TOPlist
Sledujte nás:

Jak si užít dovolenou a nepřibrat?

Zpět

Dovolené a další události, které vybočují z běžného denního režimu, se často stávajíobdobími, kdy máme tendenci opustit své běžné stravovací a pohybové návyky. Lidé se často vrací z dovolené s pár kilogramy navíc a pěkné zážitky zastíní nepříjemný pohled na display osobní váhy. Období dovolené však takovým nepříjemným pohledem být zakončeno vůbec nemusí. Na dovolené také neopouštíte své základní, např. hygienické návyky, berete si s sebou kartáček na zuby apod. Vezměte si tedy i správné stravovací a pohybové návyky. Není důvodu, proč byste si nemohli užít dovolené a ještě při tom zhubnout.

Následující řádky vás připraví na případné rizikové situace.

Rizika jednorázových redukčních pobytů

Stal-li se Vám již pohyb potřebou a potěšením, můžete část své dovolené věnovat pobytu zaměřenému na snižování nadváhy. Během takového pobytu, kde mají všichni stejný cíl, si ještě utvrdíte své nově zažité pohybové a jídelní návyky. Pokud však jedete na redukční pobyty s jediným cílem - za týden co nejvíce zhubnout, nebude uspokojeni, zejména ne pár týdnů po dovolené. Ve skleníkovém prostředí, kde je o vás postaráno a nejste vystavováni provokujícím podnětům k jídlu - jako je např. manžel louskající buráky u televize, ochutnávání při vybalování nákupu, při vaření a pod., není umění zhubnout. Týden však bohužel u málokoho stačí na změnu nevhodných stravovacích a pohybových návyků, které se fixovaly leta. Po návratu domů se často vrátíte do zajetých kolejí a kila jdou nahoru. Snaha změnit se najednou naráz nevede k trvalým cílům. Mnoho cestovních kanceláří se v boji o přežití snaží zpestřit nabídku i redukčními pobyty, aniž by problematice obezity příliš rozuměli.

Chování, které se má udržet, je potřeba odměňovat

Z teorií učení, z kterých vychází behaviorální terapie obezity, je zřejmé, že jen to chování, které je pozitivně odměňováno a posilováno, se udrží. To chování, které je trestáno, vymizí. A tak když léta se nepohybující člověk vyjede na týdenní pobyt s pohybem, je většinou od počátku trestán. Vstoupí do tělocvičny a většinou nikdo nebere v úvahu, že má oslabené, zkrácené svaly, svalovou nerovnováhu, protože zkrátka nechal pohybový sytém léta odpočívat. Cvičení je nad jeho síly, má z toho nepříjemné pocity, všechno ho bolí, konfrontuje svoji tělesnou kondici s kondicí ostatních trénovanějších a slibované endorfiny, které ho mají při cvičení zaplavovat štěstím, se nedostavují. Současný člověk navíc stále více usiluje o konzum libých prožitků, mezi které nesporně patří dobré jídlo a pohodlná nečinnost. To je na první pohled v přímém protikladu k omezovaní se v jídle a k tělesné námaze, kterou pobyty nabízejí. Tento paradox je však překonatelný a je hrozná škoda, pokud si účastník protrpí pobyt s tím, že už se těší na svůj ušák u televize a propase se příležitost zpevnit jeho odhodlání udělat něco pro své zdraví, často už navždy, protože další pokus se už nekoná.

Jeden týden nestačí

Pro fixaci správných návyků zdaleka nestačí týden. Redukčně kondiční pobyty můžete brát buď jako vyvrcholení po návštěvě kurzů snižování nadváhy nebo jako počáteční nastartování, kdy po návratu domů budete pokračovat systematicky např. v kurzech STOB. Pokud si tedy vyberete na strávení dovolené redukční pobyt, zkuste hned po něm navázat na vedení odborníkem, který vás povede k udržení dosažených váhových úbytků.

Otrokem jídla na dovolené?

Dovolená by se měla stát chvíli, kdy si odpočinete a načerpáte síly na další období. Pokud patříte mezi ty, kteří se snaží udržovat váhu nebo hubnout, mohou jistě být dny volna z pohledu dodržení předsevzatého režimu poněkud problematické. Neznamená to však, že byste se měli celou dovolenu stresovat, zda náhodou nepřiberete a mít tedy výčitky ve chvíli, kdy jakoby ve svých očích selžete, protože neodoláte a dáte si potravinu, která zrovna nepatří mezi nejvhodnější . Vězte, že pokud trávíte dovolenou aktivně, pohyb by měl občasný malý prohřešek vykompenzovat. Vrátíte-li se z dovolené a váha ukáže nějaké to kilo navíc, nenechte si tím zážitky z předchozích dnů zkazit a ihned se navraťte ke vhodným jídelním a pohybovým návykům.

 

Často máme o dovolené pocit, že nemáme čas či možnost vařit a skončíme u celodenního uzobávání nebo ve fastfoodech či na bagetách. Kromě nadbytečné energie při takovém jídelníčku hrozí střevní obtíže, které si můžete přivodit obloženou bagetou koupenou u pumpy nebo v trafice a pozor i na uzeniny a saláty v „podezřele“ vypadajících obchodech či na pečivo, které může být již po dvou dnech plné produktů plísní (aflatoxinů), přestože pouhým okem sami nic nepoznáte.

Nechcete-li se spoléhat na nabídku v rekreačních střediscích, vezměte si s sebou raději křehký chléb. K obědu, zvláště pokud trávíte čas na pláži, postačí něco menšího, a pokud jdete na túry, mohou vám pomoci složením i chutí výborné nízkoenergetické bílkovinné tyčinky. K večeři doporučujeme kromě zeleninových salátů (výborné jsou s kouskem opečeného kuřecího masa či ryby nebo s tuňákem) vychlazené jogurty, jogurtové nápoje, kefíry a tvarohy.

All inclusive

Pokud si při pobytu na dovolené dopřejeme systém all inclusive, bývá stravování často zajišťováno formou švédských stolů. V naší mentalitě ještě někdy přetrvává myšlenka sníst co nejvíc, když je to v ceně. A požitek z jídla je tak někdy zastíněn pocitem přeplněného žaludku. V tomto případě si lze pomoci tím, že využijte pomůcku tak zvaného „zdravého talíře“, který by se měl skládat z ½ ze zeleniny, z ¼ z potravin, které dodávají našemu tělu zejména bílkoviny (libové maso, nízktoučné sýry, mléčné výrobky apod.) a z ¼ potravinami, které dodají do našeho těla zejména sacharidy (přílohy, pečivo,ovoce). Doporučujeme si výběr jídla nejprve rozmyslet a jistě bude přínosné ochutnat přiměřené množství potravin, které neznáte nebo běžně nekonzumujete. Příjemný požitek z jídla a jeho pestrost mohou být někdy důležitější než samotné množství.

Chystáme jídlo na výlet

Jestliže se rozhodneme pro aktivně strávenou dovolenou a konáme během ní různé, ať už pěší, cyklistické či jiné výlety, měli bychom se vyhnout tomu, že celý den nejíme nebo že sklouzneme k „nebezpečným“ rychlovkám, kterými si energeticky i množstvím tuku vyčerpáme denní příjem. To mohou být například dvě bagety u pumpy, nebo klobása s pivem a rohlíkem. V létě to může být jeden velký hrozen vína, větší jablko, banán a litr limonády. Přestože jste večer hladoví, vyčerpali jste již „hubnoucí kalorický příjem“. A navíc hamburgery, hranolky, pizzy, buřty, bramboráky, langoše – nepředstavují jen nadbytečné kalorie. Z výživového hlediska představují většinou nadměrný příjem živočišných tuků v podobě nevhodných technologických postupů, zejména smažení. V rámci zdravé stravy a zejména při hubnutí bychom měli omezit živočišné tuky a sacharidy s vysokým glykemickým indexem. Nadměrná spotřeba živočišných tuků vede k ukládání zásob v podobě tělesného tuku. Potraviny s vysokým glykemickým indexem (bílé housky) jsou zdravotně nežádoucí, způsobují nadměrné vylučování inzulinu a navíc vás nezasytí na dlouho.

A rada na závěr?

Hubnutí opravdu neznamená nejedení a i při hubnutí můžete zůstat labužníkem. Základem úspěchu bývá vytvoření si takového jídelníčku, který Vás uspokojuje a je pro Vás jednoduché si ho připravit.

Hodnocení (21 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

23. 01. 2014 14:31
Na dovolené má můj stob také dovolenou.Tam to prostě nezvládám.
14. 05. 2013 22:28
Doufám, že našetřím, abych mohla jet na dovču a otestovat se :-D
10. 05. 2013 09:13
o dovolené je to s jídelníčkem vždycky trošku těžší
04. 05. 2013 19:37
já na dovolené 2 kila přiberu,manžel shodí
21. 04. 2013 14:02
děkuji za článek
01. 04. 2013 11:22
dovolená je v pohodě i když se stravujeme různě a večer si dáme vínko je tolik pohybu přes den, že se to vykompenzuje
21. 03. 2013 20:05
Dovolené se nebojím - neumíme ležet na pláži - trávíme ji hodně aktivně.
20. 03. 2013 22:42
Tak o tom přemýšlím už teď,jak to o dovolené zvládnout.Když jsem u moře,tak chodím nerada,budu se snažit hodně plavat,ale s jídlem nevím,máme polopenzi ,jedeme do chorvatska.Byla jsem tam před mnoha lety a snídaně byly dost chudé,zelenina a ovoce téměř žádné,večeře už připravené,i když jsme si mohli vybrat z nabídky 3 jídel.Teď jsem si zvykla na 5-6 jídel denně,tam to asi nepůjde...?
19. 03. 2013 13:08
Naše dovolená se odehrává pravidelně na chatě, jako důchodci máme dovolenou půl roku. Jak začne být zima, jedeme domů do teplíčka. Ale už teď se těším, jak s krokoměrem budu obcházet všechny pěšinky a na naší velké zahradě taky nějaké kroky naskáčou.
17. 03. 2013 14:58
Dovolenou většinou trávíme pěšímí túrami v našich horách a tam mě nárust kil nehrozí.Loni jsme byli 14dní v Bulharsku ale nebylo to jen ležení u moře a ale i výlety a poznávání nové krajiny a ty jejich zeleninové saláty neměly chybu,tak ani tam jsem nepřibrala,to mě moc potěšilo.
17. 03. 2013 11:42
Doplnila bych ještě, že může být užitečné i pravidlo JJP(jez jen polovinu) ... pokud si nemohu talíř sestavit sama:-)
17. 03. 2013 09:08
Hezký článek.
17. 03. 2013 09:05
Teprve vloni jsem poznala první mořskou dovolenou, na které jsem neležela jen na pláži, ale každý den jsem chodila. Odměnou mi bylo nejen to, že jsem nepřibrala ani deko, ale i krásně splasklé břicho;-)
17. 03. 2013 07:55
Na dovolenou pravidelně jezdíme k moři do Chrvatska. A jelikož můj muž tvrdí, že si za celý rok toho vaření pečení užuji dost a dost, tak se stravujeme po restauracích. Po celodením ležení u moře ( tedy oba dva rádi plaveme), mám velký hlad a tak pak na večer se vždy přejím. Běžně mám za těch 12 dní i 3 kg navíc. Letos to bude jinak. Tedy aspoň si to plánuji!!!!
17. 03. 2013 07:30
Dovolenou řešíme poslední roky jen na chatě, protože máme pejska. Už se těším hlavně na kanoe a kolo. A jídlo? V létě je zelenina od švagra ze zahrádky a to je dobrota, čerstvě utržené rajčátka vyzrálá na slunci a ne v přepravce.
08. 03. 2013 19:12
základem je asi jíst často a správně, i aby nám to chutnalo, jinak hrozí, u mně určitě, neudržení se a přecpání, a na dovolené by to mohlo trvat i týden..

Naši partneři