TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Španělský guláš s cizrnou a zeleninou

Zpět
  • Autor: Hanka Malkova
  • Doba přípravy (min.): 100
  • STOB recept
  • Porce: 4.00

Ingredience

Dochucovadla:

paprika, bobkový list, šafrán, římský kmín

Energetická hodnota celkem: 8125 kJ

Bílkoviny (g): 134, Tuky (g): 53, Sacharidy (g): 226, SAFA (g): 16, Cukry (g): 70, Vláknina (g): 48, Sůl (g): 11

Energetická hodnota na 1 porci: 2031 kJ

Bílkoviny (g): 33.5, Tuky (g): 13.3, Sacharidy (g): 56.5, SAFA (g): 4, Cukry (g): 17.5, Vláknina (g): 12, Sůl (g): 2.8

Postup přípravy

Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno, orestujeme dohněda na troše oleje. Po chvíli přidáme nakrájené maso a krátce orestujeme. Přidáme koření, prolisovaný nebo na plátky nakrájený česnek a zalijeme vývarem nebo vodou, lehce osolíme. Cca po 30 minutách přidáme na kostky nakrájené brambory a na kolečka nakrájenou mrkev. Dusíme pod pokličkou cca dalších 30 minut a poté přidáme rajčatové pyré, nakrájenou papriku a předem uvařenou nebo sterilovanou cizrnu. Dusíme ještě 10 minut a dle potřeby dochutíme. Část masa lze nahradit uzeným, které přidáme společně s paprikou a cizrnou. Hmotnost hotového pokrmu 2880 g, energetická hodnota na 100 g = cca 280 kJ.

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

21. 04. 2023 13:45
Ještě malá úprava - na 7-8 hodin low je to lepší, maso je pak skutečně měkké a hezky se rozpadá.
05. 03. 2023 18:34
Také jsem dělala v pomalém hrnci, nějak mi nesedí, že za nějakou hodinu a čtvrt by to maso bylo dost měkké. Akorát brambory zvlášť, aby se nerozvařily. Jinak jsem si akorát předsmažila cibuli, zatáhla maso, hodila do hrnce a přidala všechno ostatní. Na 5 hodin low, bylo to výborné.

Pro příště si budu pamatovat, že do pomalého hrnce o trošku míň vody - neodpaří se téměř žádná, takže s původním množstvím je to řídké.

Cizrna - manželovi tam moc chutnala, moje osobní preference by asi byla nahradit ji červenou čočkou (která se ovšem musí přidat až úplně nakonec).

Celkově ale moc dobrý recept, jídlo je velice chutné a líbí se mi, že oproti standardnímu českému guláši také méně tučné.
11. 02. 2022 19:18
Vyzkoušela jsem s vepřovými kotletami místo hovězí kližky (měla jsem v mrazáku). Je to dobré, ale uvedený recept je minimálně 6 porcí. S tím je třeba počítat při zadávání do sebekoučinku.
10. 02. 2022 18:24
Věrko, také se mi to líbí, navíc mám ráda cizrnu.
10. 02. 2022 17:38
Tak to vypadá moc dobře. Trochu si to ulehčím a suroviny postupně smíchám a dám do pomalého hrnce. Než se to uvaří, tak vyrazím na procházku :-)))

Naši partneři