TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 10. 08. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nikola

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1669
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132660.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Chutě na sladké a závislost na čokoládě dokáží pěkně ztrpčit život! Co s tím?

05. 03. 2014

Chutě na sladké, závislost na čokoládě?

Ne nadarmo se označuje theobroma jako pokrm bohů:-)
Čokoláda obsahuje kakaový prášek, tzv. theobroma cacao a tento prášek obsahuje látku zvanou fenylethylamin, což je látka, která se v lidském těle běžně vyskytuje a vyplavuje se při citovém vzrušení. Stejně tak teobromin a kofein obsažený v čokoládě mají povzbuzující účinek. Často se proto mluví o tzv.čokoládovém opojení a tyto látky mají uklidňující, povzbuzující účinek, dalo by se říct až antidepresivní. Po konzumaci čokolády se zvyšuje hladina serotoninu v krvi, stejně tak se začnou vyplavovat endorfiny a Vy máte posléze lepší náladu. 
Někdy je však tento požitek zvykem a Vy máte konzumaci čokolády vždy spojenou s příjemnými pocity, ať už tyto pocity přetrvávají z dětství, máte je možná spojeny s láskou, kdy velmi často dostáváme čokoládu z lásky, jako dárek apod.
Je vhodné zamyslet se nad tím, v jaké situaci čokoládu a sladké nejvíce konzumujete, obvykle to bývá především právě v období stresu a pak je pro Vás jednou z možností, jak tuto "neřest" omezit, předcházet těmto situacím, které Vás k její konzumaci provokují.

Jednoduchým způsobem také je vůbec čokoládu a sladké nekupovat a stejně tak poprosit okolí, aby Vám je nekupovali. Pokud je doma mít nebudete, pak si je nebudete moci dát.
Místo toho si kupte raději náhražku v podobě kakaa klasického, ideálně hořkého a sami dosladit nekalorickým sladidlem, stévií apod. Případně např.cappuccino s čokoládovou příchutí, proteinové tyčinky v čokoládové polevě,čokoládový koktejl s vysokým podílem bílkovin. Prodávají se i kakaové tabletky s obsahem kakaového prášku, příchutí čokolády, ale s výrazně nižší energetickou hodnotou, můžete zkusit.

Pozor také na bonbony „bez cukru“. Mnoho hubnoucích se domnívá, že bonbony bez cukru mohou konzumovat neomezeně. Ale označení bez cukru v tomto případě znamená bez klasického rafinovaného cukru, který způsobuje kazivost zubů, je ale obsažen jiný cukr o takřka stejně vysoké kalorické hodnotě. Sledujte tedy nejen název, ale také druh přidaného sladidla a výslednou kalorickou hodnotu a složení výrobku.

Velmi účinná se zdá být konzumace žvýkaček. Také vyzkoušejte.

Dále můžete v nejhorší chvilce sáhnout např. po nápoji slazeném stévií či jiným nekalorickým sladidlem a tím překonat slabou chvilku. Pomáhají i ovocné čaje, které také můžete osladit nekalorickým sladidlem.

Nejčastější důvody nadměrné chuti na sladké či čokoládu

- Nejčastěji se jedná o smutek, samotu, stres, fyzické či psychické vypětí, nedostatek spánku, problém který nás delší dobu trápí či jej nemáme vyřešený, nuda, nedostatek radosti ze života…

- Přílišná konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem/ nedostatek bílkovin v jídelníčku, nadbytek sacharidů, jednoduchých cukrů a paradoxně ještě větší chutě na sladké – začarovaný kruh, neustálé rozhoupávání hladiny cukru v krvi

- Nevyvážený poměr živin v jídelníčku, chutě na sladké jsou většinou způsobeny tím, že není dostatečně vyvážený jídelníček či je nevhodně nízko nastaven energetický příjem. Zaměřte se tedy určitě i na celý Váš den, pokud není jídelníček dostatečný, pak je logické, že si Vaše tělo o sladké tímto způsobem žádá.

- Nedostatek vlákniny v jídelníčku

- Někdy se uvádí souvislost s nedostatkem chromu, který se podílí na metabolismu sacharidů.

- Hormonální nerovnováha – určitě zvláště ženy znají mnohem silnější pocit chuti k jídlu, zvláště pak na sladké před menstruací či v těhotenství, pokud tedy trpíte nezvladatelnými chutěmi, pak by stálo za to, vyzkoušet tipy, které jsem doporučovala v rámci menopauzy, či doporučení pro premenstruační syndrom. Důležité je mít pod kontrolou i ostatní hormony, především slinivky břišní, štítné žlázy, "stresové" hormony.

Přichází jaro, mnozí se chystají k jarnímu úklidu, zkuste si „uklidit“ ve svém vlastním těle a mysli. Zkuste si položit základní otázky:

Máte dostatek času jen sami pro sebe?

Jste ve svém životě šťastní?

Máte nějaký jasně definovaný životní cíl a daří se Vám jej dosáhnout?

Máte pořádek ve vztazích? Nemáte nějaké nevyřešené problémy?

Máte dostatek aktivit, zálib, které Vás dělají šťastnými?

Nenesete na svých zádech příliš mnoho starostí, úkolů?

Dostává se Vám tolik pohlazení, kolik sami dáváte? A dáváte jej i sami sobě?

Nesnažíte se být ve všem až příliš dokonalí?


I tyto základní otázky Vám pomohou si uvědomit, že ve Vašem životě můžete strádat a všechny vnitřní bolesti mohou způsobovat Vaši vnitřní nespokojenost, stres a to následně ovlivňovat negativně Vaši váhu.

Nezapomeňte, že i pohyb umí dobře zlepšovat náladu a vyplavit endorfiny:-). Slyšela jsem ještě velmi roztomilou radu jak předejít mlsání. vypozorujte, kdy na Vás chuť na sladké přichází a běžte si raději nalakovat nehty, bude Vám pak líto zničit si je vyndáváním čokolády z obalu či rozbalování bonbonu. Ale jsem si vědoma, že člověk je tvor vynalézavý a dokázali bychom si s rozbalením bonbonu poradit i tak, aby zůstaly nehty neponičené :-).
N.

Hodnocení (22 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 04. 2014 15:49
Parada, jaro vola!:-)
16. 04. 2014 14:19
Děkuji, koupila jsem nový růžový....a dnes k tomu ještě šátek ve veselejších jasných barvách, obvykle bývá můj favorit černá klasika, ale je třeba si to trošku zpestřit :-)
15. 04. 2014 23:26
Mijuu super, jdeš na to velmi dobře, jen nevol hnědou barvu laku na nehty, aby sis pak neřekla, že se to s tou čokoládou ztratí :-))))
10. 04. 2014 14:03
Krásný den Niky, děkuji za tip - vyzkouším, teď se snažím trošku nahradit tvarohem s kakaem, stevií a kokosem...čokoláda už pro jistotu doma není, snažím se hlídat jídlo během dne :-) Zatím jsem vzorná :-) Moc se mi líbí nápad s lakováním nehtů - je čas na nějakou veselou jarní barvičku :-)
10. 04. 2014 13:38
Děkuji Mijuu, nepomohl by místo toho čokoládový nápoj? Koktejl nebo co třeba horká čokoláda? Krásně zahřeje, potěší, zasytí a má určitě méně kalorií!:-)
06. 04. 2014 15:34
Niky, děkuji za povzbudivý komentář, chvilku se dařilo - čokoládka pěkně na kousky, ale jednoho "krásného" dne, co se nestalo - jeden kousek, pak další a najednou koukám do prázdného obalu...opravdu je třeba najít si novou závislost, ale jak jen vyhnat tu vtíravou myšlenku na čoko (popř. jiné sladké) z hlavy??? Pohybu mám sice dost, ale tyto nálety rozhodně ničemu neprospívají, navíc, když si uvědomím, že taková má chvilková slabost mě pak stojí min. hodinu na spinningu...ale stejně mě to nezastaví...to jsem ale případ :-) Nicméně, nevzdávám se, krásnou neděli všem :-)
17. 03. 2014 13:49
Bery, chce to najít si novou závislost! Věřím, že to zvládneš! Zkus podobný rituál, jaký jsme si domluvili s Mijuu, přesedlej alespoň na tu hořkou čokoládu, nenakupuj čokolády do zásoby a ještě při silné vůli ji rozděl na malé kousky a naporcuj si ji, zbytek dej třeba do mrazáku, nebo ideálně zakopej někde v lese a případně aspoň spálíš kalorie při chůzi za čokoládou :-)))).
15. 03. 2014 16:18
Niky, děkuji... zkusím si to dát jako svoji osobní "čokoládovou" výzvu :-)
15. 03. 2014 15:56
Tak nevím, asi jsem nefalšovaný závislák, nemám ani nedostatek spánku, ani nevyvážený jídelníček a už vůbec nejsem unavená. Přesto, jak se k čokoládě dostanu, nedám jí pokoj, dokud jí nesním. A bohužel to není vysokoprocentní, ale mléčná, nejradši bez jakékoli přísady. Jedinou výjimkou je jeden druh superhořké s mátovým aroma, tu prostě milujuuuu.
15. 03. 2014 11:52
:-))) jste me pobavili lidicky:-) a dekuji moc za vase komentare a hodnoceni:-) a Mijuu jsem na tebe zvedava, dej mi pak vedet, jestli ti to pomohlo a celkove mnozstvi snezene cokolady I chute se snizily.hezky vikend, sice uplakany, tak snad se to nepodepise na vyssi konzumaci cokolady;-)))
14. 03. 2014 09:49
noo musíš pojíst svůj průměr a ještě můj :D takže 2 týdně :D
14. 03. 2014 09:39
xxleoxx: to je něco málo přes tabulku na týden, takže přiznávám.......vše vysoceprocentní čokoláda :-)
14. 03. 2014 09:34
Niky, děkuji za Tvůj příspěvek a podporu, návrh se mi líbí :-) Prostě nejde mít potraviny zařazené do škatulek - zakázáno/povoleno - protože nemá smysl si něco odpírat, nakonec si tělo stejně řekne.... Určitě vyzkouším tvůj tip, dnes jsem dostala výbornou vysokoprocentní čokoládu, takže zahájím pravidelný povolený rituál :-) Krásný den :-)
14. 03. 2014 09:10
zajímalo by mě kdo za mě jí těch průměrných 6,7 kg čokolády za rok :D .. přiznejte se :D
14. 03. 2014 08:59
Mijuu dekuju.Presne jak pises take jsem zastancem, ze nic neni zakazano jen musime umet naslouchat nasemu telu a poznat kolik snese. A take neni dulezite byt dokonaly, ale snazit se byt lepsi a jit dal stoji za to. Tedy verim, ze najdes ronovahu a zpusob jak si cokoladu uzit po svem tak, aby sis pochutnala, ale nikoli tak, ze snis celou tabulku za 5 minut a pak budes cely den nastvana.Co takhle udelat si povoleny ritual? Dat si ji treba pokazde 2 kosticky pred cvicenim nebo kazde rano ke snidani? Tim budes vedet, ze uz se zase muzes tesit na svou chvilku a zakazovani te nebude podvedome nutit k jeste vetsi chuti.Nebo ja osobne bych radeji preferovala treba horkou horkou cokoladu, ktera mne zasyti vic nez kosticka cokolady a vydrzi mi treba i pul hodiny...
