TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 107
Celkem: 5882
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133242.15 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5529 h 50 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Evropský den obezity (EOD) očima Ivy Málkové

21. 05. 2019

Obezita je problém, a proto každý podnět, který vyprovokuje stát, odborníky, média a samotné lidi s kily navíc, stojí za to. A tak i letošní EOD měl dle mého názoru velký význam. Slogan EOD byl "Řešme obezitu společně" (název tiskové konference České obezitologické společnosti měl ještě emotivnější název Natřeme to obezitě). 

Co platí stále?

STOB se věnuje lidem s kily navíc mnoho desítek let a princip je stále stejný - dovést lidi co nejpříjemnější cestou k tomu, aby při redukci váhy více energie vydávali než přijímali a aby při udržování váhy byla energetická bilance vyrovnaná. A příjemná cesta je to, že se lidé učí napojit na potřeby svého těla a zabývají se nejen tím, co jedí, ale proč jedí a jak jedí. A k tomu směřovaly i letošní aktivity STOBu k EOD, jak naživo, tak v médiích.  

Aktivity naživo

STOB nabídnul měření složení těla a poradenství v mnoha městech. O výsledcích vás jistě bude informovat Lenka Vymlátilová, jíž a mnoha dalším včetně lektorů patří poděkování za zorganizování akce. Doufáme, že filosofie STOBu mnohé účastníky akce oslovila a rozhodnou se se svými kily navíc něco udělat. Základním pilířem metodiky STOBu jsou skupinové kurzy hubnutí, které přináší z hlediska hubnutí i udržení váhy nejlepší výsledky (v Praze máme i jeden prázdninový kurz).

Na mnoha místech byla ukázková cvičení - v Praze se dostavily desítky lidí, kteří si vyzkoušeli různé druhy cvičení od zdravotního, přes Niu až k LatinoMixDance. 

A média? 

Mým cílem je vždy směřovat rozhovor více do psychologických témat a zdůrazňovat, že hubnutí není jen o výživě. 

A letos se to i docela podařilo. Video, o kterém jsme již mluvili - rozhovor s Čestmírem Strakatým pro internetovou televizi Reflexbyl moc fajn, uvolněný, pro mě bez stresu. Moderátor kladl rozumné otázky a natáčelo se z vysoké budovy Iscaru s úžasným výhledem na Vltavu. A protože miluji vodu, tak jsem si to užila.

Pak přišel rozhovor pro ČT24, kde jsem byla hostem společně s milým předsedou České obezitologické společnosti Martinem Haluzíkem. Šla jsem tam s bojovým úkolem - udělat co největší propagaci lektorům, aby jim chodili lidé na měření. A domluva byla, že se moje řeč bude točit hlavně okolo EOD.  Moderátor kladl stále otázky tak vzdálené od tématu, že nebylo možno to stočit k EOD. Viděla jsem na hodiny a když už zbývaly poslední dvě minuty, tak jsem si nenechala slovo vzít a aspoň během této krátké doby jsem popsala, co se bude na konzultacích s lektory STOBu dít.

Rozhovor můžete shlédnout zde (začíná na 17. minutě).

Sama doma - to byla nostalgická vzpomínka na "staré časy", kdy jsem chodila do Sama doma pravidelně (Sama doma vysílá 20 let). V posledních letech mě tam už tolik nezvali - jedním z důvodů je, že preferují mladší pohledné nutriční terapeutky a výživové poradkyně. O to milejší bylo, že se povídání točilo opět okolo psychiky a ne výživy. Samozřejmě výživu nepodceňuji, ale v pořadech o hubnutí se většinou mluví jen o výživě, tak jsem chtěla nastolit nějakou protiváhu. Příjemné bylo, že personál Sama doma se moc nezměnil - od moderátorky Stáni Lekešové po dramaturgyni Darju Macákovou včetně těch, kteří tam pobíhají při vysílání - se všemi to bylo milé setkání. Moc mě potěšilo, že dovolili ukázat náš projekt Výzvu, který si zaslouží pozornost mnoha lidí, kteří se potýkají s kily navíc.

Na video se můžete podívat zde.

Bonbonkem bylo sobotní vysílání do rádia, kdy se ke mně jen dostala informace, že mi zavolají po sedmé hodině ráno a zeptají se po telefonu na pár věcí k obezitě. Opravdu cca minutu před vysíláním zavolala osoba, které jsem důrazně řekla, jestli moderátorka ví, že jsem psycholog, aby se neptala na čísla a na lékařské věci - a už jsem byla ve vysílání. Následovaly otázky - jak obezita roste, kolik je obézních dětí, co farmakoterapie, bariatrie - ani nevím, jak jsem z toho vyklouzla, ale podařilo se zase zavést řeč na psychologické aspekty řešení kil navíc.

A tak jsem měla docela dobrý pocit, že jsme díky EOD poinformovali hodně lidí o aktivitách STOBu a že naši lektoři odvedli velký kus práce. A motivovali tak řadu obézních, aby se pustili do hubnutí tím správným způsobem.

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 05. 2019 20:51
Připojuju se k ostatním. Známe se ze společných akcí a kromě toho, co tady kamarádky napsaly možná ještě přidám: Jsme tak trochu spolutvůrci STOBáckého dění, vyvíjíme tady svoje vlastní každodenní aktivity a pomáháme si navzájem . Dáváte nám prostor ke sdílení svých názorů i přátelského popichování. Nejsme si cizí, nemáme anonymní tvář. Možná je to právě ta psychologická rovina. Díky za prostor, který tu máme
28. 05. 2019 17:23
Děkujeme za milá slova
22. 05. 2019 07:11
Stob je prostě jednička! Videa jsem viděla. Děkujeme za vše co pro nás děláte :-)
22. 05. 2019 04:11
Vše co děláte, děláte moc dobře. Otevíráte lidem nové a rozumné možnosti jak to prostě zvládnout. Díky za Vás
21. 05. 2019 12:32
Děkujeme.
21. 05. 2019 12:31
Rozhodně STOB má nepominutelné zásluhy za zavádění zdravého životního stylu a řešení obezity. Pomoc kterou v rámci STOBu poskytujete i v nejzapadlejších částech naší země. Pomáhá i těm,kteří nemají možnost navštěvovat kurzy přímo a sebekoučink je pomůcka naprosto nenahraditelná a dokonalá.
21. 05. 2019 11:50
odkazy mrknu doma - díky
21. 05. 2019 11:02
Čím déle na STOBu jsem, tím víc sleduju, jak je těžké tento systém udržet v chodu. Přicházet s novými recepty, výzvami, čtivými informacemi. Mám dojem, že stobáctví by mělo být zahrnuto do Wikipedie jako pojem, druh životního stylu. Trošičku doufám, že my stobklubáci vám taky trochu pomáháme:-) , že to tady žije. Na odkazy mrknu, díky za info.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři