TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 08. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

lenkavy

Sebekoučink

Zahájení: 14.02.2024
Ukončení: 08.05.2024
Cíl: Udržet váhu bezprostředně po hubnutí a neznám kJ

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 10. 5. 2024

Získané body

Tento měsíc: 30
Celkem: 1068
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132660.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

lenkavy

Jak psát blog?

Výzva č. 8: Bílkoviny - vím, jak na ně!

24. 02. 2019

Za roky „koukání“ do jídelníčků jsem zjistila, že bych mohla, co se příjmu bílkovin týká, klienty rozdělit do 2 skupin. 

Klienti z jedné skupiny nemají problém dodržet denní doporučené množství bílkovin. Jak sami tvrdí, vůbec jim nevadí chleba pěkně, tlustě namazaný tvarohem nebo 200g „steačíček“ se zeleninkou.

Druhá skupina s bílkovinami docela bojuje. Raději by se zřekli masa než pečiva, těstovin a nějaké té omáčky /samozřejmě se zde vůbec nebavím o těch smetanových, jsme již discplinovaní/.

Já sama patřím do kategorie druhé. Maso i tvaroh mám moc ráda, ale denně na talíři je mít opravdu nemusím.

Jak si s tím poradit?

Ti z první skupiny většinou nemají problém s dostatkem bílkovin ve stravě. Dávejte pozor na problém opačný, a tím je zbytečný nadbytek bílkovin, který také nepřináší nic dobrého. 200g steaky jsou opravdu zbytečné a bohatě postačí 100 až 150g porce masa (a ne každý den!). 

A Vám, jež jste na tom stejně jako já, nezbývá nic jiného, než na bílkoviny myslet a vpašovat je třeba i do každé jídelní porce.

  • Nechť každá Vaše hlavní porce obsahuje i zdroj bílkoviny (maso, ryby, vejce , sýry, tofu aj.) dle zásady zdravého talíře.

  • Zařazovat bílkoviny lze i do svačinek, nemusíte konzumovat jen ovoce nebo zeleninu. Přidejte pár oříšků, neslazený zakysaný mléčný výrobek, vejce, kousek sýra aj. Tipy na bílkovinné svačinky najdete i v článku zde.

   

  • Máte-li chuť na sladkou snídani či svačinku, přidejte si neslazený tvaroh nebo jogurt. Honí-li Vás mlsná a nemáte připravenou svačinu, vybírejte si v obchodě „to“ tvarohové (koláč, buchta,...)

  • Čas od času nás láká sladký oběd. Lze si jej dopřát bez výčitek? Ano! Palačinky, lívance nebo knedlíky doplňte opět o zdroj bílkovin - hodí se tvrdý strouhaný tvaroh, tvarohový nebo jogurtový krém, pokud se nebojíte experimentovat, vyzkoušejte sladká jídla se šmakounem.

 

Lívance s řeckým jogurtem a borůvkami

 

Jahodové knedlíky se strouhaným tvarohem

  • S jarem přicházejí i větší chutě na zeleninové saláty, které je důležité rovněž doplnit o zdroj bílkovin, např. grilované libové maso, ryba, vejce, sýr, cottage, tofu, tempeh aj.

Zeleninový salát s vejcem

  • Dokonce i polévky lze obohatit o zdroj bílkovin přidáním tvarohu, jogurtu (lze vybrat se zvýšeným obsahem bílkovin, např. Milko nebo Meggle), rozmícháním vejce do ztracena nebo polévku na talíři ozdobte rozpůleným vejcem uvařeným natvrdo, tofu nebo kousky masa či ryby. V létě jsou úžasně osvěžující kefírové polévky.

Pórková polévka s vejcem

Pamatujte

  • Bílkoviny nejsou jen živočišného původu, ale i rostlinného. Ideální je přijímat bílkoviny z obou skupin a nemusíte se proto trápit představou, že musíte jíst denně maso.

  • V sekci Tipy pro Vás najdete užitečnou tabulku s obsahem bílkovin v různých potravinách. Pozornost věnujte i množství tuku! Obzvláště bílkoviny živočišného původu mohou být i velmi bohatým zdrojem tuku a je vhodnější vybírat si potraviny s nižším obsahem tuku. 

  • Pozor na častý omyl, se kterým se setkáváme. 100 g libového masa neznamená, že tělu dodáte 100 g bílkovin! Maso obsahuje i vodu a 100g plátek vám dodá cca 25 g bílkovin.

  • Stejně tak se setkáváme s názorem (zejména u veganů a vegetariánů), že luštěniny obsahují stejné množství bílkovin jako maso. To sice ano, ale v suchém stavu! Po uvaření (a navázání vody) je ale objem luštěnin dvou až třínásobný a takový objem potravy se do nás nemusí vejít. Jinými slovy napsáno, sníst 100 g masa je pro většinu z nás přijatelnější než do sebe dostat 250 g vařeného hrachu.

A co moderní proteinové potraviny?

Také jste zaznamenali vlnu proteinového šílenství?

Poptávka narůstá, což jednoznačně odráží i nabídka supermarketů, které již běžně nabízejí proteinové nápoje, tyčinky, některé i instantní proteinové kaše, polévky či směsi na palačinky, dokonce jsem viděla i proteinové chipsy...:-).

Jsou tyto potraviny řešením?

Díky své trvanlivosti a praktickému balení mohou skvěle posloužit jako doplněk našeho jídelníčku, rychlé řešení při nedostatku času či jako zásoba na „horší“ časy.

Domnívám se však, že tyhle potraviny (bílkovinné koncentráty a izoláty) by měly být pouze zpestřením jídelníčku. Základ jídelníčku nechť tvoří potraviny co nejpřirozenější, tedy maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, vejce, obiloviny a pseudoobiloviny a výrobky z nich, ořechy, semínka a pochopitelně nesmí chybět ovoce i zelenina.

Nic se nemá přehánět a z praxe vím, že někteří klienti této proteinové vlně podléhají a konzumují několik porcí proteinových potravin denně, což je v neposlední řadě i finančně náročné.

I u těchto potravin je pak nutné číst složení, neb některé jsou vydatným zdrojem přidaných cukrů a některé i nevhodných tuků.

A co Vy? Jste „masožrouti“ nebo „chlebožrouti“?

A jak to děláte, že Váš semaforek „bílkoviny“ svítí zeleně?

Hodnocení (53 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

21. 03. 2019 20:57
oprava: mělo tam být semivegetariánka
21. 03. 2019 20:56
Jsem sevegetariánka a tak občas maso jím. Hlavně si hlídám, abych minimálně 1xtýdně jedla nějakou formu ryby. A taky si vařím oběd nebo večeřři z luštěnin. snídám hlavně tvarohové pomazánky a jím sýry ve všech podobách, takže problém nemám. Celkem to dávám tak akorát na svoji váhu. Masožrout jsem nikdy nebyla a asi už nebudu....ale jednou za xxx si dám ráda i česnekovaný bůček! chutná mi snad úplně všechno, ale nemusím to všechno mít denně.
02. 03. 2019 12:53
Jsem neustálý bojovnik s bilkovinami, maso moc nemusím a po čase se mi i tvaroh a spol přejedl.
01. 03. 2019 18:11
Můj semaforek bílkovin bohužel zeleně nikdy nesvítí. Budu se snažit s tím něco udělat.
01. 03. 2019 12:10
Na bílkoviny musím pořád myslet !!!!!Trochu jsem si je do hlavy už dala, ale rozhodně je neplním automaticky , jako např. masožravý Macek ....
28. 02. 2019 18:24
Vynechat pečivo mi naštěstí nedělá problém. Maso mám ráda, ale stává se mi občas, že mám málo bílkovin. Už jsem téměř vynechala jogurty a jím spíše tvarohy. Zjistila jsem, že mají více bílkovin.
28. 02. 2019 14:16
Já jsem typický masožrout, takže s denní dávkou problém nemám,Ale cíleně vyvírám bílé maso a ryby, i když steak mám nejraději.
27. 02. 2019 16:14
Já to mám napůl, ale zatím jsem nad bílkovinama moc neuvažovala. Polepším se. :)
27. 02. 2019 09:27
Snažím se posunout z chlebožrouta v masožrouta
26. 02. 2019 22:21
Pořád jsem obojížrout. Semaforek svítil většinou do zelena. Když chybí, tak dorovnávám tvarohem nebo proteinovým nápojem
26. 02. 2019 13:14
já to mám tak napůl, snažím se to vyvažovat a občas přemýšlet, jakou bílkovinu zařadit.
26. 02. 2019 05:19
Myslím si že to mám zmaknute, jsem spíše masozrout, ale dám si i tvaroh, vejce a jogurty. Za mě ok
25. 02. 2019 20:29
Když jsem se konečně naučila bílkoviny nejen jíst,ale i odhadnout množství, byla mi lékařem doporučena dieta se snížením bílkovin a tak jsem začala se vším znovu. Už jsem ale snad našla správné dávkování. Ale jednoduché to není.
25. 02. 2019 19:40
Dokud jsem si nezapisovala jídelníček, tak jsem žila v naivní představě, že s bílkovinami to bude v pohodě...a do týdne jsem už popíjela proteinové koktejly, abych se dostala aspoň na 80%. Teď, po několika měsících, už jsem si vychytala chutné zdroje i v normálním jídle a k chemickým náhražkám sahat skoro nemusím.
25. 02. 2019 19:34
Nejsem úplný masožrout , miluji sýr hlavně přírodní a tím to doháním. Ale nedát si pečivo neumím.
25. 02. 2019 19:05
semaforek u bílkovin mi málokdy svítí zelené, přitom miluji čočku, hrášek i fazole, mám ráda maso, ale musím se krotit, abych nezatěžovala ledviny
25. 02. 2019 14:21
já s bílkovinami taky bojuji.. nejsem zrovna "masožravec" a když si dám maso 1x týdně, tak to je úspěch. Snažím se to dohánět mléčnými výrobky a zkouším i různé luštěniny, ale stejně mi to často nestačí
25. 02. 2019 13:51
Můžete někdo prosím doporučit nějaké konkrétní proteinové potraviny (tyčinky či drinky), se kterými máte dobrou zkušenost?
25. 02. 2019 13:36
Bílkoviny jsou mé největší trápení. Výzva přišla v ten správný okamžik, protože včera už jsem se rozhodla se na bílkovinný semaforek vykašlat. Maso každý den je pro mne noční můra a z mléčných výrobků a luštěnin nejsem schopna ho rozsvítit. Dokonce už jsem se donutila občas do něčeho přidat hnus zvaný tofu, což je potravina tvrdě proti mému přesvědčení.
Dobrá tedy Výzvo, dám semaforkovi ještě šanci...
25. 02. 2019 11:04
Děkuji za pěkný článek.Většinou s bílkovinami problémy nemám,mám ráda sýry,zakysané výrobky,ořechy(s těmi to dost často přeženu)
25. 02. 2019 09:21
S bílkovinami problém nemám. Miluji maso (zejména ryby), tvaroh (pomazánky z něj), Cottage, vejce. Jídelníček plánuji dopředu a když bílkoviny chybí doplňuji je proteinovými koktejly či mufinami.
25. 02. 2019 08:47
Nevím, kam se zařadit. Maso i chleba s tvarohem mám ráda, ale i tak málokdy splním bílkoviny na zelenou. Když se mi to povede, většinou přetáhnu tuky. Nejsem milovníkem kuřecích prsou, mám ráda maso šťavnaté, takže pořád tápu. Za článek děkuju, snad se konečně polepším.
25. 02. 2019 08:47
Nevím, kam se zařadit. Maso i chleba s tvarohem mám ráda, ale i tak málokdy splním bílkoviny na zelenou. Když se mi to povede, většinou přetáhnu tuky. Nejsem milovníkem kuřecích prsou, mám ráda maso šťavnaté, takže pořád tápu. Za článek děkuju, snad se konečně polepším.
25. 02. 2019 08:41
Tak ja som určite mäsožravec, ale rada niekedy mäso vymením za fazule alebo vajíčko. A tvarohové, alebo cottage svačinky to je moje :-)
25. 02. 2019 08:20
Patřím do druhé skupiny a s bílkovinami pořád bojuju :-( Jím pravidelně maso, mléčné výrobky, tvaroh dokonce miluju, ale pořád se mi nedaří to srovnat - buď jich mám málo nebo moc a to i přesto, že se snažím jídelníček plánovat - bílkoviny jsou zkrátka moje věčná výzva
25. 02. 2019 08:02
Myslím si, že mám bílkoviny zvládnuté docela dobře. Dvakrát týdně ryba, jednou až dvakrát kuřecí maso, stejně tak luštěniny. Součástí večeře jsou skoro pravidelně nějaké mléčné výrobky - skyr, bílý jogurt, cottage, tvrdý sýr, tvaroh. Do ranní ovesné kaše přidávám chia a lněná semínka, do dopoledního smoothie konopné semínko a k odpolední svačině střídám mandle, ořechy nebo slunečnicová semínka. Přiznám se, že bílkoviny doplňuji jedním drinkem z bílkovinného koncentrátu, a to ve dnech, kdy sportuji déle než hodinu v jednom kuse. Dokud jsem ten drink nezařadila, měla jsem větší svalové problémy a k drinku jsem sáhla poté, co mi ho doporučili postupně na třech různých konzultacích u výživových poradců.
25. 02. 2019 07:31
Já z bílkovinami problém nemám, jídelníček plánuji dopředu a tak vím jak na to jsem. Jím drůbeží maso, občas vepřové a rybí, mám ráda vajíčka, cottage, tvaroh.
25. 02. 2019 07:01
Bílkoviny mám už za ta léta zmáknuté. Jídelníček plánuji dopředu a vím, že všeho s mírou.
25. 02. 2019 06:55
Bílkoviny v pohodě zvládám, nepatřím výhradně ani do jedné skupiny a jak tady už víme, všeho s mírou a vyváženě. Myslím že lidé kteří jsou zde na těchto stránkách již delší dobu jako já, to už mají zvládnuté :-).
25. 02. 2019 05:51
Nejsem ani masožrout ani chlebožrout. I tady se snažím dodržovat, že všeho s mírou. A mám moc ráda luštěniny :-).
25. 02. 2019 05:36
Perfektní článek, musím si ho hned vytisknout
25. 02. 2019 05:00
Já s bílkovinami problém nemám a jsem obojetná. Maso preferuju drůbeží a rybí, hovězího a vepřového jím minimum, mléčné výrobky, luštěniny a vejce mám jako jednu bílkovinnou porci v hlavním jídle a to u mne zejména večer znamená polévku z masa - dělená strava - maso je pro psy, tedy vývar nesolený a pak přidám zeleninu a vajíčko nebo zakysanou smetanu. Ale ráda jsem si článek i názor ostatních přečetla
24. 02. 2019 23:01
Patřím také do druhé skupiny a snažím se, snažím bílkoviny doplňovat jak to jen jde.
09. 05. 2018 20:58
Bílkoviny ještě jdou, ale mám problém bez chleba a celozrného pečiva to u mne nejde, ta se snažím , ale hodně se červenám.
09. 05. 2018 13:44
Lenko, Hanko, díky za vaše povídání. Já o sobě vím, že se živím bílkovinami v množství více než dostatečném. A mám hraniční funkci ledvin, takže vím, že bych se měla krotit. Žádný doktor mi sice žádnou nízkobílkovinovou dietu nedoporučoval (pokud něco z jejich hlediska omezovat, tak živočišné tuky kvůli cholesterolu a cukry kvůli hraniční
hodnotě krevního cukru), jen jednou za rok po mně chtějí vzorek moči a krve, aby spokojeně konstatovali, že se nic neshoršuje.
Co jsem tak počítala, sním obvykle 70-90 (těch 90 je skutečně maximum, když započítám velkou porci stejku v hospodě, kterou si doma běžně nedávám) Odpovídá to 1.3 až 1.5 g na 1 kg mé váhy. Tak jste mě celkem potěšily, že to není žádné enormně přepísknuté množství.
Vím, že když jsem měla hubnoucí cyklus a těsně po zhubnutí, měla jsem bílkoviny u horní hranice "zelenosti" semaforku. Když jsem se pokusila přejít na "konstantně setrvalou váhu" se zastoupením 16 procent bílkovin, byl to pro mě větší děs než samotný hubnoucí cyklus, byť ten měl znatelně menší energetický příjem. A tak jsem si po týdnu nebo dvou zvedla to procento na 18 (čili něco mezi "setrvalým" cyklem a "těsně po zhubnutí". A to už se jakžtakž dalo zvládnout. Myslím, že bez pečlivého hlídání a zapisování se blížím spíš těm 20 procentům.
Tak je vidět, jak to každý máme nastavené v organismu individuálně.
09. 05. 2018 11:35
ahojda: Lenka to popsala moc hezky a srozumitelne, ja jen doplnim aktualni poznatek z konference Spolecnosti pro vyzivu, ktera pred nedavnou dobou probehla a byla prave na tema bilkoviny. Mimo jine tam zaznelo, ze nejdulezitejsi je vzdy individualita kazdeho z nas. Nekdo muze bez problemu prijimat dlouhodobe i vice nez 2 g bilkovin na kg telesne hmotnosti a pro nekoho muze byt naopak i 1,2 g moc. Nicmene velmi vysoky prijem bilkovin neprinasi zadne benefity, a proto obecne doporuceni zni, abychom jich prijimali radeji mene (pro beznou populaci staci cca 1 g na kg a den, pri hubnuti nebo pro aktivni sportovce to muze byt trochu vice).
09. 05. 2018 11:00
ahojda: naše tělo nedokáže zpracovávat neomezené množství bílkovin a nadbytečné bílkoviny se musí z těla vyloučit nebo se použít jako palivo. Ani jedna z možností však není pro tělo výhodná. Bílkoviny obsahují ve své struktuře dusík, který se z těla vyloučí jako močovina. Při nadbytečném příjmu se proto poškozují ledviny. Bílkoviny jako energetické palivo také nejsou výhodné! Optimální zdroj energie (tedy palivo) je tuk a sacharid, jež se rozloží na oxid uhličitý a vodu. V případě bílkovin zůstává opět dusík, který se musí z těla vyloučit (tvoří se např. toxický amoniak a ten opět zatěžuje náš organismus). Nestrávené bílkoviny mohou způsobovat hnilobnou dispepsii, jež se projevuje např. plynatostí, bolestmi břicha, v nejhorším případě mohou vznikat i karcinogenní látky. V neposlední řadě metabolizace bílkovin je velmi energeticky náročná a potřebujeme k ní řadu vitamínů a minerálních látek, proto při jejich nadbytečném příjmů potřebujeme i zvýšený příjem těchto mikroživin, pokud tomu tak není, můžeme trpět deficitem vitamínů sk. B, vápníku a zinku. Vzhledem k náročnosti trávení mají někteří lidé i trávící potíže. Dočetla jsem se, že max. dávka bílkovin v jedné porci by neměla přesahovat 50g, citlivý jedinci však pociťují trávicí potíže již při dávce 30g bílkoviny v porci. Je to však individuální a určitě platí znát své tělo...:-) Za nadbytečný příjem se považuje více jak 2 g/kg tělesné hmotnosti/den. Odpověď by vyšla i na článek, ale snad je to takto jednoduché a pochopitelné...:-) Děkuji za Váš dotaz.
06. 05. 2018 21:41
Myslím si, že s bílkovinami problém nemám. Jím od každého trochu.
06. 05. 2018 10:32
Co může způsobit nadbytek bílkovin, kdy je třeba na to dávat pozor?
05. 05. 2018 21:59
bílkoviny zařazuji pravidelně ,momentálně ujíždím na černé a zelené čočce a mezi hvězdy v mém jídelníčku patří fazole takže super
04. 05. 2018 20:11
Petrusa86: Výborný nápad vytisknout si povedené jídelníčky. Tohle radím i dámám v kurzech, když u se jim jídelníčky daří, ať ji je schovávají a až bude méně času, velmi to pomůže, protože už nemusíte nic vymýšlet, sepisovat a plánovat....:-)
04. 05. 2018 18:36
Ja sa snažím prijímať bielkoviny v strave, občas doplním proteínovým nápojom, keď už mám dosť sacharidov a tukov.....
04. 05. 2018 17:34
Jsem spíše první typ, takže hlídám, abych méla kvalitní bílkoviny s menší kalorickpu hodnotou.
04. 05. 2018 13:44
Mám ráda, když mám všechny semaforky zelené, tedy i ten týkající se bílkovin - teprve tehdy si jídelníček zapíšu, vytisknu a přilepím na lednici. K odpolední svačině mám prakticky denně "suchary" s tvarohem na x způsobů (se slunečnicovými semínky, pažitkou...) + zeleninu. Po tomto jídle nemám hlad dlouho, to je pravda. Jinak často zařazuji cottage ryby, tofu... Nemusím jiné maso než drůbeží a ryby, v tom tedy moje dobrovolné omezení.
03. 05. 2018 22:18
Lívanečky s jahodami - to vůbec není špatný nápad, ale asi až o víkendu, přijedou-li vnoučátka. Neumím jich udělat jen pár ,tak aby je měl kdo zbaštit.
03. 05. 2018 22:15
mám ráda maso,zejména ryby,ale bílkovin jím také hodně....
03. 05. 2018 21:29
Uff, na lívance mám chuť už jak dlouho. No to si je zítra udělám. Úplně se mi sbíhají sliny. Děkuji
03. 05. 2018 15:46
Moc děkuji za Vaše krásné a věcné komentáře. Jak je vidět, každý jsme opravdu jiný a tak to má být...:-) Pestrost nejen na talíři, ale i v životě...:-)
02. 05. 2018 18:12
dobrý zdrojem je cottage, olomoucké tvarůžky, ryby, to pak se k zelenému semaforu dostanu, jinak ne
02. 05. 2018 15:03
taky se řadím do druhé skupiny, ale snažím se nějak na to myslet v snídani a odpolední svačině a dát si ten tvaroh, jogurt a k obědu nějaké to maso, ale bojuji
02. 05. 2018 10:11
bílkoviny pravidelně zařazuji do svého jídelničku....
02. 05. 2018 05:41
V práci mám většinou na oběd denně maso, sním také hodně sýrů. Když jsem používala Sebekoučink, semaforek bílkoviny mi většinou svítil zeleně.
01. 05. 2018 17:19
Já jsem masožrout. Problém s bílkovinami nemám, Střídám jídla abych to měla rozložené. Maso, vejce, sýry, luštěniny, jogurty, tvaroh....
01. 05. 2018 09:42
S bílkovinami problém mám. Maso každý den nemusím a i když jím denně sýry, tvaroh, vejce, tak mi to nestačí k zelenému semaforku.
01. 05. 2018 08:53
Mám to tak napůl ,i když bílkovin zase asi tolik nejím
30. 04. 2018 20:39
Maso i tvarohmám celkem ráda, vejce také, ale je pravda, že se to učím a stále je co dohánět ve správném sestavení jídelníčku...díky za podnětný článek
30. 04. 2018 19:54
Já jak kdy,je to různé,ale zatim sviti většinou zeleně
30. 04. 2018 15:09
Nejlepší "buchta" je řízek :)
30. 04. 2018 14:42
Já půl na půl. A tvaroh to jistí.
30. 04. 2018 13:42
Jí jsem rozhodně chlebožrout, takže bílkoviny si musím hlídat. Doháním je tvarohem, luštěninami, tuňákem.
30. 04. 2018 13:36
Jednoznačně chlebožrout, bílkovin mívám tak 15%
30. 04. 2018 13:19
Já jsem oboježrout...S bílkovinami nemám problém, pokud se někdy stane, že mi jich trochu chybí, tak si dám tvaroh :-)
30. 04. 2018 12:19
jsem masožrout, i když mám dnu a maso bych měla omezovat
30. 04. 2018 12:09
Jsem spíš masožrout, ale mám stejný problém jako Majka63
30. 04. 2018 11:51
Pořád bojuji s nedostatkem bílkovin. A pokud jich mám dostatek, překročím většinou i tuky.
30. 04. 2018 10:44
S bílkovinami problém nemám, jím kvalitní šunku, tvarohy, jogurty, cottage a maso, občas přidám rybku a luštěniny,proteinové doplňky nepoužívám
30. 04. 2018 10:13
Patřím do první skupiny, takže spíš musím hlídat, abych jich neměla v jídelníčku moc. K obědu máme většinou nějaké libové maso nebo rybu, ke snídani vejce nebo tvarohové pomazánky, k večeři polévky, sýr nebo na sladko - třeba tvarohové ovocné knedlíky, ke svačině ovoce s jogurtem nebo kefírem a oříšky, luštěniny jen výjímečně, syn na ně má alergii, já nesnášenlivost a manžel je odmítá, uzeniny téměř nejím, jen občas kvalitní šunku a anglickou slaninu někdy přidávám do vařených jídel.
30. 04. 2018 09:49
Děkuji za infomace.S bílkovinami to mám celkem dobré,snažím se je mít v denním jídelnríčku.
30. 04. 2018 09:31
Nebojuji s bilkovinama asi proto ze od mala jsem byl veden k pestre strave a silne bilkovinove zdoje byli soucasti kazdodenniho jidelnicku. Krome spenatu asi neni zadna potravina kterou bych odmital :-) A pokud do zelene barvy v kategorii bilkoviny kousek chybi, tak si dam maly tvaruzek, nebo susene hovezi maso. Jelikoz vubec nesolim, tak zvysena hladina soli v techto potravinach nevadi. :-) Hodne zdaru vsem co se rozhodli zmenit svuj zivotni styl k lepsimu.
30. 04. 2018 09:27
Jsem masožrout, ale aby mi bílkoviny svítili zeleně používám některé bílkovinové doplňky (tyčinky, koktejly, kaše a pod) a to zhruba 5 x týdně.
30. 04. 2018 08:16
Také patřím do druhé skupiny. Ještěže existují jogurty, sýry a můj oblíbený Cottage.
30. 04. 2018 08:03
Jsem taky druhý tip, tzn., že s bílkovinami bojuji. Je fakt, že vloni to bylo mnohem , mnohem horší, tedky se lepším, často mi svítí žlutě a občas i zeleně.
30. 04. 2018 07:48
Bílkoviny mi nedělají problém, většinou se mi daří je jíst tak akorát. Nejsem zapřísáhlý masožravec, klidně si dám i luštěniny. Když náhodou dělám sladký oběd snažím se do něj něco bílkovinného zakombinovat, ale i tak večer semaforek se občas nezazelená - ale to je opravdu vyjímečně .
30. 04. 2018 07:39
Nejsem masový typ a proto mám celkem problém s bílkovinami.Planuji jídelníček dopředu a dá mi to dost práce aby bylo vše v pořádku. Občas mi chybí sacharidy nebo tuky . Nechala jsem si udělat jídelníček od nutriční poradkyně a snažím se to dodržovat
30. 04. 2018 06:55
Jsem spíš masožrout, mám ráda jogurty, sýry, vejce i luštěniny :-) S bílkovinama nemám problém, ale ne vždycky se mi povede je vhodně zkombinovat tak, abych měla zelený semaforek, pořád je co zlepšovat.
Nedávno jsem si koupila instantní proteinový nápoj, aby byl po ruce v případě nedostatku času. Zatím jsem využila dvakrát, účel splní, ale není nad normální jídlo :-)
30. 04. 2018 05:29
Snažím se na bílkoviny myslet a beru na vědomí, že to nemusí být jen maso, i když ho mám ráda. Hlídám si pestrost:-)
30. 04. 2018 05:19
Nejím uzeniny - jen výjimečně šunku ale bílkoviny řeším převážně drůbežím a rybím masem. Mám ráda i sýry a jogurty takže tady problém není. Přílohy jsou brambory a zelenina. Rýži a těstoviny moc nemusím ale semaforek se nestydí ...
30. 04. 2018 02:15
Chleba s tvarohem a stejk se zeleninou dobrý, ž na to, že kdyby bylo podle mých chutí, bylo by to lepší bez toho chleba a té zeleniny :-)
Klasického masa jako takového sice obvykle moc nekonzumuju (pokud si nekoupím nějký flák uzeného), ale každý den (nebo skoro každý den) kousek ryby, kousek sýra, mléko, nějaký ten kysaný mléčný výrobek - a ono se to nastřádá. A když k tomu přičtu nějaké ty oříšky, občas luštěniny - a ani ty obiloviny nebo brambory nemají zanedbatelné množství bílkovin...
A aby můj semaforek bílkovin svítil zeleně, musím toho stejku spíš než 100 g mít jen 50.
Říká se, že není dobré mlsat ryze sacharidy (cukry), že je dobré to doplnit bílkovinou (jogurtem, kouskem sýra... To dělám - ale snažím se dělat to i opačně - ke každé bílkovině i nějaký ten sacharid. Třeba k sýru rajče. Tak mám ten příjem trochu vyváženější.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři