TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Jogurtovo-makový koláč s hruškami

Zpět
  • Autor: Hanka Malkova
  • Doba přípravy (min.): 70
  • STOB recept
  • Porce: 10.00

Recept byl certifikován logem Vím, co jím. www.vimcojim.cz

Ingredience

Dochucovadla:

skořice, hmotnost hotového pokrmu 1060 g 1 porce 110 g

Energetická hodnota celkem: 7799 kJ

Bílkoviny (g): 92, Tuky (g): 74, Sacharidy (g): 197, SAFA (g): 13, Cukry (g): 84, Vláknina (g): 76, Sůl (g): 1

Energetická hodnota na 1 porci: 780 kJ

Bílkoviny (g): 9.2, Tuky (g): 7.4, Sacharidy (g): 19.7, SAFA (g): 1.3, Cukry (g): 8.4, Vláknina (g): 7.6, Sůl (g): 0.1

Postup přípravy

Ingredience odpovídají malé dortové formě o průměru 20 cm. Nejdříve si připravíme vločkový korpus. Jemné vločky (nebo namleté vločky) zalijeme mlékem (polovinou z uvedeného množství, tzn. 180 ml), přidáme čekankový sirup (opět polovinu množství, tzn. 20 g) a skořici a necháme nabobtnat (alespoň 20 minut). Připravíme si makovou vrstvu. Zbylé mléko (180 ml) zahřejeme a přidáme mletý mák, krátce povaříme do zhoustnutí. Osladíme čekankovým sirupem (případně medem), můžeme ochutit skořicí nebo perníkovým kořením. Necháme vychladnout. Připravíme si jogurtovou vrstvu. Řecký jogurt vyšleháme s vejcem, cukrem a vanilkovým pudinkovým práškem (můžeme přidat i vanilku). Hrušky pokrájíme na plátky (pokud nám nevadí slupky, tak nemusíme loupat) a promícháme s trochou rumu a skořice. Vločkový korpus rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy vyložené pečicím papírem, přidáme makovou vrstvu, jogurtovou vrstvu a poklademe hruškami. Na závěr posypeme mandlovými lupínky a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.

Fotografie

Hodnocení (15 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 03. 2022 12:58
tak jsem dnes zkoušela, ale po 30min mi z něj tekla voda, neím jestli ty hrušky, protože všeho jsem dala dle receptu. Ale jinak chuťově moc dobry Mám rýda mák, takže tento recept určitě ještě vyzkouším
05. 03. 2022 12:58
tak jsem dnes zkoušela, ale po 30min mi z něj tekla voda, neím jestli ty hrušky, protože všeho jsem dala dle receptu. Ale jinak chuťově moc dobry Mám rýda mák, takže tento recept určitě ještě vyzkouším
30. 01. 2021 18:56
Tak jsem dneska zkoušela a na můj vkus málo sladké. Jak je nedosolené, tak toto mi přišlo "nedoslazené", ale stačí asi jen o maličko víc cukru, nebo i toho sirupu (s ním ještě nemám moc zkušeností), třeba 20 g nebo tak. A taky nejsem zvyklá na ten vločkový korpus, strašně těžký oproti "prázdnější" mouce. Ale když se to poladí, tak by to mohlo být i fajn. A hrušky jsem neměla, tak jsem dala místo toho jablka, myslím, že přijatelná alternativa.
30. 11. 2020 12:32
Vyzkoušeno a je to dobrota :-) Díky za recept. Přidala jsem ještě do jogurtové náplně a do těsta trochu vanilkového proteinu.
04. 06. 2020 18:33
Dělám ho už po několikáté, je výborný.
01. 05. 2020 19:00
laula: Já mám radši mák mletý, ale šel by použít i celý, jen potom bude náplň taková hrubší.
04. 04. 2020 19:42
Dobry den. Jen se chci zeptat, mak je mlety nebo ne? Dekuji :-)
05. 02. 2020 18:52
Taky se mě moc líbí určitě vyzkoušim akorát místo jogurtu dám tvaroh :-)
04. 02. 2020 20:07
Vypadá krásně, vyzkouším.
04. 02. 2020 20:04
Olga Falbr: Hrušky jsou chuťově trochu výraznější, ale když použijete dobrá jablka, tak věřím, že i jablečný bude dobrý :)
04. 02. 2020 17:51
Vyzkoušeno. Akorát neudělejte stejnou chybu jako já, kdy jsem hrušky nahradila jablky. Není špatné, ale věřím že s hruškami koláč chutná daleko lépe :)
01. 02. 2020 12:09
Upekla jsem a je výborný.
09. 10. 2019 20:41
Tak ten si upeču příští týden na rodinnou oslavu.
07. 10. 2019 12:44
Vypadá krásně, mák můžu.. zkusím!
07. 10. 2019 10:59
O víkendu budu mít vnoučátka, tak to zkusím Čekankový sirup nahradím medem. Asi bych ho víc neužila. No, kouknu na jeho pozitiva a možná ho zakoupím.
07. 10. 2019 10:46
Koláč vypadá moc dobře :-) ... dělám podobný, jen místo jogurtu dávám tvaroh, těsto kynuté a navrch posypku z ovesných vloček
07. 10. 2019 04:58
Vločkový korpus rodině nechutná, raději bych ho nahradila něčím jiným.... Náplň může být skvělá :-).

Naši partneři