TOPlist
Sledujte nás:

Glykemický index pro hloubavé – měření GI

Zpět

Pojem joulů či kalorií je všeobecně známý, méně se ale ví o pojmu glykemický index (GI). Dříve se předpokládalo, že hladinu cukru v krvi ovlivňuje především složitost chemické struktury přijímaných sacharidů.

Za „rychlé cukry“, které hladinu cukru v krvi zvyšují rychle, byly považovány ty, které mají jednoduchou stavbu (monosacharidy, disacharidy). Naopak mezi tzv. „pomalé cukry“, které ovlivňují hladinu cukru v krvi mnohem pomaleji, byly řazeny polysacharidy obsažené např. v bramborách, obilovinách či rýži. Teorie byla založena na předpokladu, že polysacharidy se musí při trávení nejprve přeměnit na jednodušší sacharidy, což celý proces vstřebávání zpomaluje. Proto bylo možno ještě v nedávné době doporučovat při hubnutí zvýšenou spotřebu komplexních polysacharidů (konkrétně těstovin, rýže, brambor, pečiva, obilovin). Tyto potraviny byly umísťovány do základny výživových pyramid. Postupně však praxe začala odhalovat nové skutečnosti, které vliv složitosti stavby sacharidů na hladinu cukru v krvi zpochybnily. Bylo např. zjištěno, že monosacharid fruktóza i disacharid sacharóza obsažený ve sladkostech či zmrzlině zvýší glykemii pomaleji než některé komplexní sacharidy obsažené v rýži či chlebu. Uvedený rozpor řeší teorie glykemického indexu.

Měření glykemického indexu

Glykemický index dané potraviny určuje, jak dalece její konzumace vychyluje hladinu cukru v krvi. Krevní cukr po jídle stoupá a po určité době zase klesá. Tento průběh znázorňuje tzv. glykemická křivka a stupeň vychýlení hladiny cukru v krvi je možné charakterizovat velikostí plochy pod touto křivkou, která kvantitativně určuje hodnotu tzv. glykemického indexu (GI). Jako základ pro porovnání GI jednotlivých potravin se bere plocha pod glykemickou křivkou naměřenou po konzumaci 50 g čisté glukózy, u níž se předpokládá, že vstupuje do krve prakticky okamžitě. Velikosti této plochy byla přiřazena hodnota GI = 100. Poměr plochy pod glykemickou křivkou naměřenou po konzumaci určité potraviny (zvolit se musí takové množství dané potraviny, které obsahuje 50 g sacharidů) ku ploše pod glykemickou křivkou po konzumaci čisté glukózy (vynásobený číslem 100) pak určuje GI dané potraviny.

Čím vyšší hodnotu GI určitá potravina má, tím více se po její konzumaci rozhoupe hladina cukru v krvi, a tím hůře pro hubnutí. Potraviny s nízkým GI naopak zvyšují hladinu cukru v krvi pozvolna, bez výkyvů. Glykemický index je tedy při redukci váhy vítaným pomocníkem a činí redukci váhy příjemnější. Při konzumaci potravin s nízkým GI je naděje, že díky jejich vyšší syticí schopnosti budete jíst spontánně menší množství potravin. Je nutné si však uvědomit, že GI nepodává informace o dalších nutričních hodnotách potravin. Zákon zachování energie platí stále, a proto ani potraviny s nízkým GI nemůžete jíst neomezeně, ale stále musíte kontrolovat celkový denní energetickýpříjem. A na závěr jedno důležité upozornění. Každý člověk je na kolísání hladiny cukru v krvi jinak citlivý, a tudíž i výběr potravin s ohledem na GI je pro různé jedince různě významný. Dotazník, který vám ukáže vaši citlivost na výkyvy hladiny cukru v krvi, najdete na www.stob.cz

Hodnocení (67 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 04. 2015 16:32
Dobrá zpráva, že dnes se již pracuje na bezbolestném způsobu jak měřit cukr. Pomocí slz. Více je k dočtení tady v článku:
http://www.videolekarna.cz/index.php?page=clanek-rada&id=10
14. 05. 2013 10:16
Kde je ten dotazník?
05. 05. 2013 13:27
velice zajímavé, společně s dotazníkem na ukazatel citlivosti přímo skvělé.
21. 04. 2013 13:02
21.4.2013
GI -nedávno jsem nevěděla,co to je.A tedˇ ho budu muset sledovat stejně jako B,T,S.
16. 04. 2013 10:23
16.4.2013
Zatím jsem nenašla Dotazník na GI.Nevíte někdo,kde je?
03. 04. 2013 19:05
Jsem zcela jistě citlivá.Třesou se mi i ruce,když se včas nenajím a po velkém jídle mám velmi brzy hlad.
25. 03. 2013 21:22
Jsem citlivá na kolísání hladiny cukru - děkuji za tento článek.
11. 03. 2013 16:05
zkusím si ten test citlivosti na GI udělat a uvidíme... :-)
11. 03. 2013 07:17
já taky nic :-(
10. 03. 2013 22:54
Adnyl - ano to je ten dotazník - základ při hubnutí je množství a pak jsou další pomůcky jako skladba, režim a glykemický index a kdo si zaškrtl v dotazníku hodně příznaků - měl by se řídit GI více než ten kdo si jich zaškrtl málo. Podrobně jsem vysvětlila GI v knize Hubneme s rozumem v praxi (asi na 50 stranách), zde je i přehled potraivn s uvedením GI a stručnějí v brožuře vaříme s rozumem II
10. 03. 2013 21:59
Bohužel jsem ho také nenašla...
09. 03. 2013 22:18
tak jsem našla jedině tohle
http://www.stob.cz/hrave-hubnuti-kvizy-testy/jste-citlivi-na-hodnotu-gi-prave-vy
09. 03. 2013 22:15
taky nevím, ale mám za to, že už jsem na ten dotazník někdy narazila a myslím, že jsem ho i vyplňovala... Teď ho taky nevidím :-/
09. 03. 2013 15:48
také jsem našla jen glykemické hodnoty potravin,ale ne dotazník.Povedlo se to vůbec někomu?
09. 03. 2013 09:23
Taky jsem ho nenašla.
07. 03. 2013 18:01
já jsem asi slepá,ale nenašla jsem ten dotazník který ukáže citlivost na výkyvy hladiny cukru v krvi....
07. 03. 2013 11:03
Já se v tom bohužel poněkud ztrácím :-/ u 80 % potravin vím, jak má GI vysoký, pak ale příjde něco, co mě naprosto zmate a jsem vedle, jak ta jedle :-/
07. 03. 2013 10:15
Myslím si, že jsem citilvá na kolísání hladiny cukru v krvi, takže se snažím zařazovat do jídelníčku potraviny s nižším GI. Přestala jsem jíst cereálie, müsli tyčinky, pufované výrobky apod. A snažím se k sacharidům doplnit bílkoviny a zeleninu, které ten GI snižují. Když si dám jablko - tak k němu kousek sýra nebo jogurt. Zjistla jsem, že člověk pak fakt nemá brzo hlad a různé chutě.
06. 03. 2013 21:59
GI je velice zajímavý,ela strácím se v něm....
06. 03. 2013 19:57
Glykemický index je zajímavý. Snažím se na něj myslet a používat ho při sestavování každodenního jídelníčku.
05. 03. 2013 18:31
Hodně jsem o glykemickém indexu slyšela,přiznám se,že mi to tak úplně jasné není
05. 03. 2013 18:17
Musím přiznat, že ani mě není GI příliš jasný.
05. 03. 2013 15:41
Glykemický index moc nesleduju, to už je na mě moc...
05. 03. 2013 10:35
Není to tak složité, chce to v každém jídle mít i bílkovinu a hodně vlákniny :-) Tuky taky snižují GI
05. 03. 2013 10:09
to už je fakt věda...ján dělám zatím jen to, že těstoviny, a rýži vařím méně času.A koukám,aby bylo víc vlákniny a vždycky přidám bílkovinu.To vše GI snižuje,ale zatím je zbytek v nedohlednu,jsem ráda,že mám aspon nějaké změny...
05. 03. 2013 09:43
belle.poupee - zkuste na seznamu nebo v googlu zadat glykemický index tabulka a pak už si jen vyberte, jakou chcete :-)
05. 03. 2013 09:18
Kde se dá najít nějaký přehled kolik co má GI?
05. 03. 2013 08:17
Na tom staví i Michel Montignac ve své dietě správných cukrů a tuků. Ve svých receptech pracuje s GI potravin a je fakt, že se podle něj hezky vaří :-)

05. 03. 2013 07:08
To je fakt věda, to zdravé hubnutí.
05. 03. 2013 06:26
Pěkný článek,zase jsem o něco chytřejší :-)
souhlasím, že je škoda že to není uvedeno na potravinách
05. 03. 2013 00:58
škoda, že to na potravinách není nějak "vidět" ten záhadný GI...

Naši partneři