- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 80
- STOB recept
- Porce: 5.00

Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Zázvor | 8 |
Vývar zeleninový | 600 |
Rajčatové pyré | 100 |
Olej řepkový | 15 |
Mrkev | 650 |
Kokosové mléko light Tesco | 400 |
Čočka černá beluga (v suchém stavu) | 150 |
Cibule | 100 |
Česnek | 10 |
Brambory (syrové) | 120 |
Sůl | 2 |
Dochucovadla:
citronová šťáva, kurkuma, římský kmín, celá skořice, dle chuti chilli, čerstvý koriandr
Energetická hodnota celkem: 5415 kJ
Bílkoviny (g): 49,
Tuky (g): 43,
Sacharidy (g): 173,
SAFA (g): 29,
Cukry (g): 53,
Vláknina (g): 50,
Sůl (g): 4
Energetická hodnota na 1 porci: 1083 kJ
Bílkoviny (g): 9.8, Tuky (g): 8.6, Sacharidy (g): 34.6, SAFA (g): 5.8, Cukry (g): 10.6, Vláknina (g): 10, Sůl (g): 0.8
Postup přípravy
Mrkev očistíme, překrájíme a dáme péct na plech do rozpálené trouby (na 200 stupňů), můžeme lehce postříkat olejem. Upečeme doměkka (čas záleží na velikosti mrkve), necháme lehce vychladnout a pokrájíme na menší kousky. Černou čočku uvaříme ve vroucí vodě doměkka (trvá to cca 20 minut). Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme na řepkovém oleji. Přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájený zázvor, upečenou mrkev, na kostky nakrájenou bramboru a chvíli opečeme. Zalijeme vývarem (nebo vodou) a kokosovým mlékem, přidáme rajčatové pyré, osolíme, přidáme koření a vaříme cca 20 minut. Přidáme uvařenou čočku a prohřejeme (část čočky si můžeme nechat stranou, pokud z polévky nechceme mít úplně hladký krém). Z polévky vyndáme celou skořici a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, do rozmixované polévky přidáme případně čočku, kterou jsme si nechali stranou. Dle potřeby dochutíme (solí a citronovou šťávou). Dle chuti a fantazie můžeme dozdobit čerstvým koriandrem, chilli a například proužky mrkve. Hmotnost hotové polévky cca 1800 g, jedna porce odpovídá cca 360 g. Energetická hodnota na 100 g = 300 kJ.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.