TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 08. 2015

Jak si nahrát profilovou fotku?

kiriss

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 3
Celkem: 343
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Výzva č. 29: Vyzkoušejte nové svěží chutě

15. 07. 2018

Mrkev, rajče, okurka, mrkev, rajče, okurka… Já už je nemůžu ani cítit!

Není to dávno, co jsem si prošla přesně tímto obdobím. Právě tehdy mi došlo, že neustálé točení tří druhů zeleniny není celoživotně udržitelné a že můj jídelníček potřebuje oživit.

Nešlo jen o to, že mi mrkev přestávala chutnat, ale i o psychologickou stránku věci.

Objevování a zkoušení nových, zajímavých surovin a receptů je dobrodružný proces, o který se člověk zajetý v rutině ochuzuje.

Pojďme si tedy rozšiřovat svůj repertoár ovoce a zeleniny. Léto ke zkoumání nových svěžích chutí přímo vybízí!

Jaký je lék na nudu v jídelníčku?

1. Vyrazte na farmářské trhy a nezapomínejte ani na tradiční sezónní druhy

Od jara do podzimu najdete ve většině velkých měst farmářská tržiště, která nabízí domácí potraviny, výpěstky a výrobky. Sortiment farmářů bývá často dokonce bohatší než v supermarketech.

Jídelníček si lze díky sezónní zelenině rozšířit o klasické druhy ovoce a zeleniny, na které zapomínáme a my skutečně vidíme, že se z jídelníčků vytrácejí. Pomůckou a inspirací vám jistě bude náš celoroční ovocno-zeleninový kalendář, který najdete v sekci Tipy pro vás.

Nakupování s proutěným košíkem a pod širým nebem si jistě zamilujete.

2. Založte si bylinkovou zahrádku

Svěžest a novou chuť dodají jídlu čerstvé bylinky. Labužníci vědí, že přidáním čerstvé bazalky se z obyčejných špaget rázem stává pochoutka.

Bylinky je možné pěstovat kdekoliv, i za oknem panelákového bytu.

Mezi nejoblíbenější doma pěstované bylinky patří bazalka, rozmarýn, šalvěj, pažitka, kopr, petržel a řeřicha. Přidat je můžete prakticky kamkoli – na chleba, do polévek, pomazánek, zálivek salátů či do pečínky.

3. Nebojte se nových chutí

Nové potraviny, včetně ovoce a zeleniny, nezavrhujte po prvním ochutnání.

Člověk je vybaven tzv. potravinovou neofóbií, kterou nás Matka Příroda obdarovala a chrání před otravou z neznámých potravin. Jen si vzpomeňte na své malé děti, kolikrát novou potravinu ochutnávali, než ji přijali a bez plivání pozřeli. Uvádí se, že novou potravinu musíme až 10x ochutnat, děti až 20x.

4. Založte si svou vlastní kuchařku

Nové recepty vás mohou nadchnout natolik, že je budete rádi zařazovat do svého jídelníčku pravidelně.

Přesně pro tyto případy se vám bude hodit nějaký sešit. Můžete ale zajít i do knihkupectví, kde jsou dnes k dostání opravdu krásné a stylové sešity určené právě pro zapisování receptů.

Naše skvělé recepty ze sezonních potravin naleznete zde.

5. V cizině si užívejte místní speciality

Každá země má své speciality. Buďte zvědaví a objevujte. Nespokojte se s tím, co máte denně doma na talíři.

Tamní chutě poznáte nejlépe tak, když vykročíte z turistické bubliny a dostanete se na trhy či do restaurací, kam chodí i místní.

Zvláště na dovolené u moře užívejte čerstvých ryb, zeleniny a ovoce.

6. Nezapomínejte, denně 200 g ovoce a 400 g zeleniny a nemusí to být jen mrkev, rajče a okurka stále dokola…:-)

Denní příjem zeleniny vám pomůže hlídat i náš chytrý program Sebekoučink.

Vše okolo zeleniny a ovoce si připomeňte ve výzvách Bez zeleniny nežiju! a Ovoce mám denně po ruce!

A jak jste na tom se zeleninou a ovocem vy? Kolik druhů čítá váš zeleninový repertoár?

Hodnocení (43 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 07. 2019 22:14
díky za připomenutí, ted v létě se těším na domácí rajčátka a okurky - už dozrávají, ale určitě zařazuji i další druhy
28. 07. 2019 08:13
Potvrzuji, co jsem napsala před rokem.. Z ovoce stále nejvíce preferuji jablka, jablka, jablka.Denně jedno jablko. Druhů zeleniny moc nebude-okurka, mrkev, celer.
25. 07. 2019 14:06
Kupuji si každých 14 dní bedničku od farmáře -je toho asi 14 kg. Vím ,že je to čerstvé, je tam ovoce i zelenina.Cizokrajné věci tam nejsou, ale to mi nevadí ,stejně to neumím připravovat.
23. 07. 2019 16:20
madriďačka: tip na lilek, který mi chutná vždy - lilek opláchnu, propíchnu na pár místech nožem a vsunu do dírek půlky stoužků česneku. lilek položím do trouby rozehřáté na 200°C na pečící papír na plech nebo na silikonovou podložku na mřížku a peču dokud se slupka nescvrkne. vyndám a nechám vychladnout. vydlabu lžící dužinu i se semínky (pokud tam jsou), dám do mixéru nebo spíš elektrického sekáčku a přidám lžíci citronové šťávy, lžíci tahini pasty, lžíci sezamového oleje, sůl, pepř, chilli (pokud mají všichni strávníci rádi ostřejší), hrst čerstvého koriandru, špetku římského kmínu. je možné přidat i sušené rajče naložené v oleji. rozmixuji a podávám namazané na opečeném celozrnném toasu (v toustovači nebo na sucho na pánvi) s rajčetem nebo polníčkem nebo ředkvičkami podle chuti. pomazánka vydrží v lednici několik dní a hodí se k snídani, svačině, večeři, případně ještě s vejcem na hniličko nbeo zeleninovým salátem. jmenuje se to baba ganoush (v překladu rozmazlený táta) a dá se to použít i jako dip k pečeným masům ap.
23. 07. 2019 16:08
Nakupuji potraviny přes internet, protože v naší obci není obchod a já odmítám jezdit do hypermarketu autem a trávit tam 2 hodiny blouděním mezi regály s věcmi, které nechci a ani nebudu kupovat. Výhoda internetových nákupů je 1) vidím všechny druhy ovoce a zeleniny (i ostatních potravin) včetně jejich nutričních hodnot a popisu, k čemu se dají použít a 2) všechny nákupy se mi ukládají do mého profilu, takže snadno mohu zjistit, kolik druhů ovoce a zeleniny jsem koupila, použila a které byly nové a které tradiční. Nakupuji ve dvou různých obchodech: kosik.cz (68 druhů ovoce a zeleniny, z toho 10 druhů které jsem koupila poprvé v životě) a itesco.cz (85 druhů zeleniny a z toho 3 poprvé) od začátku tohoto roku. Není moc druhů zeleniny, které bych ještě mohla koupit poprvé, spíš v oblasti ovoce jsou takové ty hodně exotické, které mě moc nelákají. Ale v rámci výzvy určitě něco z toho vyzkouším :-)
22. 07. 2019 16:32
Jednou týdně vyrážím do jahodárny Vraňany a tam dělám zásobičky jak ovoce tak zeleniny. A protože jsem hodně venku, dojde i na borůvky, jahody, maliny i ostružiny z lesa. Hodně experimentuju s bylinkami. Myslím, že v ovoci a zelenině jsem hodně kreativní
22. 07. 2019 14:36
Schválně jsem spočítala co mám momentálně doma Ovoce : banány,jablka,borůvky, meruňky, rybíz, černý rybíz, nektarinky, broskve, meloun, citrony, Zelenina: rajčata, papriky,okurky,cibule, cukina,,celer mrkev,petržel, brokolice,květák,růžičková kapusta, fazolové lusky, hrášek, kukuřice, hlávkové zelí,česnek, dýně. Snad jsem nevynechala :-)
22. 07. 2019 11:56
Teď je sezóna zeleniny, téměř vše si vypěstuji sama a co nemám tak koupím. Takže tady po této stránce je tato výzva v pohodě :-).
22. 07. 2019 10:59
Jsem poněkud konzervativní ve výběru, mám oblíbené druhy ovoce a zeleniny, které celoročně kupuji, sezónní nabídku v létě si však ráda užiju - jahody, borůvky, ostružiny, meruňky. Zeleninu mám v létě v zimě stejnou (taky proto, že je celoročně dostupná), možná v létě přece jen víc květáku.
22. 07. 2019 10:07
Ted momentálně jím co mi poskytne zahrádka a druhů je dost.
22. 07. 2019 09:57
Manžel vždycky, když mi vykládá nákup, konstatuje: "To si zase králíci pochutnají." Myslím, že průběžně nakupuji a střídám snad všechny druhy běžně dostupné zeleniny, která je součástí mých každodenních jídelníčků. Jediné, čemu jsem nepřišla na chuť je lilek. Bylinky mám v Praze za oknem v truhlíku a na Vysočině něco v truhlíku a něco na záhoně. V poslední době jsem si navykla do zeleninových salátů přidávat i ovoce. A je to skutečně ňamka.
22. 07. 2019 08:28
Zeleninu mám ráda a je pravda, že díky Stobu jsem rozšířila můj obzor a doma se mi trvale uhnízdily i jiné druhy.
22. 07. 2019 08:03
Ano, taky mám trojkombinaci - okurka, rajče, paprika. Občas přidám mrkev, ředkvičku, kedlubnu a teď i cuketu. Snažím se o obměny, ale ještě mám co dohánět.
22. 07. 2019 08:00
Mám ráda hlavně zeleninu, ale i ovoce mi nevadí, jen mám své oblíbené druhy, které bohužel nejsou k sehnání celoročně. Řeším to zamrazováním. Ještě jsem ale nepřišla moc na chuť exotickému ovoci, mám raději české druhy. Zeleninu střídám, celé léto nakupujeme ve školním statku tzv. "bedýnky" plné překvapení - ovoce, zelena, bylinky. Je to pestré, dobrodružné a inspirativní.
22. 07. 2019 05:49
Děkuji za informace.Patřím mezi ty,kteří zeleninu nestřídajï.
22. 07. 2018 21:33
Zelenina a ovoce tvoří v létě hlavní podíl jídelníčku. Jsem "hospodyně", zpracovávám, co se dá, občas to vypadá, že bych mohla "zavařovat i šišky". Zásoby se ale v zimě hodí a novým chutím se rozhodně nevyhýbám :-).
22. 07. 2018 21:29
Snažím se nové druhy nejen ochutnávat, ale i pěstovat. Letos jsem zasadila fíkovník, goji a schizandru. Čerstvé fíky si díky tříletému fíkovníku od souseda ochutnám už na podzim, na plody ostatních sazenic si počkám. Ačokča mi na plotě roste od souseda a už jsem ji letos jedla. Žlutá rajčátka sklízím, cukety a Hokaido taky. Maliny a borůvky jsem sklidila, teď propuklo švestkové a broskvové šílenství. Chodím po sousedech a rozdávám, přesto denní příjem ovoce by způsobil kolaps cukrového semaforku. Naštěstí je to otázka dvou týdnů a bude po sklizni.
19. 07. 2018 13:30
Když jsem na dovolené tak si zásadně dávám jejich speciality
18. 07. 2018 10:55
Jo a miluji nastříhat voňavou bazalku z květináče na zeleninový salát.
18. 07. 2018 10:53
Já moc nové druhy ovoce nebo zeleniny nezkouším. Repertoár mám tedy omezený, ale nevadí mi to. Z ovoce miluji jablka, jablka, jablka, což je teď bohužel konec sezóny a těším se na září. A potom banány.Ze zeleniny mám nejvíce ráda cherry rajčátka a okurky, zeleninu mám ráda i dušenou- mrkev, papriku, špenát.
17. 07. 2018 21:55
vybírám si, co mi chutná, zeleninu mám moc ráda, tak to není problém.
17. 07. 2018 20:27
ovoce i zeleninu se snažím střídat i podle sezony, ale určitě ve výběru mám ještě velké rezervy
17. 07. 2018 19:04
Mám ráda jak ovoce tak zeleninu, využívám zahradu ale i ráda koupím něco co se mi tu neurodí.
17. 07. 2018 10:32
V sezoně konzumujeme především to, co se urodí na zahrádce - teď třeba rajčata, okurky, papriky, cuketu, dýni, ačokču, kedluby, mrkev, řepu,česnek a cibuli, na jaře salát a ředkvičky, z ovoce jahody, rybízy, borůvky kanadské i lesní, maliny, meruňky, ostružiny, jostu, sem tam koupím něco exotického jako ananas nebo meloun, fenykl. Část zimy vystačím s tím, co se vejde do mražáku, po zbytek roku pak kupuji druhy, které i v zimě mají dobrou chuť.
17. 07. 2018 09:39
Milé dámy, děkuji za Vaše příspěvky! Ráda čtu, že i díky STOBu jste objevily nové druhy ovoce a zeleniny a ty se staly pevnou součástí Vašeho jídelníčku. Pro ty z Vás, které byste rády repertoár zdravých receptů ještě rozšířily, doporučuji knížku Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí. Můžete si ji zakoupit v našem e-shopu zakoupit s 30% slevou! Stačí použít slevový kod "vyzva52". Přeji Vám svěží, letní dny!
17. 07. 2018 05:50
Ovoce mám ráda téměř jakékoliv, ze zeleniny nejraději rajčata a papriku,ale snažím se jídelníček občas zpestřit.
16. 07. 2018 20:57
Přiznávat se nemusím, tady už to všichni vědí, že já bych se bez zeleniny klidně obešla. Ráda mám cibuli a rajčata, takže je mám prakticky každý den - a nevadí mi to. Napočítala jsem, že mám asi 10 druhů zeleniny, ale to včetně všech konzerv a mražených zeleninových směsí.
16. 07. 2018 18:15
Moc děkuji za bezva článek,jsem z těch,co jedí stále stejné druhy zeleniny.
16. 07. 2018 13:36
Se zeleninou ani s ovocem nemám v pestrosti problémy, samozřejmě je to ovlivněno sezónou, ale celkové číslo jsem dohromady nedávala od okamžiku kdy jsem v jen v polévce napočítala druhů zeleniny.
16. 07. 2018 11:45
koupila jsem si meloun
16. 07. 2018 11:34
U zeleniny nemám problém to jsem cca na 15 druzích, u ovoce občas bojuji.
16. 07. 2018 11:28
Papriky, okurky, rajčata, saláty, špenát, rukola, pórek, brokolice, ředkvičky, fazolky, červená řepa, mrkev, celer a domácí zelí - tyto druhy mám v ledničce (ať již doma či v kanceláři) prakticky stále, a když je příležitost doplním fenykl (ten jsem so oblíbila v poslední době), začínají cukety, končí chřest, o víkendu bude květák, takže já myslí, že dobré :-)
16. 07. 2018 11:20
v létě to asi nemá cenu počítat, to mám spoustu ovoce a zeleniny ze zahrady, v zimě je to horší, ale i tak dodržuji uvedené množství jen to není tak pestré, ale nevadí mi to
16. 07. 2018 10:31
Zeleninu jsem se naučila jíst až díky STOBu, tak počet druhů narůstá pomalu. Zatím jsem tak na 10ti druzích.
16. 07. 2018 09:09
Pokud to jde, jíme zeleninu a ovoce sezónní z vlastní zahrady. Teď v létě kupujeme opravdu málo. Co všechno ochutnáme během celého roku bych asi nespočítala, Určitě bych na něco zapomněla.
16. 07. 2018 08:21
Tak jsem si šla spočítat, kolik toho dnes doma mám a došla jsem k číslo 12 a to je i s zamraženou a konzervovanou zeleninou.Zeleninu mám ráda a tady na Stobu jsem se naučila používat i jiné druhy.
16. 07. 2018 07:39
Zeleninu jím denně a střídám druhy a taky střídám saláty.Je fakt , že některé druhy neznám , ale ráda poznám.
16. 07. 2018 07:13
Zeleninu mám moc ráda a kolik jím druhů ani nespočítám. Základem jsou rajčata, okurka, paprika a plno dalších - cuketa, červená řepa, patizon, celer, mrkev, květák, lilek, špenát, fazolové lusky, zelené saláty, chřest...
16. 07. 2018 06:48
Zeleninu i ovoce mám moc ráda, když je možnost vyzkouším ráda něco nového. Samozřejmě některé druhy zeleniny nemám ráda, ale občas je zahrnu v malém množství do jídelníčku, aby jsem vyzkoušela, jestli se to nezměnilo. Takto jsem třeba znovuobjevila šoenát, zelené fazolky....
16. 07. 2018 06:22
Experimentuji ráda a v zásadě se v praxi Vašim doporučením skutečně řídím.
16. 07. 2018 05:50
Zeleninu mám moc ráda, ovoce jim jen dopoledne, přibližně asi 12 druhů, střídám to.
16. 07. 2018 05:34
Prima článek, nyní si užívám hlavně okurek a cuket ze zahrádky. A miluji rajčata.
16. 07. 2018 04:32
napočítala jsem asi 10 druhů a na nudu si nestěžuju

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři