TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 107
Celkem: 5882
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Obezita ve světle plynových lamp

10. 06. 2020

 

Pan doktor Kubát  "chytl básnickou nit" a má pro vá příspěvek, který jsem trošku vyprovokovala já a budu ráda, když mi napíšete své nápady. Píši nyní knihu k 30. výročí STOBu a výzva v závěru by mně také pomohla. Brzy vás budu zásobovovat ukázkami z přípravované knihy, kterou si budte moci koupit nejpozději na Dni zdraví, který pro vás již také chystáme - tentokrát trošku jinak.

 

Minulý týden jsem se dozvěděl, že v současné době není správné používat spojení „obézní člověk“ nebo dokonce „tlustý člověk“, ale správně je „člověk s obezitou“

Víte, já nemám moc rád to stálé upřesňování jazyka, tak jak si to vyžadují „aktivisté“. Netěší mně například, že nyní máme přestat užívat slova žena/muž, protože jsou gendrově (pohlavně) nepřijatelné, nevyvážené. Měli bychom říkat třeba gendrově vyvážený výraz „těhotný člověk“. Ne těhotná žena. Divné. To jednou přestaneme říkat „dobrý den“ a začneme říkat gendrově vyvážené „dobré dno“? Ale v tomto případě jsem cítil, že musím souhlasit. Člověk s obezitou.  To je správnější výraz.

Vzpomněl jsem si na své dětství, na děcka v první třídě. Měli jsme tam jednu tlustou holku.  Dodnes si její jméno pamatuju, zde budu používat Han. Někteří se jí smáli, a říkali „sádlo máslo paštika, zabijeme tlouští…, možná tu říkanku znáte“.

 Myslím, že jsem to s nimi tenkrát nevykřikoval, i když samozřejmě možná si to jen namlouvám, abych se Vám ukázal v lepším světle. Ale myslím, že jsem opravdu proti ní nic nekřičel. Byl jsem s Han na stejné straně. Mně se tenkrát taky smáli, a to, že jsem plesnivej. Nebyl jsem tak úplně plesnivej, ale měl jsem divnou kůži. Mám ekzém.

Tenkrát jsem ještě naštěstí nenosil brýle, a když mi nějaký kluk něco podobného řekl, dostal do zubů. S holkama jsem se nepral. S těmi to bylo horší, ty mi tu kůži občas připomněly. Ale kluci ne. Poté, co dostali do zubů, toho nechali, a místo výsměchu jsme spolu blbnuli, odpalovali rakety, jezdili na kole ze strmého kopce, házeli kamenama po lampách a tak podobně, jak to kluci v tomhle věku dělají.

Proč ale ty děti měly potřebu nadávat hodné, klidné a přátelské holce? Jen protože Han byla tlustá?

Chápu, že někteří sociopati, třeba narcisové, potřebují někomu nadávat. Aby se sami cítili lépe, aby sami byli krásnější a chytřejší, potřebují někoho, kdo bude naopak ošklivější a hloupější. Lidé, kteří se potřebují nad druhé vyvyšovat, potřebují nějakého otloukánka. Tady je tlustá holka skvělou obětí.

Jak by se jí mohli vysmívat, kdyby chápali, že jen „má obezitu“? Nebo dokonce, že „trpí obezitou“?

Existují vrozené vlastnosti, genetické vlohy, které zapříčiní, že někdo má obezitu. Obezita může být i následkem nežádoucích účinků léků! Třeba kortikoidy, léky, které používáme k potlačení přehnané imunitní reakce (onemocnění kloubů, jako je třeba revmatoidní arthritis, onemocnění průdušek, jako například těžkého astma(tu) bronchiále a mnoha dalších chorob) způsobí, že se nám zvětší tváře, břicho, trup…

Někteří lidé jsou zvláštní. Snad nejhorší jsou „gaslighteři“. Slyšeli jste už ten termín- „gaslighter“? V češtině to znamená něco jako „osvětlovač plynovou lampou“. Ten název je převzatý z hry Patricka Hamiltona z roku 1938 nazvané Gaslight, a – můžeme-li věřit Wikipedii, kam jsem se rychle podíval, ten název proslavil hlavně film. Film s nádhernou herečkou Ingrid Bergmanovou. A rovněž s Charlesem Boyerem, který ovšem hrál zloducha. Tento zloduch se snaží vyvolat ve své manželce pocity nejistoty, strachu, aby zakryl své zločinné úmysly.

Ještě jedna věc: před tyrany (tyran školní, tyran domácí, tyran zaměstnanecký) není možno ukázat své eventuální slabosti. Nesmí poznat, kde je Vaše slabé místo. To, že jsem tady psal o svém tehdejším problému, to víceméně znamená, že mně už dneska netrápí. „Normální“ člověk takovou informaci přijme, snad dokonce příznivě – řekne si, tak autor měl mindrák, a nebojí se o něm mluvit. Je jak já. Ale pozor na tyrany. Ti Vám jakoukoli „slabost“ budou „otloukat o hlavu“. A běda, když poznají, že Vás lze stále ještě zranit. Tady člověka ochrání snad jen jediné – smích.

Jestli se Vám někdo vysmíval za to, že máte obezitu, nenechte se od něj zotročit. Nevěřte mu, že by člověk s obezitou byl horší než ostatní. Neberte si jeho slova k srdci. Je samozřejmě dobře, že se snažíte o zlepšení své kondice, že si čtete články, „jak na to“. Ale nedopusťte, aby Vás někdo k něčemu donutil jen pro to, že Vám „vysvětlí, že je lepší než Vy“!   

To je snad vše, co jsem chtěl říci. Budeme se pozvolna loučit – promiňte- mám telefon! Zahraniční číslo.

 – Ano!

  • Ano!
  • Děkuji!

Tak dobré dno, milí čtenáři, a příště na shledanou. Karel Kubát

 

P.S. Máte nějaké nápady, jak nazývat mile  člověka  s kily navíc? Budu ráda, když napíšete své nápady  

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

21. 07. 2020 21:26
Moje dcera mi jednou řekla \'maminko,ty nejsi tlustá, ty jsi taková nadýchaná \' :-)
18. 06. 2020 14:05
Na základce jsem měla spolužáka, který byl malý a široký a kamarádil s dalším spolužákem, který byl hubený a vysoký. Nikdo si nikdy nepřipustil, že by to měl být námět na posměch ať už pro malého tlustého, nebo pro vysokého huběňoura. Byli to prostě fajn kluci. A dnes je ten malý tlustý trochu vyšší, ale pořád kulatý, a ten hubený je sice pořád vysoký, ale navíc i kulatý. A oba mají spokojený život s dětmi a i vnoučaty. A k tomu pojmenování - viděla jsem obchod Boubelka a Bumbrlíček.
15. 06. 2020 14:45
Dovolím si poněkud příkřejší názor - člověk s kily navíc/obezitou/nadváhou je pro mě vždycky člověk s kily navíc/obezitou/nadváhou, a to včetně mé osoby; ostatní označení jsou eufemismy, které situaci zpříjemňují, ale nic neřeší (tedy pokud se člověk nenachází na firemním školení a nepotřebuje popsat kolegu/kolegyni s postavou dle Rubensova vkusu :-D).
15. 06. 2020 06:34
Mne vždycky rozesměje manželovo oblíbené rčení: "Víc váhy, víc lásky" :-).
14. 06. 2020 16:43
Ještě jsem si vzpomněla že chodil za bráškama kluk a říkali mu faldík.
14. 06. 2020 16:39
Mám dojem že každý hotel, nebo nemocnice by měla počítat s tím, že se k nim dostanou lidé, kteří nemají jen standartní váhu, ale také lidi kteří váží víc, než jsme zvyklí. Nebyl by potom problém, když se náhodou někdo takoví objeví.
14. 06. 2020 10:42
Děkuji za směsici nápadů. Padlo slovo Metráček - já jsem se jako dítě dokonce hlásila do takového filmu, kde hledali "metráčka", který umí vybíjenou -na konkurzu mi tenkrát řekli, že jsem na to moc hubená - byla jsem v pásmu nadváhy
- okrajově s tím souvisí, co jsem četla včera v článku na Seznamu - že v Německu je hotel, kam nesmí lidi nad 130 kg, aby jim nezničili designový nábytek - a pod tím anketa - 2/3 čtenářů s takovým hotelem souhlasilo,
a na druhé straně je na Bahamách hotel pro lidi s obezitou, aby se tam cítili komfortně od velkých postelí po fakt, že vedle nich nejsou žádní hubeňouři - co si o tom myslíte?

14. 06. 2020 08:29
hezký článek a hromada fajn nápadů na oslovení, mně se líbilo na základce oslovení medvídek - to byl spolužák, který sice byl širší než ostatní, ale nikdo si z něj legraci nedělal snad jen on sám, protože medvídek byl přece jen kluk jako hora...
u děvčat/žen si nejsem jistá boubelka mi přijde milejší než baculka, ale barokní andělíček zní ještě líp :)
13. 06. 2020 10:56
Hezký článek :-) ... tady se používá baculka nebo boubelka, obojí mi přijde celkem milé, pro pány bych zvolila spíš prostorově výraznější.
12. 06. 2020 19:26
Když jsem byla holka ze základky, říkali mi metráček. Ale byla jsem pohyblivá ledaskomu štíhlému jsem i ve sportu dokázala dát na fráček. Sprinty nebyly zrovna moje parketa a skok do výšky taky ne ale do dálky mi to skákalo, dlouhé tratě jsem běhala dobře a šla mi střelba. Na učňáku o mně říkali že jsem holka krev a mléko, když jsem někdy v padesáti fotila katalog oblečení nadměrných velikostí, byla jsem lady XXXL a za dva roky to chtěli fotit znovu ale to mne poslali pryč s poznámkou tak tohle ne, ty hubeňoure ....
12. 06. 2020 13:20
Mě výraz boubelka provází celoživotně a jsem i tak uložena v několika tlf. seznamech mých přátel. Baculka se jmenoval u nás i obchod s nadměrnými oděvy pro ženy, bucláček se mi líbí, macatici bych zaměnila na macíka, z pohádek si pamatuju cvaldu, otesánka. A vlastně to musí sedět na ženy, muže i děti. Takže dávám + pro bucláčka.
12. 06. 2020 12:47
....hmmm, nerada vzpomínám na školu :-(...na učnáku už to bylo lepší. Možná i proto, že se tam našel někdo "větší "než já :-/....a hezký výraz pro tlouštíka?...fakt neznám :-/
12. 06. 2020 08:36
Děti mojí sestře říkaly, že je krásně měkoučká, když se s ní mazlily. Měkoučká byla a je dál. Ale ona ty kila navíc umí nosit, ráda se nají a je s ní sranda.
12. 06. 2020 00:38
Opolstarkovana to je hezký výraz.
12. 06. 2020 00:35
Teď jsem si vzpomněla na výraz mé dcery ve třetí třídě, když do školy přišla nová paní učitelka. Na otázku, jaká je, odpověděla: no taková
širokoboka.
11. 06. 2020 21:52
To je opravdu milý článek :-)
K tomu dětskému (a nejen dětskému) posměchu obecně - proti němu pomáhá jen silná osobnost. Kdo chce šikanovat, musí nejprve najít někoho, kdo se nechá. Nějaký důvod se pak už najde vždycky. O posměchu také něco vím - mám rozštěp a vypadám, jak vypadám, od narození. S posměchem ve škole jsem se vyrovnala stejně jako pan doktor Kubát - s posměváčky jsem se servala. Když jsem tedy měla čas a neměla nic jiného onačejšího na práci. A jasně bylo vidět, že je to jaksi jen z principu, ne kvůli tomu, že bych si z posměšků něco dělala. Vlastně to byla taková oboustranná záminka k tropení alotrií. Takže všem terčům posměchu a šikany radím: Buďte sví, i vy jste v něčem dobří, to je vaše silná stránka a nenechte si ji vzít.

A k tomu označování osob trošku při těle... Jeden dialog ze života:
"Já nejsem tlustá, já mám jen barokní tvary."
Kamarád, lékař internista: "Tohle kdyby o sobě tvrdily všechny ženský, co si myslej, že mají o nějaký kilo navíc, tak kolegové psychiatři mají polovinu práce!"

A koukněte se na můj nick. Manžel mi láskyplně říká "potvoro macatá". Takže macatice, macanda. To je takové domácké :-)

Také jsem slyšela výraz baculka a boubelka. Holka boubelatá je i hrdinkou z písní a kytička boubelka mi zanedlouho pokvete na skalce. Latinsky se jí snad říká platycodon. A je moc hezká :-)
11. 06. 2020 16:45
Moc hezký článek :-) Díky! Teď mě nic nenapadá, když tak se ozvu :-)
11. 06. 2020 15:40
Naše vnoučata říkají ,že jsem opolštářkovaná :-)
11. 06. 2020 15:13
Děkuji za nápady - bucláček, prostorově výrazný - ale stále to není úplně ono, jak na vás působí bucláček?
těším se na další milé výrazy pro lidi s kily navíc
10. 06. 2020 22:54
Zajímavé zamyšlení. Mě se líbí výraz "prostorově výrazná", teď už nevím, kde jsem to slyšela poprvé.
10. 06. 2020 21:45
Hezký článek, bylo zajímavé si ho přečíst.
Já zase byla ve škole extrémním hubeňourem a řekla bych, že to taky nebyla nic moc příjemná pozice :-).
10. 06. 2020 19:58
Také jsme měli ve třídě holčinu, takového bucláčka, ale že by někdo na ní byl zlej to nevím, byla to kamarádka všech.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři