TOPlist
Sledujte nás:

Jarní detoxy – proč se do nich nepouštět?

Zpět

S jarem přicházejí tradičně detoxy a očistné kúry, které nás mají omladit, ozdravit, zbavit nadbytečných toxinů i kilogramů. Z návodů a reklam na očistné produkty se na nás usmívají svěží, štíhlí lidé plní elánu. Kdo by nechtěl vypadat jako oni a vykročit do jara nabitý energií a o pár kilo lehčí? 

Co nám říká výzkum o detoxikacích a očistných kúrách?

Ačkoliv detoxikační průmysl roky vzkvétá, kvalitní studie chybí. Závěry z těch mála, co máme, více méně říkají, že detoxikační diety mohou způsobit úbytek hmotnosti kvůli nízkému příjmu kalorií, jakmile se však vrátíte k běžné stravě, vrátí se i kilogramy. 

Ohledně pozitivních účinků na naše zdraví, pohodu a věčné mládí nevíme nic, spíše se hromadí negativa. Mezi nejčastější a prokázané „hříchy“ detoxikačních kúr a preparátů patří užívání zakázaných nebo potenciálně škodlivých přísad a uvádění nepravdivých tvrzení, že mohou léčit různá onemocnění. 

Na ty výživové prohřešky se podíváme více pod lupou. 


Podceněný příjem energie a živin

Nízký příjem energie sice způsobí úbytek hmotnosti, nejde však o vytoužené snížení množství tuku, ale o ztrátu vody, zásobního sacharidu glykogenu a vyprázdnění střev. Po několika dnech sníženého příjmu se vrací apetit i ztracené kilogramy.

Různé kúry omezují i příjem živin, především bílkovin a tuků. Nedostatek bílkovin může zapříčinit to, že si tělo potřebné bílkoviny bude brát z vlastních svalů a vy tak ztratíte pracně vybudovanou svalovou hmotu. Půsty a diety s nízkým obsahem bílkovin jsou navíc kontraproduktivní, protože náš hlavní detoxikační orgán – játra, vyžaduje pro svoji činnost aminokyseliny z bílkovin. 

Podtrženo sečteno, bez dostatečného množství energie a živin nemohou správně fungovat žádné orgány a je ohrožen i samotný proces přirozené detoxikace. 


Zátěž pro ledviny

Pití velkého množství vody a bylinných čajů v kombinaci s nejedením několik dní po sobě může nabourat elektrolytickou rovnováhu a přetěžovat ledviny.


Příval vlákniny a zažívací potíže

Mnoho detoxů je založeno na bohaté konzumaci ovoce a zeleniny. Za pár dní rozmixujete a vypijete tolik ovoce a zeleniny, co za celý měsíc, dost možná i za celý rok.  

Takový příval vlákniny pořádně rozhýbe vaše střeva a může vás potrápit průjem nebo zácpa. 

Pozn. Je rozdíl mezi odšťavňováním a mixováním. V případě odšťavňování se zbavujete i cenné vlákniny a vlastně pijete jen sladkou vodu s vitamíny a minerálními látkami. V případě mixování vláknina zůstává a nápoj je nutričně výhodnější, avšak skokové zvýšení v příjmu vlákniny může způsobit zažívací potíže.


Pití ovocných šťáv může rozkolísat hladinu krevního cukru

Ovoce obsahuje především vodu, cukr a vlákninu, která zpomaluje vstřebávání přítomného cukru do krve. Když ale ovoce odšťavníte, dostanete sladkou šťávu. 

V případě ovocných šťáv by měly být na pozoru především diabetici, pro které je takový ovocný šťávový detox přímo nebezpečný, protože můžete vypít skutečně mnoho cukru z ovoce. 


Vysoký příjem oxalátů ze zeleninových šťáv = nebezpečí pro ledviny

Oxaláty jsou soli kyseliny šťavelové, kterou najdeme prakticky ve všech druzích ovoce a zeleniny. Když přijímáme oxalátů hodně, mohou se začít tvořit ledvinové kameny. V běžně konzumovaných množstvích to ale skutečně není problémem a určitě se zelenině nevyhýbejte.

Jak jsme ale zmínili, během kúr můžete konzumovat extrémně velká množství ovoce a zeleniny a při dlouhodobém užívání (6 týdnů a déle) byly již zaznamenány i případy selhání ledvin. Obezřetní musí být všichni, obzvláště pak ti, kdo jsou náchylní ke tvorbě ledvinových kamenů, mají chronické onemocnění ledvin, bypass žaludku, užívají antibiotika nebo jsou krátce po jejich užívání (antibiotika narušují střevní mikrobiotu, která pomáhá vylučovat oxaláty z těla). 

Výše uvedenými argumenty však určitě nezatracujeme pití šťáv a užívání bylinek. Různá smoothie a nápoje mohou příjemně osvěžit a zpestřit váš jídelníček. Pamatujte však na starou a dobře míněnou radu „nic se nemá přehánět“ a nevrhejte se do žádných extrémů.

Bdělí buďte i pokud užíváte léky na vysoký krevní tlak nebo cholesterol, protože některé složky bylinek, zeleniny a ovoce (typicky například grapefruity!), ovlivňují účinnost léků! V případě že máte nějaké zdravotní problémy a užíváte jakékoli léky, je opravdu nutné kúry předem konzultovat s ošetřujícím lékařem, aby nebyla ovlivněna vaše léčba. 

Zdroje:

https://www.ajkd.org/article/S0272-6386(17)30863-6/fulltext

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352364615300092

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002934313003446


Alimentární onemocnění 

Ano, i tyhle případy řešily úřady pro kontrolu potravin. Ovocné a zeleninové šťávy (zejména ty čerstvé) nebo v poslední době tolik oblíbené naklíčené obiloviny a luštěniny podléhají snadno mikrobiálnímu kažení. Pokud nejsou tepelně ošetřeny nebo ihned zkonzumovány, zkazí se a vám hrozí střevní potíže.


Nebezpečné jsou výplachy tlustého střeva a užívání projímadel

Propagátory různých kúr jsme zastrašováni, že máme střeva zanešená, zalepená a usazují se nám tam zbytky potravy. Díky střevní peristaltice k ničemu takovému ale nedochází a potvrdili to všichni lékaři, kteří provádějí kolonoskopie. Komu můžeme věřit více? 

Naopak faktem je, že naše střeva jsou bohatě osídlená střevními mikroby, kteří významně pomáhají našemu imunitnímu systému, mají vliv na dobré trávení, dokonce ovlivňují naši psychiku i hubnutí. Klystýrem či projímadly můžete poškodit mikrobiální rovnováhu, jejíž obnova trvá řadu měsíců. 

Používání projímadel může vést k silným průjmům, dehydrataci a narušení rovnováhy elektrolytů.


Důvěřujte svému tělu, má důmyslný detoxikační systém a poradí si samo

Detoxikační systém každého člověka zahrnuje játra, ledviny, trávicí trakt, plíce, lymfatický systém a kůži. 

Každý den jsme skutečně vystaveni působení toxinů a volných radikálů, proto naše těla nemohou a nečekají na zelenou jarní šťávu, ale s těmito látkami bojují neustále a bez našeho vědomí.  

Je to stejné jako s domácím úklidem. Uklízíte průběžně nebo jednou za rok? A představte si to opravdu v plné parádě včetně nádobí a vynášení odpadků. 

Řešení? Důvěřujte svému tělu a dobře o něj pečujte. Vaše tělo je tím nejlepším odborníkem na detoxikaci a všechny chemikálie a toxiny metabolizuje tak, abyste je mohli vyloučit na toaletě, potem nebo při každém výdechu. 

Dlouhodobé poškozování těla cigaretami, alkoholem, nadbytečným užíváním léků a doplňků, chemikálií v domácnosti i v životním prostředí, nedostatkem spánku, nadmírou stresu, špatnou stravou nebo nedostatkem pohybu skutečně nezměníte během pár jarních dní detoxem.


 

Závěrem

Když je vám při detoxu nevolno, škrudlá to v břiše, bolí vás hlava, cítíte se slabí a unavení, není to tím, že z těla odchází škodlivé látky. Důvody jsou spíše nedostatek energie a živin, skokový přísun vlákniny, dehydratace nebo naopak nadměrný přísun tekutin. 

Ve světle dnešních odborných informací a našich zkušeností s klienty, kteří vyzkoušeli různé kúry a podělili se s námi o své zkušenosti, můžeme zodpovědně napsat, že se detoxikace nejeví jako dobrá cesta ke zdravému životnímu stylu. 

Pokud chcete svůj jídelníček a péči o své zdraví s příchodem jara vylepšit, doporučujeme postupnou změnu návyků, nikoliv nárazové detoxikační kúry s cílem vrátit se po pár dnech k „toxickému“ způsobu života. 

Jak mohou takové drobné změny vypadat? 


Hubněte s podporou odborníka a skupiny

Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Přihlaste se do kurzu a buďte při hubnutí úspěšní.

>> Kurzy zdravého hubnutí - naživo i online <<

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 04. 2022 11:45
Velice ocenuji otevreny pristup s uvedenim zdroju a ne jen informace "jedna pani povidala", jak je tomu casto ve svete socialnich siti. Opet jste me presvedcili, ze jsem na spravnem miste :-)

Naši partneři