- Autor: Hanka Malkova
 - Doba přípravy (min.): 180
 - STOB recept
 - Porce: 4.00
 
                    Recept byl certifikován logem Vím, co jím. www.vimcojim.cz
Ingredience
| Potravina | Množství (g/ml) | 
|---|---|
| Sůl | 4 | 
| Jehněčí kýta (syrová) | 600 | 
| Cibule | 200 | 
| Mrkev | 350 | 
| Květák | 410 | 
| Česnek | 25 | 
| Brambory rané | 800 | 
| Olej řepkový | 8 | 
Dochucovadla:
pepř, rozmarýn
Energetická hodnota celkem: 7585 kJ
                                                        Bílkoviny (g): 154, 
                                                        Tuky (g): 45, 
                                                        Sacharidy (g): 185,
                                                        SAFA (g): 19,
                                                        Cukry (g): 52,
                                                        Vláknina (g): 36,
                                                        Sůl (g): 7
                                                        
                                                        
Energetická hodnota na 1 porci: 1896 kJ
Bílkoviny (g): 38.5, Tuky (g): 11.3, Sacharidy (g): 46.3, SAFA (g): 4.8, Cukry (g): 13, Vláknina (g): 9, Sůl (g): 1.8
Postup přípravy
Zeleninu očistěte a nakrájejte, dejte do pekáče nebo hrnce vhodného na pečení. Maso omyjte a položte na zeleninu. Vše osolte, opepřete, přidejte rozmarýn a drcený česnek. Lehce podlijte vodou nebo vývarem a pečte přiklopené na nižší teplotu (cca 150 °C) do změknutí (dle velikosti masa cca 2-3 hodiny). Poté odklopte a ještě krátce zapečte při vyšší teplotě, aby maso získalo požadovanou barvu. Brambory omyjte, oškrábejte (nové brambory můžete nechat i se slupkou) a nakrájejte na tenké plátky. Brambory osolte, přidejte trochu oleje a rozmarýnu a promíchejte. Pečte na plechu dozlatova. Hotové brambory můžete ještě zasypat čerstvou petrželkou. Kýtu lze podávat i s vařenými brambory nebo bramborovu kaší. (Poznámka: hmotnost hotového masa 350 g, hmotnost hotové zeleniny 760 g)
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Je to jen doplňující poznámka pro snažší zapisování, když si odvažujeme hotové jídlo, abychom lépe odhadli porci. Není na to u receptu žádná kolonka, ale aby to nemátlo, tak jsem to přesunula do postupu.







- oh, ok, trapas, děkuji za vysvětlení, já hledal kořenící směsky na internetu (kde je ten smajlík, co se plácá do čela teď, když ho potřebuji :D)