TOPlist


Masové kuličky v zeleninové omáčce

  • STOB recept
  • Autor: Hanka Malkova
  • Porce: 4.00
  • Doba přípravy (min.): 80

Recept byl certifikován logem Vím, co jím. www.vimcojim.cz

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
Pečivo celozrnné průměr40
Česnek25
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku)80
Vejce celé (syrové)55
Celer bulva150
Cibule220
Hovězí vývar (čistý)500
Mrkev220
Olej řepkový15
Rajčatové pyré450
Rajský protlak50
Sůl6
Hovězí maso zadní průměr (syrové)360

Energetická hodnota celkem: 5944 kJ

Bílkoviny (g): 105, Tuky (g): 53, Sacharidy (g): 121 SAFA (g): 23 Cukry (g): 69 Vláknina (g): 26 Sůl (g): 15

Energetická hodnota na 1 porci: 1486 kJ

Bílkoviny (g): 26.3, Tuky (g): 13.3, Sacharidy (g): 30.3 SAFA (g): 5.8 Cukry (g): 17.3 Vláknina (g): 6.5 Sůl (g): 3.8


Dochucovadla:

pepř, bobkový list, rozmarýn, tymián

Postup přípravy

Zeleninu očistíme a nakrájíme na libovolně velké kousky. Ve větším kastrolu osmahneme nejprve cibuli, poté přidáme nakrájenou mrkev, celer a na plátky nakrájené tři stroužky česneku. Zeleninu zvolna restujeme, po chvíli přidáme koření a protlak. Poté podlijeme vývarem a přidáme rajčatové pyré. Vaříme na mírném plameni. Připravíme si masové kuličky. Celozrnné pečivo zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Maso nameleme a přidáme k rozmočenému pečivu, přidáme vejce, sůl, pepř a tymián a ručně propracujeme. Ze směsi tvarujeme malé kuličky a přidáme do omáčky. Dusíme pod pokličkou cca 45-60 minut. Omáčku dochutíme dle potřeby solí, pepřem a případně citronovou šťávou. Před podáváním můžeme posypat čerstvou petrželkou. Podáváme s bulgurem, rýží nebo bramborovou kaší.

Mohlo by Vás zajímat

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

07. 11. 2019 20:38

zdenalan

Vypadá to pěkně, dělám masové kuličky, dovnitř kostičku sýru a namáčíme do rajské v mističce. je to také dobré ale tu vaší také udělám.

07. 11. 2019 14:48

martashi

Hanka Malkova: to byla spíš poznámka pro začínající kuchařky :-)

07. 11. 2019 11:55

Hanka Malkova

martashi: Zhnědnout asi není úplně správná terminologie, spíš jsem myslela pozvolna restovat - změním to v postupu, děkuji za upozornění :-)

04. 11. 2019 19:02

ajanka

Něco na styl rajské, to mám ráda.

04. 11. 2019 14:25

martashi

Česnek bych moc hnědnout nenechala mohl by zhořknout.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma