TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 107
Celkem: 5882
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Jak nás ovlivňují vnější podněty k jídlu navíc

17. 12. 2022

 

Jak zvládat vnější podněty, které  provokují k jídlu navíc

V předvánočním období jsme atakováni vnějším prostředím k nadměrné konzumaci jídla.

Mnoho studií dokazuje, že  nejefektivnější pro řešení problému obezity je společenská intervence, která by měla cílenými aktivitami podporovat pozitivní vliv prostředí  na zdravý životní styl lidí. Působit by měla od vlivu na těhotné ženy  přes působení na citlivá věková období  (např. předškolní věk, dospívající) k potravinářskému průmyslu (označování potravin, výroba  a reklama na potraviny s lepším nutričním složením),   k vytváření zdravého prostředí v rodinách, ve školách, na pracovištích, v sociálních službách apod. V nejbližší době  nelze asi doufat, že se zdaří prostředí diametrálně změnit tak, aby vás podněcovalo  k zdravějšímu životnímu stylu, zejména k  vhodným jídelním a pohybovým návykům. Je tedy třeba působit na lidi, aby tomuto nátlaku vnějšího obezitogenního prostředí nepodléhali.

Jak nás prostředí „šťouchá“ k nevhodnému chování – příklady z praxe

Teorie „šťouchu - nudge“, která spojuje znalosti z oblasti ekonomie a psychologie, se zabývá právě tím, jak mocné je prostředí  v ovlivňování rozhodování  a chování lidí. A navíc si toho nemusí být ani vědomi.

Člověk přestává být rozhodujícím činitelem ve volbě potravy, nereaguje na signály svého těla, ale podléhá automaticky bohaté nabídce snadno dostupných zlevněných potravin ve velkém balení.

  Spotřeba popcornu v závislosti na nabídce prostředí

  Když jsme šli před pětadvaceti lety do kina, vzali jsme si s sebou možná nějaký bonbon, ale jinak nic. S rozvojem multikin nás vnější prostředí svými nabídkami a reklamami pobídlo k tomu, že si automaticky kupujeme cocacolu a stále větší a větší kelímky s popcornem a dalšími produkty nevýhodného nutričního složení.

S příchodem lockdownu se spotřeba popcornu ostře snížila, s otevřením kin se však zase zvyšuje. A lidé si navíc ani neuvědomují rafinovanost obchodníků. Popcorn má vysoký glykemický index, který může u citlivějších jedinců rozhoupat hladinu cukru v krvi, a zhruba po dvou a půl hodinách začne být člověk nervózní, podrážděný, potřebuje něco sníst. Když vyjde z kina, jsou zde účelově umístěny fast foody typu Mc Donald, které navíc podněcují k jídlu designem s osvědčenými barvami,  hračkami pro děti  a  pod.

Způsob stravování „all you can eat“ nebo forma „all inclusive“ na dovolených nás provokuje k přejídání.  

Lidé si při nákupu neuvědomují rafinované taktiky obchodníků (slevy na velká balení, sladkosti ve výši očí, příjemná hudba, vůně, umístění potravin apod.) a kupují některé potraviny zbytečně jen pod vlivem toho vnějšího tlaku.

A  věříme, že čtenáři STOBklubu  se nenechají ošálit fíglemi obchodníků a jsou si sami sobě při nákupu potravin pány.

 

Jaké vnější   štouchání  k nákupu nutričně nevýhodných potravin či jiného nevhodného chování jste v tomto předvánočním období odhalili? Napište – když si ho uvědomíme, spíše mu odoláme.

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

18. 12. 2022 13:24
S těmi “foody” to máme s Ajan stejně :-) .......jak vidím rodinky, když přes poledne jdou “vařit” do Meka - tak nevím....taky návyková gastrokultura :-o
Brambůrky? Ďábelský vynález!
Taky to mám docela jako Zdeňka - snazsi je nezačit, než přestat. No prostě Šlápota :-)))
18. 12. 2022 09:29
Tak já mám možná tu výhodu ( nebo nevýhodu) že mi podobné "chuťovky " nedělají dobře zdravotně, takže odolám úplně bez problémů. Takže na mě tyto "tahy" nefungují fastfood mě neoslovil nikdy a ani děti jsem tam nikdy nevodila....
17. 12. 2022 18:28
Já bych řekla, že je to i o obchodech-. Velká, často nedělitelná balení potravin, které nelze dlouhodobě skladovat. Občas neodolám ale osvědčilo se mi mít třeba brambůrky, které občas ráda zamlsám v autě. Ono se mi přeci jenom z křesla u telky nechce se oblékat, jít na parkoviště- většinou sáček končí na cvičáku ale tam je nás na něj nejmíň pět. Při své profesi babči kuchařky přeci jenom uďobnu a řeším to miskou salátu nebo jogurtu kdesi na stole. Když jdu kolem, dám si lžičku ....není to sice ideál ale funguje to
17. 12. 2022 17:37
Dokud si nevezmu první kousek tak mi to nechybí, ale jak mne muž provokuje, tak se nedám, rozdělá si něco dobrého a já řeknu že nechci. Ale jak si vezmu jeden kousek, tak neumím říct že nechci.
17. 12. 2022 17:37
Dokud si nevezmu první kousek tak mi to nechybí, ale jak mne muž provokuje, tak se nedám, rozdělá si něco dobrého a já řeknu že nechci. Ale jak si vezmu jeden kousek, tak neumím říct že nechci.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři