TOPlist


Databáze potravin

Chléb konzumní průměr

Nutriční hodnoty na 100 g/ml:
  • Energie: 1000 kJ
  • Bílkoviny: 8 g
  • Tuky: 1.5 g
  • Sacharidy: 48 g
  • SAFA: 0.3 g
  • Cukry: 1.9 g
  • Vláknina: 3 g
  • Sůl: 1.3 g
Jedná se o pšenično-žitný chléb, podíl nutričně chudší pšeničné mouky se neustále zvyšuje na úkor mouky žitné, která je zdrojem řady cenných látek. Chléb je především zdrojem sacharidů a menšího množství neplnohodnotných bílkovin, obsah tuku je velmi nízký. Tento chléb je vyráběn z nízkovymleté mouky, obsahuje tedy méně vlákniny a nižší množství vitaminů a minerálních látek. Nevýhodou je také vyšší glykemický index. V přiměřeném množství můžete chléb konzumovat, jedná se však především o zdroj energie bez významného přínosu příznivých látek. Pečivo je vždy vhodné doplnit nějakým zdrojem bílkovin a zeleninou.

Náhrada

Vhodnější je chléb nebo pečivo vyrobené z celozrnné mouky, ideálně žitné. Takové pečivo obsahuje více příznivých látek a má nižší glykemický index.
Celozrnný žitný chléb - Porce na obrázku odpovídá 400 kJ.

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma