TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 05. 03. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

xdrak

Původní Sebekoučink

7 %
0 kg 12 kg

Již zhubnuto: 0.8 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 10134
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133198.03 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5528 h 10 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Lidi, co to s Vámi myslí dobře

19. 12. 2013

Tak včera se mi málem podařilo rozbrečet jedny z našich dobrých kamarádů. Přijdem k nim takhle na návštěvu a protože jsem byla velmi unavená tím, stále každému vyprávět že "držím dietu" a proč, neříkala jsem nic, jen že bych si dala kávu. Káva byla naservírována a pak to začalo. Kamarád se začal vyptávat: "Dáš si pivečko?" "Ne, díky." říkám já.
"Tak vínko?"
"Ne.Já dneska nebudu pít."
"Džin s tonikem?"
"Ne." trochu zrudnul, vypadal jak když se rozpláče.
"Cože?? Tak džus s vodkou???"
"Já si fakt dneska nedám nic, mě to kafe úplně stačí." koukám na něj a vidím totální zmatek v jeho očích a dokonce jakési strašné zklamání, že mě nemůže něčím uctít.
"Fakt ne?"
"Ne."
"Stalo se něco?" Neví kudy kam.
"Nestalo, jen jsem si říkala, že poslední dobou jsem pila docela hodně - vánoční večírek, svařák na trhách s holkama a tak, tak jsem se rozhodla, že si dneska nedám." Nechápavě kroutí hlavou. Je mi trapně a o to víc si začínám uvědomovat, že v 90-ti % případů, když se sejdem s nějakými přáteli končíme u skleničky. Alkohol se mi tím stává téměř odporný, protože  najednou si uvědomuju, že se nalívám minimálně jednou každý týden. A nekončí to u jedné skleničky vína. Většinou tak min u tří, ale i víc.
Po trochu trapné chvilce přijde jeho žena a říká mi:
"Podívej, už mám napečeno, letos teda jen 7 druhů." postaví před nás talíř s nádherným cukrovím. Říkám: "To vypadá skvěle." ale neberu si.
Vidím jak mě sjíždí očima, jestli si teda vezmu, když jsem jí to pochválila. Nedočká se a zklamaně odbíhá do kuchyně. Po chvíli se vrací s podnosem, na kterém jsou nakrájené sýry, klobásky, salámy - vše evidentně tučné (ale určitě výborné, co si budeme nalhávat). Pak ještě přinese černé olivy. Stále mě sjíždí, že nic nejím a začne mi olivu vnucovat. Vymlouvám se, že černé nemusím (to je pravda), ale jindy bych ochutnala. Tentokrát se nenechám zvyklat, jsem po večeři, kterou jsem měla doma a nechci si pokazit denní příjem a semaforky olivou, která mi ve finále chutnat ani moc nebude.
Večer je i tak zábavný, vlastně alkohol vůbec nepotřebuju, bavím se dobře a ráno mě aspoň nebude bolet hlava. Jde mi ale o to, že druhá strana není spokojená. Druhá strana chce, abyste si to u nich užili a vy jim to kazíte tím, že nic nechcete. No nevím jak jim vysvětlit, že mi jejich milá společnost úplně stačí:-)

Jak jsem tu někde četla, je to prostě kult jídla a kdo nejí, tak nepatří do skupiny. Ach jo. Možná to časem dopracuju na salátovou párty u nás doma:-D Akorát nevím, jestli na ni někdo přijde.
Hodnocení (10 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 01. 2014 13:12
tak tohle znám, taky s tím docela bojuju
"nejsi náhodou těhotná, že ne??" je obvyklá reakce
06. 01. 2014 22:22
V létě jsem byla týden u kamarádky a předem jsem ji upozornila, že si jídlo přivezu, také jsem zdůvodnila proč. Také se mi snažila leccos vnutit, protože měla pocit špatné hostitelky, ale nepřeháněla to, měla pochopení.
Pokud bys jim vysvětlila, proč si nic nevezmeš, tak by to také pochopili :-)
06. 01. 2014 21:21
úplně chápu jak píšeš, že si toho měla hodně-pořád někomu něco vysvětlovat, taky jsem to tak občas měla-dlouhé hovory které byli ve výsledku o ničem, ale uvědomila jsme si, že se člověk musí obrnit trpělivostí a také dostatkem diplomacie :-D
04. 01. 2014 13:25
žijem svůj život. Je mi jasné, že to domácí mrzí, snažili se udělat pro nás to nejlepší a my to nechcem ale je to opravdu naše rozhodnutí, náš život a naše zdraví... Dá se v sebekoučinku udělat protor pro větší večeři, dá se jeden den zahřešit bez větších následků ale nechat se nutit do něčeho co nechci...to už prostě NE :-)
20. 12. 2013 11:43
Zvládla jste to skvěle. Jak už všichni přede mnou poradili - nejlehčí je opravdu říct jim to narovinu. Salátová party je podle mě perfektní nápad - samozřejmě nemusíte podávat jen saláty - ale sezvala bych své přátele k sobě, vysvětlila jim, že jsem přešla na zdravější stravu a pohoštěním ukázala, co teď jím a jak moc to "zdravé" může být dobré. A pak budete chodit po návštěvách a oni už budou vědět a budou připraveni:-) Hodně štěstí:-)
20. 12. 2013 06:10
Souhlasím s holkama, které psaly, že nejsnazší je říct na rovinu, že se prostě hlídáš, na druhou stranu se mi taky stalo, že jsem (ne tedy přátelům, ale kolegyním) řekla o změně stravovacích návyků a po pár odhozených kilogramech jsem poslouchala kecy o anorektičkách (od kterých mám opravdu daleko). V tu chvíli jsem si říkala škoda slov pro tyhle, protože někdo prostě nechce slyšet o zdravém stravování, pro ně je jednodušší si říct, že zhubnout nejde a dál s ládovat párkama a chlebíčkama - a pak fakt nemá smysl vysvětlovat, ale ani se cítit blbě....
19. 12. 2013 15:17
Jo, je to těžké, lidi někdy nechápou, ale to je jedno, hlavně, že jsi vydržela.
19. 12. 2013 14:53
JJ, příště už jim to řeknu...jen jsem to tenhle týden pořád někde vysvětlovala a bylo mi jasný, že by se zase hovor stočil na tohle téma a nějak jsem toho měla dost, jak to pořád vysvětluju dokola a dokola. Už aby to všichni pěkně věděli a akceptovali a byl klid. No a koukám že salátová párty se asi bude pořádat ve více městech:-D
19. 12. 2013 14:10
sama jsi to napsala - řekla bych jim, že mi jejich milá společnost úplně stačí:-)
Když se budeš cítit v pohodě, řekneš tyhle věci v pohodě, situace bude fajn, nikdo nebude sledovat, co vlastně jíš. Gratuluji, jak jsi situaci hezky zvládla!
19. 12. 2013 14:05
Salátová párty by se mi líbila a přátele bych zasvětila do mé současné situace se stravováním, aby jim to nebylo líto. Jistě by pochopili. :-))
19. 12. 2013 14:01
Také si myslím, že pro obě strany by bylo lepší, kdybys jim prostě řekla, že momentálně alkohol nepiješ, že ti třeba udělá radost dobrý čaj a v jídle dáváš přednost lehčím a zeleninovým jídlům. Vyjasníte si situaci, ty se nebudeš cítit blbě, že jen pořád něco odmítáš a oni nebudou naštvaní, že ti u nich nechutná ;-)
Jen jak tu tak čtu sny o salátových párty, tak si říkám, že už jsem asi vážně praštěná :-) zeleninu (ať na chroupíní s dipem nebo ve formě salátů) tu nabízím při každé návštěvě, aby prostě hosti měli možnost volby, taky jsem ráda, když mám i já jako host možnost volby.
Určitě salátovou párty udělej a uvidíš, že hosti příjdou a ještě se budou olizovat, ze zeleniny se dá vytvořit spousta dobrot :-)
19. 12. 2013 13:48
Myslím si totéž, co Ája :-)
19. 12. 2013 13:40
no zvládla si to na jedničku s hvězdičkou a přátelům řekni, že se snažíš jíst zdravě a určitě to pochopí a příště ti udělají talíř se zeleninou ;)
19. 12. 2013 13:12
Když jsou to přátelé, tak bych jim to normálně řekla, že se hlídám s jídlem. Možná by tě překvapili a nabídli něco zdravějšího a cítili byste se všichni lépe. Ano, lidé jedí, když se sejdou, oslavují, že se vidí a je normální a staletími zažité, že host dostane to nejlepší přivítání a s tím související pohoštění. Kdybys jim to vysvětlila, určitě by se cítili lépe. Takto pochopitelně nechápou, co ti vadilo.
19. 12. 2013 12:37
Moji známí a kamarádi už vědí, že nechci přibrat a ptají se jestli tohle můžu a nebo ne. Nic mi nenutí a jsou v klidu. Salátovou párty bych také brala :-)))))
19. 12. 2013 12:17
...je to hrůza, ale přikláním se ke Kačce - trochu "milosrdně" lhát - prostě lidé to tak nějak lépe berou....
19. 12. 2013 12:11
z toho si vůbec nic nedělej, mnoho lidí si neuvědomuje, kolik zbytečných kalorií pozře. Já jsem na to šla ze začátku chytře. Před pár lety jsem totiž měla děsné střevní problémy z tučných jídel- jak jsem zjistila letos ani tak to nebylo z tučných jídel jak hlavně z toho že mi zjistili celiakii. No tak třeba řekni, že si zjistila že ti tučná jídla dělají špatně na střeva že po nich máš děsnou běhavku a pokud jsou přátelé chápaví tak tě nutit ani sjíždět pohledama nebudou. :-) Přeju ti pevné nervy a uvidíš že to půjde za chvilku samo :-)
19. 12. 2013 11:57
Salátová party? To beru :-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři