TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Hrstková luštěninová polévka

Zpět
  • Autor: Hanka Malkova
  • Doba přípravy (min.): 100
  • STOB recept
  • Porce: 6.00

Ingredience

Dochucovadla:

pepř, rozmarýn, tymián, bobkový list

Energetická hodnota celkem: 6098 kJ

Bílkoviny (g): 56, Tuky (g): 43, Sacharidy (g): 204, SAFA (g): 9, Cukry (g): 41, Vláknina (g): 51, Sůl (g): 9

Energetická hodnota na 1 porci: 1016 kJ

Bílkoviny (g): 9.3, Tuky (g): 7.2, Sacharidy (g): 34, SAFA (g): 1.5, Cukry (g): 6.8, Vláknina (g): 8.5, Sůl (g): 1.5

Postup přípravy

Pro tuto polévku využijeme různé druhy luštěnin - například cizrnu, fazole a hrách, ale můžete použít cokoli, co máte zrovna k dispozici. Luštěniny si předem namočíme a uvaříme doměkka. Zeleninu si očistíme, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a orestujeme na troše oleje. Mrkev, celer a brambory (cca 2/3) nakrájíme na větší kusy, zbylou třetinu nastrouháme (polévku to zahustí). K cibuli a česneku přidáme po chvíli i mrkev a celer a přidáme i koření (bobkový list, tymián, rozmarýn, celý pepř). Chvíli restujeme a poté zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a přidáme i brambory (v kuse a část nastrouhanou). Osolíme a zvolna vaříme. Po cca 20 minutách přidáme i uvařené luštěniny. Dle potřeby zředíme vývarem nebo vodou, polévka by však měla být hustá. Vaříme, dokud není všechna zelenina a brambory měkké. Dle potřeby dochutíme, nejlepší je polévka odleželá druhý den. Hmotnost hotového pokrmu cca 2200 g.

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 02. 2022 12:36
Podobnou polévku dělám taky, používám tzv. "luštěninovou směs tradiční" a trochu zahušťuju i ovesnými vločkami (ale opravdu jen málo). Já dochucuji jako bramborovou polévku a musím říct, že u nás měla vždycky úspěch. Je hodně sytá. A opravdu nejlepší je druhý den, když se rozleží :-)

Naši partneři