TOPlist
Sledujte nás:

Jak sladit zdravě?

Zpět

Autor: STOB CZ s.r.o.

Dnešní doba nabádá k omezování klasického bílého cukru. V dobré víře pak místo něj používáme jeho různé alternativy, které údajně mají být zdraví prospěšnější. Často je to ale krok „z louže pod okap“.

S jakými nejčastějšími alternativami klasického bílého cukru se můžeme setkat? A jaký je jejich skutečný přínos pro naše zdraví?

Hnědý cukr je bílý cukr s malým množstvím minerálních a chuťových látek. Jedná se o méně rafinovanou sacharózu, ve srovnání s cukrem bílým nepřináší žádné velké nutriční výhody. Někdy se vyrábí jen potažením bílého cukru speciálním sirupem.

Třtinový cukr je tvořený sacharózou stejně jako cukr řepný. Liší se pouze vstupní surovina, cukrová třtina místo cukrové řepy. Výživová hodnota je přibližně stejná.

Melasa je tmavě hnědý, hustý sirup, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru. Oproti cukru je méně sladká, obsahuje větší množství vitamínů a minerálních látek a malé množství bílkovin. Její význam ve výživě je ale nadhodnocován, stejně jako v případě hnědého cukru. Pokud není od seriózních výrobců, může obsahovat i zbytky agrochemikálií či další nevhodné látky.

Med je směs fruktózy a glukózy s malým množstvím dalších cukrů, vitaminů, minerálních látek, látek vonných, chuťových a dalších. Určité množství pozitivních látek sice obsahuje, ale stále největší podíl tvoří cukry a v organizmu působí v podstatě stejně jako sacharóza. Obsah pozitivních složek není vzhledem ke konzumovanému množství (lžička do čaje, kaše apod.) příliš významný.

Javorový sirup se získává zahuštěním mízy vytékající z javoru cukrového (lze vyrábět i z jiných druhů javorů). Hlavními složkami sirupu jsou voda a sacharóza, obsahuje malé množství vitaminů, minerálních látek, látek vonných a chuťových. Ceníme si především jeho příjemné chuti a vůně, nicméně z nutričního hlediska to opět není žádný zázrak.

Agávový sirup se vyrábí zahuštěním sladké šťávy vytékající ze sukulentní rostliny agáve. Obsahuje především fruktózu, tedy jednoduchý sacharid, jehož příjem bychom měli omezovat stejně jako příjem cukru.

Kokosový cukr vzniká zahuštěním šťávy vytékající z květů kokosové palmy. Opět je tvořen především sacharózou, oproti bílému cukru je obohacen o malé množství vitamínů a minerálních látek.  

A tak dále. A tak dále.

Zdá se Vám, že čtete pořád to stejné dokola?

Pak máte pravdu. Principem výroby sladidel je zisk sladké šťávy, která je pak zahuštěná do podoby sirupu nebo až do vzniku krystalků cukru. Majoritní složkou je tedy vždy cukr a minoritní složkou pak vitamíny, minerální látky, případně i fytonutrienty, jejichž obsah a poměr závisí na původní surovině. 

Avšak známé rčení, výjimka potvrzuje pravidlo, platí i zde. A tou výjimkou mezi všemi možnými sirupy je sirup čekankový. Získává se z kořene čekanky a výjimečný je tím, že jeho základ tvoří inulin. Inulin je druh vlákniny s mnoha prospěšnými účinky, výrazně nepřispívá ke kalorické hodnotě pokrmu a zároveň má přirozeně sladkou chuť.

Všechny výše zmíněné sirupy a cukry (mimo sirup čekankový) jsou tvořeny převážně cukry (většinou z 80-98 %) a nepovažujeme je za kvalitní a přínosný zdroj vitamínů, minerálních látek či fytonutrientů. Minerální látky a vitamíny je rozumnější doplnit v daleko větší míře z jiných potravin, např. z ovoce a zeleniny.

Např. u hnědého třtinového cukru se uvádí, že obsahuje asi 50x více vápníku než cukr bílý. To je pravda a zní to dobře. Z jiného úhlu pohledu to ale vypadá tak, že pro naplnění doporučené denní dávky vápníku bychom museli sníst asi 1,5 kg třtinového cukru denně, čímž si rozhodně neprospějeme. Anebo že při doporučené max. denní dávce cukru 50 g přijmeme asi 23 mg vápníku, což jsou asi pouhá 3 % doporučené denní dávky vápníku. 

Neřešte tedy, čím sladit. Podstatnější je, kolik sladíte. 

Prospějete tím nejen svému zdraví, ale často i peněžence. Je škoda utrácet za sirup, který se svým složením významně neliší od klasického cukru, avšak jeho cena je mnohonásobně vyšší.

Především se zaměřte na to, kolik cukru obsahuje váš celodenní jídelníček!

Mnohdy se trápíme pro kostku cukru nebo lžičku medu, kterou si rádi osladíme čaj nebo kafe. Na druhou stranu ale přijímáme vysoké dávky cukru z potravin, které běžně konzumujeme.

Čtěte proto potravinové obaly a pohlídejte si i množství cukru v potravinách, které nakupujete.

Překvapivě hodně cukru se skrývá například v ochucených mléčných výrobcích... 

...nebo třeba v ochucených nápojích. 

Pokud chcete mít příjem cukru opravdu pod kontrolou, vyzkoušejte program Sebekoučink, který vám řekne, kolik cukru je obsaženo ve vašem jídelníčku a zda plníte doporučení.

Je vhodné používat "umělá" sladidla nebo stévii?

Jako náhražky cukru se také občas používají nekalorická či nízkokalorická sladidla, jako je aspartam, stévie, sukralóza a další. Tato sladidla žádný cukr neobsahují. Sladidla jsou často diskutována s ohledem na jejich bezpečnost, ale všechna povolená sladidla jsou důkladně prozkoumána a po uvedení na trh považována za bezpečná. Pokud je budete používat v přiměřeném množství, nemohou vám nijak ublížit. 
Nicméně ani sladidla za vás nevyřeší podstatu problému, a tou je se od sladké chuti postupně odnaučovat, resp. si na ni vůbec nezvykat. Po sladidlech proto doporučujeme sáhnout jen výjimečně.

Pokud bychom měli odpovědět na úvodní otázku "Jak sladit zdravě", odpověď zní: "Slaďte co nejméně!"

Hodnocení (76 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 02. 2019 20:02
Dortík můžu kdykoliv, ale čaj, kávu nesladím, vodu také ne ale sem tam si dám pivo.
09. 02. 2019 15:17
Sladím málo a místo cukru používám všude med.
07. 02. 2019 15:52
Čekankový sirup jsem objevila asi před půl rokem a od té doby na něj nedám dopustit. V běžné maloobchodní síti (většinou drogerie - DM, Rossmann...) je poměrně drahý, ale přímo na stránkách výrobce objednávám velké balení - 1,2 kg. Posílají ho i s knížkou receptů. Je opravdu vhodný na všechno - slazení, pečení. Chuť se dá srovnar s méně výrazným druhem medu. Překvapil mě na palačinkách jen se skořicí, je to opravdu výborné. Nevím, jestli se to smí :-), nad ano - zde je odkaz na stránky: https://www.eshop.kaumy.cz/cekankove-sirupy
06. 02. 2019 20:58
nápoje piju zásadně neslazené, ale ujíždím občas na nějakém dortíku či čokoládce...stále se učím...díky
06. 02. 2019 15:03
Sladké nápoje nepiju, ale sušenky a čokoládu nedokážu odbourat.
06. 02. 2019 12:29
Už jsem si zvykla na čaj i kávu bez cukru, umělá sladidla pro mne mají vždy lehkou pachuť. Také ovoce se snažím (kromě sezóny jahod a meruněk jíst v přiměřeném množství a přednostně do 15 hodin odpoledne.
05. 02. 2019 21:04
Toto je pro mě úkol na letošní rok. Postupně omezit sladkosti na minimum.
04. 02. 2019 21:17
Sladím co nejméně. Občas trošku medu nebo ovoce, ale "netlačím na pilu".
04. 02. 2019 21:02
Mozek jede jen na glukózu, takže bez cukru to úplně nejde, ale určitě je třeba se hlídat, aby ho nebylo za den víc, než je nezbytně třeba. Což pro mě, jako milovníka džusů, sladké kávy a buchet, je teda nekončící boj ...
04. 02. 2019 18:19
Na STOBu jsem se za ta léta naučila zbytečně nesladit - takže sladím jen výjimečně kávu. Pokud sladím, tak je to medem nebo cukrem. Když jsem na STOBu začala, používala jsem stévii. Teď už žádné náhražky cukru obvykle nepoužívám. Ze stévií v květináči mi zbyla poslední, myslím, že příští zimu už nepřežije a od letoška už se nové roztlinky dopůlňovat nechystám. V říjnu 2018 jsem na Dni zdraví vyhrála mimo jiné nějakou nízkoenergetickou náhražku cukru, vzala jsem si ji do práce na slazení kafe, ještě tsm asi třetina krabičky je.
Sladké limonády jsem odbourala skoro úplně, dokonce i v hospodě si dám spíš colu light nebo neslazenou minerálku než točenou sladkou. Ochucené mléčné výrobky jsem nahradila bílými. A protože mléko a mléčné výrobky mám moc ráda, stačí mi jejich konzumace k mému příjmu cukrů až až.
04. 02. 2019 15:51
Nesladím, piji pouze vodu, čaj a mléko. Pokud peču, tak cukru dávám polovic. Jogurty jen bílé do kterých přidávám rakytníkovou drť, loupanou slunečnici a pokud mám drobné ovoce šupnu ho tam taky.
04. 02. 2019 12:55
Měla jsem teď období, kdy Cola byla na denním pořádku. Nikdy jsem Colu moc nemusela, ale nevím proč, dokázala jsem teď vypít i velkou flašku za den. Ze dne na den jsem teď přestala a je to hned znát.
04. 02. 2019 09:10
Ano, toto je motto pro můj letošní rok : sladit co nejméně !!!!!
04. 02. 2019 08:36
Nápoje nemusím sladit vůbec, zvykla jsem si už kdysi a nevadí mě to. Mléčné výrobky - tekuté jedině bez cukru, jogurty jak kdy. Jediné, na co jsem si zvykla, je lžička medu smíchaná s citronem nebo zázvorem po ránu do vlažné vody. Dělá to dobře mému žaludku a zažívání. Sirupy jsem se nikdy nenaučila používat a už se to učit nebudu, sladké limonády nepiju, protože mě to vůbec nechutná, výjimku tvoří Kofola v létě při cyklovýletech, ale ani tady to nepřeháním.
04. 02. 2019 08:20
Slazení jsem naprosto odbourala, jsem na sebe hrdá.
Jediné co, tak si obden max jednou za tři dny dám kafe a do ní lžičku medu...
Jinak jsem zvyklá a to i před změnou životního stylu nesladit čaje, nepít slazeené limonády, džusy.
Džus si dám vyjímečně jednou za XXX
04. 02. 2019 08:00
Mléčné výrobky si kupuji výhradně neochucované a nejraději piju vodu nebo neslazený ovocný čaj, takže na první pohled docela dobrý stav. Jenže až tak dobrý není. Své dvě kávy denně si osladím, takže v této podobě přijmu celkem 10 g cukru. Ovšem to jen ten cukr viditelný, jinak je v mnoha dalších výrobcích, i takových, kde bychom ho vůbec nečekali. Doporučených 50 g denně výrazně převyšuji. Kávu si sladím bílým cukrem a do ranní ovesné kaše si zatím dávám datlový sirup (protože ho ještě mám nakoupený), považovala jsem ho za zdravější variantu než cukr. Asi přesedlám na čekankový nebo si zvyknu na kaši bez přislazení, jen s ovocem. Jak vidět, stále je na čem pracovat.
04. 02. 2019 07:52
Nápoje piji skoro pořád neslazené a mléčné výrobky bez cukru kupuji běžně. Tady můj problém není.
04. 02. 2019 07:36
Já čaj ani kávu nesladím a sladké nápoje nepiju, tady to mám v pohodě, mléčné výrobky si kupuji bílé a přidávám si do něj ovoce, ted zrovna namražené zásoby ze zahrádky a nepřislazuji
04. 02. 2019 06:27
Kávu a čaj nesladim. Jen pokud sem občas trochu nemocná udělám si čaj s medem, citronem a zázvorem. Ale pamatuji si už od loňska - že cukr je prostě cukr a je jedno v jaké podobě, stejně jeho množství velké je prostě nezdravé
04. 02. 2019 05:53
Pokud si stále opakuju, že cukr škodí zdraví v jakékoliv podobě-daří se mi nekozumovat ho vůbec.Poslední dobou mám pocit, že se vyrobily pseudozdravé potraviny které cukr obsahují ale chtějí se tvářit jako zdravé, viz různé druhy cukrů a sirupů, které jen fixují v hlavě sladkou chuť.Takže jak bylo dříve řečeno-konzumace základních potravin.
04. 02. 2019 05:23
Naučila jsem se kávu a čaj nesladit, sladké limonády nepiji, a snažím se střídat mléčné výrobky bez a s příchutí.
04. 02. 2019 05:20
Kávu nesladím, slazené nápoje nepůjdu vůbec, mléčné výrobky z 80% neochucené, čaj jen zřídka troškou medu, na kaši čekankový sirup a při pečení úvěru množství cukru i když ho nahradim třinovým, v tom kousku koláče nevidím až takové nebezpečí:)
04. 02. 2019 04:45
Se sladkým moc bojovat nemusím, na štěstí ale občasnou chuť na kousek něčeho sladkého neřeším. Bez výčitek zkonzumuju a jde se dál
04. 02. 2019 04:31
Tak s cukrem jako takovým problém nemám. Nápoje mám nejraději holou vodu a mléčné výrobky používám bez příchutí.
04. 02. 2019 01:40
Děkuji za pěkný článek.Nápoje kromě kávy nesladím,ke slazení kávy používám sladidlo.Doma mám čekankový sirup,kterým si sladím jogurty,tvaroh.
05. 02. 2018 05:40
Zvykla jsem si, že kávu ani čaj nesladím, ale mléčné nápoje mám ráda s příchutí.
04. 02. 2018 22:37
čaj a kávu jsem sladit přestala už dávno, sirupy proti kašli dělám z třtinového cukru a pokud nemusím, neužívám je, někdy mám chuť na sladký jogurt, ten si přisladím medem nebo javorovým sirupem, nejhorší je večerní chuť na sladké
03. 02. 2018 23:12
Děkujeme za Vaše komentáře a jak jsem psala i na blogu, žasnu nad vaší disciplinovaností...:-) Tak jen tak dále a život si dále oslazujte ne cukrem, ale jen samou radostí ze života...:-)
03. 02. 2018 17:48
Sladké není můj problém, dnes jsem si udělala zázvorový čaj a zjistila, že ho nemám čím osladit (v novém bytě bydlím od 11.12.). Ale čekankový sirup vůbec neznám...pořád je se čemu učit.
03. 02. 2018 17:33
Tak tohle je pro mě překvapení, myslela jsem si, že hnědý cukr nebo agávový sirup je lepší varianta...a no to tak úplně není.
03. 02. 2018 07:54
Kávu, čaj nesdladím. Deti pijou pouze vodu. A kus domácího koláče s menším množstvím cukru nikomu neuškodí.
03. 02. 2018 06:17
Míň sladit jsem se naučila, ale občas je problém v porcích
02. 02. 2018 01:01
Já se snažím "hřešit" sladkým chytřeji . Často nakupuji podle krytérií společnosti Vím, Co jím . Někdy si udělám britský čaj s kapkou mléka a pár kapkami sladidla z řetězce DM (dá se koupit i stevie) a sem tam si dám nějakou proteinovou tyčinku na zahnání chuti na sladké (DM okolo 18-25kč) a hodně pomáhá kává (ale piji maximálně 2 slabší denně) . Ovoce si kousek dávám rád a to především jablko například s tvarohem .
01. 02. 2018 14:58
Díky za krásný přehled. Naštěstí sladké nápoje moc ráda nemám, pouze výjimečně, případně (bohužel ujíždím na Coca cole Zero nebo light). Vím, že to není ideální, ale je to jediný sladký nápoj, který si někdy dám na zpestření chuti.
31. 01. 2018 23:14
Dobrý večer, veľmi pekne napísaný článok. Sem-tam si rada vypijem čierny čaj s medom a citrónom ale inak nesladím. Kávu som kedysi nedokázala vypiť neosladenú ale ako som objavila dokonalú chuť kvalitnej zrnkovej kávy, tak cukor vobec nepotrebujem. Minule mi niekto ponúkol osladenú kávu a musela som ju vyliať - uź si to nedokážem vychutnať. :-)
31. 01. 2018 23:03
Všechny nápoje piji neslazené i mléčné výrobky kupuji bílé bez cukru.
31. 01. 2018 18:16
Kávu ani čaj nesladím. U kávy mi to trvalo déle si zvyknout, ale dokázala jsem to :-)
31. 01. 2018 18:16
Kávu ani čaj nesladím. U kávy mi to trvalo déle si zvyknout, ale dokázala jsem to :-)
30. 01. 2018 21:18
Kávu a čaj nesladim jen občas Matcha Tea lžičkou medu s přidáním citronu
30. 01. 2018 21:11
Jj, sklenicka vina - to je muj cukr v napojich
30. 01. 2018 18:14
Vodu piji neslazenou, kávu a čaj bez cukru. Problém je u mě v tom, že si ráda dám sklenku vína a tam je cukru dost
30. 01. 2018 16:02
Nesladím kávu ani čaj ,piji vodu s citrónem nebo limetkou.
30. 01. 2018 14:53
Kávu a čaj nesladím u roky. Naučila jsem se i pít "obyčejnou" vodu (někdy s citronem). Osvěží víc, než oslazená. Problém je u mne s čokoládou. Přiděluji si ji za odměnu. ;-)
30. 01. 2018 14:22
Také jsem se v dospělosti odnaučila sladit čaj i kávu a odmalinka v tom vychovávám i děti.:-)
30. 01. 2018 06:42
Kávu ani čaj sladit nemusim.-domací zavařeninu si občas dám.
29. 01. 2018 22:12
Tak o cekankovem sirupu jsem asi neslysela, nebo si nepamatuji...jinak nesladim, ale sladke mam rada
29. 01. 2018 21:59
Jsem ráda, že jsem rovnou začala s hořkou kávou a ani čaj jsem nikdy neměla potřebu doslazovat. Jogurty i ostatní mléčné výrobky mi chutnají i bez příchutí, ale ochucené si někdy taky dám.
29. 01. 2018 19:51
Ahojky taky přispěju svou troškou do mlýna.,sice tradiční kávu a čaj nesladím ale kavu laté nebo capučíno si osladím ,bílého jogurtu přidám si občas domácí marmeládu z naší zahrádky .Naopak si myslím tím ,že píši do sebekoučinku neujíždím na čokoládě ,ve které jsem viděla utěšení !
29. 01. 2018 19:07
Přeci jen bych sladký vroubek našla. Domácí zavařeniny. ne, že bych na nich ujížděla, ale běžně je používáme. Občas při pečení, občas do bílých jogurtů.
29. 01. 2018 19:01
snažím se nedoslazovat...
29. 01. 2018 17:33
Přiznám bez mučení......sladké je můj nešvar veliký......občas zhřeším a koupím si sladký nápoj.......ale častěji to jsou ochucené jogurty,ochucené kefíry,nějaké ovesné oplatky,,,,,,atd,chjo
29. 01. 2018 16:26
čaj piju nesldký užléta letoucí. Dřív jsem si kupovávala ovocné jogurty a ovocné kefíry. Jako dítě a orostenec jsem si dokonce ty ovocné jovurtové výrobky i přislazovala. Jogurty jsem postupně začala kupovat i ty neochucení, bílé.
Kávu jsemsisladila vždycky, doma medem, a to dost.
S příchodem na STOB a Sekoučink jsem přestala ochucené mléčné výrobky kupovat vůbec a nahradila jsem je polotučnými bílými. Nicméně z bílého "kysaného pití" mi zachutnalo akorát podmnáslí.
Kávujsem začala sladit stévií, doma pěstovanou. Asi po roce a něco už se obejdu i bez stévie - ale jen v případě, že mám kávu+mléko půl na půl. Jinak (v práci, v hospodě), když mám kafe jen se smetankou, tak si ho dodaným cukrem osladím. V práci mám teď xylitol, který jsem dostala, ale moc mě neoslovil, zdá se mi, že moc nesladí a že ho musím dávat o dost víc než obyčejného cukru.
Med mám i nadálew ráda, občas - dosti zřídka - si ho dám lžičku jako mlsíček, někdy do čaje s citronem, když jsem nastydlá.
Slazené limonády jsem odbourala skoro úplně, Pokud si někdy koupím nějakou colu, je to s umělými sladidly bez kalorií.
29. 01. 2018 15:00
Kávu i čaj nesladím . Když peču cukru dávám minimum -manžel je diabetik a já cukr nepotřebuji.
29. 01. 2018 14:40
naučila jsem se pít bílou kávu bez cukru
29. 01. 2018 14:13
Čaj piji nesladký, aspoň si vychutnám jeho chuť, astatní redukuji podle nálady. :)
29. 01. 2018 14:13
Čaj piji nesladký, aspoň si vychutnám jeho chuť, astatní redukuji podle nálady. :)
29. 01. 2018 13:02
Piju kávu i čaj neslazený, ovocnou šťávu dělám z ovoce ze zahrady bez chemických přísad, ale slazenou klasicky cukrem (působí jako konzervant) a s citronovou šťávou z čerstvých citronů, pijí ji hlavně děti a návštěvy, já sladké pití fakt nemusím. U moučníků, které peču nebo sladkého pečiva si dokážu množství cukru zredukovat a započítat do sebekoučinku.
29. 01. 2018 11:10
Jelikož jsem zhruba před 8 lety zejména díky Sebekoučingu, vím, že lžička medu do čaje nebo kostka cukru do kávy uškodí méně než cukry skryté v jiných přislazených potravinách.Časem jsem obvyklá i sladit kávu a díky vyvážené stravě už mi sladké nechybí.
29. 01. 2018 10:00
Piji neslazený čaj, kávu a kohoutkovou vodu. Když si peču pro sebe, tak dám trochu medu jen v případě, že jsem domácí přesnídávku, kterou dávám místo cukru a mléka, dělala z kyselejších jablek.
29. 01. 2018 09:46
Já nesladím kávu ani čaj ( kromě zázvorového čaje s citronem a medem , když se léčím ), štávu ani sirupy nekupujeme, slazené veškeré limonády taky ne. Tak jenom ty sladké mléčné výrobky, nesladké nesním.
29. 01. 2018 09:36
S poslední větou souhlasím, odnaučila jsem se používat náhražky cukru, prostě si jím osladím, ale s mírou.
29. 01. 2018 09:20
Na čekankový sirup jsem již narazila a vyzkoušela. Je dobrý, ale cena je dost vysoká, proto ho používám jen málo a raději nesladím vůbec. Med používám vyjímečně pro zpesttření jídelníčku.
29. 01. 2018 09:14
Také patřím do kategorie nesladících, piji převážně vodu a nesladký čaj. Občas si dám zázvorový čaj s medem, nebo to zpestřím coca colou zero, tonikem se sladidly či spritem se sladidly.
29. 01. 2018 09:02
Slazené nápoje nekupuji, dám si je opravdu jen výjimečně, kávu ani čaj nesladím. Pouze někdy lžičku medu do večerního půllitráčku čaje.
29. 01. 2018 08:56
Nesladím čaj ani kávu, sladké nápoje nekupuji.
29. 01. 2018 08:34
nápoje si sladké vůbec nekupuji
29. 01. 2018 08:33
nesladím kávu, ale čaj u osladím medem
29. 01. 2018 08:25
nápoje nesladím, piju jen čaje a obyč.vodu
29. 01. 2018 07:30
Nesladím,jen výjimečně.Pouze do kávy používám sladidlo.
29. 01. 2018 06:14
Nesladim,jen občas když mě prepadne viróza, dám čaj,citron,med a zázvor. Pokud se dám na zdravé žití ☺ustojim to
29. 01. 2018 05:51
Nesladím čaj, do kávy jenom jednu lžičku, sladké téměř nejím a místo bílého pečiva jsem začala jíst tmavé.
29. 01. 2018 05:47
Kromě jednoho kousku nedělní domácí buchtičky nesladím a nechybí mi to, Ovoce mám ale ráda, i když i s ním se to snažím nepřehánět.
29. 01. 2018 05:19
Zvykla jsem si nesladit čaj ani kávu,

Naši partneři