TOPlist
Sledujte nás:

Upozornění: Jedná se o recept uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat nutriční zásady STOBu.

Tavče Gravče - makedonské národní jídlo

Zpět
  • Autor: antoninpetras
  • Doba přípravy (min.): 150
  • Uživatelský recept
  • Porce: 15.00

Ingredience

Dochucovadla:

Sůl (lžíce), pepř čerstvě mletý (2 čajové lžičky), petržel sušená (6-8g), chilli (1 lžička), sladká mletá paprika (90-100g)

Energetická hodnota celkem: 22168 kJ

Bílkoviny (g): 249, Tuky (g): 134, Sacharidy (g): 767 SAFA (g): 30 Cukry (g): 127 Vláknina (g): 218 Sůl (g): 2

Energetická hodnota na 1 porci: 1478 kJ

Bílkoviny (g): 16.6, Tuky (g): 8.9, Sacharidy (g): 51.1 SAFA (g): 2 Cukry (g): 8.5 Vláknina (g): 14.5 Sůl (g): 0.1

Postup přípravy

Recept je pro opravdu velkou rodinu - snížením poměru dávek lze samozřejmě upravit na normální množství. Fazole namočíme pár hodin před vařením do studené vody. Vodu slijeme a v nové vodě přivedeme k varu. Po minutě dvou varu slijeme. Toto zajistí, že fazole nebudou nadýmat. Nevím jak je to možné, ale praxí za několik set let na to ti Makedonci přišli. A FUNGUJE TO. V nové vodě se lžící soli, bobkovým listem (hrst - 10 listů), novým kořením (přiměřeně, cca 20 kuliček), 1 cibulí na půlky, polovinou česneku (cca 5 velkých stroužků) a čajovou lžičkou chilli vaříme do měkka (cca 1h, max 1,5h). Po uvaření slijeme vodu (budeme ji potřebovat), vybereme koření a cibuli (do koše). Dvě velké naběračky fazolí rozmixujeme s částí vody z fazolí. Tato kaše slouží k zahuštění. Tím se eliminuje přidaná mouka. Jídlo je tedy zcela gluten free. Na oleji a sádle (sádlo se nepřepaluje, ale lze nahradit zcela olejem, nebo obráceně, či slaninu, kdo to chce vyfajnovat) orestujeme na hrubo nakrájený 1 kg cibule. Když začne hnědnout přidáme protlak (pořádně zarestovat, připálené rajče tomu dává chuť a italské doppio concentrato se fakt vyplatí) a mletou papriku. V receptu mám sladkou, ale zde lze ještě přiostřit, kdo rád. Rychle zarestovat, aby nezhořkla a zalijeme zbytkem vody z fazolí. Přidáme česnek, uvařené fazole, sekaná rajčata z konzervy, nakrájenou červenou papriku, případně nějakou tu feferonku a kaši z rozmixovaných fazolí. Přidáme celý pytlík sušené petržele (6-8g dle výrobce), případně máty (lepší). Kdo má čerstvé, ideální, ale dejte hrstí více. Dosolíme, opepříme dle chuti, přivedeme k varu a NEVAŘÍME dále. Vzniklý fazolový guláš přendáme do zapékací(ch) misky(misek) a pečeme na min. 200°C dokud se na povrchu nevytvoří souvislá tmavá krusta. Větší množství se dá péct i v hrnci, ale krusta tomu dává chuť. U misky je jí více. A miska tomu dá i styl při servírování. Dá se podávat jako samostatné jídlo, posypaná trochou čerstvé petrželové nati s dobrým kváskovým chlebem, doplnit pečeným masem, klobásami, sýrem, čerstvými slaláty..... Ale to už začíná být balkánská svatba.

Hodnocení (9 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

12. 02. 2017 21:37
Myslím, že autorský práva na to nikdo uplatňovat nebude.... ;-)
12. 02. 2017 17:51
zdovolením to kradu a sdílím na FB, skvělé jídlo!
12. 02. 2017 14:10
Vypadá to úžasně :-)!
12. 02. 2017 12:27
Už se těším!!

Naši partneři