TOPlist


Když nám chybí snídaně

 

Snídaně, která je při hubnutí velmi důležitá, by měla obsahovat 20–25 % denního energetického příjmu. Tělo je po dlouhé noci připraveno přijmout energii, která slouží pro aktivitu celého dne.

Víme, že snídaně má být královským jídlem. Proč tedy tak často nesnídáme? Podívejme se na nejčastěji uváděné pseudodůvody:

Nemám na snídani čas. Každý máme 24 hodin a záleží jen na nás, jak s nimi naložíme a to co opravdu chceme dělat, na to si čas uděláme.

Nemám chuť po ránu na jídlo. Pokud jsme zvyklí desítky let nesnídat, nechce se nám zažitý stereotyp narušit. Vyzkoušejte však alespoň po nějakou dobu, zda by vám naopak se snídaní nebylo lépe – pro začátek stačí třeba malý jogurt, banán nebo se aspoň napít nějakého mléčného produktu.

Důvodem nechuti snídat může být i to, že se vaše jídlo  soustředí do večerních a nočních hodin. 

Když hubnu, tak šetřím zkonzumované kilojouly a ráno ani nemám hlad, tak proč bych jedl/a. V dlouhodobých studiích se ukazuje, že lidé, kteří vynechávají snídaně, mají většinou celkově horší skladbu jídelníčků. Celodenně konzumují více tuků, méně některých minerálních látek a stopových prvků či vlákniny. Tito lidé mají také větší sklon k rozvoji obezity, a tím i ohrožení svého zdraví dalšími komplikacemi

Pokud si něco ráno vezmou, tak se “rozjím“. Zda u vás povede snídaně k rozjedení se do celého dne a vy budete nekontrolovaně v dalších chodech konzumovat nadměrné množství potravy, či zda vás snídaně příjemně nasytí a bude dobrým startem do nového dne, záleží jen na vás a na tom, co si k snídani připravíte. Pokud si dáte na prázdný žaludek potraviny s vysokým glykemickým indexem, např. cornflakes či bílý chléb s přislazovaným džemem či nutelou, může dojít k „rychlému nárazovému vyloučení“ inzulinu následovaného hypoglykemií a velkým pocitem hladu, který rozhoupe glykemickou houpačku s důsledkem celodenního ujídání sladkostí a s možnými pocity nevyrovnanosti a podrážděnosti.

Pokud posnídáte potraviny s nízkým glykemickým indexem, kdy dojde k vyrovnanému přísunu glukózy do krve, obnoví se zásoby glykogenu v játrech, budete mít v „žaludku jako v pokojíčku“ a je velká pravděpodobnost, že vás až do svačiny nebude nic nutit uzobávat, protože nebudete mít díky vyrovnané glykemii hlad.

 

Tipy na snídaně

Základ snídaně by měla tvořit kvalitní bílkovina a vhodný sacharid. Bílkovina je obsažena např. v mléčných výrobcích. Z nich je důležité vybírat takové, na které se váže co nejméně tuku. Při koupi jogurtů hledejte ty, které mají energii do 300 kJ na 100 g nebo mají maximálně 3 % tuku, místo cukru je u light výrobků používán aspartam.

Jogurtů je dnes taková nabídka, že si každý může vybrat ten, který lahodí jeho chuťovým buňkám, ale neuspokojí jeho buňky tukové. Nabídka různých smetánků a pacholíčků není vzhledem k velkému množství tuku vhodná. Na druhou stranu nemusíte vyhledávat zásadně jogurty „bez tuku“, i smetanový jogurt má méně tuku než např. uzenina.

Obsah vápníku na obsahu tuku při nižších tučnostech téměř nezávisí, pouze u jogurtu smetanového je poněkud nižší.

 

Podle použitého způsobu kysacího procesu (zrání) a dalšího zpracování sraženiny se jogurty dělí na jogurty s nerozmíchanou sraženinou (také se používá termínu klasický jogurt), kdy zrání probíhá ve spotřebitelském obalu obvykle 3–4 hodiny při 42–45 °C a na jogurty s rozmíchanou sraženinou, kdy zrací proces probíhá v tanku obvykle 7–8 hodin při 30–36°C a po rozmíchání a vychlazení se plní do spotřebitelských obalů. Z hlediska výživového není mezi oběma typy jogurtů v podstatě rozdíl. Rozdílné jsou pouze senzorické vlastnosti – některým spotřebitelům jogurty s nerozmíchanou sraženinou více chutnají.

 

Shrneme, že jogurty jsou velmi hodnotné potraviny, které jsou výborným zdrojem vápníku, plnohodnotných bílkovin a prospěšných bakterií mléčného kysání nebo ještě navíc i probiotik. Jeden jogurt nebo jiný kysaný mléčný výrobek by měl být součástí každodenního jídelníčku.

Hodnocení (38 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

09. 10. 2015 13:27

evinka49

Mám ráda aktivii a přidám pomeranč nebo grep,malý krajíček žitného chleba. Dříve to bývala bábovka a káva brrrrr.
Kávu bez kofeinu si dám až ke svačině.

25. 07. 2015 00:53

Na snídani si dávám hodně medu, abych měla energii na celý den.

25. 09. 2013 20:24

stefistefi

Ja som naučena ranajkovat.Raz je to nizkotučny jogurt s BE-BE dobre rano,alebo kukurične lupienky s mliekom ,grankom a medom.Som spokojna s ranajkami...

03. 08. 2013 23:22

Gabi.D

Na snídaně se hrozně těším, to si mixuju svůj oblíbenej koktejl s kouskem nějakýho ovoce, buď v mléce, jogurtu nebo tvarohu, a jsem na 3 h. spokojená! :)

23. 05. 2013 13:21

Alzbeta1

já se zase na snídaně těším, akorát když si dám sladkou snídani, protože mám ráda müsli tak mám brzy hlad :(

08. 05. 2013 07:22

vitanek1

Bohužel, můj největší problém. Ráno nemám moc chuť jíst a pak to celý den dojídám

03. 05. 2013 19:20

JohnMayall

souhlasím s názorem, že snídaně by chybět neměla, přesto někdy nestíhám.

01. 05. 2013 23:08

PerditaX

Já nejraději kaše na všechny způsoby

01. 05. 2013 16:17

Knizova.M

aktivii mám ráda:)

24. 04. 2013 20:12

Iva77

Já snídám až po příjezdu do práce (ráno o půl čtvrté by mi opravdu snídat nešlo), není to sice asi úplně správně - dle doporučení by měla být snídaně cca do 1 hodiny po probuzení, tak nyní řeším třeba kouskem sýra cestou do práce. V práci mám pak "svou" snídani - cereálie, ovoce, jogurt :-)

20. 04. 2013 20:04

78marunka

já snídám až hodinu po probuzení. Mám doma mimi a to mě budí dřív, než jsem schopna vylézt z postele :) ........... dřív jsem nesnídala vůbec, jenom káva a šup do práce a ještě na kole :)

19. 04. 2013 14:03

Aranka86

Já bez snídaně neudělám ani krok, když se ráno vzbudím, tak mám do deseti minut děsný hlad :D

19. 04. 2013 11:41

dagmarhruska

Já snídám az po hodine, kvuli práskum na stítnou zlázu. Ale moc ráda, to uz pocituji hlad. Dríve me vystacily dve kafe.

19. 04. 2013 11:36

tereza1977

kdysi jsem snídani snědla na pochodu a nebylo to nic dobrého . Ted se snažím snídat pravidelně a hlavně zdravě.

09. 04. 2013 14:52

Simin

Snídám odjakživa a pravidelně, teď už něco jinýho než kdysi dřív, ale nějak se mi nedaří dostat na těch 20%. Asi se budu muset naučit vstávat dřív. Ale s jarem a sluníčkem to snad nějak půjde.

09. 04. 2013 06:58

Hehen

Snídaně je můj problém,většinou mi stačí káva a cigareta.

07. 04. 2013 21:57

kamkracim

Bez snídaně nejdu z domu

06. 04. 2013 16:54

mimino

6.4.2013 mimino
Musím každé ráno brát Combi-Calz a po něm čekat 1 hodinu než mohu začít snídat.Věřte,že po 1až1,5 hodině by jste měli určitě hlad.Mezitím nachystám snídani rodině,dám psům a kočce.Občas si i venku zacvičím rozcvičku.

06. 04. 2013 12:10

srboma

Bez snídaně nemohu začít den ;-)

05. 04. 2013 22:37

Evelinka

A takový jihočeský jogurt ve skle..... mňam.

05. 04. 2013 14:47

filipova

bez snídaně bych nemohla existovat

04. 04. 2013 20:55

Hanka a Martin Silny

Jogurty jsem vždy jedla,ale k nim cornflakes.Ty jsem teď změnila za vločky a je mi lépe.Díky za radu.

04. 04. 2013 16:40

jajucha

snídaně, snídaně... toť můj velký problém ;-))

04. 04. 2013 15:59

tereza1977

Také jsem patřila k té skupině lidí kteří neměli ani páru co a jak jíst aby my to bylo prospěšné.Ted mam prehled a už to musím jen dodržet.

04. 04. 2013 14:39

lenka neumanova

já jsem díky stobu také začala snídat i svačit obědvat svačit večeřet moje stravovací návyky byly děs běs snad se do toho dostanu a budu to brat za normalni

04. 04. 2013 13:11

bagi666

Snídám cca 1 a půl hodiny po probuzení - v 5 vstávám, v 5.20 vybíhám z domu, v dopravních prostředcích klimbám a kolem 6.30 v práci snídám. Myslíte že bych měla něco sezobnout i doma? Nebo stačí až snídaně v práci?

04. 04. 2013 12:00

radka78

Já se už se stobem snídat naučila ;-))

04. 04. 2013 11:01

CcLuln

Někdy se snídaní, někdy bez snídaně :) jak to vyjde...

04. 04. 2013 07:25

Banaska

Snídám každý den to samé, ze snídaně se stala ranní rutina stejná jako třeba čištění zubů.

04. 04. 2013 07:05

Keksina

Pro mě je snídaně stále jedno z nutných zel. Prostě ráno nemám hlad (a to i když jdu spát večer o hladu). Navíc platí pravidlo, že když se ráno nasnídám, mám hlad celý den. Takže pro mě iedální snídaně tak v 10 (vstávám v 6), ale to už jsem bohužel v práci. Tak když je ráno čas (fakt mě nebaví vstávat v 6 a rozhodně se nevykopu z postele ještě dřív jen kvůli tomu, že musím snídat), tak do sebe nacpu jogrut nebo rohlík s něčím a když ne, tak prostě snídám až je čas.

03. 04. 2013 22:11

hrosice

Já bohužel patřím k těm, kteří snídani vynechávali, ale díky STOBu jsem snídani nevynechala už přes rok a nedokážu si den bez ní představit. Jogurty si dopřávám ráda ke svačince :-)

03. 04. 2013 21:57

kacka

Já jsem tedy snídala vždycky...

03. 04. 2013 21:42

Petra71

Dneska už se mi ani nechce věřit, že bývaly doby, kdy jsem nesnídala a jedla jsem dvě jídla denně :-)

03. 04. 2013 21:40

Liba Babina

Snídat jsem se naučila až se Stobem. Nyní bez snídaně nevyjdu z domu, i když někdy vstávám velmi časně.

03. 04. 2013 21:30

GabrielaC

Také mám ráda jogurty, hlavně k svačině. Svou nasládlou chutí a nízkou energet. hodnotou, jsou výborná rychlá svačinka.

03. 04. 2013 20:10

Hanuja

Snídám ráda. Na snídani se vždy těím. Dávám si sacharidy, bílkovinu a k tomu zeleninu.

03. 04. 2013 20:08

hlavca

snidam odjakziva, jen ted uz rozhodne zdraveji nez pred par tydny, stridam bud jogurt s cerealiemi a ovocem nebo pecivo, zeleninku a neco na to :-)

03. 04. 2013 17:47

Mysha

Bez snídaně to ráno nejde. :-)

02. 04. 2013 23:09

MartinaSilna

Jogurty patří do mého jídelníčku. Hodí se mi k dopolední svačině:)

02. 04. 2013 22:53

belle.poupee

Jogurty mám ráda, ale obsahují hodně SAFA:-)

02. 04. 2013 20:28

Veve12

Snídám každý den. Bez snídaně jdu akorát darovat krev a to už se těším až se najím. Snídám jogurt Hollandii, čerstvé ovoce, ovesné vločky a směs semen a ořechů. Je to dobrota :-))))

02. 04. 2013 19:40

babinka18

Raňajkujem pravidelne, ale jogurt na ráno nemusím. Dám prednosť, šunke, celozrnnému pečivu a zelenine.

02. 04. 2013 19:32

DSHWARZ

díky STOBu už taky snídám..

02. 04. 2013 17:07

JarMilo

Doporucuji rovnez Holandii.

02. 04. 2013 15:19

tkoskubova

Snídaně jsem začala poctivě jíst,a dám si čas,abych jedla v klidu,beze spěchu,dávám přednost snídani na slano.

02. 04. 2013 13:55

maja311

Začala jsem ke snídani často jíst jogurt Holandia, podle mě je kvalitnější (zraje v kelímku, proto je pořádně hustý) a levnější než profláknutá Aktivia (tak musí Danone tu masivní reklamu nějak zaplatit). Smíchám to s nízkotuč. tvarohem, oves. vločkami a jablkem.

02. 04. 2013 10:07

Hana2

Taky snídám pravidelně celý život a taky díky STOBU teď už zdravěji. Jogurty mám moc ráda, ale dám si je raděj ke svěčině nebo když mě honí mlsná:-)

02. 04. 2013 10:07

filipova

ke snídani jsem měla celozrné pečivo, šunku, eidam 20%, 200 g zeleniny. 1dl podmáslí a 2 dl mléka, po snídani nasladko mám brzo hlad

02. 04. 2013 09:57

muriela

Preferuji snídani na slano, jogurt si dám spíš ke svačině s trochou ovoce

02. 04. 2013 08:45

LASENECKA

Také jsem měla bílí jogurt holand.s ovesn.vločkama a mraženým červeným rybízem mňam :-)

02. 04. 2013 08:43

kokodyl

S jogurtem nemám problém a dávám si ho s músli, které si sama peču a tak vím co obsahuje :-)

02. 04. 2013 08:40

jilkajda

Bez snídaně ani ránu, vstávám v 5 hodin a do oběda nebo svačiny bych nevydržela.

02. 04. 2013 08:08

seredka

moje dnesni snidane: bily jogurt, vlocky, ovoce...mnam

02. 04. 2013 07:49

JaninaDseznamcz

Já snídám pravidelně celý život,akorát dnes už jím něco jiného :-))
Díky vám za správnou cestu :-))