TOPlist
Sledujte nás:

Cottage na 100 způsobů

Zpět

Cottage asi není třeba představovat a většina z vás ho moc dobře zná. Ne všichni ale ví, co všechno se z něj dá připravit. I když je cottage vynikající i jen tak samotný, můžete ho použít i v mnoha různých receptech a jídelníček si tak neustále zpestřovat.


Proč je dobré cottage do jídelníčku zařazovat?

Cottage se řadí mezi čerstvé sýry, je zdrojem kvalitních bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku. Díky svému složení má nízký glykemický index, dobře vás zasytí a je poměrně lehce stravitelný.

Čím se však od ostatních sýrů odlišuje, je jeho nízký obsah tuku, což ocení zejména ti, co si hlídají hmotnost.

Cottage obsahuje jen 4 g tuku ve 100 g, přitom vám dodá 12 g kvalitních bílkovin.

Pro porovnání 30% eidam obsahuje 15 g tuku, 45% už 26 g tuku a například niva dokonce 32 g tuku, ale i čerstvé sýry, jako je žervé nebo Lučina, obsahují tuku výrazně více než cottage. Žervé většinou kolem 20 g tuku a Lučina 26 g tuku na 100 g.

Cottage se tedy řadí mezi vhodné zdroje bílkovin, se kterými zároveň nepřijmete i nadbytek živočišných tuků a kalorií, tak jako u většiny jiných sýrů. Výhodou je i nízký obsah soli. 

Cottage obsahuje okolo 4 g sacharidů, zejména mléčného cukru - laktózy. Pokud trpíte laktózovou intolerancí, nemusíte se cottage vzdávat a sáhněte po bezlaktózovém výrobku.

Dost ale o teorii a pojďme se podívat, co vše se dá s cottagem vykouzlit v praxi!


Pomazánky a dipy

Cottage můžete využít pro přípravu všech možných druhů pomazánek a dipů, stačí do něj přidat libovolnou zeleninu nakrájenou nadrobno (např. rajčata, papriku, okurku, jarní cibulku), nebo čerstvé bylinky, pokud máte rádi ostřejší chuť tak i chilli. Podávat potom můžete s celozrnným pečivem, knäckebrotem a nebo jen se špalíčky zeleniny. Připravit můžete i skvělé jednohubky.

Hrášková pomazánka s cottagem

Pomazánek se dá vymyslet nespočet - kombinovat můžete různé druhy zeleniny a koření. Recept na svěží hráškovou pomazánku najdete zde.


Pokud nemáte času nazbyt nebo se vám jen nechce do přípravy, využít můžete i celou řadu již ochucených cottagů. 

Více informací o dalších produktech můžete získat zde.

 


Sendviče, tousty, tortilly

Cottage, ať už samotný nebo dochucený, je skvělý také jako náplň do sendvičů, baget, toustů či tortill.


Saláty

Když cottage přidáte do zeleninového salátu, obohatíte ho tak o důležité bílkoviny a salát vás více zasytí. Kromě čistě zeleninových salátů můžete vyzkoušet třeba i kuskusový, těstovinový nebo bramborový, kde cottage hravě nahradí majonézu.

Rychlý těstovinový salát s brokolicí, cottagem a brusinkami

Stačí jen pár základních surovin a během chvilky máte hotový rychlý oběd nebo večeři. Recept na těstovinový salát s cottagem najdete zde.


Věděli jste, že se s cottagem dá i vařit?

I v teplé kuchyni je cottage skvělý a existuje mnoho způsobů, jak s ním v kuchyni pracovat!

Cottage se skvěle hodí na zapékání, kdy jím můžete nahradit smetanu či tučnější sýry, které se běžně používají.

Tuňákové lasagne s cottagem

Vyzkoušet můžete například lasagne, kde cottage nahradí tradičně používaný bešamel. Recept najdete zde.

Skvělé jsou ale i zapečené brambory na mnoho způsobů nebo jen samotná zapečená zelenina s cottagem.

Cottage lze využít jako náplň například do klasických palačinek se špenátem, nejen že to pokrm obohatí chuťově, ale opět dodáte i bílkoviny, které by jinak chyběly. 

Cottage lze přidat i do těstovin, rizota nebo kuskusu. A nebo jím na závěr zjemnit dýňovou, brokolicovou či jinou zeleninovou polévku.    

Cottage se také skvěle hodí k přípravě slaných koláčů

Brokolicový quiche s cottagem

Vyzkoušet můžete například tento brokolicový quiche, ale variant je mnoho.


Květákové italské rizoto s cottagem

Klasické italské rizoto je plné másla a parmezánu, díky čemuž je hodně tučné. Skvělé krémové rizoto si ale můžete připravit z cottage, nezapomeňte recept odlehčit i zeleninou. Recept na květákové rizoto najdete zde.


Pohanka s pečenou podzimní zeleninou a cottagem

Pohanka je skvělá a levná surovina, ze které se dá vykouzlit celá řada výborných pokrmů. Vyzkoušet můžete třeba pohanku s pečenou zeleninou a cottagem, recept najdete zde.


Cottage na sladko?

Ano, i tato varianta je možná a navíc i chuťově vynikající.

Na svačinku si můžete připravit třeba ovocný salát, stačí pokrájet libovolné ovoce a smíchat s cottagem. Případně ovoce (například maliny, jahody či borůvky) s cottagem rozmixovat a připravit si ovocnou pěnu.

Pokud rádi snídáte obilnou kaši, je vhodné ji obohatit i o nějaký zdroj bílkovin, což může být právě cottage. Můžete ho rozmíchat do hotové kaše a nebo jen přidat navrch při servírování a dozdobit ovocem.

S cottagem se dá dokonce i péct, můžete ho využít jako náplň do taštiček, závinů či buchet místo tvarohu.


TIP od STOBu:

Chcete více receptů z cottage? Na STOBklubu lze filtrovat recepty dle konkrétní suroviny. Stačí rozkliknout rozšířené vyhledávání a zadat název potraviny do vyhledávacího políčka 

>> Recepty najdete zde <<

Pokud chcete mít jistotu, že se jedná o nutričně vyvážené recepty ověřené STOBem, zaklikněte si před vyhledáváním Recepty STOB. 


Cottage je opravdu univerzální surovina, není to "jen ten kelímek sýra", ale dá se z něj připravit nespočet skvělých pokrmů. Další tipy můžete získat zde.

A jaká je ta vaše oblíbená kombinace? :-)

Hodnocení (22 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

17. 09. 2018 09:43
Cottage je u mě denně na talíři.
15. 09. 2018 22:01
Cottage mám moc ráda, díky za nové tipy, vyzkouším :-)
15. 09. 2018 17:21
Cottage je i můj favorit a hodně ho využívám. Ujíždím na kombinaci s jablkem a skořicí, Mňam:-)!
14. 09. 2018 19:19
Cottage mám ráda na slaný způsob, nejraději s cherry rajčátky trochou soli a pepře nebo úplně čistý bílý s kouskem dobrého chleba.
13. 09. 2018 15:16
Nejradši no mám jen tak, s kvaskovym chlebem
12. 09. 2018 21:02
diky za tipy
12. 09. 2018 12:07
Dobrý tip pro náhradu bešamelu!
11. 09. 2018 16:31
Děkuji za novou inspiraci
11. 09. 2018 08:42
Cottage používám nejčastěji do pomazánek a salátů, určitě ho vyzkouším i v teplé kuchyni. Děkuji za tipy.
11. 09. 2018 05:51
Zajímavý článek, cottage mám ráda, zatím jsem ho jedla vždycky jenom samotný k pečivu, určitě něco zkusím.
10. 09. 2018 21:17
Cottage máme doma stále. Jím ho já i syn, ale většinou jen čistý nebo s pažitkou, paprikou. Sladký mě moc nechutnal. Také ho dávám na cuketové nudle, to nám chutná :-) Článek je super! Vůbec by mě nenapadlo ho využít na všechny způsoby. Manžel má dietu a cottage mi nechce jíst, tak takhle mu ho nenápadně propašuji do jídla. Díky!!!
10. 09. 2018 21:13
Nejradši ho jím přímo z kelímku. Dělám s ním lívanečky a dávám ho do zelen.salátu
10. 09. 2018 16:08
Cottage moc ráda nemám, občas si ho dám se salátovou okurkou a přisolim.
10. 09. 2018 15:04
Cottage mám ráda, nejradši se zeleninou, stejně jako coumba ho u nás málokdy dostanu, tak si ho vozím ze svých občasných pracovních cest do Litvínova. Měli i tunákový, ale jak miluju ryby, tato kombinace mi moc nechutnala.
10. 09. 2018 09:28
Cottage s rajčetem a bazalkou - super
10. 09. 2018 08:43
Dnes budu za sabotera ale co se dá dělat.cottage jsem se naučila také na STOBu.Bohužel nejsem tak v konzumaci rozverna, jako autor/ka článku.Jim ho z kelímku.Podle koučinku bych ho měla sníst jen polovinu ale to se málokdy podaří.V čem sabotuju?Na konzistenci sýra nevidím žádnou variantu, která cokoliv ozdobí.Když to na nějaké jídlo vysypu-vypadá to dle mého vidění nejedle.Takže v mem případě elegantní bělost jen z kelímku.
10. 09. 2018 07:59
Do Cottage jsem se zamilovala díky Stobu. Můžu ho na všechny způsoby, i na sladko. A nejraději jen tak čistý bílý přímo z kelímku. Jen k nám na vesnici mi ho nechtějí objednávat, že ho jím jen já. Chápete to?
10. 09. 2018 07:50
to je možností já ho tedy jím nejvíc bez úprav k dobrému pečivu, občas do salátu nebo pomazánky, za tepla jsem ho nezkoušela vůbec, nasladko mě to neláká
10. 09. 2018 06:26
Cottage mám moc ráda, tunákovy jsem ještě neviděla, ale mě moc chutná a maďarskou zeleninou. Dík za tipy určitě vyzkouším
10. 09. 2018 05:41
Cottage je můj oblíbený sýr, ale nevěřila bych, že se dá používat v teplé kuchyni, perfektní nápady, určitě je využiji.
10. 09. 2018 04:51
Cittage mán moc ráda. Využívám ho častu, ale některé typy z článku určitě využiji - jsou pro mě nové a dicela zajímavé jak se tento sýr dá využít :-).

Naši partneři