TOPlist
Sledujte nás:

20 tipů na odlehčené silvestrovské pohoštění

Zpět

Blíží se konec roku a s ním ruku v ruce i silvestrovský večírek, který se většinou bez jídla a pití neobejde.

Kolik nám takové klasické pohoštění přináší energie a jak ho trochu odlehčit? Přinášíme informace a tipy, které se vám na konci roku budou hodit

Alkohol

Alkohol je asi tím prvním, co se nám ve spojení s oslavami konce roku vybaví. Asi netřeba opakovat, že alkohol je kalorickou bombou a nějaké odlehčování je v tomto případě v podstatě nereálné (když pomineme vinný střik). Základní rada tedy zní, abyste pili s mírou. 

Zkuste si pro silvestrovský večer stanovit nějakou vlastní REALISTICKOU strategii, které se budete moci držet (např. množství skleniček, typ alkoholu, kterému se chcete vyhnout).

Platí také, že není alkohol jako alkohol. Pro představu – množství 1500 kJ odpovídají:

  • 3 panáky vaječného likéru
  • 1 l světlého piva
  • 0,5 l bílého vína
  • 1,5 l vinného střiku

>> Kolik energie se skrývá v dalších alkoholických nápojích? Přečtěte si článek <<


20 odlehčených receptů vhodných na silvestrovské pohoštění

Pokud jste hostitelem vy, využijte šance připravit návštěvě něco dobrého a přitom i "zdravého". Uvidíte, že po všech těch vánočních návštěvách odlehčené pohoštění oceníte nejen vy, ale i zbytek strávníků, kterým už budou lézt tradiční chlebíčky a chipsy ušima.

Pokud jdete na návštěvu, nebojte se něco přinést s sebou. A pokud trávíte silvestra v restauraci nebo jinde, kde není možné nic připravovat, využijete naše tipy pro nějakou příští příležitost. 

Odlehčené „chlebíčky“

Místo klasických chlebíčků a jednohubek s majonézovými pomazánkami můžete připravit zeleninové jednohubky například s pomazánkou z tvarohu.  Recept je jednoduchý a dá se připravit na mnoho způsobů:

Místo veky nebo jiného pečiva využijte jako podklad vaši oblíbenou zeleninu. Může to být například na kolečka nakrájená okurka, mrkev nebo kedlubna. Pomazánku připravte z tvarohu, do kterého můžete pro zjemnění chuti přimíchat trochu pomazánkového másla, žervé nebo lučiny. Variant, jak pomazánku ochutit, je nespočet - do tvarohu přidejte česnek, křen, strouhaný sýr nebo například tuňáka. Pomazánku dochuťte solí, pepřem a v případě rybí pomazánky ještě trochou citronové šťávy.

  X   

V energetické hodnotě jednoho klasického chlebíčku (1ks = cca 1500 kJ) si můžete dopřát třeba i 30 zeleninových jednohubek.

 

Nemusí se jednat jen o zeleninové jednohubky, ale i chlebíčky z pečiva se dají připravit v dietnější verzi.  Volte ideálně celozrnné pečivo a místo majonézových salátů namažte na pečivo tvarohovou pomazánku, lučinu nebo například cottage. Můžete přidat kvalitní šunku a kousek čerstvé zeleniny a máte vynikající jednohubky s mnohem lepším nutričním složením, než mají klasické chlebíčky.

  X 

A opět - místo jednoho klasického chlebíčku si můžete dopřát 10 celozrnných jednohubek s cottagem a zeleninou.

Další silvestrovské recepty

Odlehčených receptů, které se hodí jako pohoštění pro hosty (nejen) při příležitosti oslav nového roku, najdete na STOBklubu celou řadu. Abyste však hledat nemuseli, dali jsme dohromady seznam všech, které by se vám mohli hodit.

Pomazánky


Jednohubky a chlebíčky


Méně obvyklé silvestrovské pohoštění


Slané zobání


A protože jíst se musí nejenom 31. 12., ale i 1. 1., připomínáme náš recept na novoroční zeleninovou čočku na kyselo s vejcem


Další inspiraci můžete čerpat v našich receptech a mnoho tipů najdete také v časopise Pochutnej si se STOBem.

Přejeme co nejkrásnější vstup do nového roku! :-)

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři