TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 05. 03. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

xdrak

Původní Sebekoučink

7 %
0 kg 12 kg

Již zhubnuto: 0.8 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 10134
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133169.72 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Kritici, závistivci a chytrolíni

12. 12. 2013

Poslední dobou mám tak nějak pocit, že se setkávám s až zvláštními reakcemi okolí, ohledně mojí "diety". Začala jsem hubnout před 8 týdny a každý týden dala dolů přesně jedno kilo (doufám, že až si v sobotu stoupnu na váhu, bude tam to osmé). Jsem naprosto spokojená s výsledkem a s tím jak "to" dělám. Nejdřív jsem začala s jídelníčkem od VZP a pak přešla na sebekoučink. Po těch osmi týdnech už nemám pocit, že se nějak výrazně omezuji, zvykla jsem si na nový režim a když mám chuť hřešit, tak to klidně udělám a pak přizpůsobím tomu jídlu zbytek dne. Je teda fakt, že chuť na hřešení mě přechází čím dál tím víc, protože si radši dám k jídlu přílohu, než večer 2 skleničky vína. Ale o tom nechci psát. 
Každý máme ten svůj způsob, jak "to" děláme. Máme jiné chutě, zkušenosti se svým tělem a jinou časovou zásobu k připravování si jídel (já např. vím že nikdy, opravdu nikdy nebudu mít čas a sílu si péct chleba, dělat domácí šunku a podobné věci). Věřím tomu, že někdo z nás jí zdravěji a jiný si radši zahřeší a pak to "dožene". Důležité je podle mě to, že to funguje. Když to nefunguje tak ano, je potřeba to přehodnotit. Proto, že každý člověk je ohledně jídla individualita, hrozně mě štvou lidi, kteří mi neustále radí a nutí svoje "odborné" postřehy.
Tím se dostávám ke skupině chytrolíni: je jedno, že ta osoba četla někdy nějaký předpotopní článek, stejně mi vnucuje, že když hubnu, měla bych dělat to a to. Např. po páté nejíst, pít 3 litry vody denně, cvičit na lačno, apod. Nemyslí to špatně, jen mě otravuje, protože já to stejně budu dělat po svém a jak to vyhovuje mně.
Další a horší skupinou jsou kritici: tato skupina se často prolíná i s chytrolíny: "Panebože, ty jíš BÍLOU housku???" kroutí moje teta hlavou. "To hubneš???" Ano, pokud mám chuť, dám si bílé pečivo. Buďme zcela upřímní: najít chutné, celozrnné pečivo je docela kumšt, tak proč když mám chuť si nedat okatě bílou housku, místo obravené do tmava, ale ze stejné mouky??? Samozřejmě, snažím se jíst alespoň žitné, vícezrnné, když už nic celozrnného není (ty odporné nechutné balené chleby jako pečivo ani nepočítám). Ale občas si prostě bílé pečivo dám. Mám ho prostě moc ráda.
Poslední skupinou v mém okolí jsou závistivci: tato skupina mně osobně vadí nejvíc, protože to, že ji najdu ve svém okolí, mě opravdu nenapadlo. Všimla jsem si, že jistá do té doby velmi milá kolegyně, která má sama problémy s váhou, začala schválně trousit nejapné a trapné poznámky, ohledně mojí diety, přehnané komplimenty, které spíš říkají "Myslíš si, že jsi jako nějaká hvězda, když si zhubla, nebo co?". Myslím že lidi, kteří tohle dělají jsou nespokojení sami se sebou a vadí jim, že se někdo jiný snaží, se sebou něco udělat, zatímco oni kynou dál.Tento přístup mě velmi překvapil a upřímně řečeno znechutil.
A pak ještě jedna věc: vzdorování němým pohledům "ona to stejně nedokáže, zase zhubne pár kilo a pak pěkně nahoru..." Ano, vím že to tak v minulosti bylo, ale to neznamená, že to tak bude i nyní. Vlastně, dost silně věřím že nebude.


Hodnocení (21 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 04. 2014 09:09
Ze mě se celou dobu kolegyně v práci dělají srandu, říkají "To je ta naše dietářka!" a většina z nich se pořád ptá, proč tu stravu tak řeším - "Ježišmarja, to Ti nic neudělá, když si dáš jednou výpečky, kilo sem, kilo tam.." Anebo styl Je nám to jedno. Zajímavé je, že první přišly dotazy typu "A co Ty tak jako jíš?" a včil všechny tlačí Cottage a chodí se mi chlubit, kolik kilo shodily, ačkoli vlastně nic nedělají. Mám je ráda, ale někdy to zamrzí. :-)
15. 04. 2014 07:33
Z hlav se setnou ty, co přeční. Zato průměrní jsou věční (Jiří Žáček). Držte svoji hlavu pěkně nad davem, s nadhledem... Ono to stínání nebude tak žhavé, když na Vás (nebo na nás?) ten průměr nedosáhne :-)
14. 04. 2014 23:14
100% souhlasím a přeji nám všem, jen samé úspěšné dny v hubnutí :-)
14. 04. 2014 22:29
Úpřímně musím říct, že vím o čem mluvíte, já se s tím setkávám i u své rodiny. Často jsem slyšela: Tys přibrala, že. (upřímnost nadevše) A teď zas slyším nebo spíš neslyším chválu. Jediný kdo chválí je manžel a můj osobní dobrý pocit. Začínám se mít ráda a tak si vždycky řeknu, vlezte mi na hrb a nechte mne dýchat. Souhlasím s vámi, že závistivci jsou nejhorší, ale jak se to říká: nejhorší je srážka s blbcem. A proto pevné nervy a nenechat se rozhodit. Držte se, vy víte nejlépe jak se cítíte. A jinak moc gratuluji, kilo ke kilu je moc fajn. Jste dobrá :-)
14. 04. 2014 21:56
Myslím že s tím se setkává každý z nás, jenom jsme to nepojmenovali jako Ty. Ale důležité není to, jak nás vidí okolí ale jak my samy vidíme sebe. A v tom je naše síla vydržet
14. 04. 2014 21:12
Bohuzel,to tak nekde je-mam to i v rodine,coz je nekdy docela kruty...ale posledni dobou se snazim ridit heslem "CIM VIC TO MAS U PRDELE,TIM VIC JSI STASTNEJSI"...cim vic dal si na to zacinam zvykat a docela to funguje
13. 01. 2014 10:27
Moc hezky napsáno !
Co se týče pečiva - vždycky jsem milovala bílé rohlíky a housky. Teď už mi vůbec nechutnají, nekupuju je. Celozrnné pečivo mi zajišťuje domácí pekárna. Kupuju celozrnnou mouku (pšeničnou i žitnou) a míchám ji s chlebovou moukou (k žitné celozrnné dám trochu pšeničné chlebové a naopak). Vlastní příprava směsi na chleba trvá cca 5 minut, pak už pracuje pekárna a za dvě hodiny mám krásný voňavý bochníček. Přesně vím, co jsem do něj dala a sním ho do posledního kousku, protože ani po týdnu nezplesniví, ačkoli neobsahuje žádné stabilizátory, konzervační látky a podobné zvrácenosti. Takže tomu věnuji těch 5 minut času a navíc ještě i ušetřím pár korun na každém bochníčku.
13. 01. 2014 09:37
Perfektní článek! Já jsem kolem sebe vždycky měla všechny tři skupiny - ještě bych přidala sabotéry (viz moje mamka), kteří mně furt nutí něco tučnýho nebo sladkýho :-)) Ta tvoje kolegyně....tím spíš, když má problémy s váhou, tak by neměla rejpat a spíš se zajímat, jak jsi zhubla a co dělat, abyste třeba mohly hubnout společně nebo si vyměňovat zkušenosti....tam je jednoznančný mindrák z její strany, který si vybíjí na tobě. Hnus. Je sice pravda, že doteď jsi s ní v práci jakoby držela basu, tak byla milá - a najednou se měníš a ona tam zbyde sama s nadváhou....čehož se bojí a tak kolem sebe kope. Tak z tohohle úhlu se to dá pochopit a je to jasná sebeobrana. Ovšem je to hnusné a příště bych jí řekla, ať radši zhubne taky a nebude se "muset" chovat jako zapšklá tetka. A souhlasím i s tím, že každý hubne jinak, každý potřebuje jiné podmínky a každému to taky jinak vyhovuje. Mě dokonale rozhodí věty typu "večer už žádné ovoce!", popř. "ovoce obsahuje hromadu cukru!"....pokud má někdo ty zkušenosti, že po ovoci přibírá, tak prosím. Ale cpát tohleto do časopisů a brát to jako obecnou pravdu - to bych se tedy hádala :-) Nenech se nikým a ničím odradit, koneckonců...jsi úspěšná! To je to, právě většinu lidí hrozně se*e...a to nejsou lidi, kterými bychom se měli obklopovat...
19. 12. 2013 11:07
Díky, přeji úplně to samé:-D
19. 12. 2013 10:19
ANo, ano, ano ....všechny skupiny jsou kolem nás, ale v poslední době pozoruji, že ta psolední skupina převládá. Za vším stojí hlavně závist! Nebo alespoň ve svém okolí to pozoruji...ale pořád se řídím heslem, ti, co mě pochopit chtějí, to tak udělají a budou mě podporovat...a ti co ne? Tak ti nám přece mohou být ukradení, ne? :) přece se nebudeme trápit lidmi, kteří za to nestojí...přeji ti hodně sil a ať tě želvička stále tak dobře poslouchá! :)
13. 12. 2013 09:17
Díky moc lidičky, je báječný že se tady na Stobu může člověk učit od ostatních a sdílet s nimi to co při hubnutí zažívá. Taky Vám všem přeju spoustu a spoustu úspěchu, nejen v hubnutí, ale v celém životě.
Myslím, že reakce okolí asi vyplývají z toho, že se lidi změn bojí.
Je pro mě super motivací číst si Vaše komentáře:-) Tak přeju málo chytrolínů, kritiků a hlavně závistivců a bagi666 VELKÁ gratulace ke krásnému BMI. Doufám, že se jednou dostanu alespoň an 24.9:-D
13. 12. 2013 08:32
Chytrolíni nejsou špatní, většinou se jen snaží poradit a myslí to dobře (ne že by to člověka neštvalo :-)) Zkoušela jsem na ně, že když jsem zvládla shodit 25kg a dostat se na BMI 23, tak to dělám dobře. Ne vždy to funguje, bývá lepší změnit téma hovoru. Kritici si snažej trochu rejpnout, ale ať se starají o sebe, klidně si dám i kachnu (jednou za dva měsíce, s hromadou zelí a dvouma knedlíčkama, zbytek dne lehká strava, víc pohybu) Ale závistivci jsou peklo, u těch se snažím tvářit v pohodě, abych nedala najevo, že mě jejich poznámky nejsou příjemné, páč to by jim udělalo jen radost :-(
Drž se a raduj se ze svých úspěchů, jsi šikovná :-)
13. 12. 2013 08:23
Líbí se mi co píšeš a přeji i to osmé kilo dole :-) Hezký den a nenech si kazit náladu :-)
12. 12. 2013 21:38
Každý jsme jiný a u každého platí trochu něco jiného. Náš program je běh na dlouhou trať a podle toho se musíme naučit chovat. Na STOBu se učíme porozumět sami sobě i signálům svého těla a to je dobře. Ber ty ostatní s nadhledem a měj se ráda. A hlavně. Jdi svou cestou a vydrž.
12. 12. 2013 21:25
Hezky napsáno. A co se týká posledního odstavce, tak za nejlepší na STOBU pokládám právě to, že člověka naučí jak se chovat, aby se zhubnutá kila nevrátila zpátky.
12. 12. 2013 21:03
Díky za upřímné psaní. Se všemi kategoriemi jsem se setkal. Ber to jako cvičení diplomacie, zachovej se jako dáma. Tím je naštveš dvojnásob, zatímco tvoje pochopitelná naštvanost se zmenší. A taky jako možnost vytřídit přátele a "přátele" ve svém okolí. Takovou možnost často nemáš. Přeju další vytvalost.
12. 12. 2013 20:49
Já jsem upřímně bílou housku neměla už asi tři roky. Bílé rohlíky, tak u těch jsem se zdržele déle... ale před rokem mi už přestaly chutnat i oni... je pravda, že najít celozrnné pečivo není úplně jednoduché, obvykle je člověk rád, když najde jednu bagetku i ve velkém supermarketu, ten zbytek je vždy jen vícezrnný (případně tmavý), což může mít s celozrnným pečivém společného dost málo. Já tedy ani tak netoužím, po houskách, jako spíše po (bílém) chlebu... ten bych občas mohla jíst i samotný :D Jinak - "Nejíst po páté hodině!" - mě vždy spolehlivě nakrkne :D
12. 12. 2013 20:10
Pěkně jsi ty skupiny lidí pojmenovala a velmi přesně popsala. Setala jsem se s nimi také. Určitě to tentokrát bude jinak, než jak všichni nepřejícníci čekají. Já ti přeji úspěch ve změně životního stylu, buď krásná, štíhlá a zdravá.
12. 12. 2013 20:07
Moc hezky jsi to napsala. Měla jsem při hubnutí podobné pocity. Také jsem pár "přátel" ztratila. Ale hubnutí mi zvedlo i sebevědomí, takže jsem spoustu nový přátel získala - třá tady na stobklubu. :-) Takže moc držím palečky, ať je těch 3 kategorií kolem tebe co nejméně!!!! ;-)
12. 12. 2013 19:04
závistivci byli pro mě vždy tou nejlepší motivací :)
12. 12. 2013 19:02
Ano,ano,také se s takovýma lidma setkávám :-(,moc to neřeš,můžeš být pyšná na sebe jak ti to jde :-),k tomu veliká gratulace!
12. 12. 2013 18:54
Díky všem, máte taky nějaké takové ve svém okolí?
12. 12. 2013 18:29
Vydrž a nedej se, máš navrch a tak to je...
12. 12. 2013 18:26
Držím palce, abys všechny chytrolíny, kritiky a závistivce převezla! Mysli si svoje a hubni podle sebe. A housku si také občas dám i když mně osobně nejvíce teď chutná lámankový chléb z Lidlu .
12. 12. 2013 17:48
Chce to nácvik asertivity a vhodnou argumentaci, jsou tady na to lekce :-)
12. 12. 2013 17:35
Ahoj, fandim ti! V tehle dobe je kazdy uspesny a ten, kdo jde proti proudu stredem pozornosti techto tri skupin.. Sama jsem obcas zavistivcem, protoze nejsem spokojena sama se sebou, nastesti jsem se zde na Stobu maucila, ze lide, kteri zhubli, jsou mi uzasnou motivaci :-)
12. 12. 2013 17:12
Prostě vybočuješ z řady a oni se s tím nedokážou srovnat. Může tě těšit, že je to znamení tvého úspěchu. Jinak by se tebou takhle nezabývali a našli si jiného obětního beránka. Drž se.
12. 12. 2013 17:03
jo děvče musíš si zvyknout ,že to v životě bohužel takto chodí. Myslí, že se s tím potkávají všichni ,kteří chtějí pro sebe něco udělat změnit svůj životní styl.Nebojuj pro ti takovým lidem jsou to vlastně slaboši, kteří v životě nic nedokázali. Vydrž a ignoruj ti co tě mají upřimně rádi ti budou fandit.
12. 12. 2013 16:53
Moc hezky napsáno. Kašli na všechny a dělej tak, jak ti to vyhovuje. Výsledky máš a takových, o kterých píšeš, si nevšímej. Ale ty to máš dobře srovnané. Držím palce. :o))

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři