- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 60
- STOB recept
- Porce: 5.00
Ingredience
| Potravina | Množství (g/ml) |
|---|---|
| Zelí bílé kysané ve slaném nálevu | 700 |
| Vejce celé (syrové) | 55 |
| Sůl | 1.5 |
| Rajský protlak | 25 |
| Olej řepkový | 10 |
| Mrkev | 100 |
| Hovězí maso zadní průměr (syrové) | 500 |
| Hořčice plnotučná průměr | 16 |
| Cibule | 200 |
| Česnek | 10 |
| Celer bulva | 100 |
Dochucovadla:
paprika, bobkový list, pepř, nové koření
Energetická hodnota celkem: 4952 kJ
Bílkoviny (g): 122,
Tuky (g): 44,
Sacharidy (g): 65,
SAFA (g): 19,
Cukry (g): 36,
Vláknina (g): 30,
Sůl (g): 10
Energetická hodnota na 1 porci: 990 kJ
Bílkoviny (g): 24.4, Tuky (g): 8.8, Sacharidy (g): 13, SAFA (g): 3.8, Cukry (g): 7.2, Vláknina (g): 6, Sůl (g): 2
Postup přípravy
Libovější hovězí maso nameleme (nepoužíváme kupované mleté maso, které bývá hodně tučné). K masu přidáme vejce a najemno nastrouhanou mrkev a celer. Promícháme, ochutíme hořčicí, solí a pepřem (můžeme přidat i trochu česneku) a důkladně prohněteme. Ze směsi tvarujeme kuličky. Cibuli nakrájíme a orestujeme dozlatova v kastrolu na řepkovém oleji. Přidáme prolisovaný česnek, mletou papriku a rajčatový protlak a ještě krátce restujeme. Poté přidáme propláchnuté a překrájené kysané zelí, bobkový list a nové koření a podlijeme trochou vývaru nebo vody a přivedeme k varu. Do zelí opatrně vložíme masové kuličky, dle potřeby podlijeme vodou nebo vývarem. Dusíme pod pokličkou cca 20 minut, poté můžeme kuličky otočit a dusíme dalších 10-20 minut (dle velikosti kuliček). Dle potřeby dochutíme (omáčku lze zjemnit trochou smetany nebo zakysané smetany) a podáváme s oblíbenou přílohou (například bramborovými noky, knedlíky nebo šťouchanými brambory). Hmotnost hotového pokrmu cca 1800 g, energetická hodnota na 100 g = 270 kJ. Jedné porci odpovídá cca 100 g masových kuliček a 250 g zelí s omáčkou.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.






