TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Polévka z pečené mrkve a černé čočky

Zpět
  • Autor: Hanka Malkova
  • Doba přípravy (min.): 80
  • STOB recept
  • Porce: 5.00

Ingredience

Dochucovadla:

citronová šťáva, kurkuma, římský kmín, celá skořice, dle chuti chilli, čerstvý koriandr

Energetická hodnota celkem: 5415 kJ

Bílkoviny (g): 49, Tuky (g): 43, Sacharidy (g): 173, SAFA (g): 29, Cukry (g): 53, Vláknina (g): 50, Sůl (g): 4

Energetická hodnota na 1 porci: 1083 kJ

Bílkoviny (g): 9.8, Tuky (g): 8.6, Sacharidy (g): 34.6, SAFA (g): 5.8, Cukry (g): 10.6, Vláknina (g): 10, Sůl (g): 0.8

Postup přípravy

Mrkev očistíme, překrájíme a dáme péct na plech do rozpálené trouby (na 200 stupňů), můžeme lehce postříkat olejem. Upečeme doměkka (čas záleží na velikosti mrkve), necháme lehce vychladnout a pokrájíme na menší kousky. Černou čočku uvaříme ve vroucí vodě doměkka (trvá to cca 20 minut). Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme na řepkovém oleji. Přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájený zázvor, upečenou mrkev, na kostky nakrájenou bramboru a chvíli opečeme. Zalijeme vývarem (nebo vodou) a kokosovým mlékem, přidáme rajčatové pyré, osolíme, přidáme koření a vaříme cca 20 minut. Přidáme uvařenou čočku a prohřejeme (část čočky si můžeme nechat stranou, pokud z polévky nechceme mít úplně hladký krém). Z polévky vyndáme celou skořici a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, do rozmixované polévky přidáme případně čočku, kterou jsme si nechali stranou. Dle potřeby dochutíme (solí a citronovou šťávou). Dle chuti a fantazie můžeme dozdobit čerstvým koriandrem, chilli a například proužky mrkve. Hmotnost hotové polévky cca 1800 g, jedna porce odpovídá cca 360 g. Energetická hodnota na 100 g = 300 kJ.

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři