TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 17. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nada

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 236
Celkem: 28451
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133047.53 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 24 min

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Moje zkušenosti se Sebekoučinkem

16. 03. 2015

Vzhledem k věku 72 let mám za sebou již téměř všechny etapy života, mající vliv na moje přibývání na váze, kombinované se snahami o hubnutí a návraty nad zhubnutá kila. Propracovala jsem se lety od normální váhy až po BMI=38 v důchodu. Deset rychle nabytých důchodových kg bylo dole brzy. Níž to ale nešlo, nebo nešlo udržet a důvod jsem zjistila teprve se Sebekoučinkem, stejně jako většina hubnoucích. Bylo to nesprávné složení stravy, málo bílkovin, velké množství tuků a sacharidů a nedostatečný pohyb.

 V roce 2010 mě zachránila Iva Málková, která mi nabídla spoluvytváření programu Sebekoučink pro nově programovaný web stobklub, kde jsem měla na starosti analýzu programu, spolupráci s programátory a testování Sebekoučinku. V té době se mi podařilo v 12týdením hubnoucím a navazujícím udržovacím cyklu při zapisování a současném testování programu zhubnout přes 20 kg a dostat se do kategorie nadváha. Z toho jsem byla opravdu nadšená. Kdo z obézních to zažil, ví, o čem píši. Za úspěch považuji, že 90% z toho byly tuky a úbytek svalové hmoty byl minimální.

Hodně se diskutuje otázka bazálu. Nejsem proti jít při prvním hubnutí pod bazál, když jsem obézní a mám vlastní zásoby tuku, kterých se potřebuji zbavit. To byl i můj postup, obezitologové to řeší taky tak, ale dnes už bych postupovala obráceně, jak píši v závěru. Hodně záleží na pracovním a fyzickém zatížení. V důchodu jsem si ten experiment mohla dovolit. Začala jsem hubnout kolem 5000-5500 kJ. Vlastní tělo mi po měsíci řeklo, že mám začít zvyšovat (únava, nespavost, pocit hladu, zimy). Příjem jsem si postupně zvyšovala a hubla jsem průměrně kilo týdně i při příjmu přes 7000 kJ. Tehdy jsem měla týdenní pohyb mezi 15 a 20000 kJ, takže jsem vlastně byla celou dobu pod bazálem.  Končila jsem udržování příjmem kolem 9000 kJ. Podle sebe vím, že obézní nevěří, že by mohli hubnout při vyšším příjmu a trvale se snaží držet nízkého příjmu. Důvodem je taky netrpělivost, zbavit se přebytečné mnohakilové zátěže co nejdřív. Když jim dojdou síly, často se vrátí k původnímu jídelníčku a naberou kila zpět.
Mám jiný názor na stanovení jednotné půlkilové týdenní hranice při hubnutí. Obézní hubnou zpočátku bez problému průměrně 1 kg týdně, zatímco kosmetické hubnutí v rámci normální váhy se může pohybovat v gramech.

Díky Sebekoučinku mám ustálený jídelníček v přijatelném složení bílkovin, tuků a sacharidů, což bych ručně nikdy nezvládla. Zhubnutí mi prospělo v pohyblivosti, snížení TK, krevní obraz se dostal do normálu a po zhubnutí jsem se cítila výborně. Takže když mi všichni, včetně kurzové lektorky Stobu začali říkat, že už nemám dál hubnout a bývalí kolegové se ptali, jestli nejsem nemocná, neviděla  jsem důvod, proč pokračovat v hubnutí. Vnitřně jsem se v nové váze cítila výborně a vzhledově jsem si nějaký čas musela zvykat nejen já, ale i okolí, že kulaté vyhlazené tváře zmizely. To jsem ale ještě netušila, že boj s udržením váhy nikdy nekončí.

A jak to se mnou vypadá teď? Moje úspěšnost udržení zhubnutých kil po téměř pěti letech se Sebekoučinkem je pohyblivá mezi 90-75%, přirozeně mezi létem, kdy mám víc pohybu a zimou, kdy je víc lákadel k jídlu a míň pohybu. Protože se píše, že na hubnutí má z 70% vliv strava a z 30% pohyb, přiznávám, že v době cíleného hubnutí jsem měla mnohem víc pohybu než v současné době a do budoucna ho vzhledem k věku ani mít víc nebudu.

Mívám období závislosti na sladkém a večerním jídlu navíc,obvykle když se nudím a jdou na mě chutě a teprve horní hranice nadváhy mě zastaví. To se leknu, protože to je můj STOP, přes který se už nikdy nechci dostat a přejdu do období minima sladkostí. Už dlouho do Sebekoučinku nezapisuji, mám stálý jídelníček, svoje hříchy znám a musí přijít vnější podnět, abych je utlumila, protože úplně se jich nezbavím. Další výrazné snížení váhy už neřeším, mám jiné zájmy a pro seniory je střed nadváhy žádoucí kvůli osteoporóze a rezervě na čas nemocí.

Teď jsem udělala výjimku, protože jsem se ještě nezbavila zimních kil a čtu vaše komentáře ke stanovení výše příjmu a problémy s udržením váhy. Nastavila jsem si 4 týdenní cyklus „Stabilizovaná váha“ a nazvala ho Sebekoučink obráceně. Při pohybu 1-3x týdně mi vypočítal DP 8700 kJ. Dva dny jsem si zapsala běžné stravování před zahájením cyklu, kdy jsem jedla večer navíc včetně sladkého a zjistila jsem příjem 9500-11000 kJ, někdy i víc. Je jasné, že váha se díky těmto přilepšením zvyšovala. Obecně stačí k hubnutí snížit současný příjem o 2000 kJ. To se týká „žravek“ jako jsem já s nadstandardním příjmem. Nastavila jsem si tedy 7500 kJ, reálně dodržovala pod 8000 kJ a úbytek byl přes půl kila týdně. Zrada byla v tom, že pohybu bylo teď minimálně a stačilo jeden víkend hřešit a byla jsem zase na začátku. Bylo to tedy odvodnění a zadržení vody. Jediné pozitivní na této zkoušce bylo, že 7500-8000 kJ je pro mě dost k pomalému zhubnutí několika kil, když omezím sladkosti a neudělám velký sacharidový úlet.
Na hubnutí s nízkým příjmem už nemám vůli. Tak začínám dlouhý cyklus na 7500-8000 kJ a vzhledem k počasí už bude víc pohybu. Bez něj to nejde. Nejlepší by byl 6x týdně zelený pohybový semaforek. Snad mi to koleno dovolí.
Vysledovala jsem si, že k zadržení vody u mě dochází při delším sacharidovém úletu, hlavně večerním a při větší pohybové zátěži. Řeším to tak, že následující den snížím příjem, hlavně sacharidů, a po pohybové zátěži si dám odpočinek, aby se mě voda pustila. Kilo i víc je obvyklé.

Abych nebyla otrokem dlouhého detailního zapisování, vymyslelaj sem si v rámci Sebekoučinku úsporný systém, takový můj vlastní Minikoučink, který začnu používat po měsíci z vysledovaných průměrných položek a detailně se zaměřím jen na hříchy, sledování zeleniny a Fitkoučink.

A závěrem laické doporučení. Kdo jste si rozkolísal váhu a stravování, zkuste se nejdřív zklidnit, začněte „Sebekoučink obráceně“ cyklem Stabilizovaná váha s příjmem, při kterém nebudete přibírat, neřešte dekagramové výkyvy váhy, dodejte tělu co potřebuje, pohybujte se a pak se teprve pusťte do snižování příjmu, když po tomto nezačnete po měsíci hubnout. Nastavení příjmu je individuální, nešla bych obecně u žen pod 7500-8000 kJ, u mužů pod 9000 kJ, záleží na pohybové aktivitě. Vřele doporučuji tento postup při prvním hubnutí obézních se Sebekoučinkem.
Jaro teprve začne a do léta by se měla želvička projevit. Přeji úspěch, minimálně zlepšení životního  stylu a dál nepřibírat, už to je úspěšné, když hubnutí dál nejde. Příčina může být genetická, zdravotní, hormonální s přibývajícím věkem. Samotné zelené semaforky někdy nestačí, nejsme klonovaní ze stejného genetického základu. Netrápit se a zaměřit se na jinou aktivitu.

Naďa

Hodnocení (37 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 07. 2016 22:10
Už i já jsem se prokousala k tomuto článku.Našla jsem tam hodně věcí,které se mi budou hodit.Moje hubnutí neprobíhá zrovna podle mých představ,ale jak tak čtu Nadi zápisky,je to vlastně dobře.Sice nehubnu,což mně mrzí dost a zároveň si všímám,že jím jinak bez toho,aby mně to trápilo.Takže vlastně jak Naďa píše"koučink obráceně".Dokonce si možná budu moci brzy snížit příjem bez toho abych měla hlad ze stresu.Moc děkuji.
28. 05. 2016 12:36
Také se přimlouvám za zviditelnění článku. My, co jsme začaly později, než byl napsán se k němu jen tak neprokoušeme a přitom je moc pěkně napsaný a užitečný :-)
28. 05. 2016 11:52
Tento blog by měl být vyvěšený někde na viditelném místě, aby si ho každý mohl přečíst. Dík, že ses podělila o zkušenosti :-)
03. 02. 2016 21:29
Koukám, že odborníci jsou taky jenom lidi - to je fajn! :-) Přínosný článek, díky.
03. 02. 2016 09:57
Díky za článek, osobní zkušenosti jsou k nezaplacení a sebekoučink jeúžasná věc, lepší vodítko asi ani být nemůže, alespoň pro mě. Nemusím nic složitě počítat, to by mě asi brzo přestalo bavit - stačí nasázet jídelníček a semaforky ukážou, co přidat a ubrat, podle pohybové aktivity a pocitů hladu a únavy si to třeba ještě mírně upravím, ale je to fakt snadné, troufám si říct, že určitě i pro úplného laika, co se výživy týče. Díky za to všechno, je to moc záslužná činnost.
03. 02. 2016 08:05
Moc děkuji za krásný článek a podělení se o své zkušenosti.
03. 02. 2016 07:51
Milá Naďo, myslím, že jsi největším příkladem pro nás, kdo chceme doopravdy zhubnout zdravě a natrvalo. Celý článek jsem přečetla jedním dechem a musím ti dát za pravdu, že důležité je dostatečný příjem, přiměřený výdej a následně pozitivní přístup k životu. Nelze jen myslet na jídlo a čísílka, která ukáže váha, ale i na postoj sama k sobě, k těm, které máme rádi. Pěstovat koničky a těšit se ze života. Napsala jsi nádherný článek a já ti za něj moc děkuji, jsi pro mě vzor.
03. 11. 2015 19:07
Děkuji moc hezké čtení, po traumatu z léta, kdy jsem vlastně byla díky sladkému u kávě se snažím zase vrátit do normálu. Tento článek je to pravé. Děkuji ještě jednou, vím že na to nejsem sama.
03. 11. 2015 14:12
Jablko2: Program ti nastavil 5000 na hubnutí pravděpodobně bez pohybu. Píši o nastavení cyklu Stabilizovaná váha, vyzkoušet si přiměřené stravování do budoucna. Potom přejít do hubnoucího cyklu se sníženým příjmem a pohybem.
30. 10. 2015 21:11
Ano, semaforky mě taky baví a celkem se nechám sebekoučinkem docela řídit, ale nerozumím tomu, že píšeš, Naďo, že bys obecně nešla pod 7500 kJ - mě tvůj program nastavil 5000 a basta. A zatím hlad nemám, ale nehubnu....
11. 10. 2015 11:19
Ano, přínosný článek, také se k němu budu muset vracet.
11. 10. 2015 10:08
Ahoj vsichni hubnouci,prestaly mi fungovat semaforky. Nekde jsem tu videla zminku uz driv,ale ted to nemuzu najit. Prosim,pomuze mi nekdo?
11. 10. 2015 09:58
Perfektní článek-pochopeno,zapamatováno,stejně se asi k němu budu vracet,"paměťová dvířka" už nedoléhají.
07. 04. 2015 11:07
ano začít tím že si dám 6000kj a myslet si že vydržím hlady několik týdnů nikam nevede,protože se mi to hubnutí spíš zhnusí a pak přijde akorát Jojo efekt
05. 04. 2015 22:51
Moc pěkně napsané. Děkuji.
05. 04. 2015 20:02
Velice podnětné psaníčko. Nadi, díky za ně. Určitě má co říct každému z nás. Děkuji. :-)
05. 04. 2015 19:43
Paní Naďo, mám dotaz. Nastavila jsem si nedávno nový cyklus a program mi vyjel 9 900 kJ. Mám poměrně velký výdej. Stejně mne to zarazilo, je to hubnoucí cyklus. Mohu si vás dát mezi poradce, abyste si mohla mé snažení prohlédnout? Teď jsem v lázních, ale zapisuji. Děkuji.
18. 03. 2015 10:34
Povzbudivý a inspirativní článek, měla bych se k němu vracet obden :-)
18. 03. 2015 06:13
Děkuji za mimořádně přínosný a čivý příspěvek:)
17. 03. 2015 21:10
Naďo, díky moc za nasbírané zkušenosti. Jsme opravdu každý z jiného těsta a tak musíme sbírat zkušenosti svoje a srovnávat. Já, jelikož jsem od přírody tvor líný, ke cvičení se skoro nepřinutím /taky už všechno bolí/ a veškerý pohyb se skládá z rychlejší chůze se opravdu musím držet příjmu max 5500 kJ, při vyšším přibírám. Ale pokud dodržuji zelené semaforky hubnu. Potřebuji nad sebou meč :-)
17. 03. 2015 20:46
díky za podnětný článek :-)
17. 03. 2015 20:25
Moc a moc děkuji za bezvadný článek! Budu se k němu vracet:-)! Našla jsem v něm hodně podnětů, za které děkuji. Právě teď jsem to potřebovala:-))))!
16. 03. 2015 23:16
Děkuji nadě za výstižný článek. Pokud člověk s kily navíc ví, kolik přijímá energie, tak se doporučuje snížit příjem o 2 000 kJ za den, za týden je to tedy 14 000 kJ, což je zhruba půl kilo tuku a tento postup je vhodný. JIná věc je, jak Naďo píšeš, že každý je jiný a většina lidí, kteří v životě už hubli a nemají velkou nadváhu mají průměrný příjem 8 000 kJ pro zachování váhy (to se týká třeba mě i při dostatku pohybu) a já pokud chci hubnout, tak musím jíst spíše pod 6 000 kJ. A moc mě těší že tvůrce programu si stále drží váhový ubytek a hlavně i činorodost.
16. 03. 2015 19:36
Moc díky za perfektní článek.
16. 03. 2015 19:25
Díky všem za pozitivní komentáře na můj dlouhý blog. Víc už zkrátit nešel. Jsem odjakživa pečlivka a když mě něco zaujme, tak se zakousnu a nepustím. Kdyby existoval internet a Sebekoučink v mém produktivním věku, nemusela jsem řešit obezitu na stará kolena. Ale lépe pozdě než později. Všem hubnoucím držím palce, berte to trochu s nadhledem ať vydržíte a nedělejte z hubnutí řeholi a drama. Když nejde o život, ...
16. 03. 2015 17:01
Hezký článek, člověk si řadu věcí ujasní. Děkuji.
16. 03. 2015 16:48
Díky moc hezký článek. Taky mám pocit, že jíst 5000 až 5500 je málo. Problém je, že odborníci tyto čísla pořád doporučují.
16. 03. 2015 15:25
Vaše slova by se měla tesat do kamene! :-) Mnoho lidí se jídla prostě bojí
16. 03. 2015 14:12
Tak tenhle článek si vytisknu a nalepím někde před oči - tohle jsem potřebovala číst ! A já se bojím navýšit nad 6000 v domnění, že ztloustnu, přitom jsem dost akční a semaforky mívám zelené...
16. 03. 2015 12:27
Jsem asi kopyto,ale bez zapisování prostě přibírám :-( Pro mě je zatím jediné řešení - zelené semaforky. Moje tělo je pitomé a nedá se spolehnout,že si řekne jen to,co potřebuje :-)) takže díky za koučink
16. 03. 2015 11:11
Dekuji moc za hezký a poucný clánek. Opravdu vse zacíná v hlave, na sobe to mám vyzkousené:-))
16. 03. 2015 10:53
Pěkně srovnané, nejen článek, ale hlavně v hlavě. A to jen potvrzuje myšlenku, že hubnutí začíná v hlavě. Kéž bych se k tomu propracovala.
16. 03. 2015 10:48
Díky, díky, díky!!!!!
16. 03. 2015 10:21
Moc hezký článek :-)
16. 03. 2015 10:06
Výborně napsané!
16. 03. 2015 10:05
Ano, prosím. Přesně takhle to pozoruju u sebe i ve svém okolí.
Právě ten snížený, ale ne nízký příjem a zklidnění systému (i ducha) funguje nejlépe (i když ne nejrychleji).
Už dlouho mi vrtá hlavou, proč jsem po "sportovním dni" oteklá. Myslela jsem, že to nějak souvisí s ledvinami. A hele, oni to mají i jiní :D
16. 03. 2015 10:05
Bohužel po třech letech jsem se vrátila a jsem ráda, že budu moci čerpat z příspěvků paní Nadi. Super článek, je dobré znát své tělo a jeho raekce na přijatou stravu. Já střídavě úspěšně stále hledám ( spíše nejsem důsledná).
16. 03. 2015 09:41
Hezky sesumírované:-) Jo, když v tý hlavě je to nastavený jinak, chceme to všechno hned, nejlíp přes noc:-)! Přeji do budoucna hodně zdraví!
16. 03. 2015 09:33
Díky za úžasný článek, fakt je, že zbytečně řešíme i dela, ale holt to my ženské máme asi někde přednastavené :-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři