TOPlist
Sledujte nás:

Převařená voda rozděluje matky a odborníky

Zpět

zdroj: Kofola a.s.

Průzkumy mezi českými matkami odkryly diametrální rozdíly v jejich názorech ve srovnání s názory odborníků. Nejzásadnější rozpor se týká problematiky vhodnosti používání jednotlivých druhů vod pro nejmenší děti. Zatímco matky používají převařenou vodu z vodovodu z důvodu domnělé kvality, většina odborníků by ji doporučila pouze kvůli úspoře.

Průzkum, který mezi českými matkami realizovala Síť mateřských center ve spolupráci se značkou Rajec, byl zaměřen na znalosti a zvyklosti související s pitným režimem nejmenších dětí. Výsledky průzkumu ukázaly, že i dnes používá 17 % českých matek pro své děti pouze převařenou vodu z vodovodu. Jako hlavní argument přitom překvapivě matky uvádějí vysokou kvalitu vody z vodovodního potrubí. Naopak pouze pro 3 % z nich je hlavním hlediskem cena. Co na to odborníci?

Odborníci: zárukou kvality je kojenecká voda

Na otázku, zda by matkám doporučili kojeneckou či převařenou vodu, zvolilo 84 % odborníků kojeneckou. Jednoznačně nejsilnějším důvodem pro doporučení kojenecké vody je podle nich její kvalita a zdravotní nezávadnost, tento benefit vyzdvihuje 95 % z nich. Kojeneckou vodu mohou maminky bez obav používat jak pro přípravu kojenecké stravy, tak pro pravidelný pitný režim nejmenších dětí. Kojenecká voda totiž ze zákona garantuje nízký obsah dusičnanů a splnění dalších přísných kvalitativních kritérií.

Převařená voda – jedinou výhodou je cena

Přestože kojenecká voda u odborníků jasně vede, najdou se i tací, kteří matkám doporučí převařenou vodu z vodovodu. Nevolí tak ale kvůli její vysoké kvalitě, nýbrž kvůli velmi nízké ceně. Ke svému doporučení pak většina z nich ještě dodává podmínku pravidelného rozboru složení kohoutkové vody od odborníka. Proto, aby se mohla kohoutková, pramenitá či jiná voda bez obav podávat kojencům, musí být podrobena velmi důkladným rozborům. Svolení k jejímu využívání by mělo přijít ze strany povolaného odborníka, nikoli od známých či kamarádek, což se bohužel velmi často stává. Z důvodu kvality by vodu z vodovodu pro nejmenší děti doporučil v průměru pouze jeden z deseti odborníků.

Matky vs. odborníci

Budeme-li srovnávat názory matek a odborníků, zjistíme, že se zásadně liší právě ve vnímání převařené vody. To je dáno zejména nedostatkem kvalitních informací, které matky mají nejen o jednotlivých druzích vod, ale také o procesu jejich převařování. Jen málokterá maminka ví, proč vodu vůbec převařuje a co tímto procesem mění. Nelze se tak divit, že se matky v této oblasti nevědomky dopouštějí hned několika chyb.

Převařením se z kohoutkové vody nestane kojenecká

Jednou z nejčastějších chyb je snaha převařením vody odstranit to, co ve skutečnosti odstranit nelze. Varem se z vody může odstranit např. oxid uhličitý (CO2) nebo chlór a některé bakterie, nedají se jím však odstranit jiné nežádoucí látky, které se ve vodě mohou vyskytovat. Převařením se nezmění její chemické složení jako například obsah dusičnanů, velmi nebezpečných pro kojence a malé děti.

Opravdu znáte kvalitu své vody?

Protože kvalita vody z vodovodu není na celém území stejná, může se po finální úpravě změnit a lišit od původního složení. Potíž může nastat například v případě starých domů, jejichž rozvody nejsou prověřené a mohou kvalitní vodu z vodovodu znečistit látkami, které sice neublíží starším dětem či dospělému, ale nemusí být bezpečné pro nejmenší děti. Připravovat stravu pro kojence z vody, jejíž složení neznáme, se proto nedoporučuje.

Kojeneckou vodu není nutné převařovat

U kojenecké vody je kromě nízkého obsahu minerálních látek důležitý především nízký obsah dusičnanů, kterým se odlišuje například od vody z vodovodního kohoutku. Je to jediná voda, u které je zaručené přírodní složení, které vyhovuje potřebám dětského organismu. Kojeneckou vodu můžete proto s jistotou použít bez převařování. Jediný případ, kdy se doporučuje její převaření, nastává tehdy, je-li kojenecká voda sycená CO2. V tom případě se musí na etiketě nacházet upozornění: „Před použitím odstranit oxid uhličitý varem.“

Co je kojenecká voda?

Kojenecká voda je pramenitá voda, pro kterou platí nejpřísnější požadavky. Např. obsah dusičnanů smí být jen 10 mg/l (u vody z vodovodu je to 50 mg/l), přísnější jsou i mikrobiologické ukazatele. Její celková mineralizace nesmí překročit 1000 mg/l. 

Hodnocení (40 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 06. 2017 09:57
V Náchodě a okolí je voda z kohoutku srovnatelná s kojeneckou a přesto někteří lidé a nejen maminy, vodu převařují. Nechápu
25. 07. 2015 00:56
U nás v Raškovicích je skvělá voda já ji piju studenou na půl s převařenou vodou.
06. 09. 2013 20:36
Naše vodárny tvrdí, že jejich voda splňuje parametry kojenecké vody. Balenou jsem koupila, jen když naší princezničce byly tři měsíce. Vzhledem k tehdejší její spotřebě (pár lžiček kvůli horečce) mi pak stála petka ve ledničce týdny. Nevím proč, ale mám pocit, že když si potřebné množství odpustím průběžně z kohoutku a převařím, tak je to lepší.
03. 06. 2013 19:17
vzhledem k tomu že se již několikrát nakouslo,co vše obsahují plasty a co je následně pouštěno do vod a jídel v nich balených,už si je nekupuji.vychlazená voda z kohoutku s citronem je take skvělá.
03. 05. 2013 00:35
3.1.2013
Velmi důležitý článek nejen pro matky,které mají kojence.Divím se,že 23% zdravotnických zařízení pro malé pacienty kojeneckou vodu nepoužívá.Zdravotnická zařízení by měla jít příkladem.
01. 05. 2013 14:31
díte jeste nemam, takze prozatim neni treba resit.....kazda dobra mistni pramenita voda je dobra i pro kojence....myslim, ze v minulosti taky vsichni nekupovali Rajec a lidske pokoleni stale preziva....
30. 04. 2013 08:48
Deti mam odrostle a tak to nemusim resit, pijeme vodu z kohoutku.
23. 04. 2013 12:53
Je to jasné - kupujte Rajec :-). Mimochodem mám z něj nadýmání :-).
25. 03. 2013 06:10
Ještě, že už jsou děti velké, měla bych v tom hokej.
22. 03. 2013 19:09
za našeho mládí jsme tento problém neřešili...
21. 03. 2013 21:22
gabag: moc bych za to nedala, že i pro miminka v nemocnici :-(
21. 03. 2013 09:26
teda můžu říct,že mě dostalo,že nějaké zařízení pro malé pacienty nepoužívají kupovanou,ale kohoutkovou vodu.To i jako pro miminka v porodnici?
21. 03. 2013 08:09
je mi trochu proti srsti, že je kojencká voda v plastových lahvích - všimla jsem si, že třeba v Německu jsou vody ve skle...
20. 03. 2013 22:26
To je těžké, věřím, že má vyvážený obsah minerálů, ale zase se bojím skladování ... bůh ví, jak to mají v obchodech :-/
20. 03. 2013 19:00
koukněte třeba na
http://www.dtest.cz/clanek-835/balene-vody-a-pitna-voda-z-kohoutku-opravdu-vite-co-pijete

stačí tam dole dát ke stažení:celý článek s výsledky
20. 03. 2013 12:19
Ráda bych viděla nějaký rozbor, kolik chemikálií z pet lahve se dostane do vody a kolik se tam může namnožit bakteríí, když někde měsíce stojí, třeba na slunci.
20. 03. 2013 09:40
přesně voda z kohoutku je nejlepší,někde byl i test ,kde se ukázalo ,že je ve vodě z kohoutku méně mikroorganismu než balené.Dle mě je lepší čerstvá voda ,než několik měsíců stará a toto je jen PR článek
19. 03. 2013 21:48
já doma piju vodu z vodovodu a v restauraci se sanžím o totéž...ale popravdě - ne vždy mi vyhoví ;o(
Vodu z vodovodu dávám i naší malé a to zcela bez obav!
19. 03. 2013 21:41
Zajímavý článek. My máme studnu vlastní a když byli děti malé tak jsem nechala udělat rozbor ( už je to 24 roků). Hrůza. Zjistili jsme, že ji nemůžeme pít ani my. Od té doby jsme kupovali balené a dětem kojenecké. Teď už máme vodovod tak pijeme z vodovodu.
19. 03. 2013 21:33
Ještě bych chtěla dodat, že u mě vzbuzuje značnou pochybnost článek o vhodnosti kojenecké vody, u kterého je jako zdroj uvedena Kofola a na obrázku je zobrazena lahev s vodou jisté konkrétní značky. Těžko v takovém článku budou propagovat vodu z vodovodu, protože by tím byli sami proti sobě. Možná bych o pravdivosti článku uvažovala v případě nezávislého autora, ale takto...?
19. 03. 2013 21:30
Myslím, že je potřeba používat hlavně zdravý rozum a nic se nemá přehánět. Celá rodina pijeme vodu z vodovodu, malému ji převařuji (je mu 9M). Starší synové také pili vodu z kohoutku a nikdy neměli problém. Asi bych měla strach u vody z nějaké studny, ale pražský vodovod je podle mě OK. Nedávno se objevily články, kde se výslovně nedoporučovala voda z PET lahví, protože se do ní uvolňují chemikálie obsažené v plastových lahvích.
19. 03. 2013 20:52
Já tedy pro dítko používám kojeneckou vodu. U nás je voda z kohoutku opravdu nekvalitní a příliš tvrdá...
19. 03. 2013 19:24
Napište komentář...
19. 03. 2013 16:02
My jsme vyrůstali na vodě z vodovodu, jiná možnost nebyla.
19. 03. 2013 14:40
kojila jsem cca do osmého měsíce věku , pak vada balená kojenecká ,kde jsem jak trubka vždycky hledala nejlépe tu v prostředku palety (dle mně tu nejméně osvícenou :-) ) Když byl synovi rok , nechaal jsem si otestovat vodu ,co mi teče doma z kohoutku , voda kde jí odebírají je určitě o.k ,ovšem čert ví kde to co nasbírá cestou těmi starými tubkami , výsledek byl celekm o.k ,ale pro sichr jsme koupila kavalitní filtrační konvici a od roka a kousek pije synáček vodu filtrovanou .

mmch dost mě pobavilo že 77% zdravotnických zařízení používá vodu kojeneckou , já se tedy asi vždy nacházela v těch zbývajících 23% kde se používala voda z kohoutku a ohřátá v mikrovlnce a to i u nedonošených dětí :-(
19. 03. 2013 13:49
Oba syny jsem kojila do 1 roku, takže Sunar ani neochutnali. Na kaše jsem kupovala kojeneckou vodu do 1 roku, pak už ne.
19. 03. 2013 12:53
Nevím připadá mi to jako přežitek. Podle mě se dítě nemá udržovat úplně ve sterilním prostředí. Nedáváme mu možnost posilovat imunitu. Takže za mě vodovodní.
19. 03. 2013 12:49
Piji jen vodu z kohoutku, ze studny. Sladké limonády pouze vyjímečně. Raději si dám do vody citron.
19. 03. 2013 12:23
u nás doma všichni pijeme vodu z kohoutku - tedy z vodovodu
19. 03. 2013 11:24
Já piju taky normální kohoutkovou, tzn. ze studny, v práci pak z vodovodního řadu.
19. 03. 2013 09:15
Kojenci jsou zcela slecifická skupina. Pro ostatní je kohoutovka dostatečná.
Jinak plast a sluníčko - netřeba komentáře.
19. 03. 2013 09:01
Ono je težké vybrat.JÁ to tak nějak různě střídám podle toho kde bydlíme.V plzni jsou prý po povodních trochu pesticidy/prý je to v normě/ ale asi ne pro miminka.Ve středních čechách byla voda tak tvrdá,že se dělala kamenná krusta i pod tekutým mýdlem a pít se nedala-byla hnusná,filtr vydržel měsíc,takže jsme chodili do automatu čepovat. a v Praze nám po ránu tekl rez.V balené záleží na skladování,kteréžto neovlivním,ale přece jen je alespoň semtam kontrolovaná
19. 03. 2013 08:48
voda je zdroj života akvalitní vody je nedostak. Kojenecká voda vplastových pet lahvích to také asi není to pravé ořechové.
19. 03. 2013 08:45
doma jsem od malicka pouzivala prevarenou vodu z kohoutku, jedine kdyz jsme nekam jeli, brali jsme vodu kojeneckou..ted uz neprevaruju, pijeme vodu vsichni
19. 03. 2013 08:01
dětem jsem do 1 roku dávala kojeneckou balenou vodu. Nyní jim dávám vodu z kohoutku a piji jí i já.
19. 03. 2013 07:56
Malé děti nemám i vnučka už má 13 let,ale trošku mě zaráží takové doporučení vždyť to není tak dávno co se kojenecká voda stahovala z prodeje.
19. 03. 2013 07:55
taky piju kohoutkovou.
19. 03. 2013 07:49
cela nase rodina pije vodu z vodovodu. v restauraci si davame vodu do dzbanku (ne vsude jsou vstricni). pro naseho chlapecka (10 mesicu) kupuji vodu kojeneckou, u ni mam jistotu, ze mu davam to nejlepsi.
19. 03. 2013 07:34
piju kohoutkovou vodu, v některé restauraci jí na požádání donesou bez řečí, jinde tvrdí že to majitel zakázal, v práci máme vodu chuťově pro mě nedobrou, takže si vařím čaje nebo piji balenou vodu
19. 03. 2013 07:10
Máme doma filtrovací konvici na vodu z vodovodu, takže chlor tam není vůbec cítit.
19. 03. 2013 05:58
Nejlepší ovšem je, že už i v restauraci musí nabízet tzv. vodovodu.
18. 03. 2013 23:09
Také si myslím,že nejlepší je pít vodu přímo z vodovodu,je chutná a taky levná.
18. 03. 2013 22:49
Já teda u těchto typů článků kvetu jak lilie! Zvlášť pokud je zmíněna firma. Pijeme my i děti vodu z kohoutku, pro přípravu mléka převařuji.......Nikdy se mi nestalo, že by byl problém. Tu z PETky bych převářela taky a možná déle........
18. 03. 2013 21:45
Podle ajuverdy prevarena voda se travi 4x rychleji nez neprevarena.
18. 03. 2013 21:10
Zajímavá je věta:
Jediný případ, kdy se doporučuje její převaření, nastává tehdy, je-li kojenecká voda sycená CO2. V tom případě se musí na etiketě nacházet upozornění: „Před použitím odstranit oxid uhličitý varem.“

Takže kdo si nevšimne, že " některá kojenecká voda je sycená" - tak ji musí převařit.....
Jinak souhlas se Zuzík 71
Kde jsou nějaké pochybnosti - u starých domů, u studny apod. , tak si to jistě každá maminka nechá nechá zjistit rozborem , co pije.
Znám případy, kdy si lidi nechali udělat rozbor vody z kohoutku a vyšel lépe než ta " kojenecká".
18. 03. 2013 20:55
Tady je kohoutková celkem dobrá,ale ze studny to se bojim,nad námi jsou stáje,neni to jako dřív.
18. 03. 2013 20:51
Všichni doma jedeme na vodě ze studny ;-)
18. 03. 2013 20:40
Naše voda z kohoutku je prostě nej...
18. 03. 2013 20:39
Voda je pramen zdraví:-)
Než nám otrávili vodu ve studnách, kterými se zásobovali i lidi v HK tak jsme pili z kohoutku v pohodě :-)
Teď filtruju vodu a pak teprve piju jinak je to hnusný :-)
A dětem jsem kupovala do 1 roku balenou
18. 03. 2013 19:43
Zajímavý článek.
18. 03. 2013 19:40
Obě mé děti vyrostly na převařené vodě. Asi záleží na tom, jakou máte. Městská pitná je určitě pro kojence lepší než nějaká nezkoušená z domácí studně
18. 03. 2013 19:18
Danielo, asi tak nějak....
18. 03. 2013 19:13
Kojeneckou vodu jsem kupovala asi do půl roku, pak mi doktorka řekla, že můžu používat městskou, převařovala jsem ale teď už ne. Nechápu, proč bych měla převařovat nebo dokonce kupovat balenou vodu dítěti, které žere hlínu na zahradě... :)
18. 03. 2013 19:07
no já vám nevím děvčata a chlapci, ale já jsme vyrostla na převařené vodě a moje dítě taky a nemyslím si, že by nám to nějak ublížilo a když jedu kolem makra nebo jiných supehyper obchodů a vidím, jak tam ty balené vody stojí krásně na sluníčku.... zlatá kohoutkovice....
18. 03. 2013 19:02
Tak asi zase začnu kupovat balenou vodu.
18. 03. 2013 18:09
Když byly děti malé, kupovala jsem kojeneckou vodu a stejně jsem jí převářela.
18. 03. 2013 18:04
Před 40 ti lety jsme taky kupovali miminku minerální vodu, tak to bylo doporučeno-
18. 03. 2013 17:40
Tak to je zajímavý článek..

Naši partneři