Měsíc zeleniny
Nejnovější článek
Praktické rady, jak naučit děti jíst zeleninu
28. 07. 2017

Praktické rady, jak naučit děti jíst zeleninu
Nehleďte jen na svůj jídelníček a nezapomínejte zeleninu zařazovat do jídelníčku také svým dětem! Začněte už odmalička Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Toto známé přísloví platí i v tomto případě.
Další články
Vegetariánství, veganství, nebo raw?
30. 06. 2017

Vegetariánství, veganství, nebo raw?
Ing. Hana Málková Žijeme v době, která přináší určité trendy – ve všem. Pole stravování, jídla a zdravé výživy není výjimkou. Na internetu a v časopisech se to poslední roky jen hemží všemi možnými výživovými směry.
Časté mýty o zelenině
27. 09. 2016

Časté mýty o zelenině
Text byl převzat z knihy Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí, kde najdete i spoustu dalších cenných rad. Zelenina je nejzdravější potravina Jako nemůžeme tvrdit, že je některá potravina nezdravá (existuje pouze její nezdravé množství), stejně zavádějící je tvrdit o některé potravině, že je nejzdravější.
Věděli jste, že...?
28. 05. 2017

Věděli jste, že...?
zvýšená konzumace ovoce a zeleniny má pravděpodobně pozitivní vliv na pocit spokojenosti a dobré duševní zdraví bylo zjištěno, že jasně žlutá a zelená zelenina obsahuje látky, které mohou chránit zrak před poškozením, ke kterému dochází v pozdějším věku listová a brukvovitá zelenina snižují riziko rakoviny lymfatického systému zmrazená zelenina a ovoce mohou být dokonce "čerstvější" co se obsahu vitaminů týče než některé prodávané čerstvé suroviny pokud je konzervace provedena správným způsobem, zachová si i konzervovaná zelenina svůj vysoký obsah vitamínů v některých druzích zeleniny (např.
Zelenina v kojeneckém a batolecím věku
26. 06. 2017

Zelenina v kojeneckém a batolecím věku
Mgr. Tereza Rogalewiczová Asi nikoho z nás nepřekvapí, že dostatečná konzumace zeleniny platí i pro naše děti, a to i pro ty nejmenší. Také víme, že má být sortiment pestrý, protože různé druhy zeleniny se liší svým obsahem jednotlivých živin.
10 rad, jak správně zacházet se zeleninou
19. 07. 2017

10 rad, jak správně zacházet se zeleninou
Ing. Hana Málková Zelenina je na jednu stranu plná vitaminů a dalších prospěšných látek, ale na druhou stranu je v tomto ohledu velmi křehká a nesprávnou manipulací můžeme o řadu těchto pozitiv přijít. Proto vám přinášíme základní rady, jak se zeleninou zacházet, abyste využili jejích pozitiv co nejvíce.
Jak na domácí výrobu pickles?
27. 06. 2017

Jak na domácí výrobu pickles?
Ing. Lenka Vymlátilová Vše podstatné o pickles, neboli mléčně kvašené zelenině, jsme si řekli v tomto článku. Nyní se společně podívejme na to, jak si takovou zdraví prospěšnou dobrotu připravit doma. :-) Mléčně kvasit můžete mnoho druhů zeleniny.
Vše o pickles
27. 06. 2017

Vše o pickles
Ing. Lenka Vymlátilová Dnešní doba přeje anglickým názvům a zkratkám. A to i v případě jídla. Pokud pickles naservírujete svým rodičům či prarodičům, jejich odpověď pravděpodobně bude: „Vždyť je to normální kvašák“.
Zeleninový a ovocný kalendář
26. 06. 2017

Zeleninový a ovocný kalendář
Ing. Lenka Vymlátilová V zimě často naříkáme, že zelenina není vůbec dobrá a je předražená. Na druhou stranu ale víme, že není sezóna a nemůžeme čekat chuťové zázraky. Naše stereotypní chování se nám nevyhýbá ani v jídle a tak v jídelníčcích stále dokola vidím – rajče, okurka, rajče a okurka.
Zelenina po celý rok
25. 06. 2017

Zelenina po celý rok
Ing. Hana Málková Ne náhodou jsme zrovna měsíc červenec zvolili měsícem zeleniny. Kdy jindy si také na zeleninu zvykat a pravidelně ji zařazovat do jídelníčku, když ne zrovna přes léto? Řada z vás má k dispozici čerstvou zeleninu ze zahrádky, a pokud to štěstí zrovna nemáte, tak i zelenina z obchodu je většinou šťavnatá a cenově přijatelná.
Červená řepa
12. 06. 2017

Červená řepa
Tento článek byl publikován 9.9.2016 na internetových stránkách Vím, co jím. Autorem je Mgr. Jitka Laštovičková. Červená řepa je jedním z druhů zeleniny typických spíše pro podzim. Při správném skladování nám vydrží dlouho a připravit z ní můžeme celou řadu báječných, chutných a zdravých pokrmů plných vitamínu C a kyseliny listové.
Zelenina po celý den
24. 06. 2017

Zelenina po celý den
Ing. Hana Málková Denně 5 porcí zeleniny a ovoce, ptáte se, jak toto doporučení plnit? Ideálně si rozložte konzumaci zeleniny do celého dne, můžete ji doplnit v podstatě ke každému jídlu. Ukážeme vám, že je celkem jednoduché toto pravidlo plnit. Snídaně Pokud preferujete slané snídaně například v podobě pečiva, není nic jednoduššího než přidat i kousek čerstvé zeleniny.
Ředkvičky
12. 06. 2017

Ředkvičky
Tento článek byl publikovaný na internetových stránkách Vím, co jím. Je mnoho důvodů, proč by ředkvičky neměly v našem jídelníčku chybět. Jsou sice často malé, zato z hlediska zdraví prospěšných látek jsou pro lidský organismus doslova bombami.
Jak ušetřit čas při přípravě zeleniny?
15. 07. 2017

Jak ušetřit čas při přípravě zeleniny?
Nebojte se sterilované ani mražené zeleniny, je mnohdy čerstvější než ta čerstvá! Také se vám pod pojmem zeleninové jídlo vybaví jen představa, kolik času vám jeho příprava zabere? Nákup, škrábání, loupání, mytí, krájení, strouhání.
Kdy zelenina škodí?
19. 06. 2017

Kdy zelenina škodí?
Bc. Andrea Jakešová Jak již moc dobře víte, zelenina je významnou složkou naší stravy, jelikož je skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů, některých minerálních látek a navíc neobsahuje mnoho kalorií, což oceníme nejenom v redukčním jídelníčku.
Fenykl
18. 06. 2017

Fenykl
Tento článek byl publikovaný na internetových stránkách Vím, co jím. Již jste vyzkoušeli fenykl, nebo kolem něj na trhu či v obchodě jen zvědavě kroužíte, ale nemáte představu, co s ním, a odvahu ho naservírovat? Probuďte v sobě touhu objevovat a fenykl vyzkoušejte.
Listové saláty
12. 06. 2017

Listové saláty
Ing. Hana Málková Pod pojmem salát se většině z vás nejčastěji vybaví salát ledový či tradiční salát hlávkový. Druhů je však mnohem více a není tedy na škodu si jídelníček občas zpestřit. Základní druhy salátů Hlávkový salát – klasika, kterou asi netřeba představovat.
Mražená zelenina není podřadná
17. 06. 2017

Mražená zelenina není podřadná
Je to téměř 70 let, co se staly lednice a mrazáky samozřejmostí. Tato „revoluce“ umožnila uchovávat čerstvé potraviny v našich domovech, což je příčinou nejen většího pohodlí, ale také menšího plýtvání potravinami a uspoření peněz.
Zelenina - skvělý pomocník při hubnutí
05. 07. 2017

Zelenina - skvělý pomocník při hubnutí
Zelenina je naším velkým pomocníkem při hubnutí a udržování váhy. Denně byste jí měli sníst alespoň 400 gramů v co nejpestřejším zastoupení jednotlivých druhů. Většina druhů zeleniny obsahuje jen okolo 100 - 200 kJ na 100 g a můžete jí tedy sníst větší množství, aniž by vám to navýšilo významně denní energetický příjem.
Košťálová zelenina - proč ji do jídelníčku zařadit?
10. 06. 2017

Košťálová zelenina - proč ji do jídelníčku zařadit?
Košťálová zelenina, především brokolice, květák a zelí, může pomoci proti nádorovému onemocnění. Právě tato zelenina obsahuje mimo jiné látku zvanou sulforafan, která má prokazatelně protinádorové účinky. Košťálová zelenina snižuje riziko rakoviny prsu až o polovinu.
Dejte šanci špenátu
11. 06. 2017

Dejte šanci špenátu
Tento článek byl publikovaný na internetových stránkách Vím, co jím. Autorem je Mgr. Jitka Laštovičková. Možná s nechutí vzpomínáte na nevábnou zelenou hmotu na talíři ve školní jídelně, možná se vám při pomyšlení na špenát naopak sbíhají sliny.






