TOPlist
Sledujte nás:

Měsíc zeleniny

 

Nejnovější článek

Praktické rady, jak naučit děti jíst zeleninu

28. 07. 2017

Průměrné hodnocení: 4.8

Praktické rady, jak naučit děti jíst zeleninu

Nehleďte jen na svůj jídelníček a nezapomínejte zeleninu zařazovat do jídelníčku také svým dětem! Začněte už odmalička Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Toto známé přísloví platí i v tomto případě.

  • Průměrné hodnocení: 4.8
  • Počet hodnocení: 52
  • Počet komentářů: 27
Poslední komentář: 04. 08. 2017 19:05

Další články

Vegetariánství, veganství, nebo raw?

30. 06. 2017

Průměrné hodnocení: 4.8

Vegetariánství, veganství, nebo raw?

Ing. Hana Málková   Žijeme v době, která přináší určité trendy – ve všem. Pole stravování, jídla a zdravé výživy není výjimkou. Na internetu a v časopisech se to poslední roky jen hemží všemi možnými výživovými směry.

  • Průměrné hodnocení: 4.8
  • Počet hodnocení: 44
  • Počet komentářů: 34
Poslední komentář: 21. 08. 2017 06:53

Časté mýty o zelenině

27. 09. 2016

Průměrné hodnocení: 4.6

Časté mýty o zelenině

  Text byl převzat z knihy Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí, kde najdete i spoustu dalších cenných rad. Zelenina je nejzdravější potravina Jako nemůžeme tvrdit, že je některá potravina nezdravá (existuje pouze její nezdravé množství), stejně zavádějící je tvrdit o některé potravině, že je nejzdravější.

  • Průměrné hodnocení: 4.6
  • Počet hodnocení: 36
  • Počet komentářů: 15
Poslední komentář: 06. 08. 2017 14:37

Věděli jste, že...?

28. 05. 2017

Průměrné hodnocení: 4.6

Věděli jste, že...?

zvýšená konzumace ovoce a zeleniny má pravděpodobně pozitivní vliv na pocit spokojenosti a dobré duševní zdraví   bylo zjištěno, že jasně žlutá a zelená zelenina obsahuje látky, které mohou chránit zrak před poškozením, ke kterému dochází v pozdějším věku   listová a brukvovitá zelenina snižují riziko rakoviny lymfatického systému   zmrazená zelenina a ovoce mohou být dokonce "čerstvější" co se obsahu vitaminů týče než některé prodávané čerstvé suroviny   pokud je konzervace provedena správným způsobem, zachová si i konzervovaná zelenina svůj vysoký obsah vitamínů   v některých druzích zeleniny (např.

  • Průměrné hodnocení: 4.6
  • Počet hodnocení: 56
  • Počet komentářů: 25
Poslední komentář: 05. 08. 2017 22:01

Zelenina v kojeneckém a batolecím věku

26. 06. 2017

Průměrné hodnocení: 4.9

Zelenina v kojeneckém a batolecím věku

Mgr. Tereza Rogalewiczová Asi nikoho z nás nepřekvapí, že dostatečná konzumace zeleniny platí i pro naše děti, a to i pro ty nejmenší. Také víme, že má být sortiment pestrý, protože různé druhy zeleniny se liší svým obsahem jednotlivých živin.

  • Průměrné hodnocení: 4.9
  • Počet hodnocení: 33
  • Počet komentářů: 27
Poslední komentář: 17. 02. 2021 17:07

10 rad, jak správně zacházet se zeleninou

19. 07. 2017

Průměrné hodnocení: 4.8

10 rad, jak správně zacházet se zeleninou

Ing. Hana Málková Zelenina je na jednu stranu plná vitaminů a dalších prospěšných látek, ale na druhou stranu je v tomto ohledu velmi křehká a nesprávnou manipulací můžeme o řadu těchto pozitiv přijít. Proto vám přinášíme základní rady, jak se zeleninou zacházet, abyste využili jejích pozitiv co nejvíce.

  • Průměrné hodnocení: 4.8
  • Počet hodnocení: 64
  • Počet komentářů: 36
Poslední komentář: 03. 08. 2017 17:17

Jak na domácí výrobu pickles?

27. 06. 2017

Průměrné hodnocení: 4.9

Jak na domácí výrobu pickles?

Ing. Lenka Vymlátilová   Vše podstatné o pickles, neboli mléčně kvašené zelenině, jsme si řekli v tomto článku. Nyní se společně podívejme na to, jak si takovou zdraví prospěšnou dobrotu připravit doma. :-) Mléčně kvasit můžete mnoho druhů zeleniny.

  • Průměrné hodnocení: 4.9
  • Počet hodnocení: 43
  • Počet komentářů: 30
Poslední komentář: 26. 11. 2021 19:56

Vše o pickles

27. 06. 2017

Průměrné hodnocení: 4.8

Vše o pickles

Ing. Lenka Vymlátilová   Dnešní doba přeje anglickým názvům a zkratkám. A to i v případě jídla. Pokud pickles naservírujete svým rodičům či prarodičům, jejich odpověď pravděpodobně bude: „Vždyť je to normální kvašák“.

  • Průměrné hodnocení: 4.8
  • Počet hodnocení: 42
  • Počet komentářů: 32
Poslední komentář: 31. 07. 2017 21:58

Zeleninový a ovocný kalendář

26. 06. 2017

Průměrné hodnocení: 4.8

Zeleninový a ovocný kalendář

Ing. Lenka Vymlátilová   V zimě často naříkáme, že zelenina není vůbec dobrá a je předražená. Na druhou stranu ale víme, že není sezóna a nemůžeme čekat chuťové zázraky. Naše stereotypní chování se nám nevyhýbá ani v jídle a tak v jídelníčcích stále dokola vidím – rajče, okurka, rajče a okurka.

  • Průměrné hodnocení: 4.8
  • Počet hodnocení: 50
  • Počet komentářů: 35
Poslední komentář: 06. 08. 2017 10:23

Zelenina po celý rok

25. 06. 2017

Průměrné hodnocení: 4.8

Zelenina po celý rok

Ing. Hana Málková Ne náhodou jsme zrovna měsíc červenec zvolili měsícem zeleniny. Kdy jindy si také na zeleninu zvykat a pravidelně ji zařazovat do jídelníčku, když ne zrovna přes léto? Řada z vás má k dispozici čerstvou zeleninu ze zahrádky, a pokud to štěstí zrovna nemáte, tak i zelenina z obchodu je většinou šťavnatá a cenově přijatelná.

  • Průměrné hodnocení: 4.8
  • Počet hodnocení: 43
  • Počet komentářů: 29
Poslední komentář: 18. 08. 2017 13:27

Červená řepa

12. 06. 2017

Průměrné hodnocení: 4.8

Červená řepa

Tento článek byl publikován 9.9.2016 na internetových stránkách Vím, co jím. Autorem je  Mgr. Jitka Laštovičková. Červená řepa je jedním z druhů zeleniny typických spíše pro podzim. Při správném skladování nám vydrží dlouho a připravit z ní můžeme celou řadu báječných, chutných a zdravých pokrmů plných vitamínu C a kyseliny listové.

  • Průměrné hodnocení: 4.8
  • Počet hodnocení: 54
  • Počet komentářů: 42
Poslední komentář: 05. 08. 2017 22:05

Zelenina po celý den

24. 06. 2017

Průměrné hodnocení: 4.8

Zelenina po celý den

Ing. Hana Málková Denně 5 porcí zeleniny a ovoce, ptáte se, jak toto doporučení plnit? Ideálně si rozložte konzumaci zeleniny do celého dne, můžete ji doplnit v podstatě ke každému jídlu. Ukážeme vám, že je celkem jednoduché toto pravidlo plnit. Snídaně Pokud preferujete slané snídaně například v podobě pečiva, není nic jednoduššího než přidat i kousek čerstvé zeleniny.

  • Průměrné hodnocení: 4.8
  • Počet hodnocení: 48
  • Počet komentářů: 35
Poslední komentář: 31. 07. 2017 15:22

Ředkvičky

12. 06. 2017

Průměrné hodnocení: 4.7

Ředkvičky

Tento článek byl publikovaný na internetových stránkách Vím, co jím. Je mnoho důvodů, proč by ředkvičky neměly v našem jídelníčku chybět. Jsou sice často malé, zato z hlediska zdraví prospěšných látek jsou pro lidský organismus doslova bombami.

  • Průměrné hodnocení: 4.7
  • Počet hodnocení: 51
  • Počet komentářů: 40
Poslední komentář: 31. 07. 2017 17:47

Jak ušetřit čas při přípravě zeleniny?

15. 07. 2017

Průměrné hodnocení: 4.5

Jak ušetřit čas při přípravě zeleniny?

Nebojte se sterilované ani mražené zeleniny, je mnohdy čerstvější než ta čerstvá!   Také se vám pod pojmem zeleninové jídlo vybaví jen představa, kolik času vám jeho příprava zabere? Nákup, škrábání, loupání, mytí, krájení, strouhání.

  • Průměrné hodnocení: 4.5
  • Počet hodnocení: 54
  • Počet komentářů: 42
Poslední komentář: 03. 08. 2017 21:17

Kdy zelenina škodí?

19. 06. 2017

Průměrné hodnocení: 4.7

Kdy zelenina škodí?

Bc. Andrea Jakešová   Jak již moc dobře víte, zelenina je významnou složkou naší stravy, jelikož je skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů, některých minerálních látek a navíc neobsahuje mnoho kalorií, což oceníme nejenom v redukčním jídelníčku.

  • Průměrné hodnocení: 4.7
  • Počet hodnocení: 52
  • Počet komentářů: 30
Poslední komentář: 28. 07. 2017 12:09

Fenykl

18. 06. 2017

Průměrné hodnocení: 4.5

Fenykl

Tento článek byl publikovaný na internetových stránkách Vím, co jím.  Již jste vyzkoušeli fenykl, nebo kolem něj na trhu či v obchodě jen zvědavě kroužíte, ale nemáte představu, co s ním, a odvahu ho naservírovat? Probuďte v sobě touhu objevovat a fenykl vyzkoušejte.

  • Průměrné hodnocení: 4.5
  • Počet hodnocení: 47
  • Počet komentářů: 55
Poslední komentář: 27. 07. 2017 19:38

Listové saláty

12. 06. 2017

Průměrné hodnocení: 4.8

Listové saláty

Ing. Hana Málková Pod pojmem salát se většině z vás nejčastěji vybaví salát ledový či tradiční salát hlávkový. Druhů je však mnohem více a není tedy na škodu si jídelníček občas zpestřit. Základní druhy salátů Hlávkový salát – klasika, kterou asi netřeba představovat.

  • Průměrné hodnocení: 4.8
  • Počet hodnocení: 48
  • Počet komentářů: 37
Poslední komentář: 27. 07. 2017 19:38

Mražená zelenina není podřadná

17. 06. 2017

Průměrné hodnocení: 4.8

Mražená zelenina není podřadná

Je to téměř 70 let, co se staly lednice a mrazáky samozřejmostí. Tato „revoluce“ umožnila uchovávat čerstvé potraviny v našich domovech, což je příčinou nejen většího pohodlí, ale také menšího plýtvání potravinami a uspoření peněz.

  • Průměrné hodnocení: 4.8
  • Počet hodnocení: 45
  • Počet komentářů: 27
Poslední komentář: 06. 08. 2017 10:25

Zelenina - skvělý pomocník při hubnutí

05. 07. 2017

Průměrné hodnocení: 4.7

Zelenina - skvělý pomocník při hubnutí

Zelenina je naším velkým pomocníkem při hubnutí a udržování váhy. Denně byste jí měli sníst alespoň 400 gramů v co nejpestřejším zastoupení jednotlivých druhů. Většina druhů zeleniny obsahuje jen okolo 100 - 200 kJ na 100 g a můžete jí tedy sníst větší množství, aniž by vám to navýšilo významně denní energetický příjem.

  • Průměrné hodnocení: 4.7
  • Počet hodnocení: 57
  • Počet komentářů: 42
Poslední komentář: 28. 07. 2017 12:15

Košťálová zelenina - proč ji do jídelníčku zařadit?

10. 06. 2017

Průměrné hodnocení: 4.8

Košťálová zelenina - proč ji do jídelníčku zařadit?

Košťálová zelenina, především brokolice, květák a zelí, může pomoci proti nádorovému onemocnění. Právě tato zelenina obsahuje mimo jiné látku zvanou sulforafan, která má prokazatelně protinádorové účinky. Košťálová zelenina snižuje riziko rakoviny prsu až o polovinu.

  • Průměrné hodnocení: 4.8
  • Počet hodnocení: 55
  • Počet komentářů: 53
Poslední komentář: 31. 07. 2017 13:06

Dejte šanci špenátu

11. 06. 2017

Průměrné hodnocení: 4.7

Dejte šanci špenátu

Tento článek byl publikovaný na internetových stránkách Vím, co jím. Autorem je Mgr. Jitka Laštovičková. Možná s nechutí vzpomínáte na nevábnou zelenou hmotu na talíři ve školní jídelně, možná se vám při pomyšlení na špenát naopak sbíhají sliny.

  • Průměrné hodnocení: 4.7
  • Počet hodnocení: 54
  • Počet komentářů: 51
Poslední komentář: 20. 07. 2017 07:02

Naši partneři