- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 50
- STOB recept
- Porce: 16.00

Ingredience
Dochucovadla:
perníkové koření
Energetická hodnota celkem: 9813 kJ
Bílkoviny (g): 52,
Tuky (g): 88,
Sacharidy (g): 330,
SAFA (g): 42,
Cukry (g): 133,
Vláknina (g): 35,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 613 kJ
Bílkoviny (g): 3.3, Tuky (g): 5.5, Sacharidy (g): 20.6, SAFA (g): 2.6, Cukry (g): 8.3, Vláknina (g): 2.2, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Množství ingrediencí odpovídá malému plechu. Jablka umyjeme, rozkrájíme na čtvrtky a vykrájíme jádřince, není třeba je loupat. Můžeme překrojit ještě na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme vejce, cukr, olej a mléko a rozmixujeme tyčovým mixérem (nebo v robotu). Přidáme oba druhy mouky (můžeme použít jen špaldovou nebo pšeničnou), kypřící prášek, perníkové koření a kakao. Vše ještě důkladně rozmixujeme a dle potřeby zředíme mlékem nebo zahustíme moukou. Na závěr vmícháme rozinky, dle chuti můžeme přidat i pokrájené mandle nebo vlašské ořechy. Těsto vlijeme do vysypaného a vymazaného plechu a pečeme v rozpálené troubě na 170 stupňů cca 35-40 minut. Dle chuti můžeme po vychladnutí polít polevou - např. z hořké čokolády nebo si připravíme polevu z tvarohu, vanilky a čekankového sirupu. Hmotnost hotového perníku (bez polevy) 1020 g, energetická hodnota ve 100 g = 960 kJ.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.