TOPlist


Pravý ukrajinský boršč

  • Uživatelský recept
  • Autor: madridacka
  • Porce: 12.00
  • Doba přípravy (min.): 120

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
Hovězí maso přední průměr (syrové)600
Vepřová plec (syrová)500
Cibule100
Sádlo vepřové škvařené20
Mrkev150
Řepa červená800
Rajský protlak140
Brambory (syrové)500
Zelí bílé hlávkové600

Energetická hodnota celkem: 13834 kJ

Bílkoviny (g): 242, Tuky (g): 153, Sacharidy (g): 226 SAFA (g): 67 Cukry (g): 113 Vláknina (g): 48 Sůl (g): 3

Energetická hodnota na 1 porci: 1153 kJ

Bílkoviny (g): 20.2, Tuky (g): 12.8, Sacharidy (g): 18.8 SAFA (g): 5.6 Cukry (g): 9.4 Vláknina (g): 4 Sůl (g): 0.3


Dochucovadla:

česnek 3 str., 2 bobkové listy, sůl. 4 kuličky nového koření, celý černý pepř, ocet, případně cukr

Postup přípravy

Maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme 2 - 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a 6-10 kuliček celého pepře. Maso vaříme skoro doměkka, doba varu záleží na tom, jaký druh masa použijeme. Já dávám nejprve hovězí a po chvíli vepřové. Z vývaru poté vyjmeme koření. Uvařené maso nakrájíme na kostky. Připravíme si směs z mrkve a řepy. Mrkev a petržel oškrábeme, řepu oloupeme a vše nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci rozehřejeme 1 lžičku sádla, zeleninu krátce orestujeme, zalijeme trochou vody a za občasného promíchání podusíme, až je zelenina měkká. V hrnci rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli. Přidáme rajčatový protlak a krátce podusíme. Zelí očistíme a nakrouháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. K masu a vývaru vsypeme zelí s brambory a 10 - 15 minut povaříme. Když je zelí téměř měkké, přidáme do polévky předpřipravené zeleninové směsi a dobře promícháme. Boršč dochutíme solí, mletým černým pepřem, oloupaným a na plátky nakrájeným česnekem a znovu 5 - 10 minut povaříme. Na závěr polévku chuťové doladíme octem a cukrem, případně přidáme další koření, je-li potřeba. Ukrajinský boršč servírujeme s kopečkem husté zakysané smetany, čerstvou petrželovou natí.

Mohlo by Vás zajímat

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

27. 11. 2018 20:00

nevzdavatse

Boršč je moje láska :-).

27. 11. 2018 15:00

muriela

Boršč jsem už dlouho nevařila, tak díky za inspiraci :-) ... kolik dáváš petržele - v seznamu potravin - viz nahoře - chybí?

27. 11. 2018 12:39

martashi

S borščem je to jako s kulajdou, v každém kraji se něčím liší, ale ve výsledku jsou všechny varianty dobré, mňam :-)

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma