TOPlist
Sledujte nás:

Mlsání bez cukru?

Zpět

Ing. Karolína Fourová

Při výběru sladidla je třeba být opatrný se slovem “zdravý”. Můžete totiž zjistit, že ačkoliv sladíte medem nebo třtinovým cukrem či javorovým sirupem, tedy dle vašeho nejlepšího vědomí a svědomí zdravě, ručička na váze se posouvá stále vice směrem vpravo a knoflík u kalhot je knoflíkové dírce čím dál více vzdálen. Žádný cukr není zdravý. Ne, ani ten hnědý. A dokonce ani med není dietní. A to ani ten domácí přímo od včelaře.

S jídlem roste chuť a toto rčení platí především pro jídlo, které je sladké. Je tomu tak jednak proto, že sladkou chuť preferujeme již ve chvíli, kdy přicházíme na svět, a jednak proto, že sladké pokrmy způsobují známé kolísání glykémie v krvi.

Na druhé straně, pokud sladkou chuť opravdu vyžadujete, existují zdravější alternativy sladké chuti, které vám pomohou se vyhnout konzumaci jednoduchých cukrů. A některé z nich vám představíme na následujících řádcích.

Alkoholické cukry, jako je erythritol, isomalt, maltitol, nebo populární rostlinka stévie jsou méně kalorická či dokonce nekalorická sladidla, která jsou vhodná například při redukci hmotnosti nebo pokud se z jakéhokoli důvodu snažíte omezovat cukr. Ačkoliv, i v jejich případě je třeba hlídat konzumované množství, jelikož i cukrovinka slazená stévií je přeci jen stále cukrovinkou a nejvhodnějším prostředkem, jak omezit v budoucnu konzumaci sladkostí je odvykání si na sladkou chuť. Kdybychom tuto problematiku řešili ještě hlouběji, došli bychom k závěru, že nejzdravější sladkostí, na které si můžete pochutnat, je čerstvé ovoce. Nikoliv sklenice kandovaných třešní nebo celé balení sušených fíků či datlí, ale opravdu čerstvé ovoce plné vitaminů a minerálních látek (a vody).

Přiznejme si ale, kdo z nás nemá jednou za čas chuť si pochutnat na sušence nebo domácím tvarohovém dortu s ovocem? Tam sladkou chuť úplně eliminovat nejde a právě v těchto případech by vám mohly být nápomocny zmíněné zdravější varianty slazení. Pojďme se na ně společně podívat.

Stévie

Stévie, zelená rostlinka s lístky obsahujícími až třistanásobně sladší látky než samotná sacharóza, stojí sama o sobě odděleně od následujících sladidel, jelikož jde o rostlinný derivát.

Její obrovskou výhodou je to, že neobsahuje žádné kalorie. Tato rostlina patří do stejné rostlinné rodiny jako například sedmikráska a nejvíce přirozeně se vyskytujících druhů najdete v Mexiku, Arizoně a Texasu. Nejžádanější druh Stevia rebaudiana ale roste v Paraguayi a Brazílii, kde jí ke slazení využívají lidé po stovky let. V těchto zemích je využívána také tradiční medicínou k léčbě popálenin nebo trávicích obtíží. Díky svým antibakteriálním schopnostem zabraňuje usazování bakterií v dutině ústní a tak, na rozdíl od klasického cukru, pomáhá zabraňovat tvorbě zubního kazu.

Dnes je stévie stále častěji využívána jako mnohoúčelové sladidlo ať už v podobě samotných lístků nebo extraktu.

 

 

Není cukr jako cukr

Vedle stévie jsou dalšími zajímavými sladidly erythritol, isomalt a maltitol. Dle názvu si mnozí z vás možná pomyslí, o jaké umělé chemické sloučeniny se může jednat. Tyto látky ale nejsou žádné jedovaté chemikálie, jedná se o tzv. polyoly - alkoholické cukry. A nemusíte se bát, rozhodně se z nich neopijete.

Erythritol se přirozeně vyskytuje například v různých druzích ovoce, ale i ve fermentovaných potravinách, jako je sójová omáčka. Najdeme ho ve vyšší koncentraci také v sýrech, víně nebo pivu, neboť vzniká přirozenou fermentací (kvašením) glukózy. Proto jde o naprosto bezpečnou látku bez jakýchkoliv vedlejších účinků. V potravinářství se za účelem slazení výrobků kombinuje nejčastěji s jinými nekalorickými sladidly, jako je právě výše zmíněná stévie. Sladivost erythritolu je jen o něco málo nižší než u klasického cukru, na rozdíl od něj se ale eryhritol nevstřebává v organismu, proto nedodává tělu žádnou přebytečnou energii, nezvyšuje glykémii a navíc brání vzniku zubního kazu.

Právě kombinaci stévie a erythritolu najdete ve španělských čokoládách značky Torras, které obsahují vysoký podíl kakaa. Honí-li vás mlsná, můžete vyzkoušet klasickou vysokoprocentní čokoládu nebo neobvyklé příchutě, jako je například skořice. Čokolády výborně chutnají a přitom neobsahují žádný cukr, díky tomu mají i nízký glykemický index a nemusíte se bát prudkých výkyvů glykémie. Tyto čokolády naleznete na našem eshopu zde, na stránkách www.diasladkosti.cz nebo v řadě prodejen se zdravou výživou.

Dalšími alkoholickými cukry, se kterými se můžeme v potravinách setkat, jsou isomalt a maltitol. Opět se jedná o látky, které se přirozeně vyskytují v ovoci nebo zelenině. Jsou o něco méně sladké než samotný cukr, ale jejich obrovskou výhodou je poloviční vstřebatelnost v lidském organismu a poloviční energetická hodnota. Nespornou výhodou používání maltitolu je také fakt, že ve srovnání s jinými sladidly nevykazuje žádné pachutě, které mohou být konzumentům nepříjemné.

Ačkoliv jsou tato sladidla všeobecně méně známá, jejich vlastností, kam se vedle sladivosti řadí také vliv na vláčnost výrobků a prevence enzymatického hnědnutí ovoce, se v potravinářství využívá naprosto běžně. Benefitem obou těchto látek je opět preventivní funkce proti vzniku zubního kazu. Jak jste si mohli všimnout, tuto vlastnost mají všechny alkoholické cukry, proto se s nimi setkáte ve většině případů ve žvýkačkách, zubních pastách nebo ústních vodách. Najdete je také v sušenkách španělské značky Gullón, oblíbených a vyhledávaných konzumenty v celé Evropě. Čeští zákazníci si dříve museli tyto produkty vozit ze zahraničí, nyní se dají sehnat již i u nás a na rozdíl od mnohých “dia” produktů, jsou vyrobeny z kvalitních surovin - celozrnné mouky nebo ovesných vloček, slunečnicového oleje a dalších přísad. Sušenky Gullón najdete také na našem e-shopu zde, na www.diasladkosti.cz a v mnohých prodejnách zdravé výživy.

 

 

Vyzkoušejte například vynikající cheesecake připravený právě z těchto sušenek.

Isomalt, maltitol a jiné polyoly jsou, stejně tak jako erythritol, naprosto bezpečné. Nalezneme je v mnohých potravinách, které jsou bez cukru nebo s označením “dia”. Snad jediným nežádoucím účinkem konzumace alkoholických cukrů může být pro některé osoby pocit nadmutí a plynatosti, což je individuální stav a je třeba jejich vliv na zažívání vyzkoušet na vlastní kůži. Na druhé straně, varování, že nadměrná konzumace těchto sladidel může mít také projímavé účinky, může být přínosem. Člověk díky takové informaci rozhodně nesní celé balení. :-)

Sladidel, které se běžně v potravinách využívají, existuje více, jejich celkový přehled najdete zde.

Hodnocení (78 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 02. 2017 19:25
zajímavý článek
02. 02. 2017 15:36
Zajímavý článek.
28. 01. 2017 14:51
Z uvedeného znám jen stévii, té jsem nepřišla na chuť, naštěstí si nepotřebuji přislazovat. Zajímavý článek.
28. 01. 2017 09:39
Jsou to pro mne nové informace, protože jsem znala pouze stévii a ta mě nenadchla, ale ostatní sladidla přírodního typu jsem neznala. Podívám se do vašeho e-shopu.
25. 01. 2017 07:57
Isomalt, maltitol? dají se taková sladidla koupit? Zajímá mě to také proto, že manžel je diabetik.
24. 01. 2017 23:31
Za tu dobu co probíhá "cukrová akce" jsem nabyla přesvědčení, že slovo"mlsat"je spojeno s přestupkem.A je jedno, jestli člověk konzumuje indiánky nebo uherák.Každý si dosaďte dle svojí slabosti :-)
Takže podle mně má "mlsání" pejorativní, případně ironický nádech když se má to NĚCO konzumovat BEZ té které ZÁVADNÉ příměsi.Tento měsíc bez cukru, některý další měsíc bez tuku a na červen se těším úplně nejvíc :-)
Shrnuto, když si dám hrušku, citrusy nebo hroznové víno a opravdu hodně se soustředím-pokud mám čas :-) , dovedu vnímat tu sladkou chuť, což jsem před Měsícem cukru nikdy nepostřehla a nepřikládala tomu valného smyslu.Ovšem mlsání bez sladké chuti ať přírodní či syntetické, jak kdo má rád, není dle mého mlsání.Protože většinou nepůsobí ten požitek ze"zakázaného ovoce" :-)
24. 01. 2017 14:05
Výrobky s náhradními sladidly mi nechutnají. Raději si jednou za čas vychutnám něco s cukrem. :-)
23. 01. 2017 11:12
zajimavy clanek, zatím jsem mela odpor k nahradnim sladidlum, něco zkusim.
23. 01. 2017 10:29
výborný článek, stevie i tam cítím takovou pachuť, takže ani tu nepoužívám. ale ten maltitol zkusím a vyzkouším i ten cheesecake , děkuji za typ.
22. 01. 2017 19:27
stévii jsem zkoušela při cukrovce v těhotenství a raději jsem nesladila vůbec, má takovou mentolovou pachuť... zkusím sušenky s těmi alkoholickými cukry..
21. 01. 2017 18:09
stevie mi také nechutná
20. 01. 2017 23:36
Po sladkých nápojích s umělými sladidly mám po vypití ještě větší žízeň než předtím. Pak jdu a stejně se napiji čisté vody.
20. 01. 2017 21:24
raději jen přirozenost, pro mě jsou ty další preparáty drahé.
20. 01. 2017 10:08
Taky radši použít ovoce - již mám připravený fíkový a datlový sirup, vyzkouším do přidávat občas
19. 01. 2017 18:19
Já vám nevím !!! Umělá sladidla moc nepoužívám !! Nechutná mi jejich pachuť :-( Když jsem ještě pila sladké nápoje s umělými sladidly, měla jsem po nich ještě větší žízeň než před tím !!! Tak jsem sladké pití odbourala a přešla na bylinné čaje :-) Se stévií zkušenosti nemám a ani to zkoušet nebudu. Proč se učit k sladkému, když se to snažím odbourat !! Raději ovoce :-)
19. 01. 2017 10:22
Sladidla nepoužívám, nechutnají mi. Radši si kávu neosladím, nebo volím med. Stévii jsem ještě neochutnala, musím zkusit.
18. 01. 2017 18:16
Dnes jsem si dala ke kávě ovose s jogurtem ( meruňkový) s lískovými oříšky, pár dýňových semínek a semínek tchia ( nevím jak se to píše ) a fakt jsem si pochutnala.Tudy pro mne vede cesta.
18. 01. 2017 14:03
Rostlinku stévie jsem si kdysi koupila, sladkou chuť se mi z ní dostat nepodařilo... od té doby k ní mám nedůvěru.
18. 01. 2017 10:01
já preferji med a datlový sirup
18. 01. 2017 07:42
Stévie mně moc nechutná, raději volím ovoce.
18. 01. 2017 05:51
Stevie má pro mě nepřekonatelnou pachuť....alkoholické cukry super
17. 01. 2017 20:32
Ja sladim když už tak javorovym sirupem mnozstvi tak tří kapek, což podle mě nemůže ničemu uškodit.
17. 01. 2017 17:53
Dneska jsem mlsala POMELO, ale ke kávě mě to nějak nešlo. Je to strašný zvyk , že ke kávě musí být sladké, to se snad nikdy neodnaučím.
17. 01. 2017 11:38
Vyzkoušela jsem stevii, ale její chuť, i když vím, že se jedná o přírodní produkt, řadím k umělým chutím, které mi znehodnotili výsledný pokrm.
17. 01. 2017 10:01
Stevii jsem ochutnala a vůbec mi nechutná.
17. 01. 2017 09:05
Stevii si koupím
17. 01. 2017 09:02
Stévie je pěkné svinstvo a docela mě udivuje, že i ve STOBKLUBu ji doporučují!!!
17. 01. 2017 06:04
Stévii jsem si pěstovala, ochutnala a zlikvidovala. To není nic pro mě ...
16. 01. 2017 23:17
Stévie mě nechutná.
16. 01. 2017 22:44
Jsem moc ráda, že jsem se dozvěděla o stévii. Vyzkouším.
16. 01. 2017 20:16
Děkuji za vysvětlení a přiblížení situace na trhu náhražek.Pro mně celkem překvapivé a zároveň smutné zjištění.
16. 01. 2017 17:11
neni nad přírodu,já mám recept na koláč bez cukru ,mouky jen jablko,mrkev ořechy,chia, hrst hrozinek a dvě vejce!!!!tak ten je supr a bez cukru!!!
16. 01. 2017 16:52
To žvýkání stévie kvůli zubům,to mě zaujalo.Dík.
16. 01. 2017 16:32
Já radši volím právě to ovoce :)
16. 01. 2017 16:17
nikdy jsem nekupovala sladkosti s " náhradním cukrem " nebo neslazené. Nevím jak vy, ale já mám celá léta své oblíbené sušenky, čokolády, tyčinky no zkrátky mlsky, které běžně najdete ve všech obchdech. Nevím jestli se mám na ně učit, nebo rovnou se učit, že toto mlsání nepotřebuji. přikláním se k tomu, že se budu učit, že je nepotřebuji.A až by to fakt nešlo, tak pak se uvidí. Dávám tomu 1 rok.
16. 01. 2017 15:56
Některé výrobky značky Gullón jsem si již loni kupovala v prodejnách zdravé výživy a mohu je doporučit - všechny mi moc chutnaly.
16. 01. 2017 15:36
Sušenky vypadají skvěle, stévii naopak nemohu - pěstovala jsem si ji i vyzkoušela ve formě sladidla a pachuť je pro mě nepřekonatelná. O alkoholických cukrech jsem nikdy neslyšela - díky za základní info. PS/ Sušenky si budu muset "pro jistotu" koupit.
16. 01. 2017 14:16
Postupně jsem z některých jídel cukr úplně vyloučila, třeba z jablkového závinu nebo z ovesné kaše. Kávu a čaj nesladím už desítky let.
16. 01. 2017 13:42
u stevie mi vadí chuťový ocásek, erythritol jsem si koupila a vyzkouším
16. 01. 2017 13:28
Děkuji za zajímavé informace. Určitě vyzkouším tu čokoládu.
16. 01. 2017 12:52
Tak jsem koukla na sušenky v eshopu a ty žitné znám, koupila jsem si je na zkoušku a jsou dobré.
16. 01. 2017 12:50
Sušenky si někdy peču sama,třeba pohankové nebo ovesné.Stévii jsem skoušela a nevadí mi,jen musí člověk dávat pozor na dávkování.
16. 01. 2017 12:31
já moc sušenky nemusím ani moc nepeču, např. štrúdl vůbec nepřislazuji a všem tak chutná, kdysi jsme používala náhražky cukru, ale teď ho radši uberu než sladit něčím umělým, dcera ale stévii používá a je s ní spokojená
16. 01. 2017 12:11
Zjistila jsem,že sladké nemusím..jedla jsem ho jen z nudy. O víkendu si jen udělám sladkou snídani..kaši, palačinky, které sladím lžičkou medu.
16. 01. 2017 11:49
Sušenky jsem dostala jako dárek, jsou opravdu skvělé! Kdo "ujíždí" na "sušách", tak doporučuji.
16. 01. 2017 11:36
Tak v eshopu jsem si koupila ty sušenky Gullon a o víkendu vyzkouším ten citronový cheesecake.
16. 01. 2017 11:20
bebecha: někomu takový ten "ocásek" může vadit, to je pravda, proto i výrobci vybírají potraviny, ve kterých se ztratí, tedy příchutě malinové, citrónové nebo právě hořká čokoláda, protože to jsou samy o sobě chuťově výrazné hořko-sladké kombinace.
16. 01. 2017 11:14
Stévie je sice nekalorická, ale má opravdu odpornou pachuť. Měla jsem doma i rostlinu, i jsem vyzkoušela sladidla ze stévie, ale jediný způsob jak jsem byla schopná ji zkonzumovat bylo utrhnout si lístek a požvýkat ho. V jídle ji třeba opravdu nesnesu.
16. 01. 2017 10:47
bohuminska: pokud myslíte víno jako alkohol, tak jeho kalorická hodnota je daná obsahem alkoholu a cukru. Tudíž je lepší pít víno suché, které neobsahuje tolik zbytkového cukru jako vína polosladká, sladká, přívlastková.. tam se používají k výrobě hrozny s větší cukernatostí a při výrobě se nenechává všechen cukr ve víně zkvasit, víno je tak sladké podle toho, kolik ho v nápoji finálně zůstává. Nicméně víno je drahá potravina a proto dochází často k jeho falšování a můžete se tak setkat nejen s klamavým označením původu, ale i s nadlimitním množstvím právě přidaného cukru, což se snaží kontroly SZPI odhalovat. :-) Proto je dobré vybírat si kvalitní suchá vína a na skleničce si bez výčitek můžete pochutnat. O přidaném cukru v nápojích pro vás připravujeme také článek.
16. 01. 2017 10:21
Děkuji moc za typy.Již jsem díky "Dnu zdraví"ochutnala výborné sušenky,které jsem dostala jako dárek.Měla jsem dvoje a moc mi chutnaly,kdybych si je nešetřila,tak je sním naráz.
16. 01. 2017 10:04

Medem ráno přislazuji čaj - bylinkový, který obsahuje cukr. To je jediný sladký hříšek a přidávám 5 g, což je zanedbatelné. Stévii si doma pěstuji, nikoli jako sladidlo. Lístečky přežvykuji a vyplivuji, neboť jsou pomocníkem proti paradentóze a já bych ráda měla své zuby co nejdéle - zatím se mi daří. :-) Sušenky mě nezajímají, ty nepatří do mého běžného jídelníčku - raději si dám ovoce.
16. 01. 2017 10:03
ještě mne napadla otázka, jak je to s kaloriemi ve víně, když cukr ve víně obsažený nepřidává energii. Přebytečnou - to by chtělo vysvětlit.
16. 01. 2017 09:58
Nic z vyjmenovaných sladidel jsem nejedla.
16. 01. 2017 09:57
To je pro mne důležitá informace. Sama cukrovinky prakticky nejím, ale v příbuzenstvu mám diabetika.Tak mám typ na dárky!!!
16. 01. 2017 09:46
Sušenky jsem si již jednou objednala a byly moc dobré,dokonce tak dobré,že jsem jedno balení "sežrala"za dva dny .Teď už je mlsám 1-2x týdně 1 kousek(jsou dost velké).Jsou v různých příchutích,mě nejvíc zaujala kokosová
16. 01. 2017 09:00
S cukrem mám problém. Už jsem se rozhodla, něco si určitě objednám a ochutnám. Uvidím, jestli to mé chuťové pohárky uspokojí bez cukru.
16. 01. 2017 08:01
Vyjmenované značky vůbec neznám, určitě si vyberu v e-shopu.

Naši partneři