TOPlist
Sledujte nás:

Obezita a onemocnění srdečně-cévního aparátu

Zpět

V současné době je jasně prokázáno, že obezita, a především zmnožení nitrobřišního tuku (obezita typu jablíčko) je jasným rizikovým faktorem pro srdečně-cévní onemocnění.

U obézního jsou na jeho srdce kladeny mnohem vyšší nároky než u osoby s normální hmotností. Díky zmnožení tukové tkáně vzrůstá průtok krve tukem. Srdce je tímto zvýšeným průtokem nuceno zvyšovat svůj srdeční výdej. Zvyšuje se hlavně množství krve, které vypudí do oběhu při jednom srdečním stahu. Tepová frekvence se zvyšuje u obézních pouze minimálně. Tímto dlouhodobým chronickým „přetížením“ srdce jako pumpy dochází ke zbytnění levé srdeční komory a následně může dojít postupně k srdečnímu selhání. Zvětšují se i další srdeční oddíly – srdeční síně, což je podkladem pro vznik nejčastěji se vyskytující arytmie – fibrilace síní.

Nahromadění viscerálního tuku je přímo spojeno s vyšším rizikem náhlé smrti na podkladě život ohrožující arytmie – fibrilace komor. Výskyt tzv. prodlouženého intervalu QT, při kterém se fibrilace komor vyskytuje, je přímo vázána na BMI.

U obézních je velmi často zvýšený odpor v plicním řečišti. Pravá část srdce – tj. hlavně pravá komora – musí krev vytlačovat proti většímu odporu, což následně může vést k jejímu selhávání.

Nadváha i obezita jsou spojeny s vyšším výskytem mozkových příhod. Ať už na podkladě ucpání cévy v mozku, tj. ischemické příhody, nebo mozkových příhod na podkladě krvácení do mozku.

Nejčastěji se vyskytující onemocnění srdce, které je jednoznačně spjato s vyšším výskytem nitrobřišního tuku, je ischemická choroba srdeční projevující se jako angina pectoris, infarkt myokardu.

 

MUDr. Marie Skalská

Hodnocení (15 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

10. 05. 2013 08:48
další důvod proč zhubnout
25. 03. 2013 20:03
Další důvod proč být hubená;-)
04. 03. 2013 11:02
Trochu teorie nikdy nezaškodí :-)
02. 03. 2013 18:56
Po přečtení tohoto článku je zase další velký důvod zhubnout. Určitě!!!!
27. 02. 2013 23:33
Mně začlo břicho růst po 45.roce..
19. 02. 2013 19:25
Taky bych se břicha ráda zbavila,nevím proč se mi to ukládá nejvíc jen tam.
19. 02. 2013 19:22
Tak to budu muset tomu svému "jablíčku" zamávat na rozloučenou!!!!

Naši partneři