TOPlist
Sledujte nás:

Zaručeně dietní a zdravé?

Zpět

Slovo dieta máme většinou spojené s hubnutím. Význam tohoto slova je však daleko širší. Označují se jím odborná doporučení, která nějakým způsobem souvisí s příjmem jídla a tekutin a směřujeme jimi k určitému léčebnému cíli. Protože však pojmy dieta a dietní používáme především ve smyslu redukce nadváhy, označujeme mylně jako „dietní“ celou řadu potravin. Je pravda, že tyto potraviny mohou být pro náš jídelníček výhodné a fungovat jako „zdravější“ náhrada za méně vhodné potraviny, ale řada z nich obsahuje i tak mnoho energie.Co je to „dietní“ potravina?

Co se nám vybaví, jestliže před námi někdo vysloví větu: „To je dietní!“? Většinou si asi představíme potravinu nebo jídlo, které lze jíst ve velkém množství bez efektu přibírání na váze.

Má to však jeden háček. Jestliže budeme považovat za „dietní“ potravinu tu, která nám dodá do těla při velkém množství málo energie, pak se odsuzujeme k tomu, že náš jídelníček bude obsahovat pouze zeleninu. Většina druhů zeleniny obsahuje opravdu velmi málo energie a na druhou stranu spousty významných vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Ale kdybychom jedli pouze zeleninu, šidili bychom naše tělo o další důležité složky stravy a ohrožovali naše zdraví.

Potraviny z ostatních potravinových skupin mají většinou více energie než zelenina, a abychom zajistili „dietnost“, musíme se již zaobírat tím, jaké množství jich sníme.

Co je to „zdravá“ potravina?

Řada z nás také může mít slovo „dietní“ spojené s pojmem „zdravé“.

Pojem zdravé bychom také mohli nahradit pojmem vhodné nebo funkční. Jedná se o potraviny, které jsou výhodné pro daný dietní režim (nejen redukční) z hlediska poměru a kvality základních živin a obsahu dalších, pro tělo významných, látek. Mezi vhodné nebo funkční potraviny pro redukční jídelníček pak zařadíme ty, které dodají do těla přiměřené množství energie a přitom i vhodný poměr základních živin (bílkovin, sacharidů a tuků) a další významné látky (vitamíny, minerální látky, vlákninu).

Rozmanitost především!

Velmi často se stává, že lidé začnou držet dietu a záměrně, ale i nezáměrně, vynechávají určité potraviny nebo jiné preferují. Nejenže tím mohou šidit svůj organismus o důležité vitamíny a minerální látky či jiné živiny, ale takový režim se ukazuje jako problematický i z hlediska dlouhodobého dodržování. Je možné, že při jeho aplikování dojde ke kýženému úbytku kilogramů, ale za podmínek velmi nepřirozených, a proto trvale neudržitelných. Většina lidí se tak dříve či později vrací k původním stravovacím návykům a shozená kila rychle nabere zpět.

Lepší cestou je zcela jistě sestavení energeticky přiměřeného a trvale udržitelného jídelníčku, v němž si nebudeme žádnou potravinu odpírat nebo jinou preferovat, ale zařadíme ji v přiměřeném množství. Jedině rozmanitostí výběru potravin zajistíme přísun všech, pro naše tělo důležitých, živin.

Zdravé sladkosti“ v našem jídelníčku?

Milujete sušenky? A říkáte si, že byste je neměl/a? A pak se na trhu objeví něco nového....a nám, zastáncům sladkostí, se v hlavě ozve velký nadějný vykřičník: „Dávej pozor....Dávej pozor !“. Sledujeme úžasnou reklamu v médiích - křehoučké dobroty se rozplývají v ústech nádherné štíhlé dívky.....a ona netloustne, naopak si krásně užívá, je šťastná a radí nám, ať i my jsme stejně šťastní a ochutnáme tu dobrotu, která vede pouze ke zdraví. Účinkuje to perfektně. Při prohlížení časopisů se nám sbíhají sliny při pohledu na chutné sušenky se slogany „lehké mlsání, skvělá chuť a štíhlá linie.“ Jako slídící psi se vrháme do obchodů s touhou po sušenkách, po kterých se netloustne. Vzhledem k tomu, že reklama jde do médií s předstihem, jsme chvíli napjaté, že v našem obchodě zboží ještě není, o to více záříme štěstím, když vytoužený sáček či krabičku držíme v ruce. Hmm...jsou opravdu dobré a nejlepší na nich je, že s nimi přeci nehřešíme. Opravdu?

Různé druhy müsli tyčinek a sušenek s cereáliemi patří také mezi výrobky, které jsou širokou veřejností považovány právě za dietní a zdravé. Jsou vhodnější než jiné sladkosti, ale s množstvím bychom to rozhodně přehánět neměli. Müsli tyčinky obsahují na 100 g přibližně kolem 1500 kJ. Díky malé gramáži (25–30 g) dodá jeden kousek do těla kolem 500–700 kJ. Jsou tedy tolerovatelnou dopolední svačinou. I u dalších sušenek vyrobených z celozrnných cereálií nebo obsahujících ovesné vločky či jiné obiloviny byste si měli hlídat zkonzumované množství, resp. obsah energie. Sladkosti lze tedy zařadit i do jídelníčku redukčního, ale plánovaně, v určitém množství, abyste se vešli celkově do doporučeného denního energetického příjmu.

Hodnocení (24 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 05. 2013 10:50
Sladkost místo svačiny si občas dám, ale bohužel až odpoledne, když přijdu unavená z práce.
12. 04. 2013 06:05
Sladkost místo svačinky, dobrý nápad.
04. 04. 2013 13:17
Kupuji raději malé tyčinky,protože třeba čokoládu bych asi snědla celou a ta ovocná vypadá dobře.
13. 03. 2013 12:47
Murielo- souhlasím. Kupuju tu nejlepší, minimálně 85 % kakaa a čas od času si tak příjemně zahřeším jedním čtverečkem....Jinak po sladkém dostávám vždycky hlad ( vysoký GI) a tak chuť na sladké řeším málotučným jogurtem, do kterého přidám pár jahod, mandarinku, apod.
09. 03. 2013 13:52
Podle mne je tolerovatelnou sladkostí i 1 čtvereček 80% čokolády

Naši partneři