13. 03. 2014 12:57
Tak to je pěkné shrnutí, ráda bych se jednou dopracovala do těch 20% procent, co ji nepotřebuje, ale to v mém případě má daleko k realitě, takže budu ráda, pokud se z té druhé 20% skupinky přeřadím do té většinové. Ono obecně, nic není nezdravé, jsou akorát nezdravá množství :-)
13. 03. 2014 07:59
Děkuji za vaše kladné hodnocení a prima komentáře! Když to shrnu, tak tak 20% z vás už čokoládu vůbec nepotřebuje a stačí jim vyvážený jídelníček, dalších 20% čokoládu potřebuje a je jedno v jaké podobě a jakém množství :-). A zbývajících 60% vybírá hořkou, kvalitní čokoládu a vychutnáte si ji v rozumném množství. Myslím, že můžeme být s tímto průzkumem spokojeni :-).
Ze studie společnosti KPMG The Chocolate of Tomorrow z roku 2012 vyplývá, že celých 55 procent Čechů konzumuje čokoládu až několikrát týdně, 30 procent z nás preferuje mléčnou variantu. Průměrná konzumace čokolády a čokoládových cukrovinek představuje za rok 2012 celkem 6,7 kg/osobu. (uvedl Český statistický úřad).
11. 03. 2014 15:17
Jugoslávská.
11. 03. 2014 12:58
choco loves coffee :-)
11. 03. 2014 12:52
Jsem cokoholik, ale snad uz to mam pod kontrolou ;) Pro Prazaky na I.P.Pavlova (teda v te ulici, jak se jede smerem ke kostelu na nam. Miru ? - venkovanka ;) ) jsempri ceste z OB Kliniky objevila obchudek s cokoladami, vrele doporucuji horkych tam maji velky vyber.
11. 03. 2014 12:45
Dokud jsem neobjevila opravdu kvalitní vysokoprocentní čokolády, také jsem se snažila zbavit chutí na čokoládu, ve strachu, že sním celou tabulku. Snad tím nedělám nekalou reklamu, ale na cokolada.cz jsem nalezla opravdové skvosty (a vzhledem k ceně si člověk ani nedovolí sníst celou tabulku na posezení). navíc už čokoládu i odborníci považují za velmi pozitivní v zlepšování hladiny cholesterolu, diabetu, jako prevenci srdečně-cévních onemocnění! Opravdu, to není legrace - http://www.medicalnewstoday.com/articles/270272.php . Dobré čokoládě zdar, ale všeho s mírou :-).
11. 03. 2014 11:51
Stále mi uniká co je na čokoládě tak špatného ......... cukr takřka žádný a kakaový tuk myslím není nic nezdravého :-)
11. 03. 2014 10:07
Jooo, čokoláda! ♥ hřích...
10. 03. 2014 21:19
Výborně sepsáno, i já se přidávám se klubu "čokoholiků" - odjakživa jsem byla na sladké, takže někdy opravdu svádím vnitřní boj, ne vždy úspěšný...no a pokud není v dosahu čokoláda, postačí i musli nebo cereálie...
10. 03. 2014 21:10
Opravdu poučné téma- já jsem jedla čokoládu ze stresu v práci - to se mi vcelku daří zvládat díky vyvážené stravě, ale můj případ nezvládnutí chutí se vždy vztahuje k období PMS - to se mnou chutě na čokoládu cloumají ode zdi ke zdi...........
08. 03. 2014 07:46
Ano, ano, ano, čokoláda byla moje zkáza.... :-( Jeden čtvereček hořké čokolády? Ani náhodou, nejlíp mléčná a celá :-) Jídelníček si hlídám dva týdny a chuť na sladké je menší, asi bude něco pravdy na tom, že když máme vyvážený jídelníček, tak se chuť na sladké zmenší. Jen tak dál :-)
07. 03. 2014 16:05
Nikolko, krásný komentář 06. 03. 2014 20:13 :-) :-)
07. 03. 2014 15:59
Co mám vyvážený jídelníček čokoláda na mne může mávat třeba prááporem a nic mi to neříká :-)
06. 03. 2014 21:16
Hezky komplexně zpracované téma. Nechci se opakovat, ale musím :) Od počátku co jsem tady a dodržuji "pravidla" mi sladké už nic neříká. Občas si naplánuji kousek buchty, když už jí upeču kvůli návštěvě, tak jí i ochutnám :)
06. 03. 2014 20:14
Horka cokolada, horke coko pralinky, asi bych dokazala spadnout zpet do zavislosti, ale ten abstak, kdyz je clovek uplne vysadi me odradi, Ale v praci v supliku mam vzdy tabulku cokolady, ale kdyz ji otevru rozdelim se s kolegy a tak na mne zbyde jen maly kousek.
06. 03. 2014 20:13
Moc všem děkuji za komentáře a krásné hodnocení. Shodovali jste se v podstatě v tom, že nejčastější příčinou vyhledávání čokolády a sladkého je nedostatek spánku a únava. Bohužel je nedostatek spánku opravdu jako bumerang, stačí jedna noc a další den je člověk unavený, bez nálady, nervózní, lenivý a už se to veze. Špatná nálada a nedostatek energie tělo kompenzuje jídlem navíc, nedostatek energie a nechuť ke cvičení podporuje pasivitu, tím menší výdej energie a váha pomalu roste a roste :-(. Mooorko, je jasné, že když už ji koupíš, těžko odoláš. Zkus se přesvědčit už v obchodě. A každou ušetřenou kačku si dej stranou a kup si za to radši něco pěkného na sebe. Víš, kde ty peníze za čokošku nakonec skončí:-). Není lepší je investovat lépe?:-)
06. 03. 2014 06:12
Nikol, děkuji za hezký blog.S nedostatkem spánku stále bojuji. Doma mám tři 81% čokolády a stejně jsem si včera koupila mléčnou čokoládu a snědla jsem ji. Možná chutí na sladkou čokoládu a následnou konzumací předcházím depresím :-))), nevím, jak to u mne funguje. (nejím ji denně).
05. 03. 2014 23:14
čokoláda je můj hřích největší :( ale na druhou stranu,když to není pořád a člověk si pochutná,tak si říkám....proč ne?Výborná je 70% a výš,ale nepohrdnu i mléčnou :)Je pravda,že většinou ji doma nemáme,tak je jednodušší odolávat :)
05. 03. 2014 22:11
Tak to ses trefila. Bohužel, jsem oběť čokoládového Byznysu, všechno sedí.
Jediná pozitivní věc, že mi stačí kakao, tedy hořké čok., nemusím mít sladké čokol. Ale to.......--( )
05. 03. 2014 21:59
ano, přesně jak píšeš, také čokolády nekupuji-maximálně ty vysokoprocentní a to si dám opravdu hodně málo :-D také všichni naokolo ví, že čokolády a bonboniéry nechci dostávat a pokud někdy čokoládu dostanu někomu hubenému ji věnuji :-D já jsem se za dobu fungování se stobem přes čokoládu nějak přenesla, a spíš si vychutnám tu kvalitní...kéž bych dospěla do této fáze i u jiných poravin :-D Děkuji za článek
05. 03. 2014 19:03
Nedostatek spánku, stres..a to, že mám plnou skříň čokolád (moje oblíbené jsou díkybohu vysokoprocentní) je trochu problém:-) Díky Nikčo za objasnění..
05. 03. 2014 18:27
hezké čtení :)
05. 03. 2014 16:40
Taky trpím chutí na čokoládu, nejvíc, když jsem unavená a nevyspalá, tj. začne se to projevovat k večeru. Pomohlo mi přeorientovat se na vysokoprocentní hořké - u těch se mi nestává, že na ně chodím opakovaně - a tak dlouho, dokud neužasnu nad kusancem, který jsem proti původnímu plánu "dát si čtvereček" snědla :-) U čokolád 70 % a víc udržím nad mlsáním kontrolu snadno. Horší je, když dostanu něco jiného...
05. 03. 2014 12:20
Moc hezky sepsané. Díky.
05. 03. 2014 12:05
V kvalitní čokoládě je obvykle 10-15g sacharidů na tabulku, otázka jestli považovat čokoládu za sladkost :-)
05. 03. 2014 12:01
Moc hezký článek :-) Jedno zajímavé zjištění: jakmile čtu o čokoládě, dostanu na ni chuť :-) .... čokoláda patří mezi mé hříšky .... ale mám ráda ty hodně hořké (okolo 86%), a zjistila jsem, že je pro mne lepší, když na ni dostanu chuť, dát si jeden čtvereček ... a mám klid (když si ji nedám, tak pak plácám páté přes deváté, a to je ještě horší) ... a jelikož je to málokdy(tabulka čokolády mi vydrží asi 2 měsíce), tak to neřeším. Ohledně chutí na sladké mi pomohlo mít v každém denním jídle zařazenu i bílkovinnou složku :-)
A sport jako prostředek jak vyplavit endorfiny nemá chybu! :-)
05. 03. 2014 11:44
To je článek přesně pro mě. Děkuji. Ale stejně si nevěřím, že se s tou závislostí poperu.
05. 03. 2014 11:40
moc hezky clanek. I ja "trpim" zavislosti na cokolade, ale snazim se s tim bojovat, nekdy vice nekdy zase mene uspesne :))

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři