TOPlist
Sledujte nás:

Sádlo, máslo, škvarky? Vsaďte radši na tatarky!

Zpět

Pravděpodobnost, že jednou zemřete na nemoc oběhové soustavy - infarkt, mrtvici či aterosklerózu není 50 na 50, ale ještě o něco vyšší. Děsí vás ta představa? Za tak vysoké číslo může zejména špatný životní styl, pro který je typický spěch, pramálo pohybu a naprosto nevyvážená strava. Mějte na mysli, že právě kombinace těchto „neřestí“ vede ke zdravotním problémům a může zkrátit váš život až o 10 let. Pokud se vám zdá, že je nejvyšší čas něco změnit, udělejte první krok. Tím by měla být úprava jídelníčku, pravidelné stravovací návyky a aktivní pohyb.Ačkoli se na nás ze všech stran valí zprávy o hrozícím nebezpečí nadměrné konzumace tuků, není to tak zcela pravda. Nelze je, stejně jako například sacharidy, házet do jednoho pytle. Dobré tuky naše tělo potřebuje a do pestré a vyvážené stravy nepochybně patří.

 

Zázrak jménem omega 3

Obecně dělíme tuky do dvou skupin podle původu, a sice na tuky živočišné (slanina, sádlo, máslo, škvarky) a tuky rostlinné (olivový, slunečnicový, řepkový, sojový olej a výrobky z nich vyrobené např. kvalitní majonézy, margaríny...). Všechny tuky jsou tvořeny mastnými kyselinami. Míra jejich zastoupení v tuku ovlivňuje naše zdraví. Zatímco živočišné tuky jsou složeny převážně z nasycených mastných kyselin, jejichž nadměrná konzumace vede ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi, jež způsobuje kornatění tepen a další zdravotní problémy, rostlinné tuky jsou tvořeny převážně nenasycenými mastnými kyselinani. Ty hladinu cholesterolu v krvi nezvyšují, ale naopak pomáhají udržovat jeho správnou hladinu. Některé z polynenasycených mastných kyselin z řadyomega 3 a omega 6, jsou tzv. pro tělo esenciální, tedy nezbytné, neboť si je tělo neumí vytvořit samo a musí je získávat ze stravy.

Polynenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy především v rostlinných olejích. Takže vyměňte vepřové sádlo za kvalitní rostlinný olej a vaše srdce vám poděkuje. Ovšem zdrojem dobrých tuků nemusí být pouze oleje, ale také produkty, jež jsou z těchto kvalitních olejů vyrobeny. Těmi jsou například tatarská omáčka a majonéza Hellmann’s. Že máte obavy z jejich energetické hodnoty? Pokud se budete držet doporučené velikosti porce (1 polévková lžíce – 15 ml), není potřeba se obávat, případně můžete použít jejich odlehčené verze Light, které mají snížený obsah tuku.

 

Vědci v akci

Skutečnost, že nadměrná konzumace živočišných tuků způsobuje tak velká zdravotní rizika nenechala v klidu ani Sdružení odborníků na výživu Evropské unie. To vydalo zvláštní doporučení o skupině polynenasycených omega 3 mastných kyselinách, ve kterém nás nabádá k omezení příjmu živočišných tuků, zvýšení příjmu tuků rostlinných a to dokonce v poměru 1:2. Jedním ze zdrojů těchto mastných kyselin jsou zmíněné rostlinné oleje a maso tučných ryb (tuňák, losos).

 

Co si dát na talíř

Všechno! Z jídla byste měli mít především požitek, nejste tedy hříšní lidé, pokud si čas od času dopřáváte. Ovšem dělejte to s mírou, neboť v jídle, víc než kde jinde platí, že všeho moc škodí. Základem by měla být pestrost a vyváženost jídelníčku a vyvážený příjem a výdej energie. Nezapomínejte tedy na dostatečnou konzumaci ryb, celozrnného pečiva, zeleniny a ovoce. Může se stát, že vás zdravá strava omrzí a zeleninové saláty se vám stanou při časté konzumaci fádními. Proto zkoušejte různé chuťové variace. Nebojte se použít různá dochucovadla, dipy a dresinky, které jsou vyrobeny z rostlinných olejů. Pokud si netroufáte na domácí přípravu, pak můžete zvolit některý z bohaté škály příchutí salátových dressingů Hellmann’s, například Francouzský (je velmi oblíbený) nebo s příchutí Med a hořčice, který má nejnižší energetickou hodnotu z celé řady salátových dressingů Hellmann’s. Důležité je dodržet vhodné množství dressingu.

 

Není vejce jako vejce

Že se v létě obáváte salmonelózy z majonézových výrobků? S výrobky Hellmann’s není třeba! Nebezpečí nákazy touto nemocí se především týká nedostatečně upravených potravin, těmi jsou například domácí vejce, která se v syrovém stavu používají na výrobu domácí majonézy. S majonézou a tatarskou omáčkou Hellmann’s však toto riziko nehrozí. Vyrábějí se totiž z pasterizovaných vajec, která jsou zbavena veškerých zdraví nebezpečných mikroorganizmů.

Kvalitní majonézy obsahují obvykle méně vajec, než si každý z nás myslí. Dáte-li si lžící majonézy (cca 10-15 ml), např. na zeleninový salát, rozhodně svému zdraví neublížíte a cholesterol zůstane

„v klidu“. Dokonce poslední uskutečněné výzkumy poukazují na fakt, že samotná konzumace vajec nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi.

 

Pro více informací kontaktujte mediální zastoupení firmy Unilever: Botticelli, Renata Chalupová,

Ke Krčské stráni 1, Praha 4, tel.: 724 111 813, e-mail: renata.chalupova@botticelli.cz

 

 

Hodnocení (30 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

13. 03. 2013 13:16
Myslím, že výrobky jiných značek jsou stejně kvalitní a levnější.
13. 03. 2013 08:54
zato sádélko používám, ale s mírou a máslo jakbysmet
13. 03. 2013 08:53
tatarku jsem nikdy nekupovala a asi kupovat nebudu ;-)
09. 03. 2013 14:02
Na salát je nejlepší dát olivový olej, lisovaný za studena
25. 02. 2013 09:49
Mě stejně nejvíc chutná domácí poctivá od babičky dělaná z domácích vajec :-) Ale ta je opravdu megatučná. Poslední dobou jsem se naučila dělat různé dresingy z jogurtu nebo zakysanky, přidávám bylinky, česnek ( neb ho miluju ), zázvor...různě si s ním vyhraju a jídlo nemá konkurenci... Dneska mám zrovna restovaná játra s česnekovým jakoby dipem z jogurtu s naeskanou bazalkou...ňam
25. 02. 2013 08:23
Ke kupě salátů se lžíce majonézy snese. A chutná to o moc lépe.
25. 02. 2013 07:59
K některým jídlu tatarku miluju - třeba ke kuřecím játrům :-) Ale dnes už méně často a menší množství. Zakysaná smetana je u nás doma častou "náhražkou".
25. 02. 2013 07:50
pouzivam prevazne maslo, olivovy a repkovy olej, obcas vyzkousim nejaky novy dresink, ale chutna mi i dresink z jogurtu a bylinek
24. 02. 2013 00:07
používám máslo, sádlo i tatarku, ale v zanedbatelném množství a občas
14. 09. 2012 11:46
ano taky jsem bývalý závislák na tatarce, ale teď budu kupovat odlehčenou verzi a zjistila jsem, že se vyrábí i zakysaná smetana s příchutí česnek, a s příchutí tatarka mají ji v Albertu tak zkusím zda mi to projde u mých chuťových buněk....:-))
25. 04. 2012 21:28
Já velice děkuji za tento článek,protože tatarku této značky mám moc ráda.Hubnu už 3 měsíce,mám dole 8 kilo.Jsem ochotná vzdát se úplně všeho,ale dávat do salátů čistý jogurt nemůžu,nechutná mi to,musím tam dát aspoň jednu lžičku tatarky,takže tento článek mě moc potěšil.Stejným způsobem si vyrábím i dresing na pečené brambory-bílý jogurt,troška tatarky,česnek.Je to opravdu výborné.
11. 11. 2011 14:22
Přesně článku rozumím. Děkuji pí Málkové za srovnání tatarek, másla a dresingu, je to celkem překvapivé.Máslu neholduji a tatarku Helmans si občas ráda dopřeju:0)!......Vaše stránky jsou moc krásné, přehledné,srozumitelné a k tomu všemu zadarmo.Co více dodat, než, že uspokojit takové kvantum lidí je přímo nadpřirozený úkol:0)))..Celkem jsem se pobavila po přečtení, některých komentářů:0)Hezký den a ať jste pořád tak skvělí!
30. 09. 2011 20:46
Máslem mažu opravdu jen vyjímečně a když už, tak v žádném případě margarín!!!
29. 08. 2011 17:53
Za stránky upřímné děkuji.
29. 08. 2011 17:52
Potřebě reklamy samozřejmě rozumím, za výpočty paní Málkové děkuji a o tom, zda si dáme na salát majonézu nebo olivový olej si rozhodne každý/á z nás.
29. 08. 2011 17:46
Margarín bych do pusy nevzala, to si raději nemažu nic, když nemůžu máslo kvůli cholesterolu... Ale když na to tak koukám, tak si trochu té majonézy občas dopřeju :)
13. 08. 2011 21:22
Vlastně je asi pravda, že občas nezaškodí dochutit i nějakým odlehčeným dressingem nebo majonézou- aby byla změna. A také souhlas s moorkou!
13. 08. 2011 10:11
ačkoliv je to jasná reklama na Hellmann´s, nevadí mi to. peníze jsou zapotřebí a asi každý, kdo se tu pohybuje se snahou "redukovat" čte obaly a je více či méně poučený. já osobně si pro zpestření dopřeju lžíci bezvaječné rostlinné majonézy Plamil organics (1 lžíce 317 kJ/0,1g/8g/0,6g). pro dobrý pocit je třeba jíst vše, co máme rádi, jen ukočírovat chutě :-))
13. 08. 2011 09:22
jsem ráda,když se dozvím něco nového,abych si mohla zpestřit jídelníček
13. 08. 2011 08:57
Dobrý den, jak říká moje lékařka, jezte vše, ale s mírou. Dnes je škodlivá tato potravina a za 10 let to bude zase jinak. A má pravdu. Jen je otázkou, jak udržet chutě na uzdě :-D
13. 08. 2011 08:25
Teď momentálně mám v lednici italský dresink od Hellmanns.15 ml má 200 Kj a 5g tuku. a když má zelenina kolem 100Kj na 100g, můžu si dát klidně kopec zeleniny a ochutit dresinkem a být v klidu. Jen nechápu, jak je pro náš organismus prospěšná xantánová guma, která se např. přidává do gumových medvídků.
12. 08. 2011 19:32
Zkusím v mekáči vyžebrat "lajt fišmeka"! :-))
12. 08. 2011 18:45
Milí diskutující, děkujeme za Vaše názory a postřehy. Je pravda, že bez reklamy bychom náš web těžko provozovali, ale věřte, že pokud nějakou reklamu vybíráme, pečlivě vše zvažujeme. K Jonáskovi - nikdy bychom nedělali reklamu čokoládě plné mléka, protože když se podíváme na složení, tak vidíme, že opravdu mléko tato čokoláda neviděla. Co se týče majonéz a tatarských omáček, cítíme, že je třeba malé vysvětlení. Tyto produkty jsou sice řazeny mezi potraviny s vysokou energetickou hodnotou, a tudíž mezi potraviny pro redukční jídelníček méně vhodné, ale odborníci se v poslední době kloní k tomu, že lžička majonézy (třebas i light) např. do salátu je pro náš organismus přijatelnější než máslo na chlebu. Náš web se pokouší tedy říkat, že není žádná „zakázaná“ potravina. Ukazuje, že jsou potraviny více a méně energeticky náročné, více či méně vhodné pro náš jídelníček. Téměř ke každé potravině se dá najít vhodnější ekvivalent a pokud to nelze, můžeme si ji dát, ale v menším množství a plánovaně. Naučme se tedy číst obaly potravin a podle to si vybírejme potraviny. Musím říci, že i já jsem byla překvapena, když jsem se pořádně podívala na složení odlehčených majonéz, že se blíží např. Floře, kterou asi většina z vás přijímá kladně. A co je výhodou, že my pokročilí, si nedáme, jak píšeme v článku, majonézu ke smažáku, ale do zeleninového salátu. Tím si můžeme zpestřit konzumaci zeleniny, ke které se trocha tuku hodí.
Podívejme se na složení na 15 ml což je jedna lžíce tuku
Flora 180 kJ B 0.1g S 0.1 g T 5 g s převahou nenasycených mastných kyselin
Helmanns tatarská omáčka light 180 kJ B 0.1 g S 1.5 T 4 g s převahou nenasycených mastných kyselin
Francouzský dressing 350 kJ B 0.1 g S 2 g T 8 g s převahou nenasycených mastných kyselin
Iva Málková a tým STOBklubu
12. 08. 2011 14:27
až bude rama chutnat a vonět jako máslo, mileráda jí za něj vyměním, ale zatím mi margaríny chuťově připomínají jen plast.
11. 08. 2011 19:16
Mě zas třeba děsí Alzheimer.....
11. 08. 2011 18:49
tak jsem si přečetla úvod a budu upřímná: úmrtí na infarkt nebo na mrtvici mě neděsí, to je aspoň rychlý. Mě děsí rakovina nebo selhání ledvin a s tím mi tuky nepomohou... :-/ .
11. 08. 2011 14:14
Jak už jsem tady někde četla, pouze díky reklamám můžeme mít tyto stránky zdarma :-)). Takže asi žádné výrazné řešení zda jo či ne :-))
11. 08. 2011 13:50
Já to četla včera a jsem z toho taky trochu jelen...
11. 08. 2011 12:02
Zírala jsem na ten nadpis a zírám i po přečtení článku. Připadám si podobně, jako když čtu o čokoládách plných mléka

Naši partneři