TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Rebarborový vanilkový koláč

Zpět
  • Autor: Hanka Malkova
  • Doba přípravy (min.): 100
  • STOB recept
  • Porce: 12.00

I když je příprava tohoto koláče časově trochu náročnější, určitě stojí za to vyzkoušet a využít sezónu rebarbory!

Ingredience

Dochucovadla:

vanilka

Energetická hodnota celkem: 9993 kJ

Bílkoviny (g): 91, Tuky (g): 83, Sacharidy (g): 314, SAFA (g): 16, Cukry (g): 136, Vláknina (g): 29, Sůl (g): 1

Energetická hodnota na 1 porci: 833 kJ

Bílkoviny (g): 7.6, Tuky (g): 6.9, Sacharidy (g): 26.2, SAFA (g): 1.3, Cukry (g): 11.3, Vláknina (g): 2.4, Sůl (g): 0.1

Postup přípravy

Množství ingrediencí odpovídá kulaté formě o průměru 28 cm. Rebarboru si očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do pánve, kde si necháme rozpustit trochu másla a chvíli opékáme. Přidáme rum (cca 20 ml), vanilku (semínka nebo extrakt) a 40 g cukru (nebo nahradíme adekvátním množstvím sladidla - rebarbora je většinou hodně kyselá a cukru je potřeba trochu větší množství, vyplatí se tedy sáhnout i po nějakém alternativním sladidle - vyzkoušet můžete například xylitol). Necháme lehce zkaramelizovat a poté zakryjeme pokličkou a dusíme, dokud není rebarbora měkká. Těsto si připravíme z mouky, 40 g cukru (nebo jiného sladidla), jednoho vejce, oleje a kypřicího prášku. Ručně vše zpracujeme, zabalíme do folie a necháme v ledničce chvíli odpočinout. Připravíme si náplň - 3 vejce vyšleháme s 40 g cukru (nebo sladidla), přidáme vanilkový pudinkový prášek a tvaroh (část tvarohu lze nahradit pro jemnější chuť zakysanou smetanou nebo můžeme použít polotučný tvaroh). Dochutíme trochou rumu a vanilkou. Těsto namačkáme do kulaté koláčové formy, přidáme směs rebarbory a poté tvarohovou náplň. Pečeme na 180 stupňů cca 45 minut. Hmotnost hotového koláče cca 1100 g, en. hodnota na 100 g = 910 kJ. 1 porce odpovídá cca 90 g (= 830 kJ).

Fotografie

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 06. 2021 12:02
Vyzkoušela jsem. Výborný koláč, pikantní a při tom jemný, chutnal nám i návštěvě. :-))

Naši partneři