TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Jogurtovo-makový koláč s hruškami

Zpět
  • Autor: Hanka Malkova
  • Doba přípravy (min.): 70
  • STOB recept
  • Porce: 10.00

Recept byl certifikován logem Vím, co jím. www.vimcojim.cz

Ingredience

Dochucovadla:

skořice, hmotnost hotového pokrmu 1060 g 1 porce 110 g

Energetická hodnota celkem: 7799 kJ

Bílkoviny (g): 92, Tuky (g): 74, Sacharidy (g): 197 SAFA (g): 13 Cukry (g): 84 Vláknina (g): 76 Sůl (g): 1

Energetická hodnota na 1 porci: 780 kJ

Bílkoviny (g): 9.2, Tuky (g): 7.4, Sacharidy (g): 19.7 SAFA (g): 1.3 Cukry (g): 8.4 Vláknina (g): 7.6 Sůl (g): 0.1

Postup přípravy

Ingredience odpovídají malé dortové formě o průměru 20 cm. Nejdříve si připravíme vločkový korpus. Jemné vločky (nebo namleté vločky) zalijeme mlékem (polovinou z uvedeného množství, tzn. 180 ml), přidáme čekankový sirup (opět polovinu množství, tzn. 20 g) a skořici a necháme nabobtnat (alespoň 20 minut). Připravíme si makovou vrstvu. Zbylé mléko (180 ml) zahřejeme a přidáme mletý mák, krátce povaříme do zhoustnutí. Osladíme čekankovým sirupem (případně medem), můžeme ochutit skořicí nebo perníkovým kořením. Necháme vychladnout. Připravíme si jogurtovou vrstvu. Řecký jogurt vyšleháme s vejcem, cukrem a vanilkovým pudinkovým práškem (můžeme přidat i vanilku). Hrušky pokrájíme na plátky (pokud nám nevadí slupky, tak nemusíme loupat) a promícháme s trochou rumu a skořice. Vločkový korpus rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy vyložené pečicím papírem, přidáme makovou vrstvu, jogurtovou vrstvu a poklademe hruškami. Na závěr posypeme mandlovými lupínky a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.

Fotografie

Hodnocení (12 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 06. 2020 18:33
Dělám ho už po několikáté, je výborný.
01. 05. 2020 19:00
laula: Já mám radši mák mletý, ale šel by použít i celý, jen potom bude náplň taková hrubší.
04. 04. 2020 19:42
Dobry den. Jen se chci zeptat, mak je mlety nebo ne? Dekuji :-)
05. 02. 2020 18:52
Taky se mě moc líbí určitě vyzkoušim akorát místo jogurtu dám tvaroh :-)
04. 02. 2020 20:07
Vypadá krásně, vyzkouším.
04. 02. 2020 20:04
Olga Falbr: Hrušky jsou chuťově trochu výraznější, ale když použijete dobrá jablka, tak věřím, že i jablečný bude dobrý :)
04. 02. 2020 17:51
Vyzkoušeno. Akorát neudělejte stejnou chybu jako já, kdy jsem hrušky nahradila jablky. Není špatné, ale věřím že s hruškami koláč chutná daleko lépe :)
01. 02. 2020 12:09
Upekla jsem a je výborný.
09. 10. 2019 20:41
Tak ten si upeču příští týden na rodinnou oslavu.
07. 10. 2019 12:44
Vypadá krásně, mák můžu.. zkusím!
07. 10. 2019 10:59
O víkendu budu mít vnoučátka, tak to zkusím Čekankový sirup nahradím medem. Asi bych ho víc neužila. No, kouknu na jeho pozitiva a možná ho zakoupím.
07. 10. 2019 10:46
Koláč vypadá moc dobře :-) ... dělám podobný, jen místo jogurtu dávám tvaroh, těsto kynuté a navrch posypku z ovesných vloček
07. 10. 2019 04:58
Vločkový korpus rodině nechutná, raději bych ho nahradila něčím jiným.... Náplň může být skvělá :-).

Naši partneři