TOPlist


Jak si nahrát profilovou fotku?

Informace

  • Registrace: 15. 08. 2015

Výzva 52

Aktuální výzva:
Vejce snesu klidně denně

Počet bodů v týdnu: 0
Celkový počet bodů: 0

sebekoučink Sebekoučink

0%

0kg
0 kg 4 kg
  • Zahájení: 04.02.2019
  • Ukončení: 04.03.2019
  • Cíl: Zhubnout

Zaplacený cyklus je přístupný do 06.03.2019

Získané body

Jak sbírat body?

Počítadlo pohybu

Můj pohyb

Chůze:0 km
Kolo:0 km
Cvičení:0 h 0 min

Všichni uživatelé

Chůze:84201.62 km
Kolo:46510.16 km
Cvičení:4019 h 9 min

Přidat pohyb

STOBkolo

Více o STOBkolu

kiriss

Jak psát blog?

Výzva č. 29: Vyzkoušejte nové svěží chutě

15. 07. 2018

Mrkev, rajče, okurka, mrkev, rajče, okurka… Já už je nemůžu ani cítit!

Není to dávno, co jsem si prošla přesně tímto obdobím. Právě tehdy mi došlo, že neustálé točení tří druhů zeleniny není celoživotně udržitelné a že můj jídelníček potřebuje oživit.

Nešlo jen o to, že mi mrkev přestávala chutnat, ale i o psychologickou stránku věci.

Objevování a zkoušení nových, zajímavých surovin a receptů je dobrodružný proces, o který se člověk zajetý v rutině ochuzuje.

Pojďme si tedy rozšiřovat svůj repertoár ovoce a zeleniny. Léto ke zkoumání nových svěžích chutí přímo vybízí!

Jaký je lék na nudu v jídelníčku?

1. Vyrazte na farmářské trhy a nezapomínejte ani na tradiční sezónní druhy

Od jara do podzimu najdete ve většině velkých měst farmářská tržiště, která nabízí domácí potraviny, výpěstky a výrobky. Sortiment farmářů bývá často dokonce bohatší než v supermarketech.

Jídelníček si lze díky sezónní zelenině rozšířit o klasické druhy ovoce a zeleniny, na které zapomínáme a my skutečně vidíme, že se z jídelníčků vytrácejí. Pomůckou a inspirací vám jistě bude náš celoroční ovocno-zeleninový kalendář, který najdete v sekci Tipy pro vás.

Nakupování s proutěným košíkem a pod širým nebem si jistě zamilujete.

2. Založte si bylinkovou zahrádku

Svěžest a novou chuť dodají jídlu čerstvé bylinky. Labužníci vědí, že přidáním čerstvé bazalky se z obyčejných špaget rázem stává pochoutka.

Bylinky je možné pěstovat kdekoliv, i za oknem panelákového bytu.

Mezi nejoblíbenější doma pěstované bylinky patří bazalka, rozmarýn, šalvěj, pažitka, kopr, petržel a řeřicha. Přidat je můžete prakticky kamkoli – na chleba, do polévek, pomazánek, zálivek salátů či do pečínky.

3. Nebojte se nových chutí

Nové potraviny, včetně ovoce a zeleniny, nezavrhujte po prvním ochutnání.

Člověk je vybaven tzv. potravinovou neofóbií, kterou nás Matka Příroda obdarovala a chrání před otravou z neznámých potravin. Jen si vzpomeňte na své malé děti, kolikrát novou potravinu ochutnávali, než ji přijali a bez plivání pozřeli. Uvádí se, že novou potravinu musíme až 10x ochutnat, děti až 20x.

4. Založte si svou vlastní kuchařku

Nové recepty vás mohou nadchnout natolik, že je budete rádi zařazovat do svého jídelníčku pravidelně.

Přesně pro tyto případy se vám bude hodit nějaký sešit. Můžete ale zajít i do knihkupectví, kde jsou dnes k dostání opravdu krásné a stylové sešity určené právě pro zapisování receptů.

Naše skvělé recepty ze sezonních potravin naleznete zde.

5. V cizině si užívejte místní speciality

Každá země má své speciality. Buďte zvědaví a objevujte. Nespokojte se s tím, co máte denně doma na talíři.

Tamní chutě poznáte nejlépe tak, když vykročíte z turistické bubliny a dostanete se na trhy či do restaurací, kam chodí i místní.

Zvláště na dovolené u moře užívejte čerstvých ryb, zeleniny a ovoce.

6. Nezapomínejte, denně 200 g ovoce a 400 g zeleniny a nemusí to být jen mrkev, rajče a okurka stále dokola…:-)

Denní příjem zeleniny vám pomůže hlídat i náš chytrý program Sebekoučink.

Vše okolo zeleniny a ovoce si připomeňte ve výzvách Bez zeleniny nežiju! a Ovoce mám denně po ruce!

A jak jste na tom se zeleninou a ovocem vy? Kolik druhů čítá váš zeleninový repertoár?

Hodnocení (35 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

22. 07. 2018 21:33

nevzdavatse

Zelenina a ovoce tvoří v létě hlavní podíl jídelníčku. Jsem "hospodyně", zpracovávám, co se dá, občas to vypadá, že bych mohla "zavařovat i šišky". Zásoby se ale v zimě hodí a novým chutím se rozhodně nevyhýbám :-).

22. 07. 2018 21:29

Snažím se nové druhy nejen ochutnávat, ale i pěstovat. Letos jsem zasadila fíkovník, goji a schizandru. Čerstvé fíky si díky tříletému fíkovníku od souseda ochutnám už na podzim, na plody ostatních sazenic si počkám. Ačokča mi na plotě roste od souseda a už jsem ji letos jedla. Žlutá rajčátka sklízím, cukety a Hokaido taky. Maliny a borůvky jsem sklidila, teď propuklo švestkové a broskvové šílenství. Chodím po sousedech a rozdávám, přesto denní příjem ovoce by způsobil kolaps cukrového semaforku. Naštěstí je to otázka dvou týdnů a bude po sklizni.

19. 07. 2018 13:30

klosa

Když jsem na dovolené tak si zásadně dávám jejich speciality

18. 07. 2018 10:55

tmavovlaska

Jo a miluji nastříhat voňavou bazalku z květináče na zeleninový salát.

18. 07. 2018 10:53

tmavovlaska

Já moc nové druhy ovoce nebo zeleniny nezkouším. Repertoár mám tedy omezený, ale nevadí mi to. Z ovoce miluji jablka, jablka, jablka, což je teď bohužel konec sezóny a těším se na září. A potom banány.Ze zeleniny mám nejvíce ráda cherry rajčátka a okurky, zeleninu mám ráda i dušenou- mrkev, papriku, špenát.

17. 07. 2018 21:55

dolevina

vybírám si, co mi chutná, zeleninu mám moc ráda, tak to není problém.

17. 07. 2018 20:27

LuckaN78

ovoce i zeleninu se snažím střídat i podle sezony, ale určitě ve výběru mám ještě velké rezervy

17. 07. 2018 19:04

zdenalan

Mám ráda jak ovoce tak zeleninu, využívám zahradu ale i ráda koupím něco co se mi tu neurodí.

17. 07. 2018 10:32

muriela

V sezoně konzumujeme především to, co se urodí na zahrádce - teď třeba rajčata, okurky, papriky, cuketu, dýni, ačokču, kedluby, mrkev, řepu,česnek a cibuli, na jaře salát a ředkvičky, z ovoce jahody, rybízy, borůvky kanadské i lesní, maliny, meruňky, ostružiny, jostu, sem tam koupím něco exotického jako ananas nebo meloun, fenykl. Část zimy vystačím s tím, co se vejde do mražáku, po zbytek roku pak kupuji druhy, které i v zimě mají dobrou chuť.

17. 07. 2018 09:39

kiriss

Milé dámy, děkuji za Vaše příspěvky! Ráda čtu, že i díky STOBu jste objevily nové druhy ovoce a zeleniny a ty se staly pevnou součástí Vašeho jídelníčku. Pro ty z Vás, které byste rády repertoár zdravých receptů ještě rozšířily, doporučuji knížku Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí. Můžete si ji zakoupit v našem e-shopu zakoupit s 30% slevou! Stačí použít slevový kod "vyzva52". Přeji Vám svěží, letní dny!

17. 07. 2018 05:50

dasa67

Ovoce mám ráda téměř jakékoliv, ze zeleniny nejraději rajčata a papriku,ale snažím se jídelníček občas zpestřit.

16. 07. 2018 20:57

Macatice

Přiznávat se nemusím, tady už to všichni vědí, že já bych se bez zeleniny klidně obešla. Ráda mám cibuli a rajčata, takže je mám prakticky každý den - a nevadí mi to. Napočítala jsem, že mám asi 10 druhů zeleniny, ale to včetně všech konzerv a mražených zeleninových směsí.

16. 07. 2018 18:15

tkoskubova

Moc děkuji za bezva článek,jsem z těch,co jedí stále stejné druhy zeleniny.

16. 07. 2018 13:36

martashi

Se zeleninou ani s ovocem nemám v pestrosti problémy, samozřejmě je to ovlivněno sezónou, ale celkové číslo jsem dohromady nedávala od okamžiku kdy jsem v jen v polévce napočítala druhů zeleniny.

16. 07. 2018 11:45

jesus

koupila jsem si meloun

16. 07. 2018 11:34

Kumpi

U zeleniny nemám problém to jsem cca na 15 druzích, u ovoce občas bojuji.

16. 07. 2018 11:28

madridacka

Papriky, okurky, rajčata, saláty, špenát, rukola, pórek, brokolice, ředkvičky, fazolky, červená řepa, mrkev, celer a domácí zelí - tyto druhy mám v ledničce (ať již doma či v kanceláři) prakticky stále, a když je příležitost doplním fenykl (ten jsem so oblíbila v poslední době), začínají cukety, končí chřest, o víkendu bude květák, takže já myslí, že dobré :-)

16. 07. 2018 11:20

filipova

v létě to asi nemá cenu počítat, to mám spoustu ovoce a zeleniny ze zahrady, v zimě je to horší, ale i tak dodržuji uvedené množství jen to není tak pestré, ale nevadí mi to

16. 07. 2018 10:31

bessi

Zeleninu jsem se naučila jíst až díky STOBu, tak počet druhů narůstá pomalu. Zatím jsem tak na 10ti druzích.

16. 07. 2018 09:09

coumba

Pokud to jde, jíme zeleninu a ovoce sezónní z vlastní zahrady. Teď v létě kupujeme opravdu málo. Co všechno ochutnáme během celého roku bych asi nespočítala, Určitě bych na něco zapomněla.

16. 07. 2018 08:21

Masa55

Tak jsem si šla spočítat, kolik toho dnes doma mám a došla jsem k číslo 12 a to je i s zamraženou a konzervovanou zeleninou.Zeleninu mám ráda a tady na Stobu jsem se naučila používat i jiné druhy.

16. 07. 2018 07:39

klosa

Zeleninu jím denně a střídám druhy a taky střídám saláty.Je fakt , že některé druhy neznám , ale ráda poznám.

16. 07. 2018 07:13

Veve12

Zeleninu mám moc ráda a kolik jím druhů ani nespočítám. Základem jsou rajčata, okurka, paprika a plno dalších - cuketa, červená řepa, patizon, celer, mrkev, květák, lilek, špenát, fazolové lusky, zelené saláty, chřest...

16. 07. 2018 06:48

ajanka

Zeleninu i ovoce mám moc ráda, když je možnost vyzkouším ráda něco nového. Samozřejmě některé druhy zeleniny nemám ráda, ale občas je zahrnu v malém množství do jídelníčku, aby jsem vyzkoušela, jestli se to nezměnilo. Takto jsem třeba znovuobjevila šoenát, zelené fazolky....

16. 07. 2018 06:22

nevzdavatse

Experimentuji ráda a v zásadě se v praxi Vašim doporučením skutečně řídím.

16. 07. 2018 05:50

Hanakomo

Zeleninu mám moc ráda, ovoce jim jen dopoledne, přibližně asi 12 druhů, střídám to.

16. 07. 2018 05:34

babicka Eva

Prima článek, nyní si užívám hlavně okurek a cuket ze zahrádky. A miluji rajčata.

16. 07. 2018 04:32

Jirina55

napočítala jsem asi 10 druhů a na nudu si nestěžuju

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Kvíz o ceny

Soutěž byla ukončena. Gratulujeme výherkyni linduskafr

Ankety

Jak často jíte vejce (vařená, míchaná, omeletu apod.)?

Hlasovat