TOPlist
Sledujte nás:

Moje dítě potřebuje zhubnout

Zpět

Mgr. Marika Králíková, recenze Ing. Hana Pávková Málková


Přemýšlíte už delší dobu, že s váhou vašeho dítěte to není úplně v pořádku? Nebo vás dětský lékař při pravidelné zdravotní prohlídce upozornil, že váš potomek by měl změnit jídelníček a navýšit pohyb? Možná jste se chvíli uklidňovali, že z toho váš syn nebo dcera za chvíli vyroste, ale teď už vám začíná být jasné, že se před problémem neschováte a bez zásadnější změny v životním stylu už to nepůjde. Ale jak na to? Máme pro vás pár tipů, které by vám mohly pomoci.


Jíst lépe, ne méně

Tohle by určitě mělo být pravidlo číslo jedna. Děti potřebují dostatek živin pro svůj vývoj, striktní diety nebo vynechávání jídel do jejich života rozhodně nepatří. Slovem dieta si navíc u svých potomků nejspíš moc nešplhnete. Nemluvě o tom, že u spokojeného a nasyceného dítěte je větší šance na to, že snáze odolá volání sladkostí nebo jiného mlsání. Dítě by nemělo hladovět a strádat. Zkuste spíše pomalu a postupně zaměňovat méně vhodné varianty potravin za vhodnější jako třeba: hranolky za brambory, sladké pití za vodu (ano, víme, že tohle možná neprojde tak hladce, přijatelným kompromisem může být naředění sladkého pití vodou nebo pití šťávy, kde budete postupně ubírat sirupu), sladkou svačinu za ovoce s jogurtem, domácí méně sladký koláč s ovocem nebo pečivo se šunkou a sýrem, část přílohy za zeleninu apod.


Percentily vám to řeknou přesněji

Chcete-li zjistit, jak moc závažný je váhový problém vašeho dítěte, odpověď nehledejte jen v prosté hmotnosti, ale spíše v tzv. percentilových grafech. Tyto grafy umožňují jednoduše sledovat tělesný vývoj dítěte v čase podle vypočítaného BMI (toto číslo získáte, když hmotnost v kilogramech vydělíte výškou v metrech na druhou). Zohledňují tak nejen prostou hmotnost, ale i výšku dítěte, a to, jak si vaše dítě stojí v porovnání se svými vrstevníky. Percentilové grafy najdete ve zdravotním průkazu vašeho dítěte nebo například na stránkách Státního zdravotního ústavu. Graf má vždy na vodorovné ose uveden věk a na svislé ose hodnoty BMI. Pokud se hodnoty vašeho dítěte nacházejí v pásmu mezi 90. a 97. percentilem, pak trpí nadváhou, pokud je vyšší než 97, pak obezitou.


Pozitivní motivace dělá divy

Chvalte a oceňujte své dítě i za malé krůčky k lepší životosprávě. Ať už je to třeba jedna sklenička sladkého nápoje místo obvyklých tří, banán ke svačině místo sušenky nebo absolvování pěší procházky. Oceňujte malé drobné změny, které se podařily, a zkuste zamhouřit oko nad případnými nezdary. Děti také často nereagují na naše zoufalé apely, že špatná životospráva může negativně ovlivnit jejich zdraví. Pak může zafungovat, zcela podle pravidla „účel světí prostředky“, i motivace v podobě nějaké konkrétní odměny za to, že váš syn nebo dcera přijme některé změny životosprávy za své.


Buďte trpěliví

Nezapomeňte, že nikdo se nový návyk nenaučí ze dne na den. Je to podobné, jako když se vaše dítě učilo psát nebo číst. Jděte na to pozvolna, krok za krokem. Není nutné začínat ze dne na den „nový život”, ale postupně dělat drobné změny, které si ale dítě osvojí natrvalo. Místo přísnosti spíše uplatňujte důslednost. Nezapomeňte, že změna životosprávy je tak trochu o kompromisu a jak říká klasik: „lepší drobné ústupky, než vážné komplikace“.


Domácí jídlo snadno a rychle

Je to tak, koupený croissant ke svačině nebo párky k večeři jsou často časově méně náročné než domácí příprava plnohodnotnější jídla. Co už by ale pro nás mělo být přednější než zdraví vlastních dětí?! Nemějte obavy, ani při vyváženém jídelníčku nemusíte trávit hodiny v kuchyni. Chce to jen trochu přípravy a plánování. Spoustu tipů a vychytávek, jak efektivně využít čas při přípravě vyváženého jídla, najdete v tomto článku.


>>Inspirujte se v článku zde: Tipy, jak ušetřit čas při přípravě jídla<<


Inspiraci na rychlé zdravé svačinky pro dospělé i děti najdete také v e-booku Svačím zdravě se STOBem.


Jako ochutnávku nabízíme pár receptů:

Jablečné muffiny bez přidaného cukru

Recept na jablečné muffiny bez přidaného cukru najdete zde.


Ovesná kaše se sušeným ovocem bez vaření

Recept na rychlou ovesnou kaši, kterou využijete na snídani i svačinu, najdete zde.


Nedělejte to, co vám dělali vaše rodiče 

Taky se někdy přistihnete, že i když nechcete, opakujete při rodinném stolování to, co jste si osvojili v dětství od vašich rodičů? Musí se dojídat, česká klasika nesmí chybět, při oslavách se stoly prohýbají, na víkend musí být napečeno, snídaně musí být na sladko atakdále, atakdále. Je to tak, nedědíme jen genetickou výbavu, ale často i takříkajíc rodinný talíř. Jestli cítíte, že domácí vyvařování vaší maminky se výrazně podílelo i na vašich problémech s váhou, je nejvyšší čas vystoupit ze zajetých kolejí a dopřát vašemu dítěti změnu. Zamyslete se i nad případnými kritickými poznámkami ohledně své vlastní postavy či konzumace jídla, které ač byly jistě míněny v dobrém, vás od rodičů mrzely. „Necpi se, podívej se, jak vypadáš, měl/a bys držet dietu.“ Zkuste na to jít lépe a pozitivněji. Spolkněte kritické poznámky a snažte se vaše dítě podpořit svým chováním. Třeba tím, že sami změníte stravování nebo pohybové návyky, že některé potraviny přestanete nabízet a kupovat a sami si je dopřejete jen v menším rozumném množství. 


Odborná rada nad zlato

Máte-li pocit, že už jste vyzkoušeli všechno možné a vaše dítě zdárně odolává všem pokusům o zdravější životosprávu, svěřte se do rukou odborníka. Společnost STOB nabízí unikátní skupinové kurzy zdravého životního stylu určené pro děti (od 8 do 13 let) i jejich rodiče. Kurzy probíhají naživo v Praze, Brně i online. V kurzech využíváme prověřenou metodiku STOBu uzpůsobenou potřebám dětí a celé rodiny. 

Ne nadarmo se říká, že sdílená starost je poloviční starost. Při setkání s ostatními rodiči zjistíte, že nejste jediní, kteří řeší kila navíc u svých potomků. Děti jsou zde vedeny zábavnou formou k postupné změně životního stylu, a navíc ve skupince vrstevníků, kde se mohou navzájem podpořit a motivovat. Dospělí mají možnost získat informace, jak podporovat děti při změně životního stylu a rozumném hubnutí, konzultovat výchovné záležitosti a sdílet společně své zkušenosti. 


>> Aktuálně vypsané kurzy zdravého životního stylu pro děti a rodiče najdete zde. <<


 

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 03. 2023 20:58
Líbí se mi muffiny, udělám je pro partu SONSU.
29. 03. 2023 21:52
1

Naši partneři