoliv jiného mýtus, vědět i vašim známým a přátelům. Tento blog i článek k Výzvě „Jarní detox? Nepotřebuju!“ můžete jednoduše sdílet například na svůj facebook, a to pomocí tlačítka pod blogem (či článkem).

A podělte se s námi o své zkušenosti s detoxikací (pokud nějaké máte) i v komentářích! :-)

Hodnocení (54 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 03. 2019 18:47
díky za připomenutí, detoxy nepraktikuji, asi bych to nedala, pít jen nějaké štávy...ale zařazuju třeba kopřivový čas apod do běžného jídělníčku
26. 03. 2019 18:28
Kopřivy, které na jaře konzumujeme nepovažuji za detox,ale za pochoutku. Ať ve formě čaje nebo do různých palačinek a nádivek. A jinak při správném složení jídelníčku není zapotřebí žádný detox.
26. 03. 2019 06:04
Jednou sem detox zkusila, bylo to před lety než sem se rozhodla žít zdravěji. Pravdou je že mi tenkrát po něm bylo fajn. :-), jenže po zkušenostech teď a mém novém stylu..... Je mi dobře celý rok. Takže za mě detox fakt ne, raději změna celého stylu
25. 03. 2019 21:48
Je to tak. Pokud se člověk nenaučí jíst zdravě po celý rok, je jarní dětí jen plácnutí do vody.
25. 03. 2019 13:24
Já sem s Evou za jedno a popíjím kopřivový čaj čerstvých kopřiv. Jinak mi "cílená" jednorázová detoxikace připadá stejně nesmyslné jako "všímavé hladovění".
25. 03. 2019 11:25
Detox je skvělé zaříkávadlo a reklama. Nemám k tomu co dodat, v práci se na tohle téma pořád vede debata, pro mě nesmyslná. Kdo si trochu hlídá, co jí běžně, nemusí se pak urputně věnovat detoxu.
25. 03. 2019 08:52
Mou slabou stránkou z výše zmíněného je ono všímavé jedení. Na to se budu muset zaměřit. No a jisté rezervy mám i u konzumace sladkého, což u mne s všímavým jedením výrazně souvisí. Takže vím, na co se zaměřit. Jedinou věc, kterou na jaře dělávám, je pití 2 šálků kopřivového čaje - ne déle než 14 dní. Možná ho po přečtení této výzvy letos dokonce vynechám, zas tak moc mi nechutná.
25. 03. 2019 08:29
Snažím se vše dělat co na Stobu doporučují .Detox nepoužívám snažím se teď jíst hodně zeleniny .
25. 03. 2019 08:22
Je to pravda pravdoucí.....co jsem tady na Stobu a snažím se jíst pestře, vyváženě a pravidelně, tak mé jaterní testy se během dvou let dostali až do "normálu " !!!!!A to bez detoxu a hladovění !!!!
25. 03. 2019 08:00
já všechny body tak nějak plním, takže detox nepotřebuji - jím zdravě.
25. 03. 2019 07:41
Jediný můj jarní "detox" je jarní kopřivový čaj v rozumném množství 2-3x denně místo jiného čaje. Ten mi moc chutná. Jinak už jsem se pít naučila dostatečně, hýbu se, co stihnu. Zeleninu také poměrně dávám, jen to sladké. S tím bojuji pořád . Dávám do úkolu i tento týden.
25. 03. 2019 07:31
Když to pročítám, tak rezervy mám v pohybu, zamyslet se musím i nad pitným režimem.
25. 03. 2019 07:30
Tak tohle jsem nikdy neprovozovala....
A ještě co se týká úkolu pro tento týden, tak to se zaměřím na odbourání sladkosti k ranní kávičce :-).
25. 03. 2019 05:47
Zkusím se zamyslet nad tím, kde mám ještě rezervy a postupně doladit stávající ( vcelku dobrý :-)) přístup ke stravování.
25. 03. 2019 05:05
Díky za dobré rady, musím zlepšit pitný režim.
25. 03. 2019 04:57
Hezky to napsala Lenka. I ve mně detox vzbuzuje odpor a připomíná mi některé diety typu za týden musím zhubnout do plavek. A nebo zázračné potraviny. Chovám li se rozumně, detox nepotřebuju a s případným vybočením z rozumného způsobu stravování - a komu se to občas nestane - si tělo poradí
25. 03. 2019 01:23
Moc děkuji za bezvadný článek,detox jsem nezkoušel a ani se k tomu nechystám.
10. 05. 2018 16:00
Já byla jednou u výživového specialisty. Ten mi naordinoval detox - týdenní, bez bílé mouky, masa, mléčných výrobků, cukru. Jedla jsem jenom zeleninu, vločky, trochu rýže apod. jeden den se nejedlo vůbec nic. Ze začátku to byla fuška, ale nakonec se to dalo vydržet a člověk se cítil i dobře. Prý mi to nastartuje metabolismus. Myslím, ale že mi to nic moc nedalo. A už bych do toho nešla. Pomocí tohoto speciality jsem dále už nic nezhubla a raději se registrovala sem :-)
10. 05. 2018 15:12
Detox jsem nikdy nevyzkoušela, i když v okolí znám dost lidí, kteří dělají jarní očistu počínaje rozmixovanou stravou a konče nejedením, což nechápu.
13. 04. 2018 14:52
super článek
08. 04. 2018 09:13
Výborný článek, který je inspirací pro všechny.
07. 04. 2018 06:16
Díky moc za sdílení Vašich osobních zkušeností s DETOXEM. Já osobně jej nikdy nezkoušela, protože už jen to slovo ve mně vyvolává negativní emoce, stejně jako třeba "musím držet dietu"...:-)Tak jsem moc ráda za Vaše osobní zkušenosti! Přeji tedy všem krásné jaro, užívejte si " detoxikačních" procházek, pohybu, zeleniny a jiného každý den....:-)
06. 04. 2018 14:23
Detox jsem nikdy nezkoušel a teď mám detoxikační náplasti
05. 04. 2018 20:45
nemám zkušenost, jen jaro kopřivový čaj
05. 04. 2018 19:03
detox jsem nikdy nezkoušel a ani jsem o něm neuvažoval už jen to slovo mi zní odpudivě
05. 04. 2018 14:11
Děkuji za článek....
04. 04. 2018 11:50
Jsem moc ráda, že si mohu jarní detox v podobné pojídání suché Rýže, pití kopřivového oscarů či jiné zaručené recepty, jak očistit této i ducha po to né, definitivně škrtnout. Taky si myslím, že celoroční pohyb a střídmost v jídle, dostatek tekutin a vlákniny a vitamínů z ovoce a zeleniny, by nás mélayméla doprovázet po celý rok.
04. 04. 2018 09:54
Děkuji za pěkný článek. Detox jsem nikdy nezkoušela a po přečtení článku ho ani zkoušet nebudu.
03. 04. 2018 22:38
Díky za článek. Detox jsem nikdy nezkoušela i kvůli zvýšenému biliburinu. Jen ten kopřivový čaj, protože mi chutná.
03. 04. 2018 21:22
Pěkný článek. Mám ještě nějaké resty z minulých výzev, proberu si je znovu.
03. 04. 2018 17:12
Moc děkuju za článek. Nic se nemá přehánět. Jeden čas jsem v rámci ozdravení pila ve zvýšené míře fresh džusy, následek se dostavil v podobě alergie na jablko.
03. 04. 2018 12:16
Za ten článek jsem moc ráda. Již dlouho o detoxu přemýšlím s rozporuplným pocitem. Jestli ano nebo ne a co je na něm vlastně dobrého a co ne, ale když o něm všude píšou a doporučují ho ... a já se bojím, abych si spíš neublížila ... a tak stále dokola. A teď už vím, že NE ! Asi jsem na takový článek v podvědomí čekala. Díky :-)
03. 04. 2018 11:56
Žádný detox jsem nikdy nezkoušela, myslím si, že to je zbytečné, tak jak píšete.
03. 04. 2018 10:34
Dobrý článek, detox jsem nikdy nezkoušela.
03. 04. 2018 05:49
Zajímavý článek, správný přístup, lépe je jíst celý rok přiměřeně zdravě než se párkrát do roka trápit detoxem.
02. 04. 2018 21:19
zajímavý a pravdivý článek, klasický detox bez jídla na štávách jsem nezkoušela, ale snažím se žít "zdravě", ale na vždy se to daří...
02. 04. 2018 20:13
Super článek.
02. 04. 2018 20:06
Detoxu jsem nepodlehla, snažím se ddodržovat uvedené zásady, rezervy mám hlavně v pitném režimu.
02. 04. 2018 19:07
Myslím, že platí "všeho s mírou". Souhlasím, že by to mělo jít i bez detoxu. Kdo jí dobře a vyváženě, ho určitě nepotřebuje. ten kdo s tím má problém ........ ? Toho asi ani detox nezachrání :-).
02. 04. 2018 18:36
Zkoušela jsem při úplňku nejíst,ale to mi vůbec nešlo,jelikož jsem večer měla takový hlad,že bych snědla i hřebíky.Proto naprosto souhlasím s tím,že detox,pokud se nebudu přežírat a dodržovat pravidelnou a vyváženou stravu,nepotřebuji.
02. 04. 2018 16:08
Myslím,že pokud jím dost zeleniny a ovoce a ostatní živiny mám v rovnováze, mám dostatek tekutin, nemyslím,že potřebuju něčím dalším čistit.
02. 04. 2018 15:20
Jediné , co dělám je, že užívám kapky ostropestřce mariánského
02. 04. 2018 13:58
Jednou jsem zkusila jednodenní půst. Jinak nic. Jen na jaře si vařím čaj z kopřiv. Myslím, že správná vyvážená strava a pohyb nám stačí :-)
02. 04. 2018 11:28
Tohle mě nebere, taky si myslím, že když člověk nezanáší tělo špatnou stravou, není potřeba detoxikace.Jediné, co jsem vyzkoušela je medová masáž, která prý se bere jako detoxikační ale asi to nebude tak žhavé.
