TOPlist


Databáze potravin

Vejce celé (vařené natvrdo)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml:
  • Energie: 630 kJ
  • Bílkoviny: 12.6 g
  • Tuky: 10.6 g
  • Sacharidy: 1.1 g
  • SAFA: 3.7 g
  • Cukry: 0.7 g
  • Vláknina: 0 g
  • Sůl: 0.3 g
Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, obsahují okolo 10 % tuků (zejména fosfolipidů) s příznivým složením mastných kyselin, obsah sacharidů je ve vejcích zanedbatelný. Dále jsou vejce bohatým zdrojem vitaminů (A, D, E, B, karotenů) a minerálních látek (železo, zinek). Vejce obsahují sice poměrně vysoké množství cholesterolu, ale přítomné fosfolipidy zmírňují jeho působení, takže dle výživových doporučeních by měl zdravý člověk konzumovat 1-2 vejce denně.

Náhrada

Vejce je vhodné v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku. Při redukční dietě je vhodné upravit klasické recepty tak, že na jeden žloutek použijete více bílků, sníží se tak obsah tuku a energetická hodnota pokrmu.

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma