TOPlist
Sledujte nás:

Kategorie potravin

Jogurt ovocný nízkotučný slazený průměr
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 300 kJ
Bílkoviny: 4 g SAFA: 0.3 g
Tuky: 0.5 g Cukry: 14 g
Sacharidy: 14 g Vláknina: 0.2 g
Sůl: 0.1 g

Jogurty jsou zdrojem dobře stravitelných bílkovin a mléčného tuku. Mléčného cukru (laktózy) obsahují menší množství, část je díky mikroorganismům přeměněna na kyselinu mléčnou. Dále jsou mléčné výrobky zdrojem vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku. Výhodou jogurtů je také přítomnost bakterií, které působí příznivě na střevní mikroflóru. Nízkotučný jogurt obsahuje jen velmi malé množství tuku, přičemž je zachována přítomnost většiny prospěšných látek (zejména vápníku). Ovocné jogurty obsahují poměrně velké množství přidaného cukru, jehož příjem by se měl co nejvíce omezovat. Proto ovocné jogurty zařazujte do jídelníčku v přiměřeném množství a při redukční dietě je raději vynechte.

Náhrada

Při výběru jogurtu je důležitější sledovat obsah cukru než tuku, rozdíl mezi nízkotučným a polotučným jogurtem není tak významný. Proto raději volte jogurty light, které můžou být polotučné, ale neobsahují přidaný cukr, jsou vhodnější nežli nízkotučné jogurty s cukrem.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Naši partneři