02. 04. 2018 10:31
detox jsem nidy nepostoupila, max.pití bylinkových čajů, ale ty piji občas po celý roka střídám je
02. 04. 2018 09:59
Jo detox jsem taky zkoušela asi 4týdení jen zelenina,ovoce,aoříšky a co já poskončení dala za rohlík.Takře jen bylinky,čerstvá mladá kopřiva,pampeliška jako vylepšení salátu a pestrá strava je to nej nej.
02. 04. 2018 09:47
Na detoxikační kúry nejsem dostatečně disciplinovaná! Naštěstí pro mě ...
02. 04. 2018 09:09
Detox jsem párkrát držela v podobě 3 dnů, kdy jsem jedla jen zeleninu a ovoce, bylo to v době , kdy jsem se hodně motala a i při váze 61 kg jsem měla vysoké triglecirydy a tak jsem to měla nařízené na rychlé odlehčení organismu. Většinou pak následovala vyšší dávka léků na tuky.
Od lonského roku, co se tady učím správně stravovat mi triglecerydy stále klesají a i mám slabší dávku prášků. Takže na vlastním těle jsem se přesvědčila, že správná strava je to co moje tělo potřebuje a ne Detoxy !!!!!!!
02. 04. 2018 08:58
Vysloveně detoxikační kůry jsem nikdy nepodstoupila, jediné, co na jaře dělám je vaření kopřivového čaje. Chutná mi a už se na něj moc těším. Jestli má nějaké účinky nevím, ale bylinkám věřím a něco se pít koneckonců stejně musí.
02. 04. 2018 07:15
Detoxové mánii jsem nikdy nepodlehla, ale vidím to všude kolem sebe. Většina mých známých za jarní detox považuje odlehčenou stravu, více zeleniny a třeba omezení masa. To mi připadá v pohodě, i když pokud si myslí, že stačí měsíční odlehčení zase můžou cpát vším možným i nemožným, je jasné, že je to skoro k ničemu. Horší jsou ty detoxy, které doporučují ezoterici, léčitelé, guru a jiní šarlatáni. Některé jejich praktiky mi připadají vysloveně nebezpečné. Pokud někdo zvracení, křeče a úporné průjmy považuje za projev detoxikace a doporučuje lidem v \'léčebné kúře\' pokračovat, zasloužil by si byt nakopán do zadku.
02. 04. 2018 07:06
Mohu jen souhlasit.I já jsem několikrát vyzkoušela detox,hlavně Machingovou-:),mohu to i hodnotit. Pravda je že to bylo v obdobi ,kdy sem zrovna nejedla vůbec zdravě, co zdravě. ....Jedla to je slabé. ...Detox mi vždy pomohl-teda spíš sem měla pocit,že mi pomohl.Brzy se vždy váhá i cm bohužel vrátily do normálu. Tvrdit že ne,určitě bych lhala.Ale pár dni po detoxu sem měla krásný pocit.....Bohužel jen pár dní. Od října loňského roku jím zdravě, od ledna sem TADY.No a výsledek? ?????Skvělý pocit mám pořád. Žádný detox není potřeba, pokud jite rozumně a zdravě a vse co je v tomto článku k tomu zapojíte.
02. 04. 2018 06:58
Žádný tetox ani očistnou kůru jsem na sobě nikdy nezkoušela, jelikož v nic podobného nevěřím. Myslím že můj jídelníček už je zafixovaný , za ty roky zde :-). Také jsem si to potvrdila i v loňském projektu i 1. index zdraví loni v lednu byl v přijatelných číslech ( myslím že jsem měla 83 nebo 85) , v závěru roku jsem se dostala až nad 90, takže nějaké menší problémy tam byly, ale zapracovala jsem na sobě a odstranila je. Stále se snažím tyto zásady praktikovat i dál :-)!
02. 04. 2018 05:36
Život sportovních pejskařů se zase rozbíhá a tak po zimě potkávám známé, kteří mne naposledy viděli někdy na podzim. A čas od času padne zejména od žen: Ty jsi zhubla (10 kg dole je opravdu nepřehlédnutelných) a hned v zápětí: sluší ti to, době vypadáš a tak podobně. A následuje otázka: Co jíš? Dělala jsi detox? A já odpovídám: Jím všechno, jídlo si vychutnám ale víc u toho přemýšlím a tohle j e výsledek. A k tomu pohodová práce a opravdu hodně pohybu. Dosnídám a jdu na procházku. Pak jedu se St´áňou a Jiřinkou do Poděbrad a spolu se půjdeme podívat k soutoku Labe a Cidliny. Přeju všem hezký den.
02. 04. 2018 04:45
po půstu jarní detox opravdu nepotřebuju

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři