TOPlist


Cottage na 100 způsobů

 

Cottage asi není třeba představovat a většina z vás ho moc dobře zná. Ne všichni ale ví, co všechno se z něj dá připravit. I když je cottage vynikající i jen tak samotný, můžete ho použít i v mnoha různých receptech a jídelníček si tak neustále zpestřovat.

Proč je dobré cottage do jídelníčku zařazovat?

Cottage se řadí mezi čerstvé sýry, je zdrojem kvalitních bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku. Díky svému složení má nízký glykemický index, dobře vás zasytí a je poměrně lehce stravitelný.

Čím se však od ostatních sýrů odlišuje, je jeho nízký obsah tuku, což ocení zejména ti, co si hlídají hmotnost.

Cottage obsahuje jen 4 g tuku ve 100 g, přitom vám dodá 12 g kvalitních bílkovin.

Pro porovnání 30% eidam obsahuje 15 g tuku, 45% už 26 g tuku a například niva dokonce 32 g tuku, ale i čerstvé sýry, jako je žervé nebo Lučina, obsahují tuku výrazně více než cottage. Žervé většinou kolem 20 g tuku a Lučina 26 g tuku na 100 g.

Cottage se tedy řadí mezi vhodné zdroje bílkovin, se kterými zároveň nepřijmete i nadbytek živočišných tuků a kalorií, tak jako u většiny jiných sýrů. 

Cottage obsahuje okolo 4 g sacharidů, zejména mléčného cukru - laktózy. Pokud trpíte laktózovou intolerancí, nemusíte se cottage vzdávat a sáhněte po bezlaktózovém výrobku.

Dost ale o teorii a pojďme se podívat, co vše se dá s cottagem vykouzlit v praxi!

Pomazánky a dipy

Cottage můžete využít pro přípravu všech možných druhů pomazánek a dipů, stačí do něj přidat libovolnou zeleninu nakrájenou nadrobno (např. rajčata, papriku, okurku, jarní cibulku), nebo čerstvé bylinky, pokud máte rádi ostřejší chuť tak i chilli. Podávat potom můžete s celozrnným pečivem, knäckebrotem a nebo jen se špalíčky zeleniny. Připravit můžete i skvělé jednohubky.

Pokud nemáte času nazbyt nebo se vám jen nechce do přípravy, využít můžete i celou řadu již ochucených cottagů. Vyzkoušejte například novinku v podobě tuňákového cottage!

Více informací o dalších produktech můžete získat zde.

Sendviče, tousty, tortilly

Cottage, ať už samotný nebo dochucený, je skvělý také jako náplň do sendvičů, baget, toustů či tortill.

Saláty

Když cottage přidáte do zeleninového salátu, obohatíte ho tak o důležité bílkoviny a salát vás více zasytí. Kromě čistě zeleninových salátů můžete vyzkoušet třeba i kuskusový, těstovinový nebo bramborový, kde cottage hravě nahradí majonézu.

Věděli jste, že se s cottagem dá i vařit?

I v teplé kuchyni je cottage skvělý a existuje mnoho způsobů, jak s ním v kuchyni pracovat!

Cottage se skvěle hodí na zapékání, kdy jím můžete nahradit smetanu či tučnější sýry, které se běžně používají.

Vyzkoušet můžete například lasagne, kde cottage nahradí tradičně používaný bešamel. Recept nejdete zde.

Skvělé jsou ale i zapečené brambory na mnoho způsobů nebo jen samotná zapečená zelenina s cottagem.

Cottage lze využít jako náplň například do klasických palačinek se špenátem, nejen že to pokrm obohatí chuťově, ale opět dodáte i bílkoviny, které by jinak chyběly. 

Cottage lze přidat i do těstovin, rizota nebo kuskusu. A nebo jím na závěr zjemnit dýňovou, brokolicovou či jinou zeleninovou polévku.    

Cottage se také skvěle hodí k přípravě slaných koláčů. Vyzkoušet můžete například tento brokolicový quiche, ale variant je mnoho.

Cottage na sladko?

Ano, i tato varianta je možná a navíc i chuťově vynikající.

Pokud rádi snídáte obilnou kaši, je vhodné ji obohatit i o nějaký zdroj bílkovin, což může být právě cottage. Můžete ho rozmíchat do hotové kaše a nebo jen přidat navrch při servírování a dozdobit ovocem.

Na svačinku si můžete připravit třeba ovocný salát, stačí pokrájet libovolné ovoce a smíchat s cottagem. Případně ovoce (například maliny, jahody či borůvky) s cottagem rozmixovat a připravit si ovocnou pěnu.

Pokud rádi snídáte obilnou kaši, je vhodné ji obohatit i o nějaký zdroj bílkovin, což může být právě cottage. Můžete ho rozmíchat do hotové kaše a nebo jen přidat navrch při servírování a dozdobit ovocem.

S cottagem se dá dokonce i péct, můžete ho využít jako náplň do taštiček, závinů či buchet místo tvarohu.

Cottage je opravdu univerzální surovina, není to "jen ten kelímek sýra", ale dá se z něj připravit nespočet skvělých pokrmů. Další tipy můžete získat zde.

A jaká je ta vaše oblíbená kombinace? :-)

Hodnocení (22 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

17. 09. 2018 09:43

Arabela

Cottage je u mě denně na talíři.

15. 09. 2018 22:01

Niraska

Cottage mám moc ráda, díky za nové tipy, vyzkouším :-)

15. 09. 2018 17:21

nevzdavatse

Cottage je i můj favorit a hodně ho využívám. Ujíždím na kombinaci s jablkem a skořicí, Mňam:-)!

14. 09. 2018 19:19

martashi

Cottage mám ráda na slaný způsob, nejraději s cherry rajčátky trochou soli a pepře nebo úplně čistý bílý s kouskem dobrého chleba.

13. 09. 2018 15:16

muriela

Nejradši no mám jen tak, s kvaskovym chlebem

12. 09. 2018 21:02

LuckaN78

diky za tipy

12. 09. 2018 12:07

ekavkova

Dobrý tip pro náhradu bešamelu!

11. 09. 2018 16:31

Slonik71

Děkuji za novou inspiraci

11. 09. 2018 08:42

ifucikova

Cottage používám nejčastěji do pomazánek a salátů, určitě ho vyzkouším i v teplé kuchyni. Děkuji za tipy.

11. 09. 2018 05:51

dasa67

Zajímavý článek, cottage mám ráda, zatím jsem ho jedla vždycky jenom samotný k pečivu, určitě něco zkusím.

10. 09. 2018 21:17

Veve12

Cottage máme doma stále. Jím ho já i syn, ale většinou jen čistý nebo s pažitkou, paprikou. Sladký mě moc nechutnal. Také ho dávám na cuketové nudle, to nám chutná :-) Článek je super! Vůbec by mě nenapadlo ho využít na všechny způsoby. Manžel má dietu a cottage mi nechce jíst, tak takhle mu ho nenápadně propašuji do jídla. Díky!!!

10. 09. 2018 21:13

bessi

Nejradši ho jím přímo z kelímku. Dělám s ním lívanečky a dávám ho do zelen.salátu

10. 09. 2018 16:08

Masa55

Cottage moc ráda nemám, občas si ho dám se salátovou okurkou a přisolim.

10. 09. 2018 15:04

Nadvornikova

Cottage mám ráda, nejradši se zeleninou, stejně jako coumba ho u nás málokdy dostanu, tak si ho vozím ze svých občasných pracovních cest do Litvínova. Měli i tunákový, ale jak miluju ryby, tato kombinace mi moc nechutnala.

10. 09. 2018 09:28

paniLiba

Cottage s rajčetem a bazalkou - super

10. 09. 2018 08:43

sifaka

Dnes budu za sabotera ale co se dá dělat.cottage jsem se naučila také na STOBu.Bohužel nejsem tak v konzumaci rozverna, jako autor/ka článku.Jim ho z kelímku.Podle koučinku bych ho měla sníst jen polovinu ale to se málokdy podaří.V čem sabotuju?Na konzistenci sýra nevidím žádnou variantu, která cokoliv ozdobí.Když to na nějaké jídlo vysypu-vypadá to dle mého vidění nejedle.Takže v mem případě elegantní bělost jen z kelímku.

10. 09. 2018 07:59

coumba

Do Cottage jsem se zamilovala díky Stobu. Můžu ho na všechny způsoby, i na sladko. A nejraději jen tak čistý bílý přímo z kelímku. Jen k nám na vesnici mi ho nechtějí objednávat, že ho jím jen já. Chápete to?

10. 09. 2018 07:50

filipova

to je možností já ho tedy jím nejvíc bez úprav k dobrému pečivu, občas do salátu nebo pomazánky, za tepla jsem ho nezkoušela vůbec, nasladko mě to neláká

10. 09. 2018 06:26

Hanakomo

Cottage mám moc ráda, tunákovy jsem ještě neviděla, ale mě moc chutná a maďarskou zeleninou. Dík za tipy určitě vyzkouším

10. 09. 2018 05:41

babicka Eva

Cottage je můj oblíbený sýr, ale nevěřila bych, že se dá používat v teplé kuchyni, perfektní nápady, určitě je využiji.

10. 09. 2018 04:51

ajanka

Cittage mán moc ráda. Využívám ho častu, ale některé typy z článku určitě využiji - jsou pro mě nové a dicela zajímavé jak se tento sýr dá využít :-).

